Analyse
Læsetid: 5 min.

Nervekrig om dagpenge skyder valgkampen i gang

Uenighederne handler ikke om politisk substans: Skønt et bredt flertal af partier er grundlæggende enige om at ville skære i dagpenge til unge og åbne for mere udenlandsk arbejdskraft, har et taktisk magtspil kortsluttet Christiansborg. Regeringen og blå blok forsøger at sætte hinanden skakmat
I en klar cementering af blokpolitikkens genkomst har Venstre og De Konservative insisteret på at forhandle sammen med Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Og sådan fortsætter de nu.

I en klar cementering af blokpolitikkens genkomst har Venstre og De Konservative insisteret på at forhandle sammen med Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Og sådan fortsætter de nu.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
27. januar 2022

Dagpengereformen er blevet valgkampens første offer. De politiske fronter er pludselig skærpet så voldsomt, at regeringen på den ene side risikerer at få udskudt sin nye aftale om øget arbejdsudbud, og blå blok på den anden side kan ende med at blokere for kerneborgerlige tiltag, som den ellers selv tidligere har kæmpet for.

Dansk politik er gået i en paradoksal hårdknude, og begge parter har overspillet deres muligheder.

Det var således en fejlkalkule, da de fire blå partier, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, troede, at de kunne lokke De Radikale med til at gennemtvinge en større skattelettelse i forhandlinger om at øge arbejdsudbuddet. Anført af Venstres chefforhandler, Troels Lund Poulsen, satsede de blå partier for højt og tabte – i første omgang.

Da det kom til stykket, var den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, nemlig parat til at acceptere den mere klassiske kompromismodel, som finansminister Nicolai Wammen (S) kunne tilbyde, og hvor summen af en række småændringer tilsammen skal skabe et større arbejdsudbud. Trods meldinger om det modsatte i de seneste uger var og er De Radikale altså ikke klar til at skifte politisk side.

Men så opstod den næste overmodige fejlkalkule. S-regeringen valgte at lukke en hurtig aftale fredag eftermiddag med netop De Radikale samt Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne. Og umiddelbart kunne det se fint og harmonisk ud: På papiret har aftalen opbakning fra 95 mandater i Folketinget, og formelt kan de sagtens vedtage alt fra forringelserne af dimittendsatsen over et nyt ’dagpengetillæg’ til afskaffelsen af modregningen for pensionister.

Reelt kommer ændringerne bare ikke til at træde i kraft, i hvert fald ikke før efter næste folketingsvalg, da de stort set alle sammen er viklet tæt ind i gamle forlig. Derfor har flere af de borgerlige partier vetoret, og skal traditionen tro være enige, før der kan laves noget om.

I stedet for at fortsætte forhandlingerne og finde en mindelig løsning – hvor i det mindste Venstre og De Konservative kunne være med – valgte finansminister Nicolai Wammen at gamble på, at de borgerlige partiers bluff ville blive afsløret, når de ikke ville kunne gøre andet end at støtte aftalen, når den snart skal ned til afstemning i folketingssalen.

Her spillede Nicolai Wammen imidlertid for højt spil, ligesom Troels Lund Poulsen havde gjort i de seneste uger. Lige nu blokerer de blå for, at aftalen kan føres ud i livet.

De blå har vetoret

Hvis magtbalancen i dansk politik stadig var som under coronakrisen, ville S-regeringen med stor sandsynlighed have trukket sig sejrsrigt ud af nervekrigen. Siden valget i 2019 har Venstre og De Konservative været mere end medgørlige, og normalt ville de også stemme for såvel dagpengeforringelser som en lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft. Men tilstanden er forandret: Valgkampen er gået i gang.

Finansminister Nicolai Wammen er gået hårdt til angreb på de borgerlige. I et interview i Berlingske beskylder han formændene for Venstre og De Konservative, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen, for at være blevet taget som gidsler af yderfløjspartierne, Liberal Alliance og Nye Borgerlige:

»I gamle dage havde man et slogan, borgerlige stemmer, der arbejder. Nu er det borgerlige stemmer, der modarbejder, og det er meget trist,« siger Wammen: »Jakob Ellemann og Søren Pape svigter deres ansvar i den helt store stil.«

Meldingen fra regeringstoppen er klar: Forhandlingerne bliver ikke genåbnet, og de blå partier skal ikke forvente at opnå noget som helst ved den aktuelle obstruktion. Wammen satser tydeligvis fortsat på, at erhvervslivets lobbyorganisationer stadig vil kunne banke de blå på plads og få Jakob Ellemann og Søren Pape til at indse, at det trods alt er værd at tage med, når en socialdemokratisk regering vælger at føre borgerlig økonomisk politik.

Indtil videre står de borgerlige partiledere dog ikke alene skridsikkert fast på at blokere, men de står nok så opsigtsvækkende også tæt sammen. I en klar cementering af blokpolitikkens genkomst har Venstre og De Konservative insisteret på at forhandle sammen med Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Og sådan fortsætter de nu.

Karakteristisk for den uforsonlige stemning har de blå partier angrebet tilbage med beskyldninger om, at Nicolai Wammen er mislykkedes som forhandler:

»Det er en lidt småarrogant tilgang, at man ikke rigtig forstår, at man må give nogle indrømmelser for at få andres opbakning. Det er helt almindelig logik, at der skal være nogle indrømmelser, når regeringen insisterer på, at vi skal æde skovsnegle. Det var regeringen ikke villig til,« lyder det fra Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.

Status er, at Nicolai Wammen har gjort regning uden vært, men at de blå partier heller ikke har haft held til at presse ændringer igennem.

Under bagatelgrænsen

Udadtil forsøger begge parter at forklare stilstandslinjen med substantielle uenigheder. Men det er mest på skrømt, for hoveddynamikken handler om taktik. Ganske vist fremhæver de blå partier, at de under ingen omstændigheder ville være med til at indføre det såkaldte dagpengetillæg, der hæver den samlede sats i de første tre måneder. De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, kalder det  at dele »gaver ud til venstrefløjen og sponsorerne i fagbevægelsen«.

Konkret har tillægget imidlertid indgået i forhandlingerne som en slags løftestang for at presse blandt andet lettelser i selskabsskatten igennem. Hvis viljen havde været til stede, kunne det sagtens have været strikket ind i et kludetæppeforlig. Men de blå partier ønsker at skabe kant til Socialdemokratiet, og derfor er dagpengetillægget blevet en symbolsag.

Nogenlunde samme magtspil præger opgøret om beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. I aftaleskitsen sænkes årslønnen fra i dag 448.000 til 375.000 kroner i en toårig periode. Her vil de blå partier have sænket grænsen med yderligere 15.000 kroner, dernæst gjort ordningen permanent og endelig have udelukket arbejdskraft fra Mellemøsten og Nordafrika. Ret beset er afstanden dog heller ikke uoverstigelig her.

Forskellene i beløbsstørrelse ligger langt under bagatelgrænsen: Det vil aldrig være kr. 15.000 mere eller mindre i årsløn, som får et stort aftalekompleks til at bryde sammen. I et mere pragmatisk øjeblik ville både Socialdemokratiet og De Radikale også snildt have kunnet acceptere de blå partiers tekniske forslag om, at ekstra udenlandsk arbejdskraft skal komme fra lande, der har visumfrihed til Schengen-samarbejdet – hvorved folk fra blandt andet Balkan og Latinamerika kan komme til Danmark for at arbejde.

Teknikaliteterne er og bliver ikke de egentlige showstoppere. Konfrontationen handler om taktik, og skal ses som et udtryk for, at valgkampen for alvor er blæst i gang. Dumstædighed har sat reformerne på pause.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det skrev jeg allerede igår.

Højrefløjen går imod deres egne ønsker, og risikerer dermed at styrke Enhedslisten, fordi de ikke vil stemme for at Socialdemokratiets vælgere får en øget dagpengeperiode på 3 måneder.

Paradoksalt er højrefløjen imod sig selv, og sænkelsen af dimmitendsatsen kan forsvinde ud i det blå.

Indtil næste valg.

Torben Skov, erik lund sørensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Måske er Sofie Carsten Nielsen mere snedig end som så?

Rikke Petersen

Hvornår skal politikernes eftervederlag og -periode beskæres? De nuværende to år med fuld løn virker ikke i overensstemmelse med regeringens ønske om at få folk hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Beskær med et år og udbetal 9500 kr om måneden før skat, til afgående folketingspolitikere.

uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Ove Skildal Nielsen, Hanneh Christensen, Carsten Munk, Viggo Okholm, Dennis Tomsen, Alvin Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan slet ikke se pointen i det skvalder her- for i stedet for at tro at mennesker uden for Danmark er bedre, kunne man jo over tid få fat på de mennesker som lige nu står uden job og få dem opkvalificeret. Blev det gennemført kunne de tvære en ide at lade menneske rude fra få et to års ophold og arbejde, så de ved hvad de går ind til. Heldigvis er det uspiseligt for regeringen at udelukke bestemte mennesker med muslimsk baggrund. Så grove er socialdemokratiet så trods alt heller ikke.

Hanneh Christensen

Intet nyt under solen. Det ville være mere relevant, om Information brugte kræfterne på at dokumentere, hvorvidt der er korrekt, der mangler arbejdskraft.

Vel, er der mangel på sygeplejersker, pædagoger og sosu'er. Men løses det problem ved at sænke dagpenge for dimittender og øge den i 3 mdr. for LO-folket? Og løses det ved at åbne grænserne for endnu flere løndumpende udlændinge?

Svaret er nej, nej, nej.

Løses det ved at sænke skatten for virksomhederne eller i toppen? Svaret er nej, nej.

Lad os få den dokumentation på bordet, så vi forholder os til fakta, og politikerne kan spørges, hvorfor de bygger politik på en falsk fortælling. Det er dybt, dybt uansvarlig, og det ansvar deler medierne, sålænge de blot fungerer mikrofonholdere for den førte politik. Eller indirekte fremstiller det som fakta i en analyse som her. LTM forholder sig jo slet ikke til essensen i de politiske forslag. Hvad er det egentlig forslagene fra S, R, V eller K skal gavne?

For mig er det dybt, dybt problematisk, når politik bygger på løgn og manipulerede data. Og når medierne spiller med. Lad os nu gå bagved påstandene, undersøge dem og så beskrive, hvilke interesser politikerne reelt varetager.

Ebbe Overbye, Daniel Jensen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, erik lund sørensen, Rikke Petersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Ove Skildal Nielsen

Det ser ud som om ordet reformer stadig betyder forringelser.

uffe hellum, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

Arbejdsgivernes kampagne om mangel på arbejdskraft får lov til at stå totalt uimodsagt i medierne. Hvorfor hører man fx ikke fagbevægelsen?

De skriver:
6.000 mangler en lærer- eller praktikplads
23.000 på 50+ mangler et job
18.000 nyudlærte og nyuddannede mangler job
77.000 unge under 30 år er hverken i uddannelse eller i job.

Fagbevægelsen supplerer med 3 fortællinger:
En ledig skriver: "Jeg bliver jo ikke dårligere til mit fag, fordi jeg bliver ældre!"
En anden, Charlotte har søgt 210 stillinger.
En tredje skriver: "Jeg har forgæves søgt over 100 praktikpladser!"

Hvorfor er det ikke disse historier, DR leverer i Deadline?

Forleden i P1Debat var der en arbejdsgiver, der brokkede sig over at mangle en kok. I samme sekund fik P1Debat en mand på linjen. Han ville gerne have jobbet for 27.000 kr. om måneden. Han var uddannet kok med mange års erfaring. Jeg bor i nærheden, sagde han, kan vi tage en jobsamtale i eftermiddag? Næh, det passede ikke direktøren. Hvad så med i morgen tidligt, spurgte kokken. Og jo, man kunne høre, at det næppe heller passede direktøren, men han kunne dårligt undslå sig.

På jobnet.dk er opslået 33.277 stillinger. 6,8 millioner gange er de blevet vist den seneste måned. Hver jobopslag bliver læst op mod gennemsnitligt 200 gange. Et job, 200 potentielle ansøgere! Er det ikke nok?

Ifølge jobindsats.dk var der 35.000 af de 60-66 årige, der i sept. 2018 var selvforsørgende uden nogen anden offentlig ydelse! I sept. 2021 var det antal vokset til 50.000. Der er givet mange af disse, der gerne vil have et ordentligt job.

Det er på tide, at medierne vender fokus rundt. Får kigget virksomhedsejerne efter i sømmene, fremfor hele tiden at udskælde ledige som en doven masse. Og det er på tide, at fagbevægelsen får lige så meget spalteplads, som erhvervslivets parter.

Det er på tide med lidt mere balance i debatten! Det er ganske enkelt for vigtigt til, at medierne får fokus på fakta fremfor den rene underholdning om de magtkampe, der foregår mellem S, R, V og K.

Ebbe Overbye, uffe hellum, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Henning Kjær, Torben Skov, Rikke Petersen, Nina Hermanson og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

Nervekrig...skyder valgkampen i gang. Nå for pokker. Så kommer der knald på mediernes hob af kommentatorer, analytikere og SoMe-gravere. Det mindste pip vil ikke være for lidt.