Mette Frederiksens (S) dage som statsminister for en etpartiregering ser ud til at være talte. Om senest 513 dage er hun nødt til at træde tilbage og formelt overlade dannelsen af en ny regering til kabalespillet i en eller flere dronningerunder.
Efter De Radikales leder Sofie Carsten Nielsen fredag gentog sin trussel om, at det er »udelukket«, at hun vil pege på en etpartiregering med Socialdemokratiet igen, er dramaet blevet markant intensiveret i dansk politik.
Det mest opsigtsvækkende ved udmeldingen fra De Radikale er imidlertid ikke selve bogstavlegen om fremtidige regeringskonstellationer, men snarere de realpolitiske erkendelser, der ligger bag. I et interview med Politiken udtaler Sofie Carsten Nielsen: »Jeg er helt med på, at vi ikke får 90 mandater, og at jeg ikke kan ændre den såkaldt stramme udlændingepolitik i grundtrækkene.«
Det er alt for tidligt - snarere vi SCN møde stor modstand i sit partis bagland, der godt kan mærke, at tiden for liberalistiske fantasterier er vel overstået.
På lange stræk har regeringen stået til at kunne sikre sig et flertal uden medvirken af de radikale, og det kan sagtens blive tilfældet efter valget, hvis det virkelig lykkes at imødekomme de udbredte ønsker om at genoprette og udbygge den forsømte velfærd.
Det interessante er, hvad vil de radikale så?
Ikke en et parti regering med MF, men hvad så med de Konservative?
Eller går hun i samlingsregering med K og V, på Pernilles nåde?
Nu er 1½ år tilvalg, og måske er det lidt tidligt at støbe kander.
Og hvilken styrke/ mandater stiller med LLR , DF, LA og NB med, efter et valg?
Eller for den sags skyld de radikale?
Jeg tror MF indtil videre sover roligt om natten.
Socialdemokraterne er kommet så langt ud til højre at man forstår de radikales overvejelser.
Det er ikke kun i flygtninge/indvandre spørgsmålet.
Vi har set at S ikke har villet gøre noget ved kontanthjælpsloftet i modsætning til de radikale.
S svigter nogle af landets svageste borgere.
Deres modvilje mod den grønne omstilling er ligeledes en virkelig hån mod de yngre generationer og at de foregiver at have flyttet sig er rent spil for galleriet
Dertil kommer de talrige brud på konventionerne som mange S-vælgere behændigt lukker øjnene for.
Enhedslisten burde gøre sig tilsvarende overvejelser.
Er det virkeligt værd at holde S ved magten?
Spændende, hvad det radikale bagland siger til den udmelding? Mine radikale venner støtter først og fremmest partiet på grund af den humanisme, der altid har været en del af det radikale tankegods. Hvis man skipper det, så er det jo bare et borgerligt parti som efterhånden en del andre. Hvis jeg var Kristendemokrat ville jeg se et ledigt standpunkt i den borgerlige blok.
Det er håbløst naivt at tro at S vil tage de radikale med i en regering, de har malet sig op i en krog og kommer ikke til at give sig.
Og kan Radikale sidde i en regering og bryde konventionerne åbentlyst sammen med S?
@ Peter Meyling 23:13 :
"Vi har set at S ikke har villet gøre noget ved kontanthjælpsloftet i modsætning til de radikale."
I de glade dage før hånden på låret og andre begramsninger kom frem i lyset og kuldsejlede den daværende Radikale formand, lød partiet til forveksling som Socialdemokratiet, hvad angår kontanthjælpsmodtageres ydelser:
"Radikale Venstre går ind for, at folk, der har været lang tid på kontanthjælp, fremover skal aktiveres på fuld tid for at få ydelsen.
- Så man hver eneste dag kommer afsted og dygtiggør sig. Det er et tiltag, som selvfølgelig af den enkelte vil opleves som anderledes vilkår end i dag, men som traditionelt også har ført til, at nogle flere kommer i arbejde,” siger Morten Østergaard."
https://www.altinget.dk/arbejdsmarked/artikel/morten-oestergaard%C2%A0om...
Artiklen er fra 21-11-2020, så det er ikke så længe siden.
Jeg har ikke hverken set eller hørt, at de Radikale har ændret program siden da, og aldrig at de skulle være imod kontanthjælpsloftet eller andre nedskæringer overfor arbejdsløse, tværtimod.
Man skal aldrig sige aldrig og SCN har sagt aldrig.
Lad os nu se om De Radikale overhovedet kommer over spærregrænsen.
Peter Meyling, du skriver, at de Radikale har fået nok af Socialdemokraterne på områder som kontanthjælpsloft, klima og udlændingepolitik.
Jeg tror nu ikke, at det drejer sig om de tre områder, for ingen af de tre dele bliver jo bedre - set med Radikale øjne - af at få V og K med i en regering.
Vil V og K have dem med i regering, jeg tvivler.
Jeg tror ikke det handler særlig meget om politisk substans, snarere om personlig animositet, parret med egen ærgerrighed og forurettede følelser. Det er almen menneskelig fnidder som det findes overalt. Og ikke mindst i politik.
For mange på højrefløjen er de Radikale et meget langt stykke henad vejen nogle selvfede pladderhumanister, hvis slappe udlændingepolitik og aldeles ukritiske EU-begejstring ingen ende vil tage.....
For S og mange på venstrefløjen er de Radikale nogle kyniske liberale, når det gælder f.eks. arbejdsmarkeds-, erhvervs- og skattepolitik.
Hvem kan egentlige lide de Radikale - bortset fra dem selv.???
She made her move to soon, much to soon.
Der er kun en løsning ikke stemme for de radikaler som i mine øjner er blevet så utroværdig på absolut alle planer at jeg vil friste til at sige, det vil være bedre hvis de ikke var der.
SCN tager, efter min mening lidt "let" på det hele. Hun går ud fra, at alle vil samarbejde med hende, med Vestager i bagtanken, hun kørte jo blå økonomi, og vil indordne sig under hendes ideer. Jeg mener, at huske det er derfor for at MF, siger nej til at have dem i regering. SCN tager det som en selvfølge, at RV går frem til valget. Hun tager ikke højde for, at de måske går tilbage til valget, og resten af blå blok måske bliver splittet, så de får svært ved, at tromme 90 mandater sammen, når de skraber bunden og tager både NB, og andre partier, der lige når over spærregrænsen med.
Hvis der kom en debat om udlændinge stramninger, så kunne det blive fornøjeligt at høre SCN og PV i samme lokale. Jeg har ikke læst den sidste meningsmåling, så jeg ved ikke, hvor de står nu, men det kan jo ændre sig meget om en måned, både for dem og for de andre.
SCN vil gøre alt for at nå magtens centrum, det så vi klart da hun gennem længere tid holdt hånden over Morten Østergaard og vi ser det nu med hendes nye udspil.
Hvordan er det nu det berømte citat lyder? Man har et standpunkt til man få en ministerpost?
Prøv at læse Jacob Nielsens ret interessante analyse om, hvorfor de Radikale melder ud som de gør nu.
Det er evident, at de går efter magten/ministertaburetterne, men der er en god pointe:
"Men inden man fortaber sig i bogstavleg og de interne skænderier i rød blok, er det værd at notere, hvem der må være allermest bekymret over den radikale melding – nemlig Lars Løkke Rasmussen. Han må i disse timer sidde og overveje, om han skal melde den radikale leder til politiet for tyveri af hans eneste politiske mærkesag.
For idéen om en regering hen over midten er foreløbig det eneste punkt i Moderaternes sparsomme partiprogram.
Det er den vision, som Lars Løkke Rasmussen brugte som forklaring på, at han måtte forlade Venstre. Det er den vision, der efter planen skal sikre ham en fortsat plads i Folketinget efter næste valg. Han ser sig selv som manden – måske endda frelseren – der skal opløse blokpolitikken og formidle et bredt og pragmatisk samarbejde mellem midterpartierne.
