Klimapsykologi
Læsetid: 8 min.

Hvis vi føler os forbundet til naturen, kommer omsorgen for klimaet helt af sig selv

Når vi ræser afsted, mærker vi ikke os selv, og vi går glip af den stærke tilknytning til naturen, vi kunne have. I den ligger et enormt potentiale til mere klimavenlig handling, for hvis vi holder af noget, vil vi også passe på det, siger psykolog Solveig Roepstorff, der er aktuel med bogen ’Klimapsykologi’
Indland
23. februar 2022
»Når vi er på overarbejde, får vi sværere ved at tage ting ind. Vi har simpelthen mindre plads til at registrere, om vi får søvn nok, om vi er mætte, og om vi arbejder for meget,« siger psykolog Solveig Roepstorff, og det gælder også vores forhold til naturen.

»Når vi er på overarbejde, får vi sværere ved at tage ting ind. Vi har simpelthen mindre plads til at registrere, om vi får søvn nok, om vi er mætte, og om vi arbejder for meget,« siger psykolog Solveig Roepstorff, og det gælder også vores forhold til naturen.

Magnus Hove Johansson

I begyndelsen trivedes de nyplantede æblebuske i Solveig Roepstorffs have. Hun vandede dem flittigt og gav dem al den opmærksomhed, de kunne drømme om. Men så skete der noget, der ikke plejede at ske. De varme sommerdage blev ved og ved, og regnen var ingen steder at se. Det var sommeren 2018, og tørken omdannede marker og haver til knastørre brune pletter. Under fødderne på Solveig Roepstorff krakelerede den fede lerjord og kvaste næsten æblebuskenes rødder.

Mens den 49-årige psykolog dag for dag iagttog, hvordan jorden ændrede sig, var der også noget, der ændrede sig i hende.

»Jeg kunne ikke længere holde klimakrisen ud i strakt arm og tro på, at den ikke havde noget med mig at gøre. Jeg kunne pludselig se, at biodiversiteten i min have, som jeg har haft i ti år, havde ændret sig. Svirrefluerne og natsværmerne var der slet ikke i samme omfang, og der var færre bier og sommerfugle,« siger Solveig Roepstorff.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I forbindelse med Marius-gate (giraffen der måtte lade livet i zoo) var der flere røster fremme om, at zoologiske haver er et antroprocentrisk overgreb, hvor dyr mistrives for at underholde. Som modargument blev det fremført, at zoologiske haver er vigtige for at opretholde en forståelse for den biodiversitet, der er i verden og ikke blot, hvad man kan se ved en tur i skoven.
Det sidste taler direkte til den emotionelle forbundethed med natur alle vegne, der i vores globaliserede verden er ekstremt vigtig.

Uffe Gammelby og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Small is beautiful

ja det er titlen på en bog fra 1973 som der vil få betydning for den måde vi lever livet op her i 2020nerne,

magtens klima vej er den umulige drøm om at vækst og teknologi skal rede os med et lynetteholm og en prestige energi ø. skal vi vinde klima kampen. følge magten. mens der er en helt anden og indlysende vej.

ude i provinsen i danmark bor almindelige mennesker. i almindelige huse. og lever almindelige liv. gennemsnittet af os der lever sådan bliver stadigt ældre. ja rigtigt mange af de huse, er beboet af direkte gamle. medborgere. og der er et hav af huse i vores mindre provinsbyer og landsbyer der enten er ledige nu eller også bliiver ledige som de bliver så gamle at de dør, begge mine naboer her i mit Ranum er over 80, vidunderlige stærke gamle mennesker men ingen lever evigt. og også deres huse vil komme til salg på et tidspunkt i en fremtid der ikke ligger så langt væk.

De unge rejer fra storbyerne i et tempo vi ikke har set siden 1970-80ne hvor det også var populært og rejse væk fra storbyerne

https://nordjyske.dk/nyheder/nordjylland/coronakrisen-skubber-til-tenden...

ja i 1970ne sang Canned Heat - Going Up The Country ,
https://www.youtube.com/watch?v=nBhpiUFSYWI

Den følelse af at vil tilbage til naturen er igen blevet en voksende følelse hos mange unge. familier, og det er mange gange mere bæredygtigt og bo her ude i huse der er bygget end og følge magtens klima vej med et lynetteholm og energi øer.
Small Is Beautiful Skrev statistikeren E.F. Schumacher i 1973 og ser man bort fra olien i bogen så holder den stadig. tanken om at lykken er gemt i en gigantisk storby, er ganske enkelt en ilusion. og tanken om at dette er den gylde vej til en bæredygtig fremtid, at bo i en by der vokser evigt, er en endnu større ilusion ja en direkte storby løgn. så magten er ganske enkelt bagefter folkestemningen, som ja altid. at se magten kæmpe for sine prestige projekter nu er som at se magten gøre det samme i 1960-70ne, hvor man så til sidst løb ind i en mur af modstand der stoppede vores vej til atomkraft i danmark.

https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/forsker-vi-kan-ikke-bar...

De unge gider ikke og bo på en kunstig prestige ø i en evigt voksende storby, de vil hellere overtage deres besteforældres huse i provinsen, og give deres børn en opvækst i den tryghed som de selv fik. hellere ud og ha følingen med naturen. og på den ret enkele måde reder vi faktisk klimaet. for vores befolkningstal vil stoppe med at vokse. og vi vil stoppe med at søge lykken i storbyerne det er en ret afgørende forskel på den fremtid vi går i møde og den vej vi søger nu. fra magtens side af.

vi har med vindmøller fiber internet og elbiler varmepumper mm skabt den bæredygtige Broadacre City, der var den oprindelige ide, for et forstadsliv af Frank Lloyd Wright, vores landsbyer i provinsen er Broadacre City og selv om dinosauere som André Rogaczewski fra the netcomany tror at vi kan skrue tiden tilbage til før corona så er processen igang. med sin boomer logik

https://www.berlingske.dk/virksomheder/som-den-foerste-danske-topchef-go...

man gider ikke og ha et arbejde der gør dig afhængelig af at bo i en dyr larmende storby uden muligheder for sine børn. og det vil foraltid ændre den verden vi lever i nu. og der bliver ikke flere unge i fremtiden så den gode André Rogaczewski kommer nok til at ændre sin vision. da demografien og den nye virkelighed taler i mod den logik han har, han følger logikken hos magten. mens som bob dyllan sang i 1960ne så er " the times they are a changin lyrics" , så vi må se om den gamle boomer dinosauer lære og svømme.

globaliseringen er kommet i bakgear, vi høre næsten ikke om virksomheder der flytter deres produktion til udlandet mens der er massere af historier om virksomheder der enten åbner eller flytter hjem efter et par dyre år i udlandet. vi er godt igang med den globale genlokalisering af økonomien væk fra princippet om lean og just in time mod princippet om redundans og resistens., og det vil helt af sig selv skabe en small is beutifull logik. med en decentralisering af enhederne, væk fra den centraliserede ide om stordrift fordele som man igen vil forstå at der så faktisk aldrig kom. mod en tanke om mindre enheder der er autonome og selvstændige. der vil skabe en renundans og resistens som der sikre os. vi bliver udstillet nu af den gode russer, putin hele vores system blev væltet af en lille virus. og nu væltet af at man træder på vore gas ledning, og truer os med krig, væltet af at et container skib sad fast i sues kanalen, og det vil ændre ALT sammen med at vi i vesten, vil se vores befolkningstal falde. som følge af vores demografi.

klima bevistheden vil komme helt af sig selv. komme igennem at vi flytter ud på landet. væk fra storbyen der vil se sin vækst stoppe som følge heraf. ( også godt hjulpet af de renter der ryger op som en raket lige nu i øvrigt også en parallel til 1970ne ). virksomheder og magt stukture der ikke vil indrette sig på den nye virklighed vil som i sangen med "bob" fortæller, synke som en sten. for der er så mange gode huse på landet og lykken er ikke og bo i en storby. med larm og trafik og det vil komme som et chok for magten hvor kraftig denne bevægelse den er.

https://www.youtube.com/watch?v=90WD_ats6eE

small is beitufull