Klima
Læsetid: 7 min.

Læger vil have sundhedsvæsenet ind i klimakampen. Affald er et hovedproblem

Klimaforandringer er en trussel mod folkesundheden, slog WHO fast sidste år. Det får nu Lægeforeningen til at gå ind i klimakampen med et nyt udspil, som opfordrer Danske Regioner og Folketinget til at udarbejde en national strategi, der skal reducere klimaaftrykket i sundhedsvæsenet med 70 procent inden 2030
Alene hovedstadens hospitaler producerer to ton affald i timen. Det er en væsentlig årsag til hospitalvæsenets store CO2-udledninger.

Alene hovedstadens hospitaler producerer to ton affald i timen. Det er en væsentlig årsag til hospitalvæsenets store CO2-udledninger.

Sigrid Nygaard

Indland
7. februar 2022

Har du tænkt over mængden af affald, som en poder producerer, hver gang én person bliver testet for corona? Et par engangshandsker, en podepind, selve testen lavet i hård plastik, et papkort med et nummer på og masser af håndsprit i plastikbeholdere. En coronaprøve er bare ét eksempel på en type affald, som sundhedsvæsenet producerer tusindvis af dagligt.

Der findes ikke en samlet opgørelse over danske hospitalers årlige affaldsmængder, men ifølge Danske Regioner producerer alene hovedstadens hospitaler to ton affald i timen. Og sygehusvæsenets udleder også CO₂ fra andet end affald. I alt anslås det, at sundhedsvæsenet står for seks procent af Danmarks samlede udledning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Mose Pedersen

Jeg arbejder i en virksomhed som fremstiller apparater til brug på hospitaler. Herunder diverse tilbehør som skal bruges sammen med apparaterne. Tilbehøret findes både til flergangsbrug og engangsbrug.
Firmaet vil helt klar helst sælge engangstilbehør. Det giver en fast indtægt i al fremtid i modsætning til flergangstilbehør som man sælger en gang sammen med det apparat som det skal bruges sammen med.
At det så giver et stort materialeforbrug er ligegyldigt.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Gitte Loeyche og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Gert Romme
Hvor har du det fra - at medicinrester flyder direkte gennem biologiske renseanlæg?

Denne artikel siger noget andet: https://www.teknologisk.dk/ydelser/medicinrester-i-spildevand-skal-fjern...

lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

"Som sundhedsvæsen er vi enormt sårbare, da sundhedsvæsenet hviler på levering af engangsudstyr og engangsmaterialer fra den anden ende af verden. Hvis vi løber tør for ressourcer, kan vi faktisk ikke yde behandling. Det skyldes den måde, som vi har strikket vores forbrug sammen på." - turde være et eksempel på, at de herskende produktionsforhold stiller sig i vejen for en samfundsmæssig ønskelig udvikling af produktivkræfterne.

Lillian Larsen, Inger Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Gert Romme
Meget tyder på at man i Danmark er bevidste om medicinrester i spildevandet jvf det link, jeg henviste til i mit tidligere indlæg.

Om spildevand i de lande, du færdes i, renser spildevand som i DK med aktivt slam, om deres overløbs-sikringer er bedre eller måske der er andre ting, der spiller ind som forskelle, ved jeg af gode grunde ikke, og jeg ved slet ikke om Sverige, som har en større spredning af bebyggelser og måske mindre koncentration af spildevandsrensningsanlæg, det ved jeg heller ikke.
men jeg har interesseret mig en hel del for spildevandsrensning og er ret overbevist om der er store interesser involveret i at rense for medicinrester og at den forurening ikke bare bliver ignoreret og hældt direkte i havet.

Fiskefarme og deres forurening er en anden problematik, som jeg ikke vil gå ind i under denne ramme.

Inger Pedersen

Antibiotika i foder til svin, fiskefarme eller ndre steder bkliver brugt.

Der, hvor det kan betale sig.

Hvis vi ikke vil ha det, må vi og/eller staten/EU/kapitalmarkedet sørge for, at det IKKE kan betale sig - og god arbejdslyst - især mht. de sidste...

Af tidligere landmands-erfaring ved jeg konkret, at dyrlæger som Riemann fra Hobro i gamle dage og nu det såkaldte Bæredygtigt Landbrug - og andre tilsvarende - står klar med "løsninger" og medicinsprøjter og "ordninger" for sprøjtemidler , når naive systemer forsøger at begrænse svineriet.

Der skal skrap lud til skurvede hoveder!

Inger Pedersen

Erfaring fra Skejby, hjerteoperation og andre hospitaler:

Som hjerte-opereret er jeg dybt taknemmelig for overhovedet at have overlevet. For 20 år siden ville jeg være død længe, før det kom hertil.

TAK for at ville betale for at holde mig gående!

Men også jeg bemærkede de enorme engangs-plastic-affaldsmængder af engangs-udstyr. Og kommenterede det højt.
En sygeplejeelev kiggede spørgende på den overordnede: Skal jeg forholde mig til det og sortere?
Svar: NEJ!

Pga leddegigt tager jeg en gang om ugen immundæmpende medicin i injektion.
Effektivt.
Jeg er dybt taknemmelig. Og TAK!
I gule engangssprøjter.
Det er sikkert.
Det er nemt.
Og det virker - næsten - hver gang.
Men: medicinen fylder 10 mg - og det er altså ikke ret meget, sådan ca. som en pille med fiskeolie - men resten af sprøjten og dens plastic fylder lige så meget som tre kuglepenne.
Hver uge.

KUNNE man måske ikke finde ud af noget mindre ressourcekrævende - som vel at mærke stadig kan holde mig gående, tak :-) :-) :-)

Peter Beck-Lauritzen

Jeg mener ikke at de medicin-rensende spildevandsanlæg er særlig udbredte i DK.
Der bygges nye anlæg, men det forslår som en skrædder i ...! Kloak og overflade vand separeres sjældent, hvorfor rensningsanlæg åbner for opstemningerne, med urenset vand i naturen til følge. Brug af medicin i hav-og dam-brug er meget restriktiv og kun efter dyrlæge ordinering. Lige som kommentar til ovennævnte "afsporing", for der er mange uløste problemstillinger med vort affald, i.e.engangsudstyr, plastindpakning, fosfor, gibs, medicin indtag der udskylles i toilet.
Ret beset har vi ikke styr på vort affald.

Peter Beck-Lauritzen

-åbner for opstemningerne, ved regnskyld,
UPS, en tilføjelse.