Baggrund
Læsetid: 1 min.

Politisk flertal vil undersøge den danske teststrategi efter kritik

Flere eksperter kritiserede i onsdags den danske teststrategi i Dagbladet Information, da det er usikkert, hvilken effekt den milliarddyre strategi har. Det får nu et politisk flertal til at ønske en undersøgelse af massetestningen
Det er uvist, hvor godt den danske strategi for coronatests virker, og derfor vil et politisk flertal nu have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at sætte gang i en undersøgelse af strategien.

Det er uvist, hvor godt den danske strategi for coronatests virker, og derfor vil et politisk flertal nu have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at sætte gang i en undersøgelse af strategien.

Thomas Borberg

Indland
8. januar 2022

Det er uvist, hvor godt den danske strategi for coronatest virker, og derfor vil et politisk flertal nu have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at sætte gang i en undersøgelse af strategien.

Det politiske flertal består af De Konservative, Enhedslisten, Venstre, Nye Borgerlige, De Radikale og Dansk Folkeparti, skriver DR.

Ønsket om en undersøgelse af teststrategien kommer, efter at Information onsdag skrev, hvordan en lang række eksperter kritiserer strategien. Det er ifølge eksperterne nemlig usikkert, hvilken effekt indsatsen har, og om den overhovedet er pengene værd.

Blandt andet forklarede Kasper Planeta Kepp, professor MSO i biokemi på DTU, at selv om de andre nordiske lande har testet fem-ti gange mindre end Danmark, kan forskellen ikke ses på smittekurverne.

Samtidig mener flere af eksperterne, af regeringen og myndighederne igennem knap to år har haft oplagte muligheder for at undersøge, om massetestningen virker, men den mulighed har de forpasset.

En af kritikerne er Christine Stabell Benn, der er professor i Global Health på Syddansk Universitet og sidder i regeringens ekspertgruppe vedrørende smitteopsporing. Hun forklarede til Dagbladet Information, at hun flere gange har foreslået gruppen at diskutere teststrategien og undersøge dens effekt.

»Men det har været som at råbe ind i en mur,« sagde hun onsdag og forklarede, at der ikke har været interesse for at undersøge, om strategien virker efter hensigten.

Derfor mener et politisk flertal nu, at det er på tide at undersøge, om vi gør det rigtige med teststrategien.

»Det helt store spørgsmål er naturligvis, om den massive testindsats modsvarer de mange penge, vi som samfund bruger. Måske kan de penge bruges bedre et andet sted i sundhedsvæsenet,« siger Venstres sundhedspolitiske ordfører Martin Geertsen til DR.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger til DR, at han fortsat mener, at strategien er den rigtige, og at tiden ikke er til at bruge energi på nye studier lige nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

William Mannicke

” Ønsket om en undersøgelse af teststrategien kommer, efter at Information onsdag skrev, hvordan en lang række eksperter kritiserer strategien.”
Hør, hvor vi gungre, sagde musen til elefanten, da de gik over broen.
Nu er Information, hverken de første eller eneste, der har citeret adskillige forsker eksperter, politikere for at efterlyse forskning i test resultater.

Men har Information overvejet, hvem af de citerede forskere, der skal stå i spidsen, for den forskning?
Er der nogle, der hypper, deres egen lille hassan?
Det jo ironisk¸ bare for nogle få uger siden efterlyste, politikerer, eksperter og journalister, ekstra test kapacitet, NU.

Hvor kort er hukommelsen i den journalistiske rejsestald ved nyheds hakkelsen?

Preben Kristensen, Eva Schwanenflügel, Erik Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Vibeke Hansen, Egon Stich og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Og så gentager jeg lige mig selv, med den tilføjelse at i Sverige går det nu endnu værre:

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3073-lynoverblik-dagens-ta...

https://www.oresunddirekt.dk/dk/jeg-arbejder-i-sverige/corona-covid-19/i...

Men selvfølgekig har tests ingen betydning, hvor er det så lige man skal vise en?
Når vi tester mange, ved vi faktisk hvor mange, der er smittet og indlagt og kan planlægge efter det.
De forskere, eksperter, der nok engang kigger i bakspejlet, argumenterer med at test ikke ”virker” ??
Nej, men vi ved i hvert fald hvor mange der er smittet og hvor hurtigt det går.
Kig lige på Sverige.
I Stokholm har de ikke en ledig seng??
https://www.berlingske.dk/europa/det-vi-frygtede-i-danmark-er-nu-en-real...

Måske kunne de være bedre forberedt, med flere tests.
Jeg er så pisse træt af forskere, eksperter, der synes at man kan gøre det på en anden måde.’
Som om at Omikron gad at høre på dem.
Selvfølgelig kan der forskers i både effekten af tests og andet, men hvorfor har alle disse kloge Åger ikke forudset Omikron, og effekten af den.
Mangel på togfører, pædagoger osv osv.
Nu ved vi sgu, dag for dag, hvordan lortet breder sig. Og kan tage aktion.
Men det er jo altid med en eller tos forsinkelse.
Måske bliver alle ekspert Kloge Åger, og Venstes svar på komiske Ali, Martin Gertsen, mfl. Klogere om to uger, men desværre kun måske..

Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Torben Colding, Anne-Marie Krogsbøll, Vibeke Hansen, Egon Stich, Steffen Gliese og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Bekalger et par slå fejl , det går af til lidt hurtigt, når røgen står ud af ørerne..

Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar