Analyse
Læsetid: 4 min.

Minkkommissionen går nu igang med undersøge politiets actioncards

Minkkommissionen går nu i gang med at undersøge, hvorfor politiet udarbejdede actioncards, der beordrede aflivning af raske mink, når de var orienteret om, at hjemlen ikke var på plads. Det var i hvert fald ikke på ordre fra Justitsministeriet, lød det onsdag fra central departementschef
I november 2020 blev mink aflivet over hele landet – her på en minkfarm ved Næstved. Resten af denne måned skal Minkkommissionen undersøge, hvorfor Rigspolitiet udarbejdede og brugte de såkaldte actioncards, som mere end antydede, at aflivning af raske mink var en ordre.

I november 2020 blev mink aflivet over hele landet – her på en minkfarm ved Næstved. Resten af denne måned skal Minkkommissionen undersøge, hvorfor Rigspolitiet udarbejdede og brugte de såkaldte actioncards, som mere end antydede, at aflivning af raske mink var en ordre.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
6. januar 2022

Indtil nu har det vigtigste emne i Minkkommissionen været hjemmel. Hvem vidste, at der var manglende hjemmel til at aflive alle mink, hvornår vidste de det, og hvorfor i alverden sagde de det ikke højt, da beslutningen blev truffet?

Men onsdag blev der taget hul på kommissionens anden del, som skal løbe resten af januar og har til formål at granske Rigspolitiets brug af de såkaldte actioncards. Et emne som Folketinget i oktober sidste år besluttede at inkludere i kommissoriet, da en advokatundersøgelse udtrykte kritik af Rigspolitiets brug af actioncards i forbindelse med aflivningen af mink.

Nu bevæger vi os altså ind på selve eksekveringen af den beslutning, regeringen traf i november sidste år, og vi skal stifte bekendtskab med nogle nye hovedpersoner i sagen fra blandt andet Rigspolitiet og Den Nationale Operative Stab (NOST).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Pudsigt at Lykke Sørensen nu dukker op igen efter overstået Instrukskommission og Rigsretssag..

Politidirektør, Rigspolitiet, fhv. fungerende direktør, Kriminalforsorgen, fhv. afdelingschef, Udlændinge- og Integrationsministeriet

Uddannet: cand. jur. fra Københavns Universitet i 1993

Margit Johansen

"talepapirer" - "aktionscards" - en form for standard dialog procedurer i værn og myndigheder og i medierne såmænd - er usikre metoder at tage i anvendelse i komplekse sammenhænge, her situationer, hvor der er mange forskellige zoner for aflivning, forskellig myndigheder - Ret imponerende at der samtidig ikke er foretaget en eneste forkert nedslagtning af mink af nye aktører fx forsvaret - alle nedslagtninger er foretaget indenfor de zoner, hvor der var taget politisk stilling..

Henning Kjær

Selvfølgelig udarbejdede politiet actioncards som forberedelse af det der skulle ske. Alt andet havde været kritisabelt.
På samme mådes udarbejder ministerier talepapirer til ministre der skal være klar til at svare allehånde (tænkelige som utænkelige) spørgsmål.
Ingen ønsker at ministre og myndigheder er uforberedte.