Fredag aften kunne regeringen sammen med et smalt flertal i form af SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne præsentere en ny reformpakke, der skal løse den akutte mangel på arbejdskraft.
Det har ikke skortet på kritik efterfølgende fra de borgerlige partier uden for aftalen, og de har fundet en fælles skydeskive: De Radikale.
»Da det kom til stykket, valgte De Radikale som altid klart side. De snakker flot om økonomisk politik, men der er ingen handling og vilje,« som finansordfører Rasmus Jarlov skriver på Twitter.
De Radikale, der i sommer åbnede for at indgå i regeringssamarbejde med Liberal Alliance, præsenterede en reformpakke med De Konservative for at sikre arbejdsudbuddet, og for nylig meldte ud, at det ikke igen kan støtte en rød etpartiregering, hvor partiet heller ikke entydigt udelukkede at indgå i et parlamentarisk flertal med Nye Borgerlige, får altså nu kritik fra alle tre partier. Og Venstre.
Men De Radikales medvirken i aftalen er næppe udtryk for, at de har ’valgt side’. Og de borgerlige partiers kritik skal nok heller ikke ses som et tegn på, at de ikke ville danne regering med De Radikale, hvis muligheden bød sig efter næste valg.
Det mener Henrik Kjerrumgaard, stifter af konsulenthuset White Cloud og tidligere pressechef og særlig rådgiver for De Radikale:
»Det er et helt teaterstykke. Det er klassisk radikal politik, og det er en klassisk borgerlig reaktion. Vi har set det før – det er næsten lige så sikkert som amen i kirken,« siger han.
Bedre end ingenting
Reformpakken vil, ifølge aftaleteksten, samlet set øge den strukturelle beskæftigelse med omtrent 12.000 fuldtidspersoner og BNP med 17,5 milliarder kroner i 2030. Og det, mener de borgerlige, er utilstrækkeligt.
Det mener De Radikale øjensynligt også. Politisk ordfører og næstformand, Andreas Steenberg, siger i et interview med Berlingske, at der »selvfølgelig« er »brug for meget mere«, men at der »ikke var flertal for mere«:
»Det her er en stor aftale, og den tager vi,« konkluderer han.
Enhedslisten forlod forhandlingerne for reformpakken, da partiet ikke ville være med til at sænke dagpengesatsen for dimittender, hvorfor regeringen havde brug for De Radikales mandater til at lande en aftale. Flere borgerlige politikere anfører, at det var en oplagt radikal mulighed for at presse aftalen i en mere borgerlig retning, og da det – ifølge de borgerlige – ikke skete, viser det, at De Radikale hælder mere mod rød blok.
Men egentlig, siger Henrik Kjerrumgaard, er det bare »klassisk radikal politik«.
»Det kan godt være, de ikke har fået alle de drømme udlevet, de har meldt ud på forhånd. Men De Radikale siger ofte, at det er bedre at få noget end at stå uden for og få ingenting,« siger Kjerrumgaard.
Han mener, at det lige nu – ligesom det altid gør efter en ny aftale, finanslov eller reform – handler om, hvilken fortælling der bliver den dominerende. Og fordi de blå partier frygter, at De Radikale kan tiltrække vælgere med den seneste tids flirten med højrefløjen, er målet nu, at fortællingen bliver, at De Radikale altid vil være røde, før de er blå.
»Jeg vil næsten påstå, at du ved samtlige politiske forlig og aftaler tilbage i tiden, hvor De Radikale er gået sammen med Socialdemokratiet, hvor de blå partier ikke er med, vil kunne finde præcis de samme sætninger fra blå blok,« siger Henrik Kjerrumgaard.
Centrale punkter i reformpakken
Reformpakken afsætter 1,2 milliarder kroner årligt fra 2025 til skattelettelser, der skal øge beskæftigelsesfradraget, hvilket letter skatten for folk i arbejde.
Dagpengesatsen for nyuddannede under 30 år uden børn bliver sænket efter tre måneders ledighed fra 13.836 kroner til 9.514 kroner.
