Analyse
Læsetid: 5 min.

Messerschmidts sejr udløser et generationsopgør, som vil splitte DF endnu mere

Valget af Morten Messerschmidt som ny formand for Dansk Folkeparti er kun startskuddet til et større generationsopgør, som tegner til at kunne blive blodigt i de kommende uger. Yngre kræfter står på spring til at skubbe den gamle garde ud
Den nyvalgte formand Morten Messerschmidt gør et stort nummer ud af at ville styrke det skrantende talentarbejde i Dansk Folkeparti og hurtigt føre flere yngre kandidater frem i frontlinjen. Det vil dog betyde et opgør med de midaldrende kræfter i partiet.

Den nyvalgte formand Morten Messerschmidt gør et stort nummer ud af at ville styrke det skrantende talentarbejde i Dansk Folkeparti og hurtigt føre flere yngre kandidater frem i frontlinjen. Det vil dog betyde et opgør med de midaldrende kræfter i partiet.

Tobias Nicolai

Indland
24. januar 2022

Modstanderne var ikke stærke nok, og derfor endte den mangeårige kronprins med at blive kronet som ny formand for Dansk Folkeparti. Med 60,5 procent af stemmerne fik Morten Messerschmidt opbakning fra lige præcis nok delegerede til, at ingen af de mange interne kritikere vil være i stand til åbent at udfordre hans autoritet. Men fred og ro skal ingen forvente.

De stadigt mere perfide intriger under de seneste ugers formandsopgør har været så uforsonlige og ondartede, at Dansk Folkeparti næppe vil kunne holdes sammen – og slet ikke i folketingsgruppen.

En afskalning er forestående. I første omgang ser taberne dog ud til at ville holde sig i ro, og den nye formand Morten Messerschmidt lover samtidig, at han vil frede det betydelige mindretal, der stemte på de to andre formandskandidater:

»Der vil ikke komme nogen repressalier for det, der er sket, i den tid, der er gået,« lød det fra Messerschmidt i sejrstalen, hvor han også gentog det slogan, som han nu vil gøre til Dansk Folkepartis nye slaglinje: »Danskerne først«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det forekommer mig, at medierne er fuldkommen besatte af DF, ligegyldigt om det er radio, tv eller skriftlige medier.
5(!) stive klokketimer havde DR1 sat af til dette formandsvalg i dag...

Nå anyways, men så kan Marie, Martin og Støjberg vel så bare lave det parti...

Klaus Ankerstjerne Eriksen, ingemaje lange, Poul Søren Kjærsgaard, Elisabeth From, Henning Andersen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, erik pedersen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Det forekommer mig, at medierne er fuldkommen besatte af DF, ligegyldigt om det er radio, tv eller skriftlige medier.
5(!) stive klokketimer havde DR1 sat af til dette formandsvalg i dag...

Nå anyways, men så kan Marie, Martin og Støjberg vel så bare lave det parti...

Inger Pedersen

Unge kupmagere...?
Tjae måske.

Eller er det bare konsekvensen af, at "de gamle vælgere" allerede ER skredet - og at det bare ikke er gået op for den del af DF, der satser på at vende tilbage til før år 2015 og lade Verden stå stille der?

https://www.altinget.dk/artikel/vaelgerflugt-pensionisterne-har-vendt-da...

Hanneh Christensen

"Stort set ingen under 50 år støttede andre end Morten Messerschmidt, og det blev udslagsgivende både under valgkampen og ved selve afstemningen."

Igen ser vi, hvordan generationer sættes op imod hinanden. Jeg kan undre mig over, hvor LTM har den oplysning fra, jeg troede faktisk disse afstemninger var hemmelige. Men jeg vil ikke afvise det, og skal da også pege på, at det da ikke er så underligt at den kvindelige kandidat ikke fik de unges stemmer, da hun brugte en del af sin taletid til at irettesætte dem. Hun tabte i øvrigt også ved sine generelle fremtoning her.

Uanset hvem der blev formand, står partiet i gevaldige magtkampe, da partiet må forvente, at netop antallet folketingskandidater vil skrumpe til næste valg. Så uanset hvad, så vil der selvfølgelig opstå valgkampe mellem nye og kandidater, der håber på et genvalg.

Om det er rigtigt, at alle unge har stemt på Messerschmidt, kan vi ikke vide. Men i forlængelse af de sidste dages debat mellem os debattører i kommentarfeltet, er LTMs oplysning alligevel interessant. Ikke mindst fordi bemærkningen understreger den splittelse mellem generationer, som jeg tidligere har peget på. Hvor unge vil til, og skubber boomerne ud, som kunne ordet "boomer" alene begrunde, at det var tid til exit.

Måske har den 46-årige Lars Trier Mogensen overset, hvor meget de 3 kandidater talte om de ældres forhold. For mig at se harmonerer det ikke helt med LTMs indstilling og hvis det også skulle være de unges holdning i DF. Partiet appellerer i den grad til ældrebefolkningen, hvilket jo nok er klogeligt nok. Det er DF, der opfandt ældrechecken, og DF der afviste førtidspensionsreformen, og DF, der nu også lægger stemmer til mindre modregning af arbejdsindkomst i ydelserne.

Men mon dog, at de ældre vælgere, som DFs kernevælgere, tror, at de vil blive bedre stillet ved at stemme ungt.

I den kontekst giver LTMs analyse ikke rigtig nogen mening, og hvis det er det Messerschmidt satser på, har han nok misforstået sit vælgerkorps.

Hanneh Christensen

@Inger Pedersen,
Interessant artikel, omend den lider af journalistens tal-alfabetisme. Det er jo skrækkeligt.

Derfor må man også læse mellem linjerne, hvordan procentsatserne egentlig fordeler sig mellem ung og gammel. (I øvrigt igen denne interessekonflikt, ung-gammel).

Som jeg læser det udgør 38,7% af vælgerne stadig de 70+ og 23,7% udgøres af de 39-. Altså under 40 år. Mit gæt er, at overhalvdelen nok er 55+, og spørgsmålet er, om disse ikke netop stemmer DF pga. deres pensionistvenlige politik. Spørgsmålet er også, om det ikke netop er blandt de 55+ DFs største vælgerpotentiale fortsat befinder sig.

Jeg har ganske enkelt svært ved at se, hvor DF appellerer til de unge, bortset fra den generelle hadskhed mod andre folkeslag. De personer er nok en mere stabil skare og ikke her, DF kan hente mange flere stemmer.

Det er også interessant at se, hvordan Covid19 har tydeliggjort og måske endda skabt denne opsplitning i generationer. Måske er det Covid der har sat gang i den udvikling. Mellem ældre, der ikke turde gå ud pga en for dem hensynsløs ungdom, og de unge som har ment, at de gamle bare kunne blive hjemme og bestille nemlig-mad, hvis de var så bange for smitte. Jeg har dog ikke lige set, at DF har markeret sig specielt omkring Corona. Det er mere Venstre og C, der konstant har talt for lukning. Så hvis analysen er korrekt, må man også forvente, at der her er flyttet stemmer.

Inger Pedersen

Hanneh Christensen

Også jeg har tidligere ment, at Messerschmidt ville være en total fejlcasting - retssag og dom eller ej:
Hans sprog og attitude taler vist ikke lige til Maren i Kæret, selv om han forsøger at spinne ind over Søren Krarup i en grad, så jeg kan høre hans stemme fra 70'erne for mig.

Ja, partiet har TIDLIGERE talt - og kun talt - til de gamle.
Men netop: KUN talt.
Der er aldrig sket en skid, når det kommer til handling, hører jeg i min øresnegl.

Jeg tilslutter mig Altingets analyse, at med Arne-pensionen er aldeles mange DF-vælgere vendt tilbage til S-folden.
Og de vælgere der forventer mere skarpladte kanoner, går til NB.

SÅ:
Messerschmidt er da - med vanlig sans for stemningen i folkedybet fra Mor Pia - selvfølgelig svaret på DET problem:
Glem de gamle tosser! De dør alligevel snart eller kommer på plejehjem, hvor ingen har tid til at følge dem til stemmeurnerne!!!

NÆH, du - DE UNGE!
DE er fremtiden for fortidens parti!
Lyd smart - se "præsentabel" ud - giv dem, det, de unge vil ha!
Eller lad det i det mindste lyde som om... Bare de tror på det...
Vær en sælger!!!

