Corona
Læsetid: 5 min.

Eksperter kritiserer Sundhedsstyrelsens nye argumenter for vaccination af 5-11-årige

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at børn bliver vaccineret imod COVID-19. Tidligere var grunden, at det skulle begrænse samfundssmitte, men med omikron er det argument forældet. Nu er det for at forhindre den såkaldte MIS-C-sygdom. Men risikoen for MIS-C er et tyndt argument, siger eksperter
Allan Randrup Thomsen ville foretrække, at Danmark valgte den norske model, så vaccinen til børn var et tilbud og ikke en anbefaling.

Allan Randrup Thomsen ville foretrække, at Danmark valgte den norske model, så vaccinen til børn var et tilbud og ikke en anbefaling.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

Indland
12. februar 2022

Vi skal stadig vaccinere vores børn mod COVID-19, mener Sundhedsstyrelsen. Men hvor det tidligere var hensynet til samfundssmitten, er det nu risikoen for den særlige komplikation MIS-C, som er styrelsens hovedargument for at anbefale vaccinen til de 5-11-årige.

Flere eksperter er imidlertid uenige. De mener ikke længere, at det giver mening at anbefale vaccination af alle børn i aldersgruppen, og stiller sig uforstående over for Sundhedsstyrelsens nye argument. Det gælder blandt andre Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet og sidder med i det udvalgt, der rådgiver Sundhedsstyrelsen om vacciner:

»Det er et ret spinkelt argument,« siger hun, efter at Sundhedsstyrelsen fredag fremlagde et opdateret vaccinationsprogram med den nye anbefaling. Dog er der også forskere, som fortsat bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Vidst det hele tiden

MIS-C er en meget sjælden komplikation ved COVID-19-smitte, som giver høj feber, mavesmerter og påvirker hjertet. Ifølge Sundhedsstyrelsen har der været 44 tilfælde af MIS-C siden den 1. november 2021. De 40 af dem så man hos ikkevaccinerede børn.

Men man har hele tiden vidst, at vaccinen var virkningsfuld mod komplikationen, påpeger Lone Graff Stensballe, som er professor og børnelæge på Rigshospitalet og som også er medlem af den rådgivende ekspertgruppe vedrørende vaccination mod COVID-19. Derfor undrer hun sig også over, at MIS-C nu bruges som Sundhedsstyrelsens hovedargument:

»Der har hele tiden været en risiko for MIS-C ved COVID-19-smitte. Tidligere har det ikke været brugt som hovedbegrundelse for vaccination, men det bliver så brugt nu,« siger Lone Graff Stensballe.

Hun fortæller også, at man reelt endnu ikke ved noget om MIS-C i forhold til omikronvarianten. For varianter til og med delta har MIS-C i sjældne tilfælde kunnet opstå cirka seks uger efter, man har været smittet. Så de tilfælde, Sundhedsstyrelsen har registreret siden 1. november, har alle været smittet med deltavarianten:

»Vi ved endnu ikke, om MIS-C vil forekomme med samme frekvens for omikron som for de tidligere varianter. Det er bare noget, man antager,« siger hun.

Måske giver omikron færre tilfælde af MIS-C, siger hun:

»For i forhold til hvornår omikron-smitten virkelig begyndte at brede sig hos danske børn, havde vi egentlig forventet en meget stor stigning i MIS-C-tilfælde i disse dage,« siger Lone Graff Stensballe. Hun understreger dog, at der mangler viden om MIS-C og omikron.

Giver ikke længere mening

Den ekspertgruppe, som rådgiver Sundhedsstyrelsen om vacciner, havde møde i tirsdags, og de to forskere – som altså begge sidder i gruppen – havde det indtryk, at Sundhedsstyrelsens anbefaling af vaccination af de 5-11-årige nu ville blive udfaset. Omikron smitter, selv om man er vaccineret, og det oprindelige argument om at begrænse samfundssmitte var derfor blevet udvandet.

Sundhedsstyrelsen har i sit opdaterede vaccinationsprogram ganske rigtigt nedtonet argumentet om samfundssmitte, men anbefaler altså fortsat vaccinen. Gruppen af eksperter fungerer som rådgivere af Sundhedsstyrelsen, og det er i sidste ende styrelsen, der beslutter hvilke anbefalinger, der skal gives til befolkningen. 

Hverken Lone Graff Stensballe eller Camilla Foged mener, at det fortsat giver mening at anbefale vaccinen til alle børn:

»Jeg synes ikke, der er overbevisende argumenter længere for at vaccinere børnene. Forældrene har selv lavet den vurdering, og derfor er vaccinationen gået i stå i starten af januar,« siger Camilla Foged med henvisning til den lave tilslutning til vaccinationsprogrammet blandt de 5-11-årige.

Tilslutningen er i de seneste uger stagneret, og kun 42 procent er påbegyndt vaccination. Oprindeligt regnede man med, at mellem 50 og 90 procent ville takke ja, hvor 50 procent blev beskrevet som et worst case scenario.

I løbet af de seneste uger har der været kritik af Sundhedsstyrelsens begrundelse for at tilbyde coronavacciner til de 5-11-årige, fordi det efterhånden var åbenlyst, at argumentet om at begrænse samfundssmitte ikke længere holdt.

Som Information kunne fortælle den 2. februar er forældre blevet mødt med informationer, der var så gamle, at de ikke længere var sande, når de søgte information om vaccinerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

»Mange forældre har været forvirrede over dette i januar,« siger Camilla Foged »Det gør noget for den tillid, vi har til styrelsen. Man skal have sine argumenter i orden,« siger hun.

Den norske udgave

Allan Randrup Thomsen, som er virolog og professor på Københavns Universitet, hører også til dem, der gerne havde set, at Sundhedsstyrelsen nu havde ændret sin anbefaling:

»Jeg have foretrukket den norske udgave, hvor man tilbød, men ikke direkte anbefalede det, for det er et svært valg,« siger han. De norske sundhedsmyndigheder har besluttet ikke at anbefale vaccination af alle børn, men dog tilbydes den til de forældre, som er mest trygge ved, at deres barn bliver vaccineret. Om MIS-C som nyt argument for vaccinen, siger han:

»Jeg har svært ved at sige, at det er et stærkt argument. Lad mig formulere det på den måde.«

Netop fordi der ikke er stærke argumenter hverken for eller imod vaccination af børn, foretrækker han at vaccinen er et tilbud og ikke en anbefaling, understreger han.

Kan forsvares

Ikke alle er imidlertid enige i kritikken. Jens Lundgren, som er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet – og som også sidder med i det rådgivende udvalg – mener modsat sine kolleger ikke, at Sundhedsstyrelsens nye argumenter i forhold til vaccination af børn, er tynde:

»Jeg synes, der har været et problem med smitte af børn. Og der er en lille risiko for at, de kan blive alvorligt syge. Det skal stå over for den meget beskedne risiko for bivirkninger ved vaccinen,« siger han.

Vejer man de to ting op imod hinanden, giver anbefalingen mening, siger han.

»Men det er ikke et entydigt ja eller nej. Det er mere et spørgsmål, om man vil det ene eller det andet. Jeg er helt med på, at man kan anskue det andeledes, og det respekterer jeg fuldt ud. Jeg ved også, at flere af mine kolleger har det synspunkt, at der ikke længere er grund til at anbefale en vaccine,« siger Jens Lundgren og tilføjer, at vaccination efter hans mening er den sikreste måde at opbygge immunitet.

Information har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, man styrelsens presseafdeling svarer, at man ikke har mulighed for stillet op til interview om sin nye anbefaling af vacciner til børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hvad med de kommende vacciner, der virker mod omikron? Opgiver vi bare at bruge dem?
For de, der ikke helt synes, at det er forståeligt med alle disse tilbagevendende stik, så er det jo ligesom med computeren: der kommer løbende nye opdateringer.

Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Janhøj, Inge Lehmann og Rune Mariboe anbefalede denne kommentar

Selvfølgeligt skal vaccination imod udbredelsen af ny corona anbefales.

Uden universel vaccination med stor tilslutning (trods forældrenes irrationelle fodslæben) stod vi ikke, hvor vi nu gør: Med et verdenssamfund, som ser måbende til, imens dansk restaurationsliv og andet liberalt erhverv buldrer afsted som om, intet var hændt.

Jo større vaccinetilslutning des mindre smittespredning og des mildere konsekvenser af spredningen - også med omikron som spiller.

Thomas Janhøj, Marianne Jespersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Personlig synes jeg det er ordkløveri.

Jeg kan ikke se forskel på anbefaling eller tilbud.

Sundhedsstyrelsen anbefaler en vaccine. Det er et gratis tilbud forældrene kan tage imod eller lade være.

Lader forældrene være, lader de deres børn være med i et eksperiment, der viser om omikron er lige så alvorligt for børn som delta.

Jeg synes godt nok 44 er mange børn.

Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Janhøj og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Det er interessant, at Camilla Fogeds argument for at være imod vaccineanbefaling til 5- 11 årige i aftenshowet va,r at man principielt ikke bør give folk medicin hvis ikke man kan se at det har en betydning for dem. Samtidig understregede hun, at man jo fortsat måtte betragte vaccinen som sikker. Der var ikke fremkommet nye oplysninger vedr. skader, men man kendte jo ikke langtidsvirkninger af vaccinen. Her har vi så risikoen for eksperttunnelssyn i spil. Vaccineforskeren glemte at gøre rede for at vi heller ikke kender langtidskonsekvensen af naturlig infektion og slet ikke med omikron. Vi kender nu lidt til en risiko for de mindre børn for følgevirkninger i form af MIS-C, Hvor der er set 44 tilfælde, heraf de 40 blandt uvaccinerede. Det er da en saglig grund til at opretholde anbefalingen indtil eventuel ny viden giver anledning til at skærpe anbefalingen eller det modsatte.

Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Janhøj og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Rune Mariboe @ Sundhedsstyrelsen har nu erkendt, at vaccinationstilslutningen ingen betydning har for smittespredningen af omikron. Men du ligger måske inde med en helt ny viden?