At blokpolitikken langt hen ad vejen forsvandt med hans egen afgang som statsminister er et faktum, der som regel skøjtes let hen over.
Med Sofie Carsten Nielsens udmelding er der blevet yderligere trængsel på midten – det er tilsyneladende her, næste valg skal udkæmpes."
https://www.altinget.dk/artikel/radikale-truer-mette-frederiksen-og-det-...
Fra nu af, og formentligt frem til næste folketingsvalg, vil SCN blive udfrittet om hvorfor de Radikale stadig støtter en socialdemokratisk statsminister.
Mette Frederiksen har just meldt ud på de Radikales nytårsmøde, at hun vil en et-partiregering, så man må bare sige, det er lidt op ad bakke for R.
Desuden hælder de radikale vælgere mod en rød regering, så det projekt med ikke at ville pege på S giver ikke rigtig mening.
Annette Skov
07. januar, 2022 - 23:39@
Der er sgu ikke meget humanisme i, at gøre de fattige mere fattige og de elendige mere elendige. Det er hvad de Radikale har stået for i nyere tid - med deres mærkværdige "venstreorienterede" værdipolitik og deres ultraliberalistiske fordelingspoitik - blandt radikale kaldet den " Nødvendige Politik"!!
Sofie Carsten Nielsen taler om, at regeringen er magtfuldkommen. Haha, prøv lige og husk tilbage på dengang i 2011, da Radikale kom i regering med Helle Thorning-Schmidt. Er der nogen som helst, der i dag vil hævde, at Margrethe Vestager var lyttende og inddragende ? Nej, vel. "Sådan er det jo" ... indbegrebet af magtfuldkommenhed.
Hvilken midte er det mon, man forestiller sig at der skal samarbejdes hen over; den polemiske blodpøl mellem neoliberal governance og nationalkonservativ paranoia? Den ideologiske akse i det danske Folketing er indskrænket til nærmest ingenting.
Eva Schwanenflügel
"Med Sofie Carsten Nielsens udmelding er der blevet yderligere trængsel på midten – det er tilsyneladende her, næste valg skal udkæmpes."
Jamen det er da altid et fre,skridt, at det næste valg i det mindste ikke stadig skal udkæmpes på den yderste højreføj... :-)
Suk! freMskridt sgu da
Inger Pedersen, det ved jeg nu snart ikke.
Som Hanne Utoft siger, (med min egen rå omskrivning) er den såkaldte 'midte' i dansk politik blevet en værdiforladt mudderpøl..
Kan det tænkes, at Radikale Venstre er i gang med at forberede sig til endnu et kvantespring? At Radikale Venstres top endelig endnu en gang er ved at forberede sig på, at betydningen af ordet ”omstillingsparathed” også er trængt igennem hos dem, dvs. at man skal være parat til at indrette sig efter nye tiders behov og betingelser?
Lige som de tidligere ændrede holdning til NATO og brug af militær magt i visse situationer?
PS. Med det mener jeg, at de tilsyneladende værdier kun er et tyndt lag fernis, der er beregnet til at komme ekstreme synspunkter i møde hos de mest rabiate.
Kom sådan til at tænke på Janis joblin
Oooo lord won't you by me .. a minister bil...
Ret beset er udsalget en hel del mindre end det enhedslisten proklamerede sommeren 2017. Jeg var slet ikke obs på det ind til for nylig, men pludselig giver Pelle Dragsteds std. svar om "mandaternes logik" mening hver gang S har lavet en udlændinge eller retspoltisk stramning uden om Radikale og Enhedslisten.
https://nyheder.tv2.dk/politik/2017-07-22-enhedslisten-vi-kan-ikke-aendr...
Zenia Stampe er ret klar i spyttet om hvad det drejer sig om i dette facebook opslag
https://www.facebook.com/zeniastampe/posts/469282941236353
/mvh partiløs radikaler.
@ Morten Reippuert Knudsen
De Radikale og SCN har da begået løftebrud imod sig selv, ifølge det første link du bringer:
"Hos De Radikale Venstre kritiserer man Enhedslisten for at ”lægge sig fladt ned” og opgive kampen for at dreje udlændingepolitikken i en ”human” retning:
- Sådan formulerer vi os ikke. Det må de da om. Det er deres linje, vi har vores. Vi ønsker en markant anderledes udlændingepolitik end S, og vi lægger os ikke bare fladt ned, siger Sofie Carsten Nielsen."
Nu siger SCN, at de Radikale ikke vil pege på S, hvis de stadig vil være en et-partiregering.
Men adspurgt om, hvem de så vil udpege, lyder svaret blot, at det er ligegyldigt hvilken farve en ny regering har, så længe den vil være kun ét parti, vil de Radikale ikke støtte den.
SCN ved jo udmærket godt, at hun slet ikke behøver at pege på nogen, før der kan dannes regering, så længe der ikke kommer et mistillidsvotum.
Vi har negativ parlamentarisme i Danmark, og det betyder, at en regering ikke nødvendigvis behøver at have et flertal bag sig – den må bare ikke have et flertal imod sig.
Og derfor er SCN så ulden i mund.
Hvad Zenia Stampe bidrager med, kan jeg ikke læse.
Det ville nok hjælpe, hvis du kopierede hendes indlæg her i tråden :)
SCN vil ikke støtte en en parties regering, hvad vil hun så. ? Støtte en SSF regering ?
Hvis man så debatten mellem de tre partiledere i går, så var de enige om en hel del, men det er jo ikke nyt. S regeringen Frederiksen har hele tiden lavet brede forlig med begge sider i folketinget, det som R efterlyser, blot vil de radikale selv sidde med ved bordet som ministre, selv om SCN benægter det.
Ellemann vil have alt skal ske NU, hvilket vidner om manglende politisk modenhed. Og SCN optrådte som dramaskuespiller med store ord og armbevægelser, tænk hvad vi tre kan lød det, jaja men der er jo andre partier, faktisk ret mange K,KD,LA DF,
NB, SF og Ø, jeg synes hun lød desperat. Blot ærgerligt Ellemann ikke havde pli nok til i en sådan debat ikke at blive personlig til sidst, og Mette F ikke havde overskuddet til at børste det af sig. Men de borgerlige partier har været så ubehagelige i deres retorik det seneste år mod regeringen
Hvis det blot var VSR, så er det jo bare en ny blok, rødblå
LTM skriver: "Selv om De Radikale på en lang række politikområder placerer sig i midten af dansk politik, ikke mindst i den økonomiske politik ..."
De Radikale har stået i front for århundredets liberale reformer:
- for udfasning af efterlønnen
- halvering af dagpengeperioden
- reduktion af dagpenge til dimittender
- halvering af kontanthjælpen til unge under 30 år
- indførsel af langvarige og umenneskelige ressourceforløb
- for at sende syge i sengepraktik
- krav om jobrettede aktiveringer, herunder virksomhedspraktikker og nyttejob
- udhuling af førtidspensionen med umenneskelige lidelser til følge
- for senere pensionsalder, og
- for udhuling af dagpenge- og folkepension gennem lavere prisregulering.
Samtidig har de lagt stemmer til:
- fjernelse af mellemskatten
- højere topskattegrænser
- sænkning af virksomhedsskatten.
Og videre har de været up front til at efterlyse mere udenlandsk arbejdskraft og har i øvrigt intet gjort for, at virksomhederne tog flere lærlinge og elever. R har reelt bidraget til løndumping og har blåstemplet de stigende forringede arbejdsforhold gennem deres passivitet.
De Radikale har om nogle ansvaret for den stigende ulighed og fattigdom i Danmark. R er et dybt neoliberalt parti. I EU er de da også i samme gruppe som Venstre.
Det er ganske enkelt rystende, når LTM kan påstå, at det er udtryk for en midtersøgende økonomisk politik. Han påstår at være rød, men i hans såkaldte politiske analyser mm fremstår han ene og alene som en blå ulv i røde fåreklæder.
Jeg sådan en one-liner, som fortæller, at de radikale kan ødelægge en hvilken som helst politik , de deltager i.
Rød som blå!!!
MF kan ikke tage R til nåde, det vil koste MF og S dyrt.
@Helle Walther
09. januar, 2022 - 07:38
Din utrættelig indsats for - muligvis som den eneste herinde ?- at forsvare statsministeren og socialdemokraterne i tykt og tyndt får mig til at spørge dig, hvis jeg må:
Kan der - i din optik - overhovedet siges noget kritisk om statsministeren og socialdemokraterne?
Erik Fuglsang:
Helle er næsten ren i sine ganske, også i min forståelse,, sobre forsvar for regeringen lige nu.
Jeg kan så spørge dig: har du overhovedet noget positivt at skrive om MF? :)
Personligt kan jeg uanset min uenighed i Socialdemokratiets stramme udlændinge politik med en ulidelig Tesfaye i skarpretterrollen ,ikke se bedre regeringsledere lige nu.
Desværre er det urealistisk med en regeringsleder fra SF.
@Viggo Okholm
09. januar, 2022 - 12:14
Jeg kan sige ganske meget positivt om statsministeren, men jeg kan også sige meget kritisk om hende.
Til det positive hører i min optik bl.a:
Hun er rigtig dygtig, velforberedt og hårdtarbejdende.
Hun er en meget, meget kompetent kommunikator.
Hun er autentisk og meget tro mod lønmodtagernes forhold, som er politisk hjerteblod for hende.
Hun står fast, hun er tydelig, og hun tør træffe svære beslutninger.
Hun er (nord)jyde ! :-)
Ja det kan jeg EF :)). Selv om det er megasvært, bør hun have overskud til at børste Ellemanns og Venstres evindelige kritik og retorik af sig, hun kunne jo jorde ham på stedet, hvis hun ville. For det med ikke at vende på en tallerken og det at kunne stole på, har han svigtet en del gange. Senest da han snørede hende med mink og hastelov. Lovede det i telefon for så 24 timer efter vende på en tallerken.
Når hun såres over den retorik og behandling som hun har oplevet, jfr. minksagen, så er det da tegn på, hun er et normalt menneske, som alle andre. Hvem tror du lige af de politikere ,som vi har kendt i nyere tid, kunne have håndteret den mink og corona krise bedre? Det må for alle ministre, embedsmænd sundhedsstyrelse og andre der var inde over, have været så rædsomme døgn, som vi andre slet ikke fatter. Der blev begået fejl, ja, men fejlene er så uforståelige lige at man må acceptere at det sker, når sådan en krise opstår. Husk Muhammedkrisen. Det var jo vildt som Fogh klokkede i det.
Og når jeg blander mig, som jeg gør her, så er det, fordi jeg er modstander af rygklapperi, at man skal bekræfte hinanden i ,hvor dum regeringen er, for at man er ok. her. Og det synspunkt deler jeg ikke. Jeg synes, vi har en ret god og dygtig regering, og med dygtige ministre , de fleste og embedsmænd, fejlfri nej og tak for det, men jeg ser ikke noget bedre i nuværende muligheder. Beklager:))
Jeg mindes Folketingsvalg 19, hvor blandt andet Morten Østergaard turnerede landet og besøgte udsatte boligområder med høj repræsentation af borgere med anden herkomst. Med løfter om en mere human flygtninge og indvandrerpolitik. Jeg vil tro at dette vælgersegment må føle sig lidt forrådt og at man vil kigge sig om efter et andet parti? Og hvad med sandsynligheden for at få gennemført en ambitiøs grøn omstilling, inklusiv potente krav til landbruget - hvor mon chancerne er bedst for at få vedtaget den? Næppe hos klimaskeptikerne i blå blok