Omvendt bliver dagpengesatsen til ledige hævet fra 19.351 kroner op til 23.000 kroner de første tre måneders ledighed. Det gælder dog kun ledige, der har haft to års beskæftigelse inden for de sidste tre år og været medlem af en a-kasse i fire år.
Virksomheder skal have lettere ved at hyre udenlandsk arbejdskraft, derfor bliver årslønnen eller den såkaldte beløbsgrænse for udenlandske arbejdere uden for EU sænket fra 448.000 kroner til 375.000 kroner. Dansk Folkeparti støtter dog ikke denne del af aftalen, og regeringen har dermed ikke flertal for den del, men vil sende forslaget til afstemning i folketingssalen.
Med reformpakken bliver det muligt for folkepensionister at arbejde uden at blive modregnet i pensionen.
Parterne i aftalen vil med hjælp fra en ekspertgruppe finde 3,5 milliarder kroner i erhvervsstøtten, der skal finansiere investeringer i uddannelse og grøn omstilling.
Kilde: Finans- og Beskæftigelsesministeriet
Små skærmydsler
Han fremhæver, ligesom Steenberg gør over for Berlingske, at De Radikale formodentligt er tilfredse med lempelsen af beskæftigelsesfradraget, som aftalen indeholder, og investeringerne i klima og uddannelse. Omvendt, vurderer Kjerrumgaard, vil man måske gå mere stille med dørene, hvad angår forringelsen af dagpengesatsen for dimittender, fordi »en pæn del« af partiets vælgere er studerende.
»Men hovedårsagen til, at De Radikale er med, er nok sænkningen af beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft,« siger han.
Da de to politiske ledere, Sofie Carsten Nielsen (R) og Søren Pape Poulsen (K) i august præsenterede en fælles reformpakke i Berlingske, var et af forslagene at sænke den såkaldte beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft fra 445.000 til 360.000 kroner.
Regeringen lægger med reformpakken op til noget lignende, hvor man vil sænke grænsen til 375.000 kroner i en »afgrænset periode på to år«, men det er imidlertid ikke en del af aftaleteksten, da Dansk Folkeparti ikke vil lægge mandater til. Derfor vil regeringen fremsætte lovforslaget i folketingssalen og håber i den forbindelse på blå opbakning.
De Konservative og Venstre har på forhånd meldt ud, at de to partier ikke vil støtte forslaget, som regeringen vil fremsætte, på grund af forslagets midlertidighed. Men flere radikale folketingsmedlemmer anfører, at det i forhandlingslokalet drejede sig om, at de borgerlige partier kun ville have arbejdskraft ind fra »store samhandelspartnere« og derved holde »muslimer ude«, som Andreas Steenberg skriver i et tweet.
Men ifølge Henrik Kjerrumgaard er det bare »små skærmydsler, ligesom når mine børn skændes om fredagsslikket«.
»Det er delvist rituelt. Det har selvfølgelig en betydning, men ikke en gigantisk betydning.«
– Så det er ikke et udtryk for, at afstanden mellem blå blok og De Radikale er vokset?
»Nej. I sidste ende handler det om magt. Hvis, hypotetisk set, Venstre og De Konservative kunne indtage Statsministeriet efter næste valg med radikale mandater, så ville de ikke undlade det på grund af et skænderi over nogle – i det store billede – småting.«
– Men sender De Radikale ikke med den her reformpakke signalet om, at flirteriet med blå blok mere handler om at presse regeringen, end det er en reel trussel?
»Nu har jeg snakket en del med dem, og jeg tror sådan set på ægtheden i det. Det er jo vedtaget i hovedbestyrelsen, forretningsudvalget og folketingsgruppen. Da jeg var derinde, nåede man aldrig så langt i diskussionen. I sidste ende kommer det til at afhænge af valgresultatet.«
Der er ikke nogen rød politik i folketinget på det økonomiske område hvor stort set alle partier har underlagt sig de neoliberale regnemodeller. Det forlig der ligger nu er endnu et generationstyveri og en yderligere skævvridning mellem folk som kan arbejde og dem der af forskellige årsager ikke kan. Desuden er det gift for motivationen blandt unge til overhovedet at melde sig i fagforening og a-kasse. Ikke bare sætter man dimmetent satsen markant ned for ikke forsørgere . Man skærer også dagpenge perioden ned fra 2 til 1 år. Det er en skændsel at et parti som SF kan tilslutte sig en sådan politik !
Det er nu Ikke sikkert, det foreløbigt bliver til noget med at skære i dimmitendsatsen og forkorte dagpengeperioden for de nyuddannede unge.
De blå partier har ihvertfald truet med ikke at stemme for forslaget, der ironisk nok jo ER deres politik, fordi pengene skal gå til (S-vælgerne) en forhøjelse af de første tre måneders dagpenge for de, der allerede er på arbejdsmarkedet, men fx rammes af sæsonledighed.
Paradoksalt kan de borgerlige derfor gå hen og blive kæppen i hjulet overfor de rødvaskede partiers ulighedsfremmende dagsorden, ihvertfald indtil valget.
Absurd teater - Det er rød politik at skære i dimmitendssats og dagpengeperiode for nyuddannede unge?
https://solidaritet.dk/hvad-er-socialdemokratiet/
Efter at have hørt Messerschmidt i går, kan jeg slet ikke se de radikale i en blå blok med DF og NB. Og de vinder ej heller på det. Jeg læste Holsteins analyse om reformpakken og er meget enig i den, han skriver på Altinget. VK LA skyder sig selv i foden med den form for forhandlingsfnidder.
Det sjove er, at Nye Borgerlige nu bliver forkortet NB helt automatisk.
Og folk fatter ikke, at de ved at bruge forkortelsen legitimerer Nye Borgerlige.
@ Det Radikale Venstre og SF
Lægger nu stemmer til en markant forringelse af Dimittendsatsen. Det er noget nær ligeså idiotisk som Poul Nyrup Rasmussens efterløns garanti fra 1998.
Jeg har talt med radikale politikere inden Kommunalvalget i år 2021 som var meget betænkelige for ikke at sige lodret imod en nedsættelse af Dimittendsatsen. SF var de tilhængere af forringelser overfor de unge den gang nej det var de ikke ?.
Perioden for dagpenge reduceres fra 2 år til 1 år for dimittender.
Satsen nedsættes til +9.514 DKK/Måned før skat for ikke forsørgere under 30 år efter 3 måneders ledighed. Det er en lavere sats end Kontanthjælp.
Satsen nedsættes til 12.018 DKK/Måned før skat for ikke forsørgere som er fyldt 30 år eller ældre efter 3 måneders ledighed.
Det var vel nok lige en gave for de borgerlige partier, som synes, at Dagpengesatsen den er alt for høj. Efter næste valg kan der passende foretages yderligere reduktion i dagpengene ved at udpege udvalgte grupper eller os alle sammen til kun at have 1 års dagpengeret. DF og Nye Borgerliges version bliver med garanti en udlændingevariant med yderligere begrænsning og nedsat ydelse.
Den anden del af gaven fra SF og Det Radikale Venstre er, at der nu er skabt præcedens for, at ydelsen kan ligge lavere end de knap +19.351 DKK/ Måned før skat.
Næh nu kan dagpengesatsen lige køres ned på niveauet et eller andet sted lige over kontanthjælpen f.eks fra +11.000 DKK/ Måned før skat til +14.000 DKK/ Måned før skat.
Hvilken fantastisk gave til den blå blok fra de 2 partier. Og for at gøre Kludderiet DK perfekt, så handler Regeringen på efterbevilling uden flertal, fordi det forrige dagpengeforligs parter skal godkende denne aftale. Hvad siger blå blok NEJ TAK. Vi skal ikke forære økonomisk råderum til at fagbevægelsens ressourcestærke medlemmer kan hæve en forhøjet dagpengesats i 3 sølle måneder. Fremragende LO God nat og sov godt.
Jeg spurgte en af mine arbejdsløse nære venner. Er det vigtigt at få forhøjet dagpenge de første 3 måneder af ledighedsperioden. Vedkommende svarede. Nej jeg vil hellere have bedre muligheder for efteruddannelse og opkvalificering samt mulighed for at kunne blive i dagpengesystemet i længere tid, indtil jeg har fundet mit nye job. Genoptjeningsreglerne for dagpenge er alt for stramme og for mange falder ud af systemet.
Hvorfor kan ressourcestærke ledige medlemmer af LO ikke overskue at leve for +19.000 DKK/måned før skat hvis de har formue fast ejendom og måske ovenikøbet en ægtefælle som er i arbejde. Det er for mig at se et luksusproblem som de selv må løse på anden vis, for en ledig med 2-3 måneders ledighed har normalt gode muligheder for at komme over i et nyt job.
LO og fagbevægelsen har afsløret at de ikke interesserer sig nævneværdig for gruppen af langtidsledige, som er i konstant fare for at glide over på Kontanthjælp og i værste fald modtage 0 DKK, fordi andre kan forsørge dem. Det er der ledighedsudfordringerne ligger ikke hos de ressourcestærke ledige, der har 1-3 måneders ophold i dagpenge systemet.
De to partier SF og Det Radikale Venstre må være trætte af den nuværende Regering for det her selvmål det ligner optakten til at de unge vælgere siger farvel og tak til SF, S og Det Radikale Venstre og med Socialdemokratiets lette mareridt af et kommunalvalg, så skal der ikke meget til at forestille sig, at den røde blok flertal smuldrer til nul og niks.
Hvordan kan de to partier hoppe på den limpind og begå det ultimative selvmål. Der var ikke et parlamentarisk flertal bag denne aftale og det havde derfor været # gratis # at se tiden an og vente med en aftale til de rette konditioner var tilstede.
Enhedslisten bevarede hovedet koldt og hjertet varmt. De skulle ikke nyde at lægge stemmer til denne her udhuling af dagpengeordningen.
For mig at se skal dagpenge ordningen ikke forringes yderligere. Satsen for dagpenge er pt. +19.351 DKK/ Måned før skat. Det er ikke et særligt højt rådighedsbeløb, hvis du skal betale internet opkobling, mobiltelefon abonnementer husleje eller lignende. Energi priserne er nu på himmelflugt, så timingen af denne SF Det Radikale Venstre forringelse af dagpengene, den kunne ikke være værre.
De to partier har kun opnået, at nu stiller de tidligere dimittender sig op i Kontanthjælpskøen ellers også så må de hjem til Far og Mor, som hvis privatøkonomien rækker nok skal hjælpe deres unge på plads.
Jeg ved ikke hvad det er der sker inde i de politikeres hoveder. Den der udbudsøkonomi og regnemodel kan jo bruges til at fjerne hele Folkepensionen og Førtidspensionen så kan vi sikkert få øget arbejdsudbuddet med langt mere end +50.000 nye medarbejdere på arbejdsmarkedet. Men så snæversynet kan I da ikke tænke. Hvor er den almindelige sunde fornuft og respekten for Jeres egne påståede valgprogrammer SF og Det Radikale Venstre ?.
Nok en kende nemmere for Det Radikale Venstre at sluge denne medicin jævnfør opskriften fra Fru Vestager i år 2011-2015, men SF er vi havnet på Månen med Pia Olsen Dyhr eller hvad ??
VH
KFK
@ Kim Folke Knudsen:
"Det Radikale Venstre og SF
Lægger nu stemmer til en markant forringelse af Dimittendsatsen. Det er noget nær ligeså idiotisk som Poul Nyrup Rasmussens efterløns garanti fra 1998."
Ja, og Mette Frederiksen udtalte i 2018, at Socialdemokratiet var lodret imod nedskæringer af dimmitendsatsen.
Endnu et løftebrud fra S.
Enhedslisten var ganske rigtigt det eneste ægte røde parti, og udvandrede.
Men Enhedslisten kan ikke blive ved med at støtte en asocial regering.
Her bliver den store prøve, når de berømte ydelser skal defineres her engang i foråret.
Hvis regeringen da tør..?