Interview
Læsetid: 8 min.

De Radikale vil ikke klart afvise at støtte blå regering på Nye Borgerliges mandater – men »det ser svært ud«

De Radikales leder Sofie Carsten Nielsen vil blankt afvise at pege på en socialdemokratisk etpartiregering, men vil ikke svare lige så klart på spørgsmålet om, hvorvidt hun vil pege på en borgerlig regering støttet af Nye Borgerlige. »Lad os nu lige se, hvordan mandaterne falder«
De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Indland
11. januar 2022

De Radikale vil allerhelst danne en regering hen over midten, hvor partiet selv, Socialdemokratiet og Venstre indgår. Men kommer det dertil, hvor viljen fra de andre partier mangler, kan Sofie Carsten Nielsen ikke svare klart på, hvad De Radikale så vil gøre.

»Det eneste, vi har sagt, er, at vi udelukker en etpartiregering,« siger hun.

Efter Sofie Carsten Nielsens udmelding i Politiken i sidste uge, har statsminister Mette Frederiksen (S) slået fast, at Socialdemokratiet går til valg på at fortsætte i regering alene. Den radikale leder afviser ikke, at partiet i stedet kan finde på at pege på Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, eller Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen som statsminister efter et valg.

Men vil De Radikale støtte en ren borgerlig regering på Nye Borgerliges mandater?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Dream on, miss Sofie.

Kim Folke Knudsen, Arne Lund, Poul Erik Pedersen, Poul Anders Thomsen, Gitte Loeyche, Poul Genefke-Thye, Gert Romme, Per Klüver, Hans Larsen, Anders Graae, Mogens Holme, Karen Møller Grothe, Peter Beck-Lauritzen, Ivan Mortensen, Helle Walther, Katrine Damm og Egon Stich anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

»Jeg synes, at det ser meget svært ud. Det vil komme an på, hvad man kan finde ud af sammen. Og i øvrigt hvordan mandaterne falder efter et valg.«
Sædvanlig radikalt blabla. Lad være med at give det parti spalteplads. De siger altid det samme nemlig både/og og hverken/eller.

Poul Anders Thomsen, Katrine Damm, erik lund sørensen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Helene Færgemann og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Man må gentage Sven Aukens udsagn, radikale er, som at klaske budding på en væg. Du kan aldrig regne 100% med dem. De ser helst egne fordele i alt. Håber hun taber på det her.

Lone Hansen, Kim Folke Knudsen, Arne Lund, Per Torbensen, Poul Anders Thomsen, Dylan Storm, erik lund sørensen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Jan Damskier, Hans Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"Radikal politik er som at sømme budding op på en væg."
Sagt af Svend Auken om Det Radikale Venstre

Lone Hansen, Brian Nocis Jensen, Poul Anders Thomsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Dorte Andersen

Jeg tror det var filosof Villy Sørensen, der sagde noget i retning af: "Det er mere modigt at stå i midten end på fløjene og råbe af de andre".

Inger Pedersen, Kim Folke Knudsen, Søren Ajspur og John Andersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Dorte Andersen
MEGET modigt at sige at et politisk samarbejde kommer an på, hvad man kan blive enige om. Jeg vil vædde med, at selv Villy Sørensen ville trække på skulderen af nutidens radikale luftfrikadeller.

Jørn-Erik Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Så vidt jeg kan se det, så vil den mest enkle løsning for SCN og Radikale Venstre vel være åbent at erklære mistillid til den siddende regering. Kan partiet få parlamentarisk flertal herfor, så udskrives der valg. Det kan vel gøres, med henvisning til regeringens nøl - hvis hun vurderer at der er reel subtans i kritikken. Så enkelt er det! I forlængelse heraf ville det vel være mere reelt at hun klart og utvetydigt forklarede vælgerne, at Radikale Venstre selv vil gå efter at besætte statsministerposten i en kommende regering. Yderligere ville det skabe klarhed, hvis hun så også fik fremlagt et gennemtænkt politisk program, for denne regering. Det ville, på alle måder, skabe klare linjer i den politiske debat. Her forekommer det mig til stadighed, at hun lader den almindelige vælger i stikken!

Noget helt andet er, at jeg savner hendes overvejelser over hvilken politisk effekt Corona-pandemien har haft i den forløbne regeringsperiode. Det centrale spørgsmål er her, om det kan tænkes at pandemien har været med til at udskyde andre politiske projekter. Det Radikale Venstre har over længere tid påpeget, at partiet stod for en ansvarlig politik - da særligt i økonomiske spørgsmål. Hvis SCN vil leve op til dette prædikat, ville det være fortjentsfuldt at hun oplyste vælgerfolket også på dette punkt.

Konklusion: Jeg mener vi efterlades med en noget ufuldstændig forståelse af, hvad det egentligt er der er indholdet i SCNs politiske projekt. Det er den demokratiske debat ikke tjent med!

mvh. poul.

Lone Hansen, Mikael Benzon, Kim Folke Knudsen, Sune Keller, Finn Egelund, Viggo Okholm, Lisbet Almstrup Olesen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

"Det bliver svært at pege på en borgerlig regering, støttet Nye Borgerlige". Men det kan jo ikke være svært at sige nej til noget der er umuligt.

Lone Hansen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Kunne det være en "små hunde gør højest"? Det bliver ihvertfald spændende at se om Det radikale Venstre overhovedet kan svinge rumpetten op over spærregrænsen eller om Sofie Carsten Nielsen selv kan føle sig sikker på at komme i folketinget efter næste valg. Har hun glemt den ballade partiet har været igennem og det knap så fine kup af formandsposten, hun selv var ude i? Tror hun vælgerne har? Har hun fingeren på pulsen eller er hun virkelighedsfjern?

Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Til alm. beroligelse - flg.:

Opbakningen til RV de sidste tyve år, viser en automatik med betydelige udsving i mandatfordelingen fra valg til valg. Det partiet vinder ved det ene valg, mistes ved det næste.

I 2001 fik de radikale 9 mandater, det steg til 17 i 2005, men i 2009 røg man ned på 9 mandater. To år senere i 2011, atter 17 mandater, mens det i 2015 blev til 8 mandater. Ved valget 5. juni fordobledes det til 16 mandater.
Det er derfor nok ikke helt ved siden af, at skønne, at ved næste valg, da ryger partiet tilbage til 7-9 mandater, der åbenbart er det stabile niveau.
Mon ikke Sofie Carsten Nielsen godt ved det, og det vi nu ser, er hendes kamp for at overleve. Kan hun og RV ikke fastholde stillingen, så er hun nok færdig som gårdsanger, hvilket bestemt ikke skal begrædes.

Lone Hansen, Poul Erik Pedersen, Poul Anders Thomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Spekulationer DK

Hvis RV vil ind i kampen så tænker jeg følgende.

RV er et socialliberalt parti-hvorfor så klæbe af den røde blok ? Jeg forstår det ikke og det gør de kære SF og Enhedsliste folk heller ikke. For dem er RV en pestilens. Ville De Konservative hvis de nu var meget bløde på udlændingepolitikken springe over blokkene og pege på Mette Frederiksen som Statsminister. Nej selvfølgelig vil Det Konservative Folkeparti aldrig gøre dette.

Det er viljen til at udvikle et fælles politisk grundlag og viljen til det gode ikke for konfliktfyldte samarbejde som bestemmer om en Regering klarer sig godt eller ej.

LEX Poul Schlüter (C) Statsministeren der formåede at holde det borgerlige firkløver sammen i årevis om god liberal og konservativ politik. Det kan ikke læres, det ligger i blodet om Statsministeren egner sig til denne ledelsesrolle eller ej. Men Poul Schlüter (C) forstod til fulde at give plads til alle fire partiers holdninger og samtidig holde fast i hovedlinjerne for god og sund borgerlig økonomisk politik genopretning af Danmarks økonomi, retfærdig retspolitik, uddannelse og dannelse alle gode konservative og borgerlige værdier.

Lars Løkke Rasmussen formåede det ikke og resultatet er nu, at han er havnet på en øde ø med sit eget parti.

Det Radikale Venstre kan ikke teoretisere sig til indflydelse ved at tro en Regering på mere end et parti er bedre end et parti regering. Hvem siger det bevis det Radikale Venstre ? Så længe Det Radikale Venstre indgår i et parlamentarisk grundlag for en S Regering så har partiet den indflydelse som dets styrke tilsiger hverken mere eller mindre. Den tyngdelov kan Sofie Carsten Nielsen ikke lave om på ligegyldig hvad.

Har Sofie Carsten Nielsen (RV) overvejet hvor mange af de daværende danske regeringer siden år 1945, som har været et parti regeringer og som hun nu i frisk vigør med det nye paradigme vil hælde ned af brædtet på forhånd. I sandhed et pragmatisk midten standpunkt må jeg formode eller hvad ?

De borgerlige partier har med rette #allergi# overfor Det Radikale Venstre, fordi partiet har mistet jordforbindelsen i spørgsmålet om konventioner og gør den mindste lille sag om udlændinge og konventioner til et forfatnings spørgsmål. Det er helt ude af proportion det her og ældre Radikale ledere som Hilmar Baunsgaard ville aldrig have tilladt denne dyrkelse af konventions fundamentalisme, som partiet til tider hænger fast i.

Det Radikale Venstre må indse, at Udlændingepolitikken den bliver ikke de næste 50 år flyttet en tomme i retning af flere lempelser og mere adgang til rejsende asylanter.

Den danske befolkning er skræmt af erfaringerne med årtiers åben politik i fortiden, som et daværende flertal af partier støttede minus Dansk Folkeparti.

For høje integrationsudgifter og for lav beskæftigelsesgrad for en stor gruppe af tidligere asylansøgere med mellemøstlig baggrund.

11 September 2001 og den efterfølgende ideologisk misfortolkning af Islam har ikke forøget lysten yderligere i Danmark med at optage en stor gruppe mennesker fra de mellemøstlige lande. Er det retfærdigt overfor hvert individ. Nej det er det ikke men det er et faktum som ikke kan ændres.

Senest instrumentaliseringen af flygtningestrømme orkestreret af Hviderusland og tidligere flygtningelavinen fra Syrien hvor Rusland og Tyrkiet trak i trådene. De ulykkelige sjæle bruges i et råt politisk spil, som går ud på at undergrave sikkerheden i Europa skabe politisk splid og ekstremisme for, så kan Rusland sparke døren ind til det faldefærdige europæiske demokratiske hus. Så går det for alvor galt med de gode dele af konventionerne, hvis Marine Le Pen, Salvini og andre af Putins satellit partier får magt som de har agt.

Det er ikke Pia Kjærsgaard som truer konventionerne. Det er helt andre politiske kræfter på den yderste højrefløj i stil med Marine Le Pen, Nigel Farage, Donald Trump, Matteo Salvini, Viktor Orban og ikke mindst manden som trækker i trådene på dygtigste strategiske vis Vladimir Putin. EU bureaukratiet ser også ud til at kunne true konventionerne i deres trang til at trække alle mulige besynderlige fortolkninger ned over hovedet på de nationale parlamenter.

Nationer må have ret til at trække en streg i sandet og bestemme hvem lukker vi ind og hvem lukker vi ikke ind for, at vores samfund identitetsmæssigt kan hænge sammen. Her fastholder Det Radikale Venstre ALTID de internationale konventioner og sætter dem over nationale danske interesser og ligeså over nationale danske juridisk skøn over, hvorvidt Danmark overholder eller ikke overholder en konvention.

Danmark må have ret til at trække en streg i sandet og bestemme hvem lukker vi ind og hvem lukker vi ikke ind i vores samfund. Vi vil gerne lukke dem ind som vil Danmark og som vil dansk kultur og levevis og først og fremmest ikke gør sig til # modborgere # i sur protest over at have det svært på arbejdsmarkedet.

Tænk hvis partiet kunne være bare lidt mere fleksibel i denne diskussion fremfor at mure sig inde i et hjørne med Konventionsfundamentalisme.

Så havde Socialdemokratiet nok ikke fået #allergi# over Det Radikale Venstre. En allergi der blev udviklet allerede den gang da Margrete Vestager insisterede på den to årige dagpengeret selvom alle kunne se, at hun ydmygede Socialdemokraterne på det groveste. Taktløst og arrogant var det og reaktionen helt forudsigelig Fri mig fremover fra Det Radikale Venstre.

Kig på Jeres egen skygge i radikale fritænkere ? hvad skal der mon til for at skyggen ikke forfølger jer hele tiden ?.

Det handler om det politiske indhold og de politiske markeringer fra et parti som kalder sig borgerligt liberal men desværre i for mange sager optræder som et ONE LINER parti med for overdrevet og for kulørte standpunkter.

Det seneste eksempel på den lidt for kulørte og overdrevet driven enkelt sagspolitik så vi i ME TOO debatten ført i partiet, da partiets formand på uværdig vis måtte forlade hans post Morten Østergaard. Det var mildt sagt ikke noget kønt syn og exit kunne godt være tilrettelagt lidt mere diskret, men nej vi skulle lige op på den store ligestillingshest.

Vil I være et Borgerligt Liberalt midterparti med spændende grønne visioner og masser af frisind og liberale tanker om borgernes frihed så dyrk det og drop det der med de skingre enkeltsagskampagner. Gule nyhedsbjælker gør ikke et parti lad medierne om deres gule nyhedsbjælker og vis substans i stedet for.

Så kan det være #allergien# i Venstre og Det Konservative Folkeparti med tiden bliver helbredt angående om Det Radikale Venstre kan lukkes ind i en kommende borgerlig regering. Jeg tænker karantænen for Det Radikale Venstre, det kommer til at tage lang tid gør det. De to borgerlige partier skal ikke risikere Finanslovsforhandlinger, hvor der gang på gang trues med at smække med døren efter at et parti i forvejen har underskrevet en samarbejdsaftale om Regeringens projekter og planer.

Da Det Konservative Folkeparti og Venstre med stor sikkerhed vil danne en borgerlig Regering sammen, hvis der er borgerligt liberalt flertal efter næste valg, ja så er der to partier i Regeringen. Den regering ligger med andre ord indenfor det nye radikale paradigme om, at en Regering ikke kan støttes, hvis den kun repræsenteres af et parti ?

VH
KFK

Inger Pedersen og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Kim Folke Knudsen

"Hvis RV vil ind i kampen så tænker jeg følgende.

RV er et socialliberalt parti-hvorfor så klæbe af den røde blok ? "

Hmmm...
RV HAR VÆRET! et socialliberalt parti.
Det var dengang.

Jeg meldte mig for mange år siden ud efter 40 års medlemsskab pga Vestagers "det er jo bare sådan, det er..." - og modtog som svar et 3-siders laaangt memorandum/forsvarsskrift fra daværende landsformand med alle Verdens Elendigheder, personligt ansvarspålagt Anker Jørgensen...

Hvis jeg ikke allerede havde meldt mig ud, havde jeg da gjort det efter dette...

Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"Det kan ikke læres, det ligger i blodet"

Det ligger næppe i blodet.

Men det skal eddermaneme være en erhvervet kompetence, før man begynder at føre sig frem som Verdens Hersker!
Måske kunne det være en kompetence at kunne erkende, at det er noget, man skal lære gennem den første læretid...?

Eva Schwanenflügel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvornår mon Sofie Carsten Nielsen erklærer sit kandidatur til statsminister..?

Det gik muligvis ikke særlig godt for Marianne Jelved, da hun mente sig i stand til at lede landet.
Det samme kan siges, da Uffe Elbæk (fhv Radikal) meldte sig på banen som næstkommende statsminister.

Men alle, gode gange tre; Danmark står faktisk og mangler en kvinde med ambitioner om en hel anden slags magtfuldkommenhed, end den Mette Frederiksen udstråler.

Så hvad venter du på, Sofie??? ;)

Poul Erik Pedersen

Kim Folke Knudsen.
Konstateringen af at: "Det kan ikke læres, det ligger i blodet" er, i det mindste, en sag der kan diskuteres. I fald det skulle forholde sig således, så var der mange politikere fra både Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og resten af venstrefløjen der ikke ville have haft en chance for at nå de positioner de har nået.
Læg iøvrigt vel mærke til, at denne indstilling oprindeligt var det daværende Højres argument for at holde både bønder, husmænd, arbejdere og intellektuelle langt væk fra den politiske magt. Historisk set lykkedes Højres projekt som bekendt ikke!
I nyere tid er lager- og paks tidligere formand og senere statsminister, afdøde Anker Jørgensen, også eksemplet på en person som modsiger gyldigheden af tesen.
Så vidt jeg kan se det, så er det mere afgørende om hver enkelt politiker er i stand til at lære sit politiske håndværk. Glem så ikke: i sidste ende er det vælgernes dom, der er afgørende for om den pågældende politiker har en parlamentarisk chance.

mvh. poul.