Asyl
Læsetid: 9 min.

Myndighederne foretager markant færre torturundersøgelser af asylansøgere end tidligere

Tidligere iværksatte udlændingemyndighederne i gennemsnit 42 torturundersøgelser om året til at belyse asylsager, men de seneste år er tallet faldet til tre-fire. Selv om myndighederne siden 2016 har været opmærksomme på at øge fokus på at identificere torturofre, er tallet ikke steget. Og myndighederne kan ikke selv forklare hvorfor
Med blandt andet et nyt screeningsværktøj har udlændingemyndighederne i Danmark siden 2016 haft mulighed for at identificere torturofre tidligt i asylprocessen. Alligevel er der ikke blevet iværksat flere retsmedicinske undersøgelser. Her fremviser en syrisk mand fra Aleppo mærker fra tortur efter at have været tilbageholdt af regimestyrker.

Med blandt andet et nyt screeningsværktøj har udlændingemyndighederne i Danmark siden 2016 haft mulighed for at identificere torturofre tidligt i asylprocessen. Alligevel er der ikke blevet iværksat flere retsmedicinske undersøgelser. Her fremviser en syrisk mand fra Aleppo mærker fra tortur efter at have været tilbageholdt af regimestyrker.

James Lawler Duggan

Indland
10. januar 2022

Udlændingemyndighederne har i de senere år iværksat markant færre retsmedicinske torturundersøgelser, end de gjorde tidligere.

I 1996-2002 blev der i gennemsnit foretaget 42 torturundersøgelser om året. I 2015-2020 var det i gennemsnit mellem tre og fire om året, og i 2021 var det to.

Det viser en rundringning til de retsmedicinske institutter i Aarhus, Odense og København, som Information har foretaget.

Og det er et stort problem, mener en række eksperter. Mennesker, der har været udsat for tortur, kan nemlig komme med usammenhængende forklaringer, når de søger asyl. Det kan få dem til at virke utroværdige og have negativ betydning for udlændingemyndighedernes asylvurdering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvornår får vi tal på hyppigheden af følgende passus: “Udlændige- og integrationsministeren har ingen kommentarer til… men henviser til Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet.” - som er dem der skulle kommenteres om og ikke af?

Kirsten Møller, Peter Beck-Lauritzen, Lillian Larsen, Franz Nitschke, Marianne Jespersen, Gitte Loeyche, erik pedersen, Annette Chronstedt, Troels Ken Pedersen, Finn Egelund, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og nanna Brendstrup anbefalede denne kommentar