Klima
Læsetid: 6 min.

I Nordjylland har en kongeørn været ved at vælte 15 vindmøller. Nu har naturforkæmpere tabt sagen

I Jammerbugt Kommune har Danmarks Naturfredningsforening tabt en klagesag, hvor man har forsøgt at bremse en ny vindmøllepark af hensyn til en kongeørn. Borgmesteren kritiserer foreningen for dobbeltmoral i spørgsmålet om vindmøller
»Jeg må bare sige, at jeg synes, man har strammet bardunerne i den her klagesag. Vi er blevet hængt ud for ikke at ville passe på naturen og kongeørnen,« siger Borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V).

»Jeg må bare sige, at jeg synes, man har strammet bardunerne i den her klagesag. Vi er blevet hængt ud for ikke at ville passe på naturen og kongeørnen,« siger Borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V).

Johnny Madsen

Indland
8. januar 2022

I snart et år har en kongeørn været den altoverskyggende hovedperson i en lokal konflikt mellem grøn energi og vild natur.

Sammen med en lodsejer har Jammerbugt Kommune i Nordjylland planer om at opføre 15 vindmøller på landbrugsjord i området ved Rendbæk Øst. Møllerne vil kunne levere strøm til omkring 45.000 husstande og er en vigtig del af kommunens lokale klimaindsats.

Siden maj 2021 har opførelsen af møllerne imidlertid været bremset. Danmarks Naturfredningsforenings (DN) lokalafdeling og to andre aktører har nemlig klaget over projektet, som de mener, vil skade områdets flora og fauna. Men efter at have kulegravet sagen har Miljø- og Fødevareklagenævnet nu truffet afgørelse: Naturfredningsforeningen har tabt.

»Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæster Jammerbugt Kommunes afgørelse (...) om VVM-tilladelse til opstilling af 15 vindmøller ved Rendbæk Øst i Jammerbugt Kommune«, lyder det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

klaus, tjah det er der jo nogen som gerne vil mene, og nogle som gerne vil "dokumentere", imod passende betaling,
problemet er bare at vores (energi) overforbrug er den dybere årsag til at mennesket er så skadeligt,
og den bedste løsning er derfor at vi skal have mindre travlt med at skaffe os ting/besiddelser/forbrug,
vi skal bygge mindre, producere mindre, og bruge så lidt som muligt af alt, ikke mindst energi,
og netop ønsket om Atomkraft udspringer af et perverst ønske om at vores overforbrug skal blive ved med at eskalere, det man kalder vækst,
og det tragiske er jo at alt det overforbrug intet godt gør for vores livskvalitet snarere tværtimod,
det har gjort os (sygeligt) grådige i en grad så mange ganske enkelt aldrig kan få NOK,
der er dog håb vi skal bare slippe af med vores egoisme og grådighedskultur, og udvikle nogle værdinormer som handler om empati, ydmyghed og nøjsomhed,
og i en sådan kultur vil mennesker få mulighed for at trives, for det ville jo betyde at alle havde nok, men det ville jo også betyde at det ikke giver mening at have meget, det giver kun "mening" hvis man er grådig, og man bliver faktisk ulykkelig af det,

prøv at forstå at "markedet" slet ikke "gør os alle rigere", som grådige mennesker elsker at postulere
det skaber ulighed ! og dermed vildt overforbrug for et mindretal, og det gør langt de fleste fattige fordi mindretallet "får det hele".
ja Gert men kun fordi politikken altid handler om penge (vækst) og om magt.

Chresten Boelt, Lars Bo Jensen, Fie Ankjer Nielsen, Iver Schelde, Lillian Larsen, Asiya Andersen, Allan Jensen, Per Dørup, Torben Nielsen, Kamma Thomsen, Lars Knudsen, Vibeke Olsen, Inger Pedersen, Torben Arendal, Kurt Nielsen, Lars Løfgren, Jens Ole Mortensen, Eva Schwanenflügel, Hannibal Knudsen, erik pedersen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Klaus Ipsen.
Ja, naturen blomstrer i Tjernobyl.

Bent Nørgaard

Og livet blomstre i Hirozima og Nagasagi. Til de historieløse, det var der hvor der sprang en atombombe, hvert sted i 1945.

William Mannicke

Enhver der har kørt Schleswig-Holstein () tyndt på kryds og tværs, ved at her er vindmøller overalt.
areal ca. 16 000 kvadrat km, en tredje del af DK

Alligevel ser det ud til at bestanden af rovfugle trives storartet.
Havørne, fiskeørne og alle mulige varianter af falke, høge osv.
Selv i Hamborg by og havn har de ynglende ørne og rovfugle.

https://www.natur-beobachtungen.de/beobachtungen/greifvoegel-in-hamburg....
https://www.ln-online.de/nachrichten/seeadler-in-schleswig-holstein
https://schleswig-holstein.nabu.de/tiere-und-pflanzen/voegel/greifvoegel...

Så det kan altså lade gøre at have ynglende rovfugle og vindmøller samtidigt.

uffe hellum, Jan Fritsbøger, Bent Nørgaard, Jens Christensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

William Mannicke, der er faktisk adskillige kendte eksempler på bl.a. havørne, der er blevet delt i to af vindmøllevinger i Danmark. Blot google ordene havørn og vindmølle.

Jeg skal ikke gøre mig specielt klog på lige den her sag, men her i Martin Bahns anden (slet skjult kritiske) artikel om DNs rolle i vindmøllesager omtales 'en kongeørn'. Det er vel dog et af mindre end 5 ynglepar i Danmark. Miljøstyrelsen har også udtalt sig kritisk om det pågældende projekt, og iøvrigt handler indsigelser, herunder også denne, sjældent blot om én art. Oftest er der derimod tale om, at f.eks. en eller nogle få arter gøres til en slags symbol for en større helhed, såsom et større naturområde, rent politisk og juridisk.

Igen, fokusér dog på at få vindmølleparker placeret mere naturmæssigt harmløse steder. Hvis et projekt eventuelt stoppes p.g.a. en indsigelse fra eksempelvis DN, er det næppe DN, som er skurken, men i stedet fordi det i Planklagenævnet er fundet, at indsigeren har haft juridisk ret i sin påstand iht faktisk gældende lov. Mao, nogen har altså i sådanne tilfælde ganske enkelt ikke gjort sit arbejde godt nok i diverse forundersøgelser, VVM-redegørelser o.lign.

Lillian Larsen, John Scheibelein og erik pedersen anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Også i Nord Tyskland er flere havørne, der er gået til i mødet med møller. Og tog.

Derfor mener nogle, at træerne langs tog sporene skal fældes, så ørne får bedre landings muligheder.
Trods disse dødsfald blandt ørne mm. er bestanden i stadig fremgang, yngler og finder nye revirer.

Naturen er forbløffende omstillingsparat.

Jens Christensen

Enig, Mannicke. Havørn er også i rigtig god fremgang herhjemme af andre grunde men ikke kongeørn.

William Mannicke

At kongeørnen ikke er i fremgang, tja, da jeg var barn var der nul kongeørne i DK.
Og jeg tvivler på at vindmøller, havde noget med det at gøre.
Der var nemlig også nul vindmøller.

Ørne, rovfugle og hvordan de indbyders fordeler revir, er temmelig ubeskrevet.
Men det har nok større betydning end antallet af vindmøller.

Jens Christensen

Ret beset er essensen vel den, at der (heldigvis!!) er en lovgivning både nationalt og i EU-regi, hvorefter bilagsoplistede sjældnere arter kræver beskyttelse, herunder i bl.a. naturbeskyttelses-, habitat- og fuglebesyttelsesdirektiverne.

Skulle man skønne, at de regler virker urimeligt hindrende for ens aktiviteter (eksempelvis opførelse af vindmølleparker - og det gør de sommetider), må man vel generelt skulle politisk anfægte de regelsæt fremfor at skyde mod eksempelvis DN, som tilfældet synes at være i artiklerne her, hvor der skrives forfladigende om blot "en kongeørn".

Jeg vil nu snarere anbefale, at man i stedet søger placeringer af mølleparker på steder, hvor de potentielt skader mindre. I eksemplet her er Rendkær jo lige på grænsen til højmosen Store Vildmose / Åbymose. Men okay, entreprenørerne og kommunen, eller hvem det nu er, vandt jo i klagenævnet her.

William Mannicke

Ja, det er ikke nemt at skulle omgås med ”naturen”, når man gerne vil have ”grøn” omstilling.
45. 000 hjem forsynet med grøn strøm er jo en slat.

Jens Christensen

Mannicke, det er for nemt først at planlægge vindmølleplaceringer, som er "lige på kanten" eller ligefrem "over stregen", for så bagefter at anklage DN for deres indsigelser. "45.000 hjem er jo en slat..." Der er i det politiske spil fra nogle journalister, lobbyister, WindDenmark m.fl. en påfaldende effekt af, at nogle spilles ud mod andre frem for, at der skabes fokus på, hvor placeringerne reelt og bedst ville være.

erik pedersen, Lillian Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Jeg har ikke udtalt mig om placering af møllerne.
Kun at rovfugle i nordtyskland øjensynlig ikke tager skade af vindmøller, i hvert fald er bestanden i fremgang.
Og har været det siden man begyndte at opstille møller.
Derfor er hensynet til en kongeørn ikke et validt argument for mig i forhold til grønstrøm til 45 000 husstande.

Martin Sørensen

Der er INTET mere dobbelt moralsk end venstreorienterede,

vi har jeg jeg siger det HØJT MASSERE af havørne kongeørne fiskeørne og store møller og de harmonere FINT MELLEM hinanden

ja jeg finder det DIREKTE ironisk at danmarks naturfredningsforening er blevet den største blokade for den grønne energi. jeg er enig i kritikken af solceller på marker det er estetisk forkert og ødelæggende for vores natur. men store vindmøller er IKKE ØDELÆGGENDE PÅ NOGENMÅDE TVÆRTIMOD !!!!!!!!!!! .
og den junta af venstreorienterede dobbelmoraske der med den ene hånd ønsker grøn energi mens man råber op hvergang der skal sættes møller må ganske enkelt stoppe.

Vi har siden vi har fået stadig flere møller kun set bestanden af store ørne og rovfugle generelt stige, ja der er faktisk noget TRUMPSK over vores dobbelt moralske venstrefløj der råber nej til store møller.

https://www.youtube.com/watch?v=JvY-CqF5-t0

Chresten Boelt

Borgmester Mogens Gade fik placeret sin vindmøllepark som ønsket ved Øster Rendbæk, lig midt i et flot stykke våd-/engområde med et rigt fugleliv, hvor kongeørnen jager, afgrænset af Ryå, og lige på grænsen til Store Vildmose, og således at han kan se alle 15, 150 m. høje vindmøller, fra det flotte udsigtstårn der er bygget ved den ny-retablerede højmose (Danmarks anden største højmose) i Åby mose - og placeret således at de vil danne baggrund, når man står og kigger ud over mosen fra platformen.
Spekulerer lidt over om det var denne udsigt han hentydede til, da han som borgmester i Jammerbugt Kommune indviede udsigtsplatformen, og roste den med en bemærkning om den flotte udsigt den gav over højmosen - og som nu spoleres af hans store vindmøller i baggrunden?