Analyse
Læsetid: 6 min.

I sin tredje nytårstale gjorde Mette Frederiksen klimaet til sin mærkesag

For første gang stiller statsminister Mette Frederiksen (S) sig selv i spidsen for en mere ambitiøs grøn omstilling. I sin tredje nytårstale lagde hun samtidig op til at indføre en ny opsigtsvækkende ældrelov, der skal mindske bureaukratiet i den offentlige sektor
Grønne toner lød fra statsminister Mette Frederiksen i nytårstalen lørdag aften. »Hvis der er noget, de seneste år har lært os. I håndteringen af store kriser. Så er det, at vi aldrig må tøve,« sagde hun og vil bruge erfaringer fra COVID-19-krisen i håndteringen af klimakrisen.

Grønne toner lød fra statsminister Mette Frederiksen i nytårstalen lørdag aften. »Hvis der er noget, de seneste år har lært os. I håndteringen af store kriser. Så er det, at vi aldrig må tøve,« sagde hun og vil bruge erfaringer fra COVID-19-krisen i håndteringen af klimakrisen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
3. januar 2022

Med sin tredje nytårstale forsøgte statsminister Mette Frederiksen at afmontere enhver tvivl om sit personlige engagement i klimakampen.

Efter tidligere at have udsendt blandede signaler gør hun nu den grønne omstilling til en af S-regeringens absolutte hovedprioriteter. Frem for at fokusere på den fortsatte coronakrise pointerede hun således, at erfaringerne fra den politiske handlekraft fra bekæmpelsen af COVID-19 nu skal videreføres i kontante reduktioner af drivhusgasser:

»Jeg kan love jer én ting. Det politiske flertal, der lige nu er i Danmark. Vi svigter ikke. Vi gør det, der skal til. Det er vores løfte. Det er mit løfte,« sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

»Hvis der er noget, de seneste år har lært os. I håndteringen af store kriser. Så er det, at vi aldrig må tøve.«

Konkret lovede hun, at S-regeringen ganske snart vil stille sig i spidsen for at få vedtaget den højere CO2-afgift, som det brede flertal af partier bag aftalen om en grøn skattereform for længst har forpligtet sig til. Som sådan lægger Mette Frederiksen ikke op til egentlige nye initiativer, men alvoren og tyngden i statsministerens prioritering er tydeligt skærpet.

Hun formåede samtidig at skrive den grønne omstilling ind i en mere socialdemokratisk fortælling. Som det første og største tema i nytårstalen betonede Mette Frederiksen, at indførelsen af en højere og mere ambitiøs CO2-afgift ligger i direkte forlængelse af den danske velfærdsmodel:

»Udgangspunktet er enkelt. Det danske princip om, at de bredeste skuldre skal bære mest. Det skal også gælde i den grønne omstilling: Hvis du udleder CO2 – så skal du betale,« sagde Mette Frederiksen og forpligtede sig på at fremtvinge, at alle indenrigsflyruter senest i 2030 skal kunne flyve »helt grønt«.

Hvad det så mere præcist betyder, må fremtiden vise.

Ideologisk er det et nybrud for Mette Frederiksen, at hun nu gør reduktion af drivhusgasudledninger til en forudsætning for velfærdssamfundet, men vel at mærke i en særlig socialdemokratisk variant. Den moderne verdens bekvemmeligheder skal forandres for at bevares – ikke for at blive udfaset. Planen om grønne flyruter indkapsler S-regeringens vision:

»Bliver det svært? Ja. Kan det lade sig gøre? Ja, det tror jeg. Vi er allerede på vej. Dygtige forskere og virksomheder arbejder på løsningerne. Lykkes vi med det. Så vil det være et grønt gennembrud. Ikke bare for Danmark. Men for hele verden«.

Parlamentarisk står Mette Frederiksen stærkt, da flertallet allerede er solidt på plads. Hun sparker på sin vis en åben dør ind, da det indtil nu faktisk har været Socialdemokratiet, som selv har skabt størst tvivl om den politiske vilje til at prioritere den grønne omstilling. Med nytårstalen er vejen banet for en reel acceleration i klimaomstillingen.

Eller som hun selv sagde: »Vi skal kollektivt være lige så utålmodige, som kloden har brug for.«

I sporet på Schlüter

Statsminister Mette Frederiksen tilhører ikke avantgarden på noget politikområde, og hun sørger altid for at sikre sig, at hun har flertallet med sig, før hun rykker. Det gælder såvel mandatfordelingen i Folketinget som ude i vælgerbefolkningen. Som nytårstalen anden vigtige nyhed lagde hun sig ind i slipstrømmen på en række tidligere statsministre, da hun først erkendte, at offentligt bureaukrati sluger alt for mange skattekroner, og dernæst gik hun et opsigtsvækkende skridt længere.

S-regeringen vil i løbet af det nye år tage initiativ til at præsentere en ny ældrelov, der skal afskaffe tidstyranniet og den detailkontrollerende lovgivning på ældreområdet. Heller ikke her er Mette Frederiksen først. I nytårstalen påpegede hun netop, at hun er den sjette statsminister, der problematiserer bureaukratiet: »Poul Schlüter var den første. Problemerne er kun blevet større,« lød det ærligt fra statsminister Mette Frederiksen, som dermed også kom de borgerlige partier i møde på et vigtigt punkt:

»Jeg tror heller ikke på, at vi løser alle problemer ved at tilføre flere penge. Det er tankevækkende, at en jordemor for 20 år siden havde næsten dobbelt så mange fødsler som i dag. Men der er kommet flere opgaver til. Så mange oplever, at der nu er mindre tid til de fødende.«

Uklar plan

Hun understregede, at S-regeringen vil lade bevillingerne til velfærd følge det demografiske træk og altså tilføre flere penge, når der kommer flere børn og ældre. Men Mette Frederiksen indrømmede, at flere penge ikke længere er nok, når blandt andet papirarbejde, udfyldning af skemaer og tidsregistrering ofte ender med at æde ekstrabevillingerne.

Hvordan S-regeringen mere konkret har tænkt sig at føre Poul Schlüters gamle plan om afbureaukratisering ud i livet er stadig uklart. Nytårstalen leverede ikke håndgribelige bud på, hvordan det skal kunne lykkes i 2022, når alle tidligere forsøg er endt som større eller mindre fiaskoer.

Men også her har Socialdemokratiet parlamentarisk rygdækning, idet de borgerlige partier får svært ved at modsætte sig ambitionen om, at den offentlige sektor skal starte »helt forfra«.

I en socialdemokratisk optik er udspillet om en ældrelov imidlertid ikke nogen mindre markering. Tværtimod åbner Mette Frederiksen for, at velfærdspolitikken fremover skal trækkes længere ind omkring midten i dansk politik, og at de evige krav om flere penge fremover skal erstattes med et spørgsmål om, hvordan skattekronerne kan bruges endnu bedre.

Åbning for udlændinge

Resten af nytårstalen havde vanen tro karakter af en mere pædagogisk forberedelse af vælgerne på det politiske år, som venter forude. Et potentielt turbulent år, som kan blive dramatisk, og som kan ende med at udløse et nyvalg i utide.

Budskabet blev leveret demonstrativt roligt og opbyggeligt. Statsminister Mette Frederiksen bekræftede planen om at ville lave en reformaftale i løbet af foråret med de borgerlige partier, som blandt andet kommer til at rumme en sænkelse af satserne og en halvering af perioden for dagpenge til nyuddannede. S-regeringen forpligter sig dermed til at øge arbejdsudbuddet.

Som et mindre kursskifte lagde Mette Frederiksen også op til at ville gøre det lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark. Efter ønske fra dansk erhvervsliv vil S-regeringen acceptere at sænke de lønkrav, som i dag gælder for udenlandsk arbejdskraft, og Socialdemokratiet lemper derved en anelse på den kompromisløse strammerkurs i udlændingepolitikken.

Men statsministeren lader ingen sprækker stå tilbage, idet Mette Frederiksen betonede, at hun grundlæggende er betænkelig ved at lade flere udlændinge komme til Danmark:

»Vi skal gøre det klogt. Vi besluttede for mange år siden, at vi ikke skal have fri indvandring til Danmark. Den beslutning ønsker vi at holde fast i. Derfor skal vi kun hente arbejdskraft ind, som der er mangel på. Det skal være for en afgrænset periode. Og det skal selvfølgelig ske på en ordentlig måde,« lød det formanende fra Mette Frederiksen.

En seismograf

Logikken er, at erhvervslivets ønsker skal tilfredsstilles, og at det tydeligvis skal være både Venstre og De Konservative, som skal være med til at bære lempelserne igennem. Statsminister Mette Frederiksen er parat til at rykke sig, hvis situationen kræver det, men altså kun hvis de andre store partier også gør det. For alt i verden vil hun ikke placere sig i en upopulær position.

Mette Frederiksens nytårstale kan læses som seismograf på holdningsforskydningerne i Danmark. Alle budskaber er nøje testet på forhånd, og derfor kan det næsten konkluderes, at vælgerflertallet her i 2022 er parat til en mere aggressiv fremdrift i den grønne omstilling, til et grundopgør med papirnusseriet i den offentlige sektor og til en mere pragmatisk tilgang til udlændinge.

Mette Frederiksen er ikke nogen folkeforfører, men hun flytter sig hurtigt med stemningsskiftene i tiden og tager handlekraftigt bestik af nye strømninger.

Du kan se eller læse hele statsministerens nytårstale her.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jamen dog nu skal der CO2-afgifter til og de bredeste skuldre skal betale. Hvorfor har MFs regering så været bremseklods for indførslen af CO2-afgifter?????

Den med arbejdspligt til 37 timers arbejde for ikke vestlige indvandre kvinder lyder noget "middelalderligt".
Hvad med at indfør et tilbud til kvinder, der står uden for arbejdsmarkedet og ikke kan finde en arbejdsgiver til at ansætte denne - ved at tilbyde arbejdsgiveren beløbet for kontanthjælpen samtidig med at hun bliver aflønnet med samme løn og arbejdsforhold (ferie, pensionsbidrag , sygedagpenge, osv...) i en prøveperiode.
Der kan også fratages arbejdsgiverne forskellige fordele, hvis de ikke vil ansætte folk der ikke har erfaring osv. Mon det ikke vil være en bedre måde at få arbejdsgiverne til at ansætte folk der ikke er på arbejdsmarkedet og give dem en rigtig chance for at få et arbejde til normal løn og arbejdsforhold.
Er slavesamfundet da ikke afskaffet MF?.

Steen Simonsen, Martin Sørensen, Pietro Cini, Tajs Køngerskov, Marianne Jespersen, Peder Meyhoff, Hannibal Knudsen, Steen K Petersen, Iben Ravn, Ejvind Larsen, Bjarne Tingkær, Ruth Sørensen, Karen Møller Grothe, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Elisabeth From, Hans Larsen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Mathias Petersen, Karen Grue, Arne Albatros Olsen, Søren Cramer Nielsen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Peter Meyling, erik pedersen, Torben Skov, Inger Pedersen og Tine Sørensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det var en god stærk konkret og retningsgivende tale med fokus på klima, ældre, velfærd, arbejdskraft og nytænkning, en statsminister som virkede troværdig og klogere. Hun rakte hånden ud til begge sider i folketinget. De reagerede dog også mest positivt på nær NB, som er udlændingefikseret til gak.
Dog må jeg tilstå at Ellemann minder mig om Fedtmule, når han skal kommenterer noget med regeringen. Også her til aften. Lidt overfriskfyrsagtig og med .fokus på det som ikke var 100%konkret, nemlig dato for en sundhedsreform, den er på vej, men corona skal lige håndteres. Dog forstod jeg, reform i sundhedsvæsnet kommer i foråret også, og der var nok at gå til valg på ide visioner hun fremlagde.
Selv Maj Villadsen var glad.

Peter Krogh, Charlotte og Hans Glæsel, Ejvind Larsen, Brian Andersen, Niels Jacobs, Lasse Nielsen, Holger Nielsen, Fam. Tejsner, Torben Nielsen, Steffen Gliese, Henning Kjær og Jørgen Kuhlmann anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

MF vil indføre 37 timers arbejdspligt, idet passiv forsørgelse skal erstattes af en “entydig arbejdslogik for borgere med et integrationsbehov. Det bedste er at få et arbejde. Kan man ikke det, skal man fremover gør nytte for sin ydelse.”

De skal nu: “ Smøre madder. Vaske tøj. Gøre ekstra rent.
Du starter med at gøre nytte på plejehjemmet for din ydelse.”

Lad det være klart, når man skærper de sociale ydelser, har man altid startet med indvandrerne. Så omfatter det senere alle på kontanthjælp, dernæst de unge dagpengemodtagere, og dernæst alle ledige, for til sidst også at omfatte syge mennesker.

Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke bare ansætter disse indvandrere til disse job. Hvorfor dette tvangsarbejde. Der er en ydmygelse til forskel. Folk opbygges af et arbejde, men nedbrydes af tvangsarbejde, af nedgørelsen og ydmygelsen, og meget tyder på, at de også er voldsomt udsat for mobning o.l., da de ledige jo ikke kan sige fra, da de risikerer sanktioner i form af at miste deres ydelse.

Der er næppe tvivl om, at den slags tvang er imod menneskerettighedserklæringens artikel 4 om forbud mod tvangsarbejde. Derfor er det også interessant, at De Radikales leder jubler. Jeg troede ellers hun var imod bespottelse af udlændinge, men åbenbart ikke i denne situation, så her ser vi De Radikales sande ansigt.

Når man ser tvangsarbejde i andre lande som i Kina, Rusland eller totalitære stater, så er journalister og politikere hurtigt til at fordømme det. Når det foregår uden for vores egen gadedør, så lukker journalisterne øjnene, mens politikerne lægger stemmer til. LTM har selv behændigt overset det.

Tvangsarbejdet bliver sædvanligvis brugt som strafforanstaltning, og det er også svært ikke at se MFs forslag som andet. Indvandrere skal straffes for deres “integrationsbehov”. Der er kun 3 undtagelser for “tvangsarbejde” i menneskerettighederne. Et, for folk der sidder i fængsel, og to, folk i værnepligt, og 3, i situationer, hvor der er en akut situation, hvor der er behov hjælp. Fx er læger forpligtet til at træde til og hjælpe, også uden løn, hvis de er vidne til en trafikulykke.

I går skrev jeg her på Information om fattigdomspopulisme, om hvordan partier som fx Ø og SF taler for at komme fattigdom til liv, uden de reelt gør noget ved det. Enhedslisten går også ind for ydelser uden modkrav. Påstår de. Lad os nu se. Vælter Ø nu regeringen, eller vil de også denne gang se gennem fingrene på dette overgreb med tvangsarbejde mod indvandrere på offentlig ydelse.

Det bliver i øvrigt også interessant at få afdækket, hvad MF egentlig forstår ved et “integrationsbehov”.

Martin Sørensen, Mogens Holme, Tajs Køngerskov, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, ingemaje lange, Peter Wulff, Helle Bovenius, Jørgen Rink, Peter Gløde, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Klaus Lundahl Engelholt, Kim Houmøller, Elisabeth From, Solveig Neubert, Lars Jørgensen, Hans Larsen, uffe hellum, Christel Gruner-Olesen, Dan Jensen, Eva Schwanenflügel, Mathias Petersen, Arne Albatros Olsen, Per Dørup, Hanne Utoft, Peter Meyling, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, erik pedersen, Torben Skov og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Mette Frederiksen og

- klimaet: DET vil jeg godt nok se, før jeg tror det!

- børn og gamle: do.

- beskæring af dagpenge: Den tror jeg på. Hellere i går end i morgen for MF, når det gælder besparelser på de unge og forhåbentligt kommende kloge

- flere udlændinge: Ja, så længe hun kan gøre erhvervslivet tilfreds - det kommer sandsynligvis til at koste på andre udlændinge-fronter

Godt nytår (skulle vi da gerne tro)!
Suk...

-

Mogens Holme, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Peter Meyling, erik pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Hanneh Christensen

"Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke bare ansætter disse indvandrere til disse job. Hvorfor dette tvangsarbejde. Der er en ydmygelse til forskel. Folk opbygges af et arbejde, men nedbrydes af tvangsarbejde, af nedgørelsen og ydmygelsen, og meget tyder på, at de også er voldsomt udsat for mobning o.l., da de ledige jo ikke kan sige fra, da de risikerer sanktioner i form af at miste deres ydelse."

Såmænd fordi "man" VIL ydmygelsen. Det er den, der er hele formålet: De skal ikke komme her og tro, de er noget!

Og hvorfor protesterer fagforeningerne og de radikale dog ikke?
Fordi de har det RET fint med at have nogen at træde på, så de kan tro på selv at holde hovedet oven vande.
Den såkaldte solidaritet rækker opad, ikke nedad.

Peter Knap, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, ingemaje lange, Helle Bovenius, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Kim Houmøller, Elisabeth From, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, uffe hellum, Christel Gruner-Olesen, Søren Cramer Nielsen, Eva Schwanenflügel, Dan Mouritzsen, Jacob O, Per Dørup, Hanne Utoft, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye, Peter Meyling, Hanneh Christensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Helle Walther: "Selv Maj Villadsen var glad."

Mai Villadsen udtrykte sin glæde på Twitter:
"Jeg er virkelig skuffet over, at Mette Frederiksen ikke adresserer de fattigste mennesker i Danmark i sin nytårstale. Vi har set julehjælpen slå rekorder igen i år, og børnefattigdommen er et alvorligt problem. Alligevel ser vi stadig langt efter løsninger."

Steen Simonsen, Peter Knap, Marianne Jespersen, Peder Meyhoff, Anne-Marie Krogsbøll, Erik Nielsen, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Helle Bovenius, Jørgen Rink, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Mogens Holme, Elisabeth From, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Lars Erik Sørensen, Hanne Utoft, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Mikael Benzon, Ebbe Overbye, Peter Meyling, Dorte Sørensen og Hanneh Christensen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

@Dorte Sørensen. Jeg er uenig i, at der skal penge med til virksomheder, der ansætter specielle grupper. Mange virksomheder ansætter heller ikke folk over 55 år. Skal de også have penge med her?

Det handler om, at vi skal være mere rummelige, - det skal vi ikke have penge for. Aldersdiskrimination, etnisk diskrimination, køns- og seksuel diskrimination, det bør stoppes, og nej, der skal ikke følge penge med. Det handler om en kulturændring.

Vi skal have fokus på diskrimination i virksomhedernes rekrutteringsprocesser.

Vi skal også se på danskundervisningen for folk, der kommer hertil. Undervisningen foregår ofte i store hold, hvor man blander folk med vidt forskellige forudsætninger. Således kan en udlænding med juridisk baggrund sidde i undervisningslokale med en analfabet. Det er jo ikke så underligt, hvis man her taber en sådan kvinde på gulvet. Andre kan være så traumatiserede, at de ikke kan tage læring til sig. Danskundervisningen bør her være mere målrettet i forhold til folks forudsætninger for læring.

Derimod finder jeg det rimeligt, at flygtninge og andre indvandrere gør en indsats selv for at lære dansk. Det gælder også udlændinge i arbejde/ophold, så længe det ikke er tidsbegrænset til en kort periode.

Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Carsten Bjerre, uffe hellum, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Torben Nielsen, Rolf Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hanneh Christensen - ja det er flere grupper som arbejdsgiverne ikke ønsker at ansætte - trods de råber op om mangel på arbejdskraft - det er håbløst - Mit forslag var nu mere ment som en påpegning af ,at der SKAL arbejdsgivere til - Viljen til et arbejde er desværre ikke nok - selv om flere gerne vil komme med den fortælling - hellere lægge ansvaret alene over på den ledige, syge, osv........

En anden ting er at denne arbejdspligt på 37 timer for at kunne få kontanthjælp vil skubbe flere ud i "mørket" og dermed skabe endnu mere fattigdom i Danmark for både børn og voksne.

Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, ingemaje lange, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Elisabeth From, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen og Hanneh Christensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: 3F og andre fagforbund arbejder da meget for at skaffe både udenlandske o.a. de rigtige løn og arbejdsforhold. Deres problem er at de ikke kan hjælpe folk der ikke henvender sig eller vil hjælpes.
3F opsøger da mange arbejdspladser for at tale med lønmodtagerne om deres arbejdsforhold.

Steen Simonsen, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Holger Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

@Inger Pedersen.
Helt enig, og beklager, hvis jeg ikke fik gjort det tydeligt. Det er jo derfor, at tvangsarbejdet og ikke “arbejdet” er imod menneskerettighederne. Der er jo en himmel til forskel. Tvangsarbejdet er ydmygende og nedbrydende.

Og hensigten er selvfølgelig straf. Ingen opbygges eller integreres gennem ydmygelse.

Det er rendyrket populisme, hvor MF forstår at appellere såvel til DFs som Rs vælgere. DF, fordi det rammer indvandrere. Og R som dyrker arbejdet og arbejdsudbud som religion, og som er dybt neoliberale med en tro på, at ledighed kun opstår pga. dovenskab og uvilje. Hertil kommer, at MF selv er bidt af en fuldstændig misforstået tilgang af begrebet ret og pligt.

Det er trist, at der er så mange vælgere, som kan lægge stemmer til en sådan politik. Men værst er for mig at se, at medierne slet ikke forholder sig til, hvordan disse tiltag harmonerer med forbuddet tvangsarbejdet i menneskerettighederne.

Martin Sørensen, Peter Knap, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, ingemaje lange, Peter Meyling, Peter Gløde, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Inger Pedersen, Lene Basballe, Elisabeth From, erik pedersen, uffe hellum, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

@Dorte Sørensen.
Jeg mener, at fagbosserne spiller for galleriet, hvad angår lønninger til udenlandsk arbejdskraft.

Men her taler vi ikke om "udenlandsk arbejdskraft", men om gratis arbejdskraft, hvor ledige tvinges til at arbejde gratis for deres kontanthjælp.

Der er næsten 400.000 forløb om året, hvor ledige og syge tvinges til at arbejde gratis. Det svarer til over 40.000 job.

Konsekvensen er, at arbejdet går fra det ordinære arbejdsmarkedet, men også at de ansatte føler sig tvunget til at løbe stærkere, kræve mindre i løn og i øvrigt acceptere dårlige arbejdsvilkår. Fx kender jeg en lastbilchauffør med afrikansk baggrund. Han ved først dagen før, hvornår han skal møde til næste dags arbejde, og hvor mange timer han får. Det samme gælder ukrainske landarbejdere. Og vi ved også, at nogle deres arbejdstimer spredt ud over dagen. Og ugen. Reelt skal mange stå til rådighed 24/7. Det er reelt daglejerprincipper.

Hvad gør fagbosserne? Intet. De spiller kun for galleriet.

Se lønudviklingen. Den er gået nærmest i stå for 3Fs medlemmer de seneste 20 år. Og har vi hørt 3F råbe op? Jeg har ikke, har du? Selv sidder fagbosserne og skovler penge ind og investerer i dyre domiciler, så spørgsmålet er, om de ikke mere føler identifikation med DIs direktører end med de medlemmer, hvis interesser de egentligt skulle varetage. Det er jo ikke så underligt, at DI og DA også er begejstrede for den danske model.

De danske fagbosser er blandt de mest magtfulde i DK. Mette Frederiksen ville næppe indføre de nævnte tiltag i hendes nytårstale uden fagbosserne forinden havde blåstemplet det.

Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, ingemaje lange, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Klaus Lundahl Engelholt, Inger Pedersen, erik pedersen, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Dan Mouritzsen, Knud Chr. Pedersen, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja der er mange ting der kunne gøres bedre - Fx. at accepterer en overenskomstperiode på 3 år og ikke som normalt 2 år og med en lønstigning der næppe vil dække inflationen. -Det er håbløst .
Ligeledes er det håbløst at formændene o.a. i ledelserne få en så høj aflønning. Osv.....

Men når alt det er sagt - så gør mange fagforbunds ansatte et stort arbejde, som ikke må miskrediteres.

Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Helle Walther, Alvin Jensen, Holger Nielsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

"Statsminister Mette Frederiksen tilhører ikke avantgarden på noget politikområde, og hun sørger altid for at sikre sig, at hun har flertallet med sig, før hun rykker. Det gælder såvel mandatfordelingen i Folketinget som ude i vælgerbefolkningen."
Dette er lige præcis grunden til, at hverken Mette Frederiksen eller andre fra de vælgerfikserede partier kommer til at gøre noget alvorligt ved klimaet. Det er efter min mening at vende demokratiet på hovedet, når man lader sin politik styre af meningsmålinger.
En politiker skal gøre, hvad hun finder nødvendigt og rigtigt - og må så efter bedste evne søge at forklare vælgerne, hvorfor det var det eneste rigtige at gøre.
Politik, baseret udelukkende på vælgeranalyser, er dømt til at komme på bagkant. Og det har vi ikke tid til, når det gælder klimaet...

Søren Lind, Anne-Marie Krogsbøll, Hannibal Knudsen, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Helle Bovenius, erik riiskjær, Malene Wiinblad, Alvin Jensen, Eva Kjeldsen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Henning Andersen, Inger Pedersen, erik pedersen, Hans Larsen, Søren Cramer Nielsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

@Tom Pedersen.
Er det dig virkelig ubekendt, at løngabet mellem højt- og lavtlønnede er eksploderet?

Danmarks Statistik har to tabeller, dels for indkomst (IFOR32), dels for inflation (PRIS119). Siden 2008 er prisindekset steget med ca. 30%. Indkomstudviklingen har været følgende:

2. decil: 30%
3. decil: 32%
4. decil: 34%
5. decil: 37%
6. decil: 40%
7. decil: 42%
8. decil: 45%
9. decil: 48%
10. decil: 61%

Regulerer man for inflationen har 2. -5. decil (dem med lavest indkomster) stort set haft nul stigning i realindkomsten. Jeg formoder, at de ufaglærte befinder sig i disse deciler.

Omvendt har de 10% rigeste haft en stigning i realindkomsten på 31% (=61-30).
9. decil har haft en stigning på 18%.

Jeg vil anbefale dig, Tom Pedersen, at hvis du er uenig i mine udsagn, ja, så kan du jo selv komme med statistikker på det modsatte. Dit angreb og din tone er skudt helt ved siden af.

Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, jens christian jacobsen, ingemaje lange, Peter Gløde, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Kim Houmøller, Mogens Holme, erik pedersen, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, uffe hellum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Meyling

Det er usselt at bruge indvandre kvinder som løntrykkere imod lavtlønnede.
Men der er ingen hæmninger i Socialdemokratiet.

Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Helle Bovenius, Ebbe Overbye, Jacob O, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Poul Simonsen, Elisabeth From, erik pedersen, Jan Fritsbøger, uffe hellum, Eva Schwanenflügel og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår ikke helt ideen med tvangs-sprog-træning. Eller rettere, jeg vil helst ikke forstå den kvalme bondsk-hed, der givetvist ligger bag.

Min kone lærte dansk og bestod studieprøven, ikke fordi det har nogen som helst relevans for højtuddannede, da alle over et vist niveau jo taler nogenlunde engelsk. Hun syntes bare, det var sjovt at tale familiens sprog.

Jeg lærte engelsk, mest fra bøger og youtube, fordi det nu er mest praktisk for at kunne arbejde professionelt i usa. Ingen har nogensinde tvunget eller forlangt af mig, at jeg skulle lære ordentligt engelsk, eller aflægge mig min voldsomme danske accent.

Ideen om at alle andre migranter skulle motiveres til at lære dansk og engelsk, af andet end deres personlige lyst og ambition, virker lidt tåbelig. Lige så tåbelig som at ville tvinge voksne, frie mennesker til at arbejde, hvis der ikke tilbydes ansættelse på almindelige markedsvilkår.

Svineriet med "overraskende" arbejdstider og deltids-tilkald, det burde fikses med en EU-mindsteløn, og en mindste sats for tilkalde-arbejde - fx fuld betaling for to eller fire ekstra timer før arbejdet starter, hvis der er mindre end tre dages varsel. Det skal naturligvis være billigere for de ordentlige og redelige arbejdsgivere, der tager ansvaret for uforudsigelighed på sig, og ikke vælter den over på deres ansatte.

Jørgen Mathiasen, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, erik pedersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Henning Lindberg

Oplever jeg lidt Kennedy over det når MF udtaler, at vi inden et vist snarligt kommende tidspunkt vil kunne flyve helt grønt på indenrigsruter i Danmark ?
Der er nok ikke ret mange der forventer at vi helt skal holde op med at flyve. Det tager trods alt længere tid at krydse Atlanten med båd end med fly.
Men indenrigs ?
Hvis der skal flyves grønt på indenrigsruter vil den mest tænkelige teknologi nok være at lave grøn brændstof baseret på CO2 fangst og brint.
Denne fremgangsmåde er imidlertid enormt energikrævende.
Så hvis MF vil anvende mere grøn energi i kæmpe mængder for at bevare muligheden for at flyve indenrigs, ja så må der
1) Enten skulle bygges så mange havmøller at det vil være svært at sejle nogen steder i danske farvande uden at skulle navigere udenom møller eller
2) Spare så meget energi på øvrige områder at det virkeligt vil påvirke almindelige danskeres hverdag.
Jeg hører i samme tale at det sidste scenarie ikke kommer i spil.
Så hvorfor det skulle være at foretrække at anvende den sparsomme grønne energi til at flyve indenrigs er mig en gåde... Var det ikke bedre at starte med at nedlægge overflødig indenrigs luftfart, og så erstatte det med energieffektivt og grøn transport på skinner ?

Søren Lind, Lis djørup, Marianne Jespersen, Jesper Lerche, Anne-Marie Krogsbøll, Mikael Benzon, Hannibal Knudsen, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Lars Løfgren, erik pedersen, Helle Bovenius, Poul Erik Pedersen, Ebbe Overbye, Hanneh Christensen, Malene Wiinblad, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Eva Kjeldsen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Vil man finde negativt så finder man negativt, og nogle er rigtig dygtige til at fokusere på mangler. Jeg opfattede og gør det fortsat Mai Villadsen som overvejende tilfreds, at hun så finder noget, undrer jo ikke, det gør de/I jo alle sammen. Der kom visioner og konkret politik på de meget vigtige områder, og forandring og nytænkning. Og sættes alle kommuner fri, er der jo intet der hindrer dem i at lave gode tiltag der indbefatter de indvandrerkvinder, som fortsat godt kan, men ikke er i job. Der er da mange muligheder. Tvangsarbejde er et grimt ord at bruge. For der er mennesker der er på kontanthjælp, som ikke kan arbejde, og så må man jo arbejde på andre løsninger for dem. Jeg synes man fordrejer noget af det sagte og lægger tolkninger i, som kommer fra egne holdninger.
Og mht. fattige børn så er der jo en kommission der snart barsler med deres rapport Nina Schmidt var på TV i går herom.
Nu er vi jo et land med mange holdninger til tingene. Og tro man ikke på det der siges, må det jo komme an på en prøve.

Peter Krogh, Ejvind Larsen, Brian Andersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Meyling

@Helle Walther
Hvor får man de der skyklapper med A-logo?

Jeppe Bundgaard, Anne-Marie Krogsbøll, Mikael Benzon, Steen K Petersen, erik pedersen, Inger Pedersen, Hans Larsen, Ebbe Overbye, Hanneh Christensen, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Så skal der smøres madder.
De bliver nok med makrel i tomat.

Anne-Marie Krogsbøll, Ejvind Larsen, Malene Wiinblad, Holger Nielsen, Peter Meyling og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Jakob Ulrich skriver "Alt for at glemme mink-sagen. Alt"
Jeg tror såmænd ikke, de nye tiltag er for at glemme mink-sagen. Al anden lovgivning kan jo ikke stå stille bare fordi en kommission er ved at undersøge, hvordan det kunne gå til, at der i seks dage blev aflivet mink uden lovhjemmel, hvorefter rød blok vedtog at nedlægge mink-erhvervet på lovlig vis.

Steffen Gliese, Lis djørup, Morten Wieth, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, erik pedersen, Brian Andersen, Poul Erik Pedersen, Birte Pedersen og Hanneh Christensen anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

@Helle Walther,
Ja, tvangsarbejde er et grimt ord, men man skal ikke føle sig for fin til at bruge det, eller for parti-loyal, hvis det rent faktisk er det, der er tale om.

Jeg kan oplyse dig, at jeg for nogle år tilbage læste den kommenterede udgave af menneskerettighedskonventionen med fokus på artikel 4, samt læste tilhørende konventioner (ILO-konventionen) samt domme på området, og jeg herudfra vurderer, at der er tale om tvangsarbejde.

Det passer måske ikke spidsborgeren at se dette ord, men for mig er det helt rigtigt at bruge ordet, hvis det rent faktisk er det, der er tale om. Det er ganske enkelt ikke værdigt og ordentligt for Danmark, at man benytter den slags metoder.

Du har heller ikke ret i, at det er personer, der ikke kan arbejde, som udsættes for nyttearbejde. Et af problemerne for nyttearbejdere er faktisk, at det tager tid fra dem til at søge ordinær ansættelse. (De er da heller ikke fritaget for at søge ordinært arbejde i den periode, de er i nyttearbejde.)

I 2019 var der 7.148 forløb med nyttearbejde for kontanthjælpsmodtagere, heraf var 6.662 jobparate og 485 kun aktivitetsparate. Der var 1.182 forløb for udlændinge på hjemsendelsesydelse, heraf var 996 jobparate, 70 åbenlyst uddannelsesparate, 78 uddannelsesparate og kun 52 alene aktivitetsparate.

I 2018 var niveauet det samme, mens det i 2020 ser ud til at blive noget mindre givet vis pga. Corona.

Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Poul Erik Pedersen, Ebbe Overbye og Peter Meyling anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

@Helle Walther.
Jeg fik ikke de unge på uddannelseshjælp (kontanthjælp) med. Her var der 3.609 forløb med nyttejob, hvoraf kun 161 befandt sig i den lave kategori aktivitetsparat (der altså ikke er umiddelbart jobparate).

Her udover var der 305 forløb for dagpengemodtagere.

Kilde: jobindsats.dk.

Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, ingemaje lange og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Malene Wiinblad

At nævne grøn indenrigsflyvning som en mærkesag er jo nærmest at gøre grin med klimakrisen og nødvendigheden af at accelerere på alle de mange områder som ligger lige for og i stedet skabe en forestilling om at indenrigsflyvning i så lille et land som Danmark overhovedet kan harmonere med en bæredygtig udvikling.
Jeg har fløjet indenrigs til Aalborg et par gange for snart 30 år siden i Svend Aukens tid og pudsigt nok var det alle gangene for at se, hvor der kunne opstilles flere vindmøller. Vi tænkte nok dengang at der var god tid endnu, men vi kunne da bare have taget toget. Togdrift bør gøres meget mere attraktivt, billigere og med bedre businessløsninger så man kan arbejde på vejen, være i online møde osv. som man alligevel ville hvis man sad på kontoret eller arbejdede hjemme.

Søren Lind, Lis djørup, Kent Bajer, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Hannibal Knudsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Lars Løfgren, erik pedersen, Inger Pedersen, Helle Bovenius, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Poul Erik Pedersen og erik riiskjær anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Heller Walther har stor respekt for, at du forsøger at se det fornuftige i MF og socialdemokratiet.

Men for mig så er det slavetilstande, når MF kræver at en person skal have en arbejdspligt på 37 timer for at kunne modtage kontanthjælp.

Dels er en kontanthjælp ikke stor nok til en 37 timers arbejdsuge. Hvorfor mener MF at disse mennesker, der enten er for syge, dårligt uddannede osv...... skal tvinges ud i job til at smøre mader, vaske op osv...... Hvad med at opret de stillinger til almindelig løn og ansættelse forhold og tilbyd disse kvinder dem samtidig med at give dem tid og mulighed til sprog træning.
Mon ikke det var en bedre metode for det danske samfund og ikke mindst disse kvinders selvrespekt.

Steffen Gliese, Martin Sørensen, Marianne Jespersen, Hanneh Christensen, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Helle Walther, erik pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

@Malene Wiinblad

Jeg tror du skal tænke lidt bredere og mere bag om end du gør, det handler ikke kun om indenrigsflyvningen, den er kun starten.

Nej, det her handler om at sætte gang i teknologien bag, og hvis flyveren flyver på brint eller omdannet brint, fra vindmøller og sol, så har du en lille revolution her, og så er det lige meget om du tager toget eller flyet, for de vil forurener lige lidt eller slet ikke.

Det her et et kæmpe skridt henimod at udvikle den teknologi, blandt andet elektrolyse, der kan producere disse 100% grønne brændstoffer til hvilket som helst transportmiddel, men til fly, lastbiler og kæmpe fragtskibe, der vil det her kunne blive en game changer som vindmøllerne var det for energiforsyningen.

Steffen Gliese, Ejvind Larsen, Kim Houmøller og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Selv om det er ved siden af kommentatorernes fokus her på tråden – og formentlig desværre også pressens i øvrigt - er jeg mest bekymret for MF.s nærmest rituelle dæmonisering af Rusland. Med ordene ”et aggressivt Rusland mod øst” udtales igen, hvad der nærmest er blevet mantra. Her er ingen betænkelighed ved den eventuelle fare, der kan være ved så entydigt at udpege en ”fjende” – og at gentage dette gang på gang. Ej heller ved Ruslands helt klare oplevelse af trussel ved NATO.s ekspansion mod øst, og ved vores egen medvirken til den øjeblikkelige situation. Vi skal” styrke vores sikkerhed” – som hun siger – ved samarbejde med USA og de øvrige NATO-lande. Det socialdemokrati, der engang gik hårdt imod militarisering, kender nu åbenbart ikke til fredelige løsninger men er blevet så militaristisk og konfrontatorisk indstillet, at det er et spørgsmål, om ikke den eventuelle fare for os alle ved denne indstilling, burde diskuteres lige så meget som klimaspørgsmålet.

Vibeke Olsen, Lis djørup, Marianne Jespersen, Per Dørup, Jørgen Rink, Anne-Marie Krogsbøll, Ejvind Larsen, Lars Løfgren, ingemaje lange og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Peter Hansen - Er det derfor brint bliver udelukket og elbiler bliver tilgodeset?
Den nuværende politik er en dead end!

Helle Walther

Dorte S @ Nu kom der en visionær nytårstale med masser af politik, og med vitalt nyt især på det grønne område, det er jo begrænset, hvad der kan siges på de 20 minutter, og der skal jo forhandles og skaffes flertal. Og der skal være økonomi tilde beslutninger der træffes. For mig at se, har MF lyttet og lært.
Både til de radikale, til Enhedslisten og til erhvervslivet. Hun har været statsminister i en svær tid, det er håndteret rigtig fint, hun er blevet svinet til af opposition, og modstandere af vacciner m.m. Og jeg er så træt af folk, der kun finder fejl hele tiden. Eller bare påstår uden bevis, " det tror jeg ikke på" og kommer med negative postulater og tolkninger. Hvem har løsningen på de problemer vi har her i landet, bare lige sådan vupti. Som afdøde Johannes Møllehave sagde, samarbejdet er vi ved at ødelægge her i landet, Vi lytter ikke, vi vil kun det vi selv ser.
Det virker ind i mellem som det nærmest e r kriminelt at have en anden holdning her.

Steffen Gliese, Peter Krogh, Erik Fuglsang og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Mette F. giver fingeren til Ehl. At frk. Villadsen ikke foretager sig andet end lidt Twitter-surmuleri signalerer, at dette lille, ubeslutsomme tilskudsparti er på vej ud på historiens mødding. Ligesom DF.

Helle Walther

Lasse Nielsen@ Som jeg af oplyst via kilde som ved en masse om emnet , så er der ikke aflivet nogen mink ulovligt i perioden 3-8/11-20. De 70 % var der lovhjemmel til, de resterende, kom på plads hurtigt, men hvis man havde sagt det, som man burde til fagministeren med ansvar for området, Mogens Jensen i tide, og på KU udvalget, så kunne hun bare, som man gør have sagt, der er ikke lovhjemmel, men den kommer på plads osv osv sådan sker det jo ofte. Men det gjorde ingen. Og der er ikke en rygende pistol fundet. Du har helt ret og jeg er meget enig, alt kan jo ikke gå i stå, fordi en kommission arbejder og opposition og deres medier ser gevinst i at puste og puste det op med konspirationsteorier af værste kaliber.

Steffen Gliese, Lis djørup, Peter Krogh, Anne-Marie Krogsbøll, Dorte Sørensen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nej, det gør hun ikke JCJ, MV kan godt virke surmulende, men hun har faktisk fået rigtig meget med, det fik Skipper også, de presser og presser stille og roligt deres vej, alternativet er nul under en borgerlig regering, så velbekomme med den holdning du lægger for dagen, hvem gavner den ?

Steffen Gliese, Peter Krogh, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

Vil det så betyde, at fruen nu er blevet mere grøn end rød?

Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Inger Pedersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Helle Waltjer
Venligst oplys hvilke vigtige politiske indrømmelser Ehl. har fået gennemført under Mette F.
?

Erik Fuglsang, Per Dørup og Hanneh Christensen anbefalede denne kommentar
Carsten Troelsgaard

ptx-brændstoffer til indenrigsflyene. Hun har sandelig fundet det mindste og mest overflødige hul at fylde ud (vi har tog). Hørte jeg noget om Mærsk's enorme flåde der på samme tid står parat med tomme tanke til ptx-brændstoffer? Ptx skal laves med vindmølle-strøm, .. mig bekendt med en ufavorabel energi konverterings-ratio. Heldigt, at et nyt kunstgødningsanlæg, bygget med samme vindmølle energi som indput, blev planlagt sammen med den nye energi-ø ... i fald de 10 mill danske svin ikke formår at levere deres.
Held og lykke med det.

Det er relativt harmløst at lovgive for kontanthjælps-nedsættelser, -regler mm i en tid med så fuld beskæftigelse som der kan gives. Når vi kommer tilbage rester stadigvæk virksomhedernes motivation til at fastholde 'slatten' på overførelsesindkomst ... herligt billig arbejdskraft der optager de job de faktisk skulle have optaget som ordinært ansatte.

Forestiller nogen sig, at den administration som skal skæres af i ældresektoren og måske lavtlønsområdet i det offentlige generelt kan ske uden at restaurere det ansvar, fagligheden og lønnen som disse jobs havde for mange år siden? Det vil være at afsætte de overordnedes direkte kontrol og inspektion af arbejdet og lønmodtageren ... hvem drømmer om, at det kommer til at ske.

METTE NØRBY JENSEN, Anne-Marie Krogsbøll, Alvin Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henning Lindberg

@Peter Hansen
Du skriver: "og så er det lige meget om du tager toget eller flyet, for de vil forurener lige lidt eller slet ikke."
Det er kun tilfældet hvis pris og mængde slet ikke spiller nogen rolle. Og hvis du forudsætter at du f.eks. kan fremstille og opsætte energiproducerende anlæg uden at skulle udlede CO2 overhovedet.
Ja, det er muligt at fremstille brændstoffer der ligner det fossile.
Men virkningsgraden ved fremstillingen af brændstoffet, samt især: virkningsgraden ved afbrændingen (for fly tænker jeg det er mindre end 20 %?) er så lille at det i realiteten betyder at du skal have flerdoblet din energi fremstilling hvis du vil anvende denne omvej blot for at komme fra A til B.
Nogle steder (i vand og i luften) er der måske ikke lige nu alternativer, men på landjorden (eller på fly-strækninger der kan erstattes af landtransport) er det da fuldstændig galt først at bruge strøm til at fremstille brændstof for så derefter at brænde det af. Det betyder jo at du smider mindst 4 kWh væk hver gang du i realiteten kun har behov for en enkelt.
Et tog kan anvende strømmen direkte, du behøver ikke engang at medbringe et energilager.
Fint at forske i alternative brændstoffer. Men den absolut billigste og mest effektive kiloWattTime er den der slet ikke er behov for.

Steen Simonsen, Søren Lind, Ejvind Larsen og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Helle Walther 02. januar, 2022 - 14:34
Jeg vil virkeligt håbe at MF har lært at lytte og virkeligt vil gøre noget for klimael samt give kommunerne og medarbejderne frihed til at kunne træffe nogle kloge beslutninger i stedet for at blive styret efter regneark.

Lasse Nielsen, Helle Walther, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kendsgerningerne er uomtvistelige. Hvert af de sidste fire årtier har været varmere end de sidste.
I 2018 udgav FN's Internationale Panel for Klimaændringer en særlig rapport om de systemiske virkninger af en temperaturstigning på 1,5 grader Celsius Det er meget dyster læsning.
Høje temperaturstigninger - vi er allerede på 1,2 grader Celsius over præindustrielle niveauer - hvilket betyder, at selvom vi stoppede al kulstofemission i dag, står vi stadig over for en katastrofe.
Alt over en temperaturstigning på 1,5 grader Celsius vil gøre jorden ubeboelig.
Den arktiske is sammen med Grønlands indlandsis forventes nu at smelte, uanset hvor meget vi reducerer kulstofemissionerne.
En syv meter stigning i havniveauet, er det vi kan forvente når isen er væk.
Hvordan ser danmarkskortet ud med en syv meter havstigning..

Vil et indenrigsfly kunne lette fra en lufthavn i DK

Hvis svaret er nej - så er drømmen om grøn indenrigsflyvning ligegyldig.

Hvornår mon vores politikere begynder at tage klimaet alvorligt?.

Ejvind Larsen, Inger Pedersen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Lykke Jacobsen

Det lyder da meget pænt at love grøn indenrigsflyvning i 2025. Jeg vil antage at det er underforstået, at det drejer sig om at have fly som bruger grøn brint (power-to-X) brændstof.

Men hvordan kan en politiker love det, når forskningsafdelingen i Airbus har identificeret en lang række vidtgående teknologiske problemer som først skal løses - og som de meget håbefuldt satser på tidligst at have løst i 2035? Blandt andet skal hele flyets arkitektur laves om, idet brint fylder fire gange så meget som det flybrændstof der bruges nu. Derudover skal det køles ned til minus 270 grader og opbevares i tanke, som endnu ikke er udviklede.

Her er en meget klar fremstilling af problemstillingen for de, som kan læse fransk:

https://www.futura-sciences.com/sciences/actualites/avion-nous-sommes-hy...

Marianne Jespersen

Oven i al det andet gentog MF truslerne om at nedsætte dimittendsatsen og afkorte dagpengeperioden. Tanken om arbejdspligt for kontanthjælp istedet for ordinært job med ok- mæssig løn er arbejdstvang og det er slaveri. Hvis man kan gøre rent og smøre madder, så kan man jo også bestride jobbet på ordinære vilkår. I øvrigt skulle familien også tage sig mere af deres gamle om jeg husker ret? Kombineret med at fjerne rettigheder og krav i ældreplejen så giver det jo altsammen rige muligheder for at reducere i udgifter til ældreplejen. Såvidt jeg ved mangler vi, at få gjort op med budgetlovens knægtelse af kommunal frihed til at disponere. I øvrigt bliver omkring 50% ? af de i kommunale afgørelser kendt i strid med lovgivningen, så ja lad os endelig reducere bureaukratiske kontrolmekanismer og sætte kommunerne fri for al den kontrol. Måske kunne der være andre mere grundlæggende ting der skal til end frie kommuner uden kontrol.
Uligheden er stigende og de rige, banker og kapitalister er blevet forgyldt igennem de sidste mange. Nu signalerer MF i sin nytårstale at det skal fortsætte. De fattigste og nederste grupper i vores samfund skal piskes for at øge "arbejdsudbuddet". Nu hvor vi efter sigende har en bomstærk økonomi skal vi da ikke spilde den på at formindske den stadigt voksende uighed i vores samfund. Det ville jo da være den rene klassiske socialdemokratisme!
Man græmmes over indholdet og den forskønnende sproglige camouflage.

Hanneh Christensen, Martin Sørensen, Ebbe Overbye, Inger Pedersen, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Udover at ville indføre tvangsarbejde og underminere dimmitendsatsen, skal kommunerne fritages for at skulle overholde de ældres rettigheder.
Beskæmmende.

Endnu værre er det næsten, at hele det samlede kor af politiske kommentatorer slingrer fuldstændig udenom betydningen af disse forslag, for til gengæld at kaste sig ud i analyser om deres eventuelle gennemførlighed- uden at kende substansen.

Og når arbejdsgiverne som sædvanligt skriger på arbejdskraft, er det jo mærkværdigt, at hver tredje der blev fyret under coronakrisen stadig ikke har fået nyt job..

"Blandt de godt 70.000 danskere, der mistede deres job under den første coronanedlukning i foråret 2020, er hver tredje fortsat arbejdsløs.

Det viser en undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget for Jyllands-Posten."

https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/hver-tredje-coronaledige-er-stadig-u...

Det såkaldte grå guld, der med den endeløse opskalering af pensionsalderen forventes at forblive på arbejdsmarkedet til de segner, er åbenbart ikke værd at ansætte.

Kim Houmøller, Hanneh Christensen, Ebbe Overbye, Ejvind Larsen, jens christian jacobsen og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Den arbejdskraft man påstår at mangle så desperat, er naturligvis de sædvanlige udlændinge, der groft kan underbetales for derefter at blive sparket ud af landet.

Hanneh Christensen, Carsten Munk og Hannibal Knudsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Bl.a. får de fattigste børne familier 2000 kr mere om md. Og de børn og mødre kom hjem fra Syrien, det var da Rosas fortjeneste bl.a. og klart vore konventioner skal overholdes. De små ting skal ikke undervurderes, du vil sikke forlange en revolution, for at være tilfreds.

jens christian jacobsen

@ Helle Walther
Syriensbørnene kom hjem. Hvis vi siger at det var Ehl.s fortjeneste, er den sejr ret begrænset både ift antal (6) og ift vælgeropbakning.
At de fattigste børn får flere penge er da ligeså meget (eller lige så lidt) ét partis fortjeneste al den stund 6 partier i FT har punktet i deres program.
Med de kæmpestore sejre for et socialistisk Danmark er det naturligvis FULT forståeligt at de ikke vælter regeringen...

Tak for mange gode kommentarer!

Jørgen Rink, Eva Schwanenflügel og Hanneh Christensen anbefalede denne kommentar

@ Henning Lindberg

Hvid du omdanner brint med CO2 fra luften, til flydende brændstof, så er det 100% grønt.

Det er dyrt og ineffektivt i dag, ligesom det var med vindmøllerne i starten, men der er allerede planlagt innovation og storskala projekter på området.

Et firma som Green Hydrogen Systems A/S som fremstiller elektrolyse celler stor investere i produktionskapacitet og er gået fra ca. 20 ansatte til 200 i løbet af sidste år, samtidigt med at Mærsk har aktier i firmaet, og allerede har bestilt skibe der kan sejle på brændstof fremstille af den vej.

Så for mig at se at dette seriøst business, og med storskala projekter, så kommer prisen også ned.

Tog er fint, men tog er for langsomme, og over længere afstande giver toget ikke mening, tid koster også, og hvis det at flyve er ligeså grønt som at køre med tog, så er det fuldstændigt ligemeget hvad man vælger.

https://greenhydrogensystems.com/

https://maritime.direct/2021/08/24/maersk-med-ny-stor-ordre-bestiller-ot...