CO2-afgift
Læsetid: 6 min.

Økonomer advarer mod at tage for mange særhensyn til cementindustri i grøn skattereform

Hvis cementbranchen mindskes i Danmark som følge af en høj CO2-afgift, vil alle udledningerne formentlig ikke bare genopstå i udlandet, vurderer eksperter. De advarer derfor mod særrabat til store forurenere som Aalborg Portland, og i øvrigt kan en afgiftsfritagelse karambolere med EU-regler
Hvis der indføres en høj CO2-afgift, vil det blive »rigtig svært at have cementproduktion i Danmark«, lyder reaktionen fra Aalborg Portland.

Hvis der indføres en høj CO2-afgift, vil det blive »rigtig svært at have cementproduktion i Danmark«, lyder reaktionen fra Aalborg Portland.

Mikkel Barker/Ritzau Scanpix

Indland
10. februar 2022

Den grundlæggende debat om CO2-afgiften er velkendt.

Potentielt ramte virksomheder argumenterer for, at afgiften vil føre til, at udenlandske konkurrenter bliver styrket over for de danske, og så vil produktionen bare rykke til udlandet. Eftersom CO2-udledningerne bare vil genopstå i udlandet, vil Danmark med andre ord have ofret arbejdspladser for en minimal klimagevinst, lyder det.

Spørgsmålet om afgiften er atter blevet aktuel, efter en regeringsnedsat ekspertgruppe tirsdag fremlagde tre mulige modeller for en fremtidig CO2-beskatning af industrien.

Hvad der reelt vil ske ved en højere afgift, er dog ifølge økonomisk vismand og professor i økonomi Lars Gårn Hansen fra Københavns Universitet »meget usikkert«. Ser man på industrien, er CO2-udledningerne ekstremt skævt fordelt. De fem største udledere står for 44 procent af industriens klimabelastning, og udledningerne fra den italienskejede cementproducent Aalborg Portland er over dobbelt så store som udledningerne fra de ni næste virksomheder på listen tilsammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De vil jo sige hvad som helst for at slippe. Så for mig personligt er direktørens udsagn bare spin og den normale trussel om at hvis de skal betale mere flytter de virksomheden til udlandet.

Snak og klynk.
Alle virksomheder med behov for veluddannede ansatte og stabil arbejdskraft har det for godt til at igangsætte en kæmpe dyr og besværlig flytning.

Jeanette Jensen, Birger Bartholomæussen, Carsten Munk, Helle Bovenius, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Eric Mård, Torben Lindegaard, uffe hellum, erik pedersen, Hans Larsen, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Nu ved jeg godt at Ålborg Portland ikke kan omstilles til andre erhverv, sådan som Lindøværftet med så stor succes blev det.

Men hvorfor ikke i princippet gøre brug af erfaringerne fra lukningen af Lindøværftet, til at føre en aktiv erhversfremme politik.
Hvor man tiltrækker nye virksomheder, som medarbejderne hos Ålborg Portland kan omskoles til at kunne opnå ny beskæftigelse hos.

Det kunne være at man aktivt skulle vælge at lukke virksomheden, for at kunne tilbyde de ansatte anden beskæftigelse.

Man kan selvfølgelig ikke lukke virksomheden uden erstatning, men er det ikke det man gør, hvis de selv vælger at lukke, eller at flytte produktionen.
Hvis det ikke længere kan betale sig at producere cement i Danmark.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Jeg tror ikke produktionsudstyret flytter til udlandet ved en høj CO2 afgift (det kan ike flyttes), men cementen vil blive fremstillet på andre værker, og skibstransport er forholdsvis billig.
Svenskerne er ved at blivegrebet af panik, fordi kalkudvindingen på Gotland til cementproduktion er truet med lukning.

Generelt kan afgifter pålægges som markedsafgift eller som udledningsafgift. Andelen af kalk i cement er rimeligt fast, og er derfor velegnet som markedsafgift for reduktion af forbrug. Der er jo ingen af producenterne der kan konkurrere på denne andel. Derimod er energiforbruget både variabelt og muligt at skubbe fra fossilt til VE baseret - noget af vejen. Derfor vil en udledningsafgift for dette forbrug være hensigtsmæssigt. Energiforbruget kan optimeres, varme kan genbruges til opvarmning, og den samlede CO2 udledning kan søges nyttiggjort til eFuels eller CCUS, hvor virksomheden kan nedbringe sin samlede udledning.

Mogens Kjær, Peter Beck-Lauritzen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Når vi flyttet produktioner til udlandet, flytter de jo også væk fra vore kontroller. Ser man på CO2 regnskabet, så er der intet vundet ved at flytte CO2 udledningen, heller ikke engang om på den anden siden af jorden. Der er desuden produktion, som ikke kan gøres uden CO2 udledning, så det var måske bedre at prøve at lytte lidt til vores virksomheder. Selv om de gerne vil tjene penge, så er ikke alt de siger jo løgn. Vi andre lyver jo heller ikke hele tiden når vi er på job. Gennem dialog kan vi vel finde frem til rimelige løsninger for miljø, økonomi, arbejdspladser og virksomheder.
Noget skal vi jo leve af i det her lille land.

Peter Beck-Lauritzen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

Jeg har altid haft svært ved at forstå hvorfor vi skal tage særlige hensyn til italienske ejere af ÅP. De har jo mulighed for at flytte produktion til hjemlandet.

Arne Albatros Olsen, Eric Mård, Torben Lindegaard, uffe hellum, erik pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Der er ca 350 ansatte på fabrikken i Aalborg som der er den der er udsat hvis vi indføre denne skat på CO2. Og Aalborg Portlands cement bliver jo beskattet ens med importeret cement.

Mens produktionen vil forsætte på fabrikkerne uden for Danmark Aalborg Portland er en kæmpestor koncern med fabrikker i hele verden.

Min konklusion som en der bor i Nordjylland er at det ikke vil være en katastrofe for området på samme måde som Lindø værftet var det for Odense, der er massere af jobs i hele området, og selve området Rørdal vil kunne blive et fint natur område tæt på Aalborg centrum. Hvis fabrikken ender med at lukke.

Vi skal ha en seriøs debat om storbyens vækst.. for hovedparten af cement som Aalborg Portland producere ender i byggeri i vore storbyer.

Susanne Kaspersen, erik pedersen og Eric Mård anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

@Eva Parum

Jeg har altid haft svært ved at forstå den totale mangel på realitetssans, hos en del deltagere i debatten på Information.dk ?

Det er jo præcis muligheden for at flytte produktion ud af landet, der udgør et behov for at tage hensyn til de italienske ejere af Ålborg Portland.

De største tabere er ikke de italienske ejere, hvis Ålborg Portland lukker, men 335 medarbejdere, hvis ikke de kan finde anden beskæftigelse.

Politisk ansvarlighed er at tage højde for alle konsekvenser af en given politik, herunder at samarbejde med arbejdsmarkedet, om at afværge arbejdsløshed som en konsekvens af givne politikker.

Da familie ejerskabet solgte Skandinavisk Tobakskompagni til British Tobacco, lukkede produktionen få år senere i Søborg, og flyttede til Rumænien.

Jeg fik en ufaglært kollega, der havde 15 gode år på lageret i Søborg, og siden har måtte klare sig i mindre sikker beskæftigelse til dårligere lønninger.

Det er totalt respektløst i dette forum, når beskæftigelse og samfundsøkonomi negligeres i blind stupid klima fanatisme.

Er I offentlig ansatte eller på offentlig overførsel, alle jer der argumenterer således?

Den største provokation jeg har mødt i dette forum, var glæde over massearbejdsløsheden blandt medarbejderne i Kastrup Lufthavn, under den første Covid 19 nedlukning.

Jeg har mødt de mennesker i deres kamp for at finde nyt fodfæste på arbejdsmarkedet, og for at holde tvangsauktionen fra døren.
I dårligere nye jobs til dårligere løn!

Det er altså de faktiske forhold i maskinrummet!

Men hvis ens udkomme er sikret, uden sammenhæng mellem egen beskæftigelse, og egen overlevelse.
Så kan det måske være svært at forstå, hvor afgørende samme er for andre?

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Lindegaard

@Danny Hedegaard 10. februar, 2022 - 07:56

"Og Lars Gårn Hansen understreger, at hvis man vælger at friholde
cementindustrien for CO2-afgifter, vil beskyttelsen af arbejdspladser
ske på bekostning af andre job.

»Det kan godt være, at man politisk vil prioritere lige præcis de her
arbejdspladser frem for andre. Og det gør man, hvis man tager de
hensyn til Aalborg Portland. For de job, man bevarer i Aalborg,
forsvinder andre steder, fordi man så her skal levere reduktionerne.«"
citat fra artikel

Du har lige læst vismanden forklare, at ca. 4.000 mennesker skal
skifte job, hvis model 1 vælges. Hvis Ålborg Portland får lempelser
i CO2 regnskabet, så er det andre arbejdspladser, der må holde for
.... stadig ifølge vismanden.

Så din forargelse holder ikke én meter.

Susanne Kaspersen, erik pedersen, Inger Pedersen og Thomas Helbo Hansen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Jo Torben Lindegaard min forargelse holde 1 meter!

For jeg anfægtede at der specifikt blev skrevet at man ikke skal tage hensyn til de italienske ejere af Aalborg Portland, og ikke at man ikke skal tage hensyn til medarbejderne hos Aalborg Portland.

Uanset de overordnede sammenhænge, så er der nogle årsag og virkninger og rækkefølgen af samme.

De sidste og dem der bliver mindst berørt, er de italienske ejere af Aalborg Portland, de første og dem der bliver mest berørt er medarbejderne hos Aalborg Portland.

For sidstnævnte gælder mindre det overordnede formål med at deres arbejdsplads skal lukke i Danmark, men det gør det at de bliver arbejdsløse hvis ikke der samtidige er tænkt i at skaffe dem nyt arbejde.

Det var det man gjorde da man lukkede Lindø, og det endte med en succes.

Det gjorde man ikke hos Skandinavisk Tobak i Søborg, der lukkede man bare og flyttede Rumænien, så kan vi importere cigaretterne, i stedet fra Rumænien.

Københavns Lufthavn var landets største arbejdsplads, og at man i klimaets navn kan glæde sig over at den lukker, viser hvor virkelighedsfjern man kan være.
Der blev skrevet at det er godt at de blev arbejdsløse:-(

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Carsten Troelsgaard

Der er kommet nogle mindre vertikale cinter-ovne på markedet. Apperater der står stille modsat roter-ovnene som er en del af APs produktions-process.

Jeg har serviceret omkring roter-ovnene, og de udstråler massivt meget varme ud i omgivelserne. Jeg har ikke kunnet gennemskue en mittigering af dét problem. I de nye vertikale ovne, der er designet til ikke at rotere, mener jeg burde være et meget større potentiale for at reducere varme-spildet. CO2-capture har mig bekendt en sjælden god kilde i cement-produktionens udledninger, så den del af opgraderingen ligger lige for.
Før disse eventuelle (massive) omstruktureringer i produktionen mener jeg ikke, at der er specielt grund til at fedte for de forurenende arbejdspladser der er.

Thomas Helbo Hansen

@ Danny
Det virker ikke til at du har læst (og forstået) artiklen helt..
.. og din to-dimensionelle, ( nærmest merchantilistiske) forståelse af international økonomi er mildelst talt ikke fyldelsgørende for en komplet analyse af situationen..

Peter Beck-Lauritzen

Forbruget af cement er stigende. Cement kan ikke substitueres overalt med andre byggematerialer. Rørdal er et plus for den lokale varmeforsyning, ligeså at asken fra varme og el-produktion indgår i cementproduktionen. Cementkvaliteten fra Rørdal er krom-fri og forårsager ikke eksem hos brugeren, modsat visse importerede kvaliteter.
Varmeudstrålingen fra roterovnene, jvnf.ovenfor, er høj(burde kunne indfanges), hvorfor en lodretstående, isoleret cintreringsovn kan overvejes (Humbