Interview
Læsetid: 10 min.

Vicestatsadvokat efter et år med samtykkelov: Der er sket en kulturændring i retssystemet

Samtykkelovgivningen har ændret politiets, anklagemyndighedens og domstolenes syn på voldtægt. Nu svækker det ikke nødvendigvis offerets sag, hvis hun ventede med at gå til politiet, ikke kommer med en stringent forklaring eller ikke kæmpede imod, fortæller vicestatsadvokat
Samtykkeloven har sammen med øvrige tiltag de seneste år skabt en »kulturændring i retssystemets behandling af voldtægtssager«, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich

Samtykkeloven har sammen med øvrige tiltag de seneste år skabt en »kulturændring i retssystemets behandling af voldtægtssager«, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich

Indland
5. januar 2022

Da samtykkeloven blev vedtaget, var det til dels som følge af et nyt syn på voldtægtsofre og deres handlingsmønstre – ofrene skulle ikke længere have ansvaret for at sige fra og gøre modstand.

Og efter et år med loven kan man nu se, at dette syn også er slået igennem hos politiet, anklagemyndigheden og domstolene.

Det fortæller Gyrithe Ulrich, som er vicestatsadvokat hos Statsadvokaten i København og siden 2015 har fulgt retssystemets behandling af voldtægtssager tæt. Information har bedt hende gøre status over, hvordan retssystemet har anvendt samtykkeloven, og om kritikernes forbehold over for loven har vist sig at holde stik.

En ting er klart, siger hun: Loven har sammen med øvrige tiltag de seneste år skabt en »kulturændring i retssystemets behandling af voldtægtssager«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

05/jan/2022

Hvis man som mand har haft sex
med en kvinde, hvorledes beviser
man(d) så bagefter, at det var både
ønsket og frivilligt for begge parter ?

Skal man (m/k) så have et såkaldt “Action
kart”, begge parter to skriver under på ?

Eller skal vi mænd fra nu af sige:
ALDRIG MERE SEX MED KVINDER ?

Med bekymret hilsen
Claus

Claus Bødtcher-Hansen, jeg tænker, at hvis du begrænser dig til at have sex med kvinder, der også har lyst til at have sex med dig, at du står et meget godt sted. Og hvis du er i tvivl kunne du jo spørge hende.

Rene Thorarinsson og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

Frederikke Nielsen

Jeg har aldrig haft sex med en kvinde,
der ikke forinden selv foreslog det
eller selv bad mig om det ;-) ...

Med venlig hilsen
Claus

Claus Bødtcher-Hansen

Frederikke Nielsen

De redskaber, jeg anvender, er:

Mine øjne,
mine øren,
min næse/lugtesans
OG min mavefornemmelse/min solar plexus :-) ...

Kærlig hilsen
Claus

Flemming Olsen

Man skal i det hele taget holde sig fra det der sexhalløj. Jeg har aldrig haft noget at gøre med hverken mænd og koner eller heste, grise, køer og får i de 58 år jeg har været her på Tellus, og jeg har IKKE tænkt mig at starte på det. Jeg har i tidens løb kysset min mor, mormor og søster på kinden, og det er det.

"Behovet" for sex er noget som er socialt konstrueret af underholdningsindustrien, forfattere og psykologer som Freud og Jung, der ville skabe en niche og en eksistensberettigelse for dem selv. Og i øvrigt gøre folk ulykkelige. Det er ikke sværere eller farligere at undvære sex end at undvære småkager. Det er som blindtarmen, der forhåbentlig snart bliver elimineret af evolutionen. Det kan virkeligt ikke være noget for højtudviklede civiliserede mennesker at ligge og kopulere som små liderlige kaniner. Hvis man absolut vil have børn, kan det jo sagtens ske via insemination.