Analyse
Læsetid: 4 min.

Ministerrokade kan blive en pyrrhussejr for Enhedslisten

Statsminister Mette Frederiksen valgte at nøjes med en mindre og lynhurtig ministerrokade efter Benny Engelbrechts tvungne afgang. Samtidig sender hun et klart signal om, at Enhedslisten ikke skal forvente at få yderligere indrømmelser
Statsminister Mette Frederiksen valgte at nøjes med en mindre og lynhurtig ministerrokade efter Benny Engelbrechts tvungne afgang. Samtidig sender hun et klart signal om, at Enhedslisten ikke skal forvente at få yderligere indrømmelser

Thomas Sjørup

Indland
5. februar 2022

Personer gør ofte udslaget i moderne politik, og derfor vil den ministerrokade, som statsminister Mette Frederiksen (S) valgte at gennemføre fredag formiddag, også sætte sig reelle spor. Men næppe i en retning, som Enhedslisten kunne have ønsket sig.

Endnu en gang bliver det manifesteret, at S-regeringens projekt er mere militærgrønt end klimavenligt. Med ministerrokaden har Mette Frederiksen først og fremmest valgt at stabilisere det stormombruste forsvarsområde og forsøger med udnævnelsen af den 51-årige ministerveteran Morten Bødskov (S) at sikre ro til at kunne lande et bredt nyt forlig med de borgerlige partier.

Han er den afgørende brik i Frederiksens magtkabale, og så kunne den udskældte 40-årige Trine Bramsen (S) rykkes over til posten som transportminister, der blev ledig torsdag aften, da Enhedslisten fik fældet 51-årige Benny Engelbrecht (S).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er en fejl at vi nu skal have ny skatteminister. Vi har for mange dårlige med hyppige skift af skatteministre.

Eva Schwanenflügel

"Med ministerrokaden har Mette Frederiksen først og fremmest valgt at stabilisere det stormombruste forsvarsområde og forsøger med udnævnelsen af den 51-årige ministerveteran Morten Bødskov (S) at sikre ro til at kunne lande et bredt nyt forlig med de borgerlige partier."
(LTM)

Eller måske har Mette Frederiksen skyndt sig at flytte sin tro væbner fra et minefelt, der handler om skjulte tal vedrørende støtte til sorte hybridbiler, inden Enhedslisten også fik fat i kraven på ham?
(Ligesom det just skete for Transportministeren for en sag, der til forveksling ligner denne?)

"I den aktuelle økonomiske situation, hvor arbejdsløsheden er rekordlav, vil Socialdemokratiet næppe være med til at hæve de laveste ledighedsydelser."
(LTM)

Hvad så med alle de andre økonomiske scenarier, der har været gennemspillet?

Under finanskrisen blev dagpengene halveret, ligesom forringelser af førtidspension og fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp blev indført.
Det gjorde kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen også.

Hvad er det SÅ for en økonomisk situation der skal til, før noget af fattigdommen afskaffes?

For Enhedslisten er det hjerteblod.
Og de har nu slået i bordet som advarsel.
Det tror jeg, Mette Frederiksen og regeringen gør klogt i at lytte til.

Mikael Velschow-Rasmussen, Pietro Cini, Hans Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Kent Bajer, Alvin Jensen, Troels Ken Pedersen, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, Søren Christensen, Peter Wulff, Poul Søren Kjærsgaard, Dennis Tomsen, Susanne Kaspersen, Marianne Jespersen, Helle Bovenius, Finn Jakobsen, Kim Benzon Knudsen, Tina Peirano, Arne Albatros Olsen, Poul Reynolds, Ejvind Larsen, John Andersen, Jens Voldby Crumlin, Inger Pedersen, Mogens Holme, Rikke Petersen, Hanne Utoft, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, jens christian jacobsen, erik pedersen, Jørgen Tryggestad, Inge Lehmann og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Rikke Petersen

Enhedslisten har netop skaffet sig adskillige flere stemmer, især fra dem der gerne vil gøre noget for klimaet!

Eva Kjeldsen, Hans Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Ole Olesen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Christian Bruun, Susanne Kaspersen, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen, John Andersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Som erfaren mester i sortsnak og mørklægning - husk 'offentlighedsloven' - er den nye forsvarsminister. Morten Bødskov, vel udvalgt som særlig kvalificeret. Men tillidvækkende er det ikke.

Mikael Velschow-Rasmussen, Erik Boye, Peter Beck-Lauritzen, Kent Bajer, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Inge Lehmann, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel, Christian Bruun, Susanne Kaspersen, Hanne Utoft, Tina Peirano, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen, Daniel Joelsen og Per Kortegaard anbefalede denne kommentar
Kim Benzon Knudsen

Det er meget underligt at det bliver fremstillet som et problem for Enhedslisten at regeringen trækker afklaringen om en CO2-afgift i langdrag. Det er ikke et problem for Enhedslisten. Det er et problem for klimaet og opfyldelsen af 70%-målsætningen. Og selvom Mette Frederiksen i sin nytårstale kom til at sige at en sådan afgift skulle forhandles i år, så har regeringen jo allerede for et par uge siden meddelt at det først bliver i 2023.
Ligesom det jo heller ikke er et problem for Enhedslisten men for samfundet om den nye transportminister vil gennemføre infrastrukturaftalen uanset hvor mange klimagasser, aftaleparterne med hovedet under armen lukker ud i atmosfæren. Det er jo bare tudedumt.
Benny Engelbrecht måtte gå, fordi han svarede forkert og misvisende overfor udvalget. Det må en minister ikke og det var Enhedslisten venlige at stå fast på. Tak for det. Men vil det ændre verden? Nej. Socialdemokraterne er stadig lige fodslæbende omkring klimaet og fattigdomsydelserne som de hele tiden har været, men de har forpligtet sig i Forståelsespapiret. Og hvis ikke de leverer, må Enhedslisten trække støtten til regeringen, hvilket de også har varslet at de vil gøre. Det ændrer Benny Engelbrechts afgang intet ved. Det er helt op til Mette Frederiksen om regeringen er til at stole på eller ej.

Eva Kjeldsen, John Scheibelein, Hans Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Kent Bajer, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Inge Lehmann, Søren Christensen, Nikolai Beier, Poul Søren Kjærsgaard, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel, Christian Bruun og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Peter Olsen, du har fat i noget relevant: jeg er enig med dig i, at symbiosen mellem mediepersoner og politikere er skadelige for demokratiet og et mere retfærdigt samfund. Begge sider, altså medier og politiske partier, er præget af folk, der ikke har rod i almindelige folks hverdag. Og mht politikerne tror jeg desværre, at det bliver værre og værre dag for dag.
Jeg tror, det vil være langt bedre, hvis parlamentet sammensættes ved simpel lodtrækning mellem alle valgberettigede.

Og hvis nu Enhedslisten trækker tæppet væk under regeringen, hvad får vi så i stedet for ?

@Erik Fuglsang

Måske noget værre på den korte bane, men i det mindste vil Socialdemokratiet huske lektionen, og forhåbentlig udvise større respekt for Enhedslisten som støtteparti og parlamentarisk grundlag en anden gang og tilmed lære dem, at overholde de aftaler de indgår for at få regeringsmagten.

Arne Albatros Olsen, Anders Reinholdt, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Troels Ken Pedersen, Kurt Nielsen, Inge Lehmann, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Dennis Tomsen:

Jeg er for så vidt enig i dine betragtninger, men - for der er et men - kommer der andet end lidt teatertorden ud af miseren... ??
Bortset fra, at S måske inviterer til et par beroligende møder hen over lidt dialogkaffe, ændrer S næppe hverken adfærd eller holdninger, eller gør de ?
Hvad er mon analysen i S' ledelse ?

@Erik Fuglsang

Analysen er nok at så længde det kun teatertorden, så behøver ledelsen i S ikke rigtigt tage Enhedslistens alvorligt. Så det er op til Enhedslisten selv af bevise andet. De kan ikke blive ved med at stille ultimative krav for så at slække på dem uden større gevinst og stadigvæk fremstå som en seriøs med/modpart. Det handler langsigtet om respekt fra de øvrige partier, men også om at opnå meningsfulde resultateter for egne vælgere. Symbolske godbidder fra tid til anden går kun så lang tid inden vælgerne vandrer desillusioneret til andre partier eller planter sig solidt i sofaen.

Inger Pedersen, Alvin Jensen, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Olav Scheunemann

For første gang i Danmark er kreativ bogføring med CO2-udledning blevet straffet, som noget, der gør at der mistes tillid.
Den forhenværende minister blev ved med at tro, sikkert helt ind i sit socialdemokratiske hjerte, og opmuntret af embedsmænd, at man kan skubbe rundt med CO2 mængder lige som med økonomiske forhold. Efter mottoet: "Hvis man ikke kommer i balance det ene år , så når man det nok i det næste - og ellers finder man bare nogle flere midler for at regnskabet passer". Ingen har kunnet forklare ham endnu, at klimaberegninger ikke kan styres fra dag til dag med smarte tricks og forudsete udsving.
Lige som ham er der mange, der ikke har fået det ind i dereres opdragelse, hvad der sker med naturens kræfter, når vi ikke respekterer deres regler. Men fra nu af kan unge på erhvervsskoler og der opaf læres op med Bennys eksempel. At man skal lave seriøse drivhusgasberegninger før man bestemmer over investeringer, eller går det en som Benny Engelbrecht.

Arne Albatros Olsen, Inger Pedersen, Alvin Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar