Analyse
Læsetid: 6 min.

Magtopgøret i Dansk Folkeparti kan splintre hele højrefløjen

Valget af en ny formand i Dansk Folkeparti har udviklet sig til en brutal fløjkrig, hvor de gensidige beskyldninger er så uforsonlige, at en reel spaltning synes uundgåelig. Uanset om Morten Messerschmidt eller Martin Henriksen bliver valgt, risikerer Dansk Folkeparti at blive delt i mindst to partier
På opsigtsvækkende vis har Marie Krarup bekræftet, at hvis Morten Messerschmidt vælges som ny formand for Dansk Folkeparti, så vil hun undersøge mulighederne for at stifte et nyt højreparti.

På opsigtsvækkende vis har Marie Krarup bekræftet, at hvis Morten Messerschmidt vælges som ny formand for Dansk Folkeparti, så vil hun undersøge mulighederne for at stifte et nyt højreparti.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
15. januar 2022

Splittelsen er en realitet, allerede inden stemmerne er talt op i kampvalget om at blive ny formand for Dansk Folkeparti. Uanset om 41-årige Morten Messerschmidt eller den jævnaldrende hovedudfordrer Martin Henriksen ender med at vinde afstemningen på det ekstraordinære årsmøde i Herning om otte dage, risikerer det raserende fløjopgør at sprænge Dansk Folkeparti i mindst to fraktioner.

Hvis forhåndsfavoritten Morten Messerschmidt vælges, har folketingsmedlem Marie Krarup på forhånd meldt klart ud, at hun vil undersøge mulighederne for at stifte et nyt højreparti. Og hun kan meget vel trække flere andre med ud af Dansk Folkeparti, herunder selvfølgelig Martin Henriksen og hans åbne støtter i folketingsgruppen, såsom beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

På opsigtsvækkende vis har Marie Krarup ligefrem bekræftet mytteriplanerne offentligt: »Jeg har talt med Martin Henriksen om, at hvis han lykkes med at overtale Inger Støjberg til at danne et nyt parti, så er jeg parat til at skifte,« udtalte hun forleden til TV 2.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Herligt ;)

Heidi Larsen, Vang Bach, Birte Pedersen, Inge Lehmann, Elisabeth From, Torben K L Jensen, Claus Bødtcher-Hansen, Kurt Nielsen, Lars Jensen, Thomas Tanghus, Mette Johansson, Ole Frank, Frederikke Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Svend-Erik Runberg, Per Jakobsen, Helle Walther, Jørgen Mathiasen, Anders Reinholdt, Torben Skov, Hans Larsen, Tommy Clausen, Torben Siersbæk, Christian Mondrup, René Arestrup, Vibeke Olsen, Anders Lund, Jane Nielsen, erik pedersen, Katrine Damm, Arne Lund, Susanne Kaspersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Interessant at det had og de fordomme, som generelt er rettet imod flygtninge og indvandrere , nu er projiceret ud i interne magtkampe, og måske derfor tager sig endnu grimmere og mere hæsligt ud.

Men vi har nok ikke set det sidste endnu.

Birte Pedersen, Tommy Clausen, Vibeke Olsen, Jane Nielsen, erik pedersen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Hvis DF går under som et parti der forbliver under spærregrænsen, så er der brug for et andet alternativ til deres tidligere kernevælgere, end Nye Borgelige.

Det må ikke ske at Nye Borgelige med afsæt i en stram udlændinge politik, opnår en position i dansk politik, som tidligere både De Radikale og DF havde.

Og da slet ikke en situation, som for den yderste venstrefløj før samlingen under Enhedslisten.
Hvor diverse små partier sikrede stemmespild med under 2 % af stemmerne til hvert valg.

Det vil være en tragedie hvis Nye Borgerlige på ryggen af en stram udlændinge politik, lykkes med en politik om skattelettelser i toppen.
Af et omfang der underminerer vores velfærdsstat, og som derfor kommer til at skade mange af de vælgere der er klar til at stemme på dem.
I fravær af et DF som kunne rumme både et forsvar for velfærdsstaten og en stram udlændinge politik.

Både Mette Frederiksen, Jakob Ellemann Jensen og Søren Pape bør håbe på et nyt parti med Inge Støjberg i spidsen.
Der kan medvirke til tværpolitiske løsninger, der kan sikre at både Nye Borgelige, Liberal Alliance og Enhedslisten ikke opnår at deres hedeste ønsker bliver til virkelighed.

De kan næppe opnå at de selv kan trække et vælger segment, der hælder til DF og Nye Borgelige, i fravær af DF som et parti der kan komme over spærregrænsen.

Det er derfor i både rød og blå bloks interesse, at der opstår et nyt levedygtigt alternativ til Nye Borgerlige, for de vælgere der med opløsning af DF bliver politisk hjemløse.

Her kan begge blokke måske komme til at fortryde, at de stemte for rigsretssagen mod Inge Støjberg?

Med Inge Støjberg stærkt tilbage sammen med udbrydere fra et DF, der måske ikke længere eksisterer som et parti der igen kan komme i Folketinget.
Så vil der løbe meget ondt blod i årerne, og der vil være mange skår der skal klinkes, for at kunne lægge en fortid bag sig for alle parter.
En fortid som alle i en sådan situation helst ville have været foruden.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Eva Schwanenflügel

Her er en artig oplysning, der vist endnu ikke er nået så vidt omkring; det lader til at Kristian Thulesen Dahl har været ret kreativ med at anvende DF's penge på sig selv, og at det i virkeligheden var årsag til at han noget abrupt trak sig som formand..

Jarl Cordua skriver i Altinget:

"Det står de fleste klart, at Messerschmidt har gnavet pænt af Dansk Folkepartis hovedstol, hvad angår troværdighed med Meld/Feld-sagen.

Imidlertid har han ikke direkte kunne anklages for personlig berigelse. Dansk Folkeparti er hidtil gået fri for hårde anklager om personlig bjergsomhed, men at det billede er i opløsning, sås i sidste uge, da det kom frem, at Thulesen Dahl har ladet sit parti betale for en MBA-uddannelse til 200.000 kroner.

Forklaringen var, at det var der ligesom behov for, hvis Thulesen Dahl skulle formå at redde Dansk Folkeparti. Det står næppe mange DF'ere klart, at formanden brugte tid på personlig uddannelse frem for eventuelt at udvikle partiets politik eller på anden vis arbejde for partiet efter et valg, hvor det blev mere end halveret.

Hvis ikke Thulesen Dahl var gået af som formand, var han nok blevet mødt med et krav om at gøre det efter denne afsløring, der viser, at bevillingen af de 200.000 kroner er noget, som han selv har klaret udenom hovedbestyrelsen sammen med gruppeformand Skaarup og den mangeårige næstformand, Carl Christian Ebbesen."

https://www.altinget.dk/artikel/cordua-messerschmidt-som-df-formand-bliv...

Thulesen Dahl har naturligvis også vidst alt om, hvor og hvordan pengene til de famøse DF'ske sommergruppemøder stammede fra.

Men det kommer med garanti ikke frem i vidneskranken ;)

Jørn Pedersen, Birte Pedersen, Inge Lehmann, Tommy Clausen, Vibeke Olsen, erik pedersen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Tulle blev i 1995 færdig som cand. merc. jur. - et mix mellem erhvervsjura og -økonomi. Den uddannelse har han aldrig brugt eftersom han har været fuldstidspolitiker siden 1994. Han er godt klar over, at muligheden for at ryge ud af Folketinget om knap halvandet år er ret stor, så derfor gælder det om at opdatere universitetsuddannelsen, så han har noget at lave når den tid kommer, og frem til pensionen.
Og i Frikadellepartiet da gør man hvad alfahannen bestemmer, og hvis han siger at partiet skal betale en "efteruddannelse" så er der ingen der siger imod. For tænk dog alt hvad den pæne mand har gjort for partiet.

Espen Bøgh, Birte Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Helle Walther, Tommy Clausen, Vibeke Olsen, Gert Romme, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Egentlig ret morsomt, at såvel Messerschmidt som Marie Krarup, der jo begge fortæller vidt og bredt hvor meget kristendommen betyder for dem, nu hader hinanden så meget, at de ikke kan være i stue sammen. På Ekstra Bladets forside kalder Messerschmidt Marie Krarup "for en led kælling".
Der er sq ikke megen kristelig miskundhed over den slags.

Espen Bøgh, Birte Pedersen, Peter Hansen, Ole Frank, Lars-Bo Andersen, Hans Larsen, Tommy Clausen, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, Gert Romme, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lad os alle bede for så mange små snollepartier på højrefløjen som muligt.

Amen.

Kurt Nielsen, Mette Johansson, Carsten Munk, Helle Walther, Torben Skov, Hans Larsen, Tommy Clausen, Poul Genefke-Thye, Vibeke Olsen, William Mannicke, Gert Romme, Anders Hüttel og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Hvad er en MBA uddannelse?
MBA er en erhvervsøkonomisk lederuddannelse med fokus på strategi, økonomi, lederskab, forretningsforståelse og organisationsudvikling.

Hvornår er MBA'en foregået?
Det ville da være en god ide at bevilge de penge ved starten af Tulles formandsperiode - det kunne måske være en god investering.

Alle seriøse firmaer sørger for relevante frarædelsesordninger af den ene eller anden art.
Hvis DF også har gjort det her, vil jeg for en gangs skyld have respekt for dem.

Og herregud - 200.000 kr...

1. Det er DF's egne penge. De bestemmer. De har haft en for dem god formand i en del år.
2. Når vi sammenligner med fratrædelsesordninger i mange-million-klassen for diverse konsulenter og chefer i både det offentlige og private erhvervsliv - så svarer det her til fredagsslik!

Svend-Erik Runberg, Birte Bune Smith og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Danny Hedegaard
14. januar, 2022 - 17:37
"Hvis DF går under som et parti der forbliver under spærregrænsen, så er der brug for et andet alternativ til deres tidligere kernevælgere, end Nye Borgelige."

De har da allerede Socialdemokratiet; er der brug for flere?

Inge Lehmann, Morten Wieth, Peter Hansen, Mette Johansson, Niels østergård, Ole Frank, Anders Reinholdt, Dylan Storm, René Arestrup, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Krigen på højrefløjen er i fuldt udbrud.

'Nogen' fra DF har lækket et prekært lydbånd fra deres lukkede gruppemøde, der nu er havnet på forsiden af Ekstra Bladet:

"Ifølge optagelserne, avisen viderebringer, kalder Morten Messerschmidt Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, "en førsteklasses led kælling" og "hende gimpen fra Helsingør" under et møde i folketingsgruppen 8. oktober 2019."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2022-01-14-henriksen-udfordrede-forgaeves...

Eva Schwanenflügel

@ Inger Pedersen

Tja, du kan sammenligne det med fredagsslik.
Men ingen har vidst noget om at Tulle var på videreuddannelse i hovedbestyrelsen.

Det svarer til sagen om Løkkes underbukser og andre gevandter ;)

Inge Lehmann, Carsten Munk, Helle Walther og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Altså, bare der var en citat og en redigerings funktion i forum på Information.dk:-(

Citat:

Inger Pedersen
14. januar, 2022 - 21:12
Danny Hedegaard
14. januar, 2022 - 17:37
"Hvis DF går under som et parti der forbliver under spærregrænsen, så er der brug for et andet alternativ til deres tidligere kernevælgere, end Nye Borgelige."

De har da allerede Socialdemokratiet; er der brug for flere?
---------------------------------

Om der er brug for flere, det vil et kommende valg kunne vise.
Hvis DF får op til 1,9 % spildte stemmer.
Og spørgsmålet kan så være om Socialdemokratiet eller Nye Borgerlige profiterer heraf?

Uanset så er de 1,9 % stemmer spildte, og hvem vil det i så fald gavne?

Jeg tror at Inge Støjberg som i sin tid Jacob Haugaard kan få stemmer nok til selv at blive valgt ind, og til at kunne bære et nyt parti ind sammen med udbrydere fra DF.

De vil ikke få min stemme, men hvis de kan bidrage til, både at svække Enhedslisten, Liberal Alliance og Nye Borgelige så vil noget godt dog blive opnået.

At vi så må trækkes med Moderaterne, der uanset hvad Lars Løkke giver af begrundelser for partiet.
Er og bliver en lille forsmået mand i små sko, hans projekt og forræderi mod Venstre.
Det får være derved, men gid han får fiasko med hans personlige egotrip.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

René Arestrup

Det bliver et mageløst skuespil. Og indtil videre har vi kun set første akt....

Carsten Munk, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Lars-Bo Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Eva Schwanenflügel

Om Venstre betaler Lars Løkkes underbukser er mig også så inderligt ligegyldigt.
Det er deres penge, og medlemmerne må forholde sig til, hvad kontingentet kan, bør og må bruges til.
Hvis det åbenbart var nødvendigt med partipenge for at få formanden til at se anstændig ud - so it be!
Det er ikke mit problem.

Det er noget helt andet, når det kommer til brug af penge fra statskassen.

Eva Schwanenflügel

@ Inger, at det er os ligegyldigt er jo ikke pointen..

Sagen om Løkkes tøj blev stor, fordi hverken bestyrelsen, medlemmerne eller vælgerne syntes, det var ok at Venstre skulle betale for sin formands underbukser og jakkesæt.

Thulesen Dahl er også gået under radaren med sin nye uddannelse, og så er det sandsynligvis en del af forklaringen på, at han så pludseligt trak stikket på sit formandskab.
Ellers var der nok blevet ballade, både hos partimedlemmer og vælgere.

Pt overskygger formandsopgøret eventuel kritik, men sagen er alligevel interessant, fordi den (endnu engang) bekræfter, at visse dele af højrefløjen er kleptokratisk om en hals.

Freddie Vindberg

Morten Messerschmidt, har sagt om Pernille Vermund: "en førsteklasses led kælling" og "hende gimpen fra Helsingør"

Det er ikke første gang Messerschmidt taler grimt om kvinder. Han sagde om partifællen Rikke Karlsson:
»Hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles«

Man kan kun håbe, at hans mor, Dot Wessman, vil opdrage ham lidt bedre, når han bliver formand.

Når krybben er tom bides hestene...

Jeg ser de sidste desperate krampetrækninger, Dansk Folkeparti er døende, og nogle bør give det nådestødet, for det er da både pinligt og tåkrummende at være vidne.

For os der kan huske det, så ligner det meget Fremskridtspartiets nedsmeltning.

Spørgsmålet, som jeg ser det, er ikke om DF overlever, men hvad der kommer efter det!?

Frederikke Nielsen

Og den værste af dem er Pia Kjærsgaard, der illoyalt sælger dem alle til de medier, der gider lytte til hende.

Inger Pedersen

Ja.
Jeg siger TAK for at skulle stole på hende som fremtidig formand...

Sådan lidt som den nye kone til en tidligere utro ægtemand:
JEG turde sgu ikke: Hvis han kan én gang, kan han vel igen...?

Inger Pedersen

UPS! ikke som formand, men som styrende "enkedronning"

På det nuværende stade ser det ud til, at enten deler folketingsgruppen sig og bliver til 2 partier, eller også forsvinder halvdelen af vælgerne.

Om det så er en gevinst for samfundet, - er vel et åbent spørgsmål.