Analyse
Læsetid: 2 min.

Det var os, der angreb Larsen

Det er 20 år siden, at et historisk kollaps på isen i Antarktis fik forskere til at advare om accelererende afsmeltning og stigende havvandstande. Man kunne sammenligne hændelsen med store historiske begivenheder, men i modsætning til de fleste af disse er læren ikke, at vi må forsvare vores måde at leve på. Det er, at vi må lave den om
Larsen B brækkede af og forsvandt i havet, fordi vores måde at leve på som civilisation angreb den.

Larsen B brækkede af og forsvandt i havet, fordi vores måde at leve på som civilisation angreb den.

AFP Photo

Indland
27. august 2022

Det første satellitbillede var opsigtsvækkende.

På billedet fra den 31. januar 2002 kunne man se iskappen på den sydlige halvkugle, hvor smeltevand efter en unormalt varm periode var begyndt at samle sig i hundredvis af små søer på overfladen. Fra satellitten kunne de ses som små blå prikker. I ugerne efter begyndte kanten af iskappen at knække; først enkelte mindre stykker og senere hele områder på størrelse med danske øer. På et billede fra den 7. marts er hele kanten knækket af isen, og et bagvedliggende område på vej til at forsvinde i havet.

Bruddet på Larsen B er ifølge en række klimaforskere en af de vigtigste begivenheder i klimaforandringernes historie. Det var begyndelsen på en periode, hvor isen ville smelte og havvandstanden stige i et accelererende tempo.

I anledning af 20-året for begivenheden spurgte vi derfor en række forskere i avisen lørdag: Hvor var du, da Larsen B knækkede?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Isen smelter, som følge af CO2 og vi forurener de mindste en-cellede dyr, helt ned i Marianner graven, med mikroplast. Klare tegn på, at vi ødelægger livsgrundlaget for for alt levende på jorden, os selv inklusive.

Torben Skov, Marianne Jespersen, Else Mortensen, johnny volke, Kim Houmøller, Alexander Zwisler, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar