Dagpenge
Læsetid: 4 min.

Kritikere: Cepos turnerer med forkerte tal i dagpengedebat

Den liberale tænketank Cepos har beregnet, hvor mange lønmodtagere der tjener mindre, end hvad man vil få på ny dagpengesats. Men tallene er pustet op ved at medtage studerende og lærlinge, lyder kritik fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og arbejdsmarkedsforsker
»Cepos snyder på vægten. Min påstand er, at ingen af de 33.000 vil sige deres fuldtidsjob op for at få 4.000 kroner ekstra i dagpenge i tre måneder. Og i øvrigt ville vedkommende få karantæne og ingen dagpenge i henhold til dagpengereglerne, hvis de sagde op,« siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

»Cepos snyder på vægten. Min påstand er, at ingen af de 33.000 vil sige deres fuldtidsjob op for at få 4.000 kroner ekstra i dagpenge i tre måneder. Og i øvrigt ville vedkommende få karantæne og ingen dagpenge i henhold til dagpengereglerne, hvis de sagde op,« siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Nicolai Lorenzen

Indland
4. februar 2022

I sidste uge kunne man læse i en analyse fra den liberale tænketank Cepos, at 140.000 lønmodtagere tjener under 23.000 kroner om måneden – og altså mindre end det beløb, som nogle arbejdsløse på dagpenge vil få de første tre måneder, hvis regeringens nye dagpengeaftale bliver til virkelighed.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har efterfølgende delt opgørelsen på de sociale medier som en del af partiets store kampagne om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos har kaldt det mangel på respekt for de lavtlønnede, og at det ikke var rimeligt, at »kassemedarbejdere i supermarkedet skal arbejde hårdt og betale skat, for at højere lønnede ledige kan få en overførselsindkomst, der er højere end den (løn, red.), de selv har.«

Men tallene fra Cepos er forkerte og skævvrider debatten, lyder det nu fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), og den kritik bakkes op af en arbejdsmarkedsforsker.

Hovedkritikken går på, at Cepos i analysen har medregnet elever og lærlinge, og det kan man ikke, siger eksempelvis Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet. De er nemlig slet ikke berettiget til dagpenge, hvis de bliver arbejdsløse.

»Tallet er pustet op og kan ikke bruges til den sammenligning. Den gruppe skal under ingen omstændigheder medtages, fordi det giver et skævvredet billede. De kan jo ikke få dagpenge, før de er færdiguddannede,« siger han.

Regner man disse grupper fra, er der ifølge FH 33.000 fuldtidsbeskæftigede med en løn under 23.000 kroner om måneden – og ikke 140.000, som Cepos påstår.

Cepos: Relevant tal

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard mener, at Cepos forsøger at udstille dagpengesystemet »som et tagselvbord«.

Hun hæfter sig ved, at historien om en kasseassistents løn ofte bliver nævnt i debatten, men ifølge en analyse lavet af FH findes der kun 47 kasseassistenter i Danmark, der tjener mindre end 23.000 kroner om måneden, hvis man sorterer elever og studerende fra – hvilket Cepos ikke har gjort i sine beregninger.

»Cepos snyder på vægten. Min påstand er, at ingen af de 33.000 vil sige deres fuldtidsjob op for at få 4.000 kroner ekstra i dagpenge i tre måneder. Og i øvrigt ville vedkommende få karantæne og ingen dagpenge i henhold til dagpengereglerne, hvis de sagde op,« siger hun.

Cepos afviser, at der skulle være noget forkert i at medregne elever og studerende i opgørelsen.

»Tallet er meget relevant til at belyse problemstillingen. Vi har dem med, fordi de er fuldtidsbeskæftigede, og det er vores kriterium for analysen. Vi prøver ikke at bilde nogen noget ind. Det er lavet ud fra en rimelighedsbetragtning. Altså, at det ikke er rimeligt, at der er nogen, der får mere på dagpenge end andre opnår ved at arbejde fuldtid,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen og henviser til, at det også er det tal, som Beskæftigelsesministeriet har givet i et svar til beskæftigelsesudvalget den 27. januar i år.

Debatten kommer i forlængelse af, at regeringen for nylig har indgået en bred politisk aftale om blandt andet at hæve dagpengesatsen de første tre måneder op til 23.000 kroner. Tillægget gælder for ledige, der har været medlem af en a-kasse i de seneste fire år og har haft to års beskæftigelse inden for de seneste tre år.

Argumenterne for at hæve dagpengesatsen de første tre måneder er, at det skaber større tryghed for lønmodtagerne. Cepos og politikere fra flere blå partier har kritiseret aftalen, fordi de mener, at man i en tid med mangel på arbejdskraft ikke bør sætte satsen op.

Med eller uden pension

I Cepos’ beregninger har man ikke taget pensionsindbetalinger med, da tænketanken mener, at det mudrer sammenligningen med tilværelsen på dagpenge, fordi pension ikke påvirker det udbetalte beløb som beskæftiget.

Det er FH stærkt kritisk over for, fordi det er et vigtigt økonomisk incitament til, at folk bliver på arbejdsmarkedet.

»Pension er en del af lønpakken, som selvfølgelig skal regnes med. Det gør man i alle mulige andre sammenhænge, og det gjorde Cepos i øvrigt også selv, da de regnede på sygeplejerskernes løn. Cepos plukker pensionen til og fra alt efter, hvilket budskab de gerne vil levere,« siger økonom i FH Morten Aastrup Jørgensen.

Bent Greve mener, at tænketanken er i sin gode ret til at fravælge indbetalinger til arbejdsmarkedspension. Han siger dog, at det giver et mere retvisende billede at inddrage det, hvis man ønsker at få flere perspektiver med i debatten om gevinsten ved at arbejde versus at være på dagpenge.

»Det er et vigtigt element at have med, fordi det har en værdi for borgeren på længere sigt og er en af de ting, der gør, at der er nogle, der bliver på arbejdsmarkedet, selv om man måske i en kort periode kunne få lidt mere i dagpenge. Det glemmer man lidt i diskussionen,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Cepos..

Center for Politiske Studier.
En borgerlig-liberal tænketank, der er 'uafhængig' af politiske partier, og nægter at oplyse, hvem der donerer penge til dem.

Danmarks svar på Joakim von And og Bjørnebanden i forening.
Hvornår Cepos nogensinde har fremlagt troværdige beregninger får stå hen i det uvisse.

Men bundlinjen er som altid:
- Hvordan bliver nogensomhelst working poor bedre stillet af at der bliver skåret i dagpenge og kontanthjælp?

For det er lige omvendt; jo lavere ydelser, jo mere løndumping.

Det 'glemmer' Cepos at fortælle offentligheden, der desværre for en stor dels vedkommende er blevet indoktrinerede i mantraet "det skal kunne betale sig at arbejde", og tror at de får mere, når andre får mindre, og ganske glemmer al solidaritet med deres arbejdsløse fæller.

I sidste ende betyder det at stå sammen jo, at de også selv er beskyttede imod at falde ned i et sort hul af mistænkeliggørelse, kontrol, glemsel og fattigdom, hvis de skulle rammes af en enkelt ulykke, sygdom eller ledighed.

Det værste er faktisk, at fagforeningerne også har glemt de ledige.

Jane Nielsen, erik pedersen, Kim Folke Knudsen, Erik Nielsen, Carsten Bjerre, Thomas Tanghus, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Franz Nitschke, Inge Lehmann, Kristian Spangsbo, uffe hellum, ingemaje lange, Jacob Mathiasen, Dennis Tomsen, Peter Wulff, Jesper Sano Højdal, Inger Jensen, Niels Clausen, Helle Bovenius, nils valla, Bjarne Andersen, Mette Johansson, Carsten Munk, Per Klüver, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Ole Henriksen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, David Adam, Mads Horn, Mogens Holme, Jens Voldby Crumlin, Ulla Hansen, Claus Høeg, Torben Skov, Lis djørup, Jørgen Tryggestad, Uffe Wever Pedersen, Marianne Jespersen, Birgitte Nielsen, Lillian Larsen, Dan Mouritzsen, tove helbo, Kim Houmøller, Palle Jensen, Jens Juul, Vibeke Olsen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Ebbe Overbye, Mette Bulloch, Jørgen Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Cepos turnerer vel her som alle andre steder med forstørrelse af de "fakta", der tjener deres liberalistiske formål - forstørrer detaljer til overordnede begreber - og negligerer alle andre fakta.

Som en anden debattør tidligere har skrevet i anden sammenhæng:
Nej, økonomi er IKKE en eksakt videnskab!
De lader bare som om!

Aldeles upålidelig Newspeak/Nysprog.
Orwell længe leve for at beskrive det - og konsekvenserne af det!
Han burde være obligatorisk læsning i første semester på CBS og tilsvarende steder.

Rasmus Kristiansen, Jane Nielsen, erik pedersen, Kim Folke Knudsen, Estermarie Mandelquist, Franz Nitschke, Inge Lehmann, ingemaje lange, Inger Jensen, Bjarne Andersen, Mette Johansson, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Poul Genefke-Thye, Jens Voldby Crumlin, Torben Skov, Jørgen Tryggestad, Lillian Larsen, Steen K Petersen, Vibeke Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Det værste ved det hykleriske forretningsfortagende, er vi allesammen betaler til det over skattebilletten.

https://cepos.dk/stoet-cepos/

Alle bidrag er fuldt fradragsberettigede. Du skal blot oplyse dit CPR ved donationen.

Utroligt sådan en forretning, kan være omfattet af de almennyttige forenings regler, en foretning der arbejder for de få, velbjærget, på bekostning af de mange.

De få velbjærget er følgende:

https://cepos.dk/om-cepos/stiftere/

Jane Nielsen, erik pedersen, Kim Folke Knudsen, Erik Nielsen, Peter Wulff, Estermarie Mandelquist, Inge Lehmann, Inger Jensen, Niels Clausen, Bjarne Andersen, Søren Dahl, Mette Johansson, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Mads Horn, Mogens Holme, Jens Voldby Crumlin, Torben Skov, Jørgen Tryggestad, Birgitte Nielsen, Lillian Larsen, Inger Pedersen, Palle Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

@Steen K Petersen - Som de heltemodigt skriver:

"CEPOS modtager af princip ikke donationer fra det offentlige og finansieres således alene ved donationer fra private, dog ikke fra politiske partier."

Jovist , de lever skam indirekte af offentlig midler.

Rasmus Kristiansen, erik pedersen, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, uffe hellum, Inger Jensen, Bjarne Andersen, Søren Dahl, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Jens Voldby Crumlin, Inger Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jamen herregud da - det kan jo blive småt for enhver...

https://politiken.dk/debat/art7773339/Fra-minimalstat-til-socialstat

Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Steen K Petersen

Jamen selvfølgelig er CEPOS da at sidestille med andre almennyttige/velgørende foreninger som f.eks. Kræftens Bekæmpelse, Red Barnet og andre.
Med skattefradrag for bidrag...

"Støt CEPOS
En personlig donation er en støtte til CEPOS’ mission og arbejde for frihed, ansvar, privat initiativ og en begrænset statsmagt – helt kort for ”Et friere og rigere Danmark”. CEPOS finansieres udelukkende af private midler, da vi ikke modtager, eller ønsker at modtage, nogen form for direkte offentlig støtte.

Alle bidrag er fuldt fradragsberettigede. Du skal blot oplyse dit CPR ved donationen. "

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Ok, glemte: Ironi kan forekomme...

Jeg kunne ikke liige se, hvor det almennyttige eller velgørende var - ud over det formål, som de jo åbent beskriver:

"frihed, ansvar, privat initiativ og en begrænset statsmagt "

Jeg har så stadig lidt svært ved at se det velgørende her - ud over donorernes pengepung og evntuelle, tænkelige modydelser af forskellig art - men vi lever jo i et frit samfund, hvor Kvotekonger, Jeudans udlejning, flybilletter og underbuker til Løkke er noget i retning af "jamen det er jo bare sådan, det er..."

Så, målt derudfra: Småting - eller hvad?

Rasmus Kristiansen, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Dennis Tomsen, Inger Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Det skal kunne betale sig at arbejde" = At miste sit arbejde er en fornærmelse mod folk, der har et arbejde og tjener over 25% end landsgennemsnittet.

"Utryghedsskabende" = At skulle se på tiggere, fornærmer dem der bliver "utryg" over at se at der findes fattige i Danmark.

Mon ikke også MF vil skynde sig at citere CEPOS? Hun, S og de borgerlige kan jo så godt lide fortællingen om "forkælede akademikere", som om de ikke selv tilhørte en "trygheds"-besat gruppe snefnug, der vil forbyde alt der ikke passer ind i deres "same space" Folketings-verden.

Jane Nielsen, Kim Folke Knudsen, uffe hellum, ingemaje lange, Dennis Tomsen, Niels Clausen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

*safe space, skulle der stå.

Freddie Vindberg

Alt hvad der kommer fra Cepos, burde (i frihedens navn), omgående blive makuleret.

Inge Lehmann, Dennis Tomsen, Inger Jensen, Niels Clausen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvordan dælen kan studerende trække op på statistikken - de får omkring 6000 før skat.

Jane Nielsen, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Det er ikke kun "mangel på respekt" og "snyd på vægten" der er en bevidst manipulering. Cepos klar over hvad de gør og gør det helt uden skam i livet.

Når cheføkonom Mads Lundby Hansen siger "Vi prøver ikke at bilde nogen noget ind". Er det netop hvad de forsøger på.

Det er hverken mangel på overblik, eller snyd. Det er disrespekt over det halve land og direkte ondt. Ondskab. Venstres formand.
Jakob Ellemann-Jensener djævelens savlende budbringer.

Det er som vi længe har vidst. "DE SJÆLER MED ARME OG BEN OG GRINER HELE VEJEN TIL BANKEN"

Jane Nielsen, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Inger Jensen, Søren Dahl, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Ole Henriksen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Lad os se på den positive side.
Det er stort at Cepos erkender at det er respektløst at nogen får mere end andre blot på grund af tidligere historie.

Det må vel betyde at mindskning af ulighed bør være topprioritet, og at vi bør øge den progressive beskatning så hurtigt som muligt :-)

Vi kunne spare en masse unødig administration ved at indføre universel basis indkomst i samme omgang.

erik pedersen, Kim Folke Knudsen, Erik Nielsen, uffe hellum, Dennis Tomsen, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

CEPOS=beskæftigelsesministerium? Ja, hvorfor ikke. Medarbejderne har stort set samme baggrund, skolet tankegang. Dette er svært at ændre, selv når politiske vinde skifter(hvis de da skifter!). Dagpenge og længden af samme, er blevet kraftigt udhulet, uanset den politiske farve, i årevis!

Jane Nielsen, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Inger Jensen, Steen K Petersen, Søren Dahl, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Rasmus Kristiansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Marius Bredsdorff

Selv hvis man, for diskussionens skyld, tager deres beregnininger for gode varer, er det jo påfaldende, hvordan konklusionen uundgåeligt er "Dagpengemodtagere får for mange dagpenge" og ikke "De lavest lønnede i firmaer med enorme overskud får for lidt i løn", hvilket jo strengt taget er en mindst lige så valid konklusion fra nøjagtig samme præmis.

Jane Nielsen, Brian W. Andersen, erik pedersen, Kim Folke Knudsen, Erik Nielsen, Mads Horn, Inge Lehmann, Ulla Hansen, Steffen Gliese, Jens Jensen, Poul Genefke-Thye, Lise Lotte Rahbek, Dennis Tomsen, Inger Jensen, Carsten Munk, Jan Bisp Zarghami, Sven Elming, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Dahl, Eva Schwanenflügel, Jørgen Larsen, Mette Johansson, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Inger Pedersen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Frederikke Nielsen

"Hvordan dælen kan studerende trække op på statistikken - de får omkring 6000 før skat."

Netop. Og så kommer dagpenge på den baggrund til at syne endnu mere lukrative - hvad der næppe vil genere Cepos...

Jane Nielsen, Rasmus Kristiansen, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Dahl og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nikolaj Lykke Nielsen

Som tidl. og måske kommende kassedame vil jeg gerne bede de forbandede løgnhalse i Cepos om at afholde sig fra at bruge mig som figenblad for deres egoistiske forsøg på at afmontere enhver form for socialt sikkerhedsnet, så de selv kan slippe for at betale deres topskat.

Jane Nielsen, Kim Folke Knudsen, Erik Nielsen, Lis djørup, Peter Wulff, Mads Horn, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Ole Henriksen, Lise Lotte Rahbek, Niels Clausen, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Dahl, Eva Schwanenflügel, Mette Johansson og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
René Petersen

Problemet er ikke så meget CEPOS som de medier der ukritisk formidler CEPOS' propaganda. Hvorfor får de overhovedet taletid?

Kim Folke Knudsen, Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Egon Stich, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Inger Jensen og Niels Clausen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

@Rene'

Fordi de fleste medier er lyseblå, blå og mørkeblå, købt og betalt

Inklusiv DR og den danske udgave af foxtv, nemlig Tv2

Kim Folke Knudsen, Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Lis djørup og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Poul Genefke-Thye

Det er nu ikke første gang, og næppe heller sidste, at Cepos manipulerer med den slags beregninger.
Men at beskylde Cepos for at være liberalistisk er nu at ramme ved siden af. Cepos er kun imod overførselsindkomster til ledige og kontanthjælpsmodtagere. Cepos har jo på intet tidspunkt talt imod, at store dele af landbruget i flere år har levet af endog ganske betragtelige overførselsindkomster.

Rasmus Kristiansen, Jane Nielsen, erik pedersen, Kim Folke Knudsen, Annette Munch, Erik Nielsen, Mads Horn, Inge Lehmann, Ulla Hansen, Inger Pedersen, Flemming Berger og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Der er sagt så meget om Cepos... som de kan bruge til deres fælles onani.

Det er nogenlunde sikkert fastslået, at trickle down ikke forekommer i virkeligheden, men at trickle-up rent faktisk hjælper lavtlønnede når arbejdsløshedsforsikring er bedre, og forbedringer for lavtlønnede også hjælper den lavere middelklasse.

Hensigten med de skæve tal er krystalklar: Cepos agiterer for forringelser af sikkerhedsnettet, fordi det så bliver billigere at ansætte mere desperate lavtlønnede. Ligesom når ICE angriber migrantfamilier om natten, så andre familier bliver mere lydige overfor Massa.

Rasmus Kristiansen, Jane Nielsen, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Mads Horn, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg kunne godt tænke mig, at der blev gået til CEPOS med samme bidstyrke, som man går til fx antivaxere, flat earthers og de sidste benægtere af menneskeskabte klimaforandringer.

Det vil sige en af to ting: Enten ignorerer man dem I(i rimelig grad), eller man leverer et par uppercuts til deres kæbe med uigendrivelige facts

Som det er nu, har det været i årevis: CEPOS siger deres ting, CEPOS bliver pligtskyldigt refereret i medierne - af visse gjort til sandhed, af andre kritiseret - men i sidste ende står tilbage, at CEPOS' ekspertudsagn ikke for alvor bliver gendrevet af andre end Informations kommentarspor.

Det er journalistisk dovenskab, at man ikke bare bider til. Få nu skrevet CEPOS ud af den daglige nyhedsstrøm, der bevidstløst kolporteres, fordi det skaber kliks og spænding. Eller anerkend dem som prisværdige leverandører af uigendrivelige facts eller i det mindste solidt funderet overvejelse.

Der er ikke SÅ langt mellem bevidst løgn og tilnærmet sandhed, at det ikke skulle kunne lade sig gøre.

Nikolaj Lykke Nielsen, Rasmus Kristiansen, René Petersen, erik pedersen, Steen K Petersen, uffe hellum, Ole Henriksen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@CEPOS logik

Med misundelsesmotivet kassemedarbejderen som skal spilles ud mod den ledige kollega. Det er drivkraften bag CEPOS logik- Del og hersk og dette våben anvendes til enhver tid af den stenrige overklasse og dens konsorter til at forhindre reformer og alle tilløb til social retfærdighed.

Den samme CEPOS logik kunne i øvrigt med succes bruges mod deres egne højtlønnede økonomer som aldrig behøver at forsikre sig mod ledighed, for der er altid et rigt pengeinstitut et overklasse netværk til at finansiere mindst flere år til pensionen uden at de skal røre en finger. Jeg har hørt om ansatte i det private erhvervsliv, som ved et jobskifte ikke med en måneds varsel kunne tiltræde et nyt lukrativt job på grund af konkurrenceklausuler. Jamen så blev de da tilbudt 12 måneders fuld løn og pension mod at gå der hjemme og nyde livet.

Men lad so nu antage, at en CEPOS økonom med hans marketing for det velfærdsfrie samfund skal konkurrere med kollegaen i Afrika som går til en lidt lavere løn end vores hjemlige markedsøkonomer, så kunne kollegaen i Afrika blive misundelig over den overmåde høje løn som tilgår hierakiet af CEPOS topfolk.

Men nej den slags debatter. De foregår kun i de lavere luftlag og ikke hos eliten i CEPOS, der aldrig har hørt om lejeboliger køre til arbejde med det altid forsinkede kollektive tog eller om dagpenge, som er fuldstændigt ligegyldigt for dette herskende samfundslag af eliteøkonomer.

Der er intet usædvanligt i CEPOS argumenter. Det er ren logik. Den rige overklasse CEPOS økonomerne er politiske advokater for. De vil ikke finansiere en solidarisk og fællesskabende løsning dagpengene, som de aldrig selv for brug for. De ønsker simpelthen dagpengesystemet ruineret og lagt i graven. Så kan forsikringsselskaberne få et nyt indtjeningsområde nu da klimaomkostningerne ved stormvejr og stormflod og lignende er ved at belaste forrentningen. Et nyt marked for forsikring af den middelklasse, der trues med socialt armod, når det frie uregulerede marked slippes løs. Arbejde på korttids kontrakter, lavtlønnede som er tvunget til at have to jobs og mindst 60 timers arbejdsuge for at kunne brødføde deres familie. Det hele skal krones med afskaffelsen af den nationale valuta til fordel for kriminelle og digitale kryptovalutaer, hvor meningsmand adgang til egne penge kontrolleres af et skjult netværk, der til enhver tid kan lukke for kontoen og afskære den almindelige lønmodtager for hans og hendes indtægt helt uden restriktioner.

Kryptovalutaer som umuliggør statslig skatteinddrivelse og som kan bruges til hvidvask af kriminelle fortjenester i stor stil medens Fru Clausen nede i banken skal bruge 700 blanketter og GDPR forskrifter for at redegøre for det betimelige i, at hun har arvet hendes søster for måske 40.000 kr i kontanter. Den lille borger skal igennem hele vridemaskinen medens de stenrige kan køre på kryptovaluta og betale en politisk fordærvede politiker som Donald Trump for at varetage deres egne hvide interesser.

Partier som Det Konservative Folkeparti og deres formand Søren Pape Poulsen er sammen med Nye Borgerlige fortalere for at fremme denne udvikling. Væk med dagpenge væk med kontanthjælp ned med førtidspensionen op med pensionsalderen så ingen overhovedet kommer til at opleve en alderdom uden arbejde. Søren Pape Poulsen får for tiden stor hjælp af hans venner i mediekoncernerne TV2 og DR. Han er krøbet i flyverskjul og behøver overhovedet ikke at skulle redegøre for Det konservative Folkepartis uligheds skabende og fattigdomsskabende politik. Næh nej her sejler vi med bekvemmelighedsflag let igennem tilværelsen, medens vi vrisser af COVID19 restriktioner og fører krig mod Statsminister Mette Frederiksen for mink sagens skyld. Skulle en vågen journalist begynde at spørge til Det konservative Folkepartis ønsker om af afskaffe resterne af efterlønnen, afskaffe Arne Pensionen reducere dagpenge perioden til 1 år og for udlændinge til ingenting afskaffe SU for en stor del af de studerende osv.

Hvis de spørgsmål stilles med fare for, at den konservative vælgerballon af succes punkterer, så trækker partiets strateger sammen med vennerne i Nye Borgerlige og DF generalen Messerschmidt udlændingekortet. Udlændingene fra Mellemøsten der ødelægger og ruinerer vores velfærdsstat. Således afledes massernes interesse for hvad der kommer til at ske når Søren Pape Poulsen bliver den næste Statsminister i den blå koncern med skal vi sige det let hældning mod højre.

Ud ad til Peter Plys rar og fremkommelig den glade joviale borgmester fra Viborg men indeni en CEPOS ulv i fåreklæder, som med fryd venter på at flå dagpengeordningen helt fra hinanden.

VH
KFK

Jane Nielsen, uffe hellum, Rasmus Kristiansen, Steen K Petersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Poul Genefke-Thye

Hvordan lyver man
så effektivt som muligt

en god metode
udvælg de bedste fakta

og vis dem som statistik