Og det er vel lige præcis det, Messerschmidt kan?
Og ikke ret meget andet.

Jeg er spændt på at se, om det virker...

Inger Pedersen

- og klynens "verlkomstinterview" på Deadline i aften mindede da for mig at se også en hel del om en projektfremlæggelse i 9. klasse...

Inger Pedersen

Hanneh Christensen

Jeg tror ikke, DF skal - eller vil - bruge fremmehadet for at fange de unge ind - den del var vist en appel til "gammeldanskerne, der ser Morten Korch".
Der ser jeg en fornyelse med Messerschmidt - alene i hans sprog og attitude.
Hvad han så VIL, er noget helt andet.

"Mit gæt er, at overhalvdelen nok er 55+, og spørgsmålet er, om disse ikke netop stemmer DF pga. deres pensionistvenlige politik. Spørgsmålet er også, om det ikke netop er blandt de 55+ DFs største vælgerpotentiale fortsat befinder sig."

Ja. Men de er svindende.

Derfor Mor Pias langsigtede sats.
Måske ikke kun til næste valg, men til næste igen.

Det er et sats: - og med Messerschmidt vil det vise sig, hvem der vandt.
De to andre kandidater, der satsede butikken på at fastholde de traditionelle vælgere, og deres støtter - kan glemme det og henvende sig til jobformidlingen.

Og den ved de jo kun alt for godt fra deres vælgere, hvordan fungerer... bl.a. fordi de ikke for enhver pris ville have indvandrere i job...

Flemming Jensen

Der er noget skræmmende over ham Messerschmidt. Han er svær at gennemskue i hans narcissistiske træk. På den ene side folkelig og middelmådig. På den anden side en misforstået skitzofren elitær skikkelse.
Jeg tror ikke, at han har en skid til overs for DF vælgere ligesom resten af ledelsen i partiet.
I det hele taget må vi håbe at Messerschmidt får gjort en ende på Dansk Folkeparti populisme.
Deres vælgere er snart så gamle, at de ikke kan transporterer sig til valgstederne når den dag kommer.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Helle Walther, Steen Bahnsen, Tommy Clausen, erik pedersen og Dylan Storm anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en stor misforståelse, ingen har et mere gammeldags billede af, hvad DF skal være, end den nyvalgte formand.

Steen Bahnsen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

De slagtede min radiokanal 24/7 bare fordi de ikke brød sig om kritik journalistik. Så lad dem endelig gå nedenom og hjem med den nye formand, som befinder dig i renecansen. De lukker før Messerschmidt skal til Horsesrød.

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Steen Bahnsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Den synkende skude rammer snart bunden........ siste man lukker og slukker.

Eva Schwanenflügel

Messerschmidt er en spøjs figur, og det er svært at blive klog på, hvad hans egentlige projekt med DF er.

Han optræder så anakronistisk, at det nok ikke ville forbløffe seerne af "Badehotellet", såfremt MM sås valsende ind ad hotellets døre i den nye sæson, med stråhatten kækt på sned, og med rappe replikker affyret med den perfekte, gammeldanske udtale, man ellers sagde farvel til i den sidste originale "Far til fire"- film fra 1961.

Appellen er svær at greje; de ældre turde være oplagte, mon flere vil vende næsen mod DF igen?
Nu har de jo fået deres Arne-pension!
- Men samtidig har Messerschmidt hele DFU bag sig, foruden Kofod og Vistisen, der længe har arbejdet for et generationsskifte.

Hvis 'visionen' blot har været arrogant at kringle magten, (hvad mange af seniorerne i folketingsgruppen synes at mene) så er der ikke megen fremtid i formandsambitionerne på længere sigt.

Det er også fuldstændig spekulativt, hvorvidt der kommer et Nakkeknoldsparti med Inger Støjberg i spidsen.

Det lader dog til, at både Messerschmidt og Støjberg knuselsker den sadopopulisme, Trump var en markant repræsentant for:

"Danskerne først"..

Nu be'r jeg Dem, Fru Heilbunth..!!

William Kern, Steen Bahnsen, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

@Inger Pedersen
MM vandt over 400.000 af danskernes stemmer op til et EU-valg. Så jeg tænker, han sagtens kan appellere bredt i befolkningen.

