Magtanvendelse
Læsetid: 3 min.

Rigspolitiet har været næsten to år om at præcisere vejledning om omstridt magtmiddel

Under tvangsudsendelser med fly må dansk politi gerne presse hovedet på en urolig udlænding ned mod brystet for at berolige vedkommende. Næsten to år efter, at Information første gang beskrev, at politiets vejledning ikke svarede til en lægefaglig anbefaling, har Rigspolitiet præciseret, at magtgrebet kun må anvendes i sekunder
Nu er der sat tid på, hvor længe betjente må benytte et omstridt magtgreb, når de ledsager en udlænding på fly under en tvangsudsendelse.

Nu er der sat tid på, hvor længe betjente må benytte et omstridt magtgreb, når de ledsager en udlænding på fly under en tvangsudsendelse.

Thomas Rousing

Indland
13. januar 2022

Den 2. november 2021 udsendte Rigspolitiet en ny version af den vejledning om ledsagede udsendelser med fly, som gælder for de betjente, som deltager i rejserne. Men til forskel fra tidligere versioner af vejledningen var der denne gang tilføjet tre små ord, som præciserer og reelt begrænser politiets brug af et magtmiddel, der længe har været omstridt.

Først lidt nødvendig baggrund: Hvis en udlænding under en tvangsudsendelse råber og skriger, kan det føre til, at rejsen må opgives, for eksempel hvis flyets øvrige passagerer bliver opskræmt af tumulten. I sådan en situation har politiet lov til at presse udlændingens hoved ned mod brystet for, at det skal få vedkommende til at tie stille.

Det kan dog være et farligt magtgreb at anvende, og efter et dødsfald i Arlanda Lufthavn i Stockholm i 2015 under en udsendelse er det ikke længere tilladt for svenske betjente. Som Information har beskrevet, er det dog efter alt at dømme blevet brugt af danske betjente adskillige gange under tvangsudsendelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Ja, hvis betjentene blot satte sig på den tvangsudsendte person, kunne der jo stadig komme lyd ud gennem læberne, ganske vist hvæsende og utydeligt, men alligevel..

Noget i stil med "I can't breathe".

Så er det væsentligt mere effektivt totalt at blokere for lyden (og vejrtrækningen) med dette magtgreb.

Det er selvfølgelig også meget svært at regne ud, hvis man ikke ser det sort på hvidt, at det kan være fatalt, når en person bøjes sammen som en lukket foldekniv.

Men det ville nu heller ikke se alt for kønt ud at tape munden til, selv i disse masketider..

Sarkasme forekommer, skulle nogen være i tvivl.

Lone Hansen, Henriette Bøhne, Inger Pedersen, Knud Chr. Pedersen, Gert Romme, Steen K Petersen, Troels Ken Pedersen, Klaus Lundahl Engelholt, Bjarne Jensen, Hans Larsen, Hanne Utoft, Torben Lindegaard, Christian Mondrup, Poul Simonsen, Dorte Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Og det må kun bruges på udlændinge

Mvh Hanne Pedersen

Lone Hansen, Inger Pedersen, Knud Chr. Pedersen, Gert Romme, Steen K Petersen, Troels Ken Pedersen, Franz Nitschke, Klaus Lundahl Engelholt, Bjarne Jensen, Hans Larsen, Hanne Utoft, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tak for den sidste pasus, Hanne Pedersen. Høj torsdagshumor. :(

Bent Nørgaard

@Hanne Pedersen. Siden hvornår har man udvist danskere fra Danmark? Der er noget andet der undre mig. Da min farmor var indlagt på hospital, var det under hendes mands navn. Det er åbenbart kommet igen? :)

Claus Bødtcher-Hansen

13/jan/2022

Mmm ... jeg tænker lidt over det her:

1 Alle mennesker har vel ret til et
sted på planeten Jorden at leve
og opholde sig ?
2 Det må vel være der, hvor den
pågældende er født, eller der,
hvor den pågældendes forældre
er eller var statsborgere ?

Med bekymret hilsen
Claus