MM nævnte, at han ikke havde tænkt at ændre på den politik, DF hidtil har ført, så jeg tror ikke, han vil komme med noget revolutionerende.

Jeg fornægter ikke Altingets analyse om, at S har vundet nogle stemmer fra DF, måske pga. Arne-pensionen, men vel også fordi S med tiltagende fart er begyndt at minde om et DF Light. Altså, det kan jo være svært at konkurrere med påhit som Kosovo-fænglser og Rwanda-lejre.

De 50+ udgør 50% af vælgerskaren, og det vil være tiltagende. Mit gæt er også, at andelen faktisk er større, hvis der tages højde for, at en del indvandrere og efterkommere ikke har stemmeret.

Det er næppe baseret på kløgt, at så mange partier bejler til de helt unge vælgere. Jeg ser det mere som en ungdomsdyrkelse. Og i øvrigt som en diskriminerende tankegang omkring ældre. Det gælder såvel Ø, SF og Å. Sidstnævnte har ikke nævnt de ældre en eneste gang i deres mange sider partiprogram. Partiet overlevede da også kun sidste valg på de unges stemmer. Der var ikke en eneste aldersgruppe i øvrigt, hvor Å klarede spærregrænsen.

Man ser samme udvikling i S. Vi har den yngste regering nogensinde. Og der er kun 2 ministre på 50+, og kun en, der var fyldt 50 ved ddnævnelsen. Det synes jeg faktisk er ret skræmmende.

Man ser også, at folketingskandidaterne i såvel Ø som SF bliver yngre og yngre. Og ikke mindst ændrer deres politiske fokus til det rene grønne, mens det sociale element træder i baggrunden. Det er jo interessant, at den manglende sociale fokus kan ses i sammenhæng med den store ungdomsdyrkelse, og at unge politikere tilsyneladende ikke er så socialt indigneret. Vel, kan de have det i retorikken (det giver jo stemmer), men man ser det slet ikke i deres politiske adfærd. SF har lige lagt stemmer til yderigere fattiggørelse. Og Ø vender det blinde øje til.

Så jeg ser en generationssplittelse, der gør, at der vil være stemmer i at appellere til de 50+. Men du har selvfølgelig ret i, at S forsøger at skærme sig mod DF her gennem Arne-pensioner mm.

Nu er mit budskab ikke, at der ikke også skal være plads til de unge. Jeg er imod diskrimination af enhver art, og jeg er imod dimittend-satser og uddannelseshjælp (den helt lave kontanthjælpssats). Jeg er imod fattiggørelse uanset hvem det rammer. Og jeg ser intet formål heri. Jeg er også imod, at unge stort set ikke længere kan få en førtidspension.

Sådanne tiltag splitter generationerne. Som anført i artiklen, så rammer Covid-restriktionerne de unge, og beskytter de ældre. Også i retorikken omkring Covid, ser man et splittelse mellem generationerne.

Og jeg er nervøs for, at den splittelse er ved at blive af mere varig karakter. På arbejdsmarkedet sker det primært på de unges præmisser. De 50+ bliver frasorteret i rekrutteringsbunkerne. Og de 50+ bliver stoppet på karrierestigen. Og kommer til mere og mere at stå i stampe lønmæssigt. Arne-pensionen bruges ikke kun af nedslidte ældre, men nok også af en del, der tænker nok er nok.

Jeg ser med bekymring på denne generationssplittelse. Og det er trist, at det er sådan, men som tingenes tilstand er, mener jeg, at der er mange stemmer at hente i ældregenerationen.

Personligt har jeg stemt på partier, der har været imod tvangsarbejdet. Det har været helt afgørende for mig. At tvinge folk til at arbejde gratis, er for mig grænseoverskridende. Men aldersdiskriminationen er også grænseoverskridende. Det samme gælder etnisk diskrimination. Så hvis et parti kun kan se sig selv med unge formænd og unge nyvalgte, så står jeg også af. Hvis et parti ikke engang gider omtale de ældre med eet ord i partiprogrammet, står jeg af. Og Kosovofængsler og Rwandalejre, Vor Herre bevares. Så er spørgsmålet om man vil være sofavælger, eller hvilken pille man vil sluge. Kan man overhovedet se sig selv i spejlet, efter at have sat sit kryds?

Nå, men alle har det ikke som jeg mht. diskrimination af udlændinge og fattiggørelse af unge ledige og syge. Så her tror jeg, at der vil være en del stemmer at hente blandt de ældre. Både ældre, der kommer fra venstrefløjspartier, som ældre der kommer fra de øvrige blå partier, men som reelt også har skrevet de ældre ud af deres partiprogram.

Hvis man ser på vælgernevandringer, jf. link nedenfor, så mistede O 20% af vælgerne til NB, 11% til A, 6% til C og 4% til V. Omvendt modtog de 4% fra A og 7% fra V. De modtog altså flere fra V end de afgav. Den store nedgang skyldtes altså primært stemmeafgivelsen til NB. Der var ingen stemmer, der flyttede fra/til venstrefløjen i øvrigt. Man ser, at stemmerne primært bliver inden for blokkene. Men dog lykkedes det A at rykke så meget til højre, at 6% af As vælgere kom fra V. 3% fra O. (Så er der det med procentregning. O afgiver netto 7% til A, men da A er et større parti, udgør de kun 3% af As vælgere.)

Faktum er altså, at A i 2019 primært hentede stemmer fra V og ikke O ved As højredrejning. Ved Kommunevalget så vi, at det svingede tilbage, vel fra A til C. Det skyldes vel primært den massive mediekampagne med udgangspunkt i mink-håndteringen. Det viser først og fremmest, hvilken magt medierne har om, hvordan befolkningen stemmer. Man må ikke glemme, at hovedparten af vælgerne følger kun ganske lidt med i politik, og derfor er letpåvirkelige ud fra folkestemninger. Det er faktisk temmelig skræmmende, at medierne udnytter dette. Mink-fokus lagde sig da godt nok lige efter kommunevalget.

Jeg synes faktisk også, at det er skræmmende, hvordan partier justerer deres politik ind efter folkestemninger. Det er ikke visionerne, der tæller, men kampen om taburetterne. Fx at S har overtaget hele DFs tidligere ikke-stuerene politik. Og ja, det er samme politikere, der klistrer sig til taburetterne. Først mente de et, så det modsatte. Eneste reelle indignation synes i dag at snørkle omkring egen navle og den eftertragtede taburet i Folketinget.

Men det bliver om ikke andet spændende at se, hvad vej MM vælger. Jeg tror, at blandt de 3 vil det være MM, der vil være bedste valg til at bremse DFs nedtur. Sådan helt nøgternt, om man kan li ham eller ej.

https://nyheder.tv2.dk/politik/2019-06-14-mens-df-og-la-bloedte-gik-andr...

Hvis andelen af vælgere, der stemmer på et parti, var ligefrem proportional med omfanget af mediedækning, ville DF ubestridt blive Danmarks største parti - med absolut flertal i Folketinget.

Med det meget lille partis og dets ganske få talsmænds/kvinders inddragelse i enhver TV- og radiodebat om snart sagt ethvert emne, med væg-til-væg dækning i TV af Pia Kjærsgaards følelser, stemninger og sym- og antipatier, med den absurd overdrevne betydeliggørelse af selv den mindste ytring, der måtte komme fra den lille kerne af gamle DF-politikere, ser vi en medieeksponering, der langt overgår dækningen af f. eks.. det tyske forbundsstatsvalg for nylig.

Dækningen af formandsvalget med mange timers TV-transmisssion og tilhørende forudgående såvel som efterfølgende kommentarer og analyser ligger på linje med dækningen af folketingsvalg eller det amerikanske præsidentvalg. Selv den seriøse Information engagerer sig intenst i trakasserierne. Tænk hvis medierne havde lige så stort fokus på, hvad der sker andre steder i Europa.

Mon 24/7-dækningen af DF fører til en hidtil uset opbakning til partiet? --- eller er mætningspunktet for længst nået og kvalmegrænsen for længst passeret for den sagesløse befolkning, der tvangsindlægges til i medierne at følge denne groteske amatørkomedie?

Kim Houmøller, Steffen Gliese, Peter Wulff, Katrine Damm, t. helleskov, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Når hele korthuset falder er Messerschmidt den fødte sælger. Han er som taget ud af en Valo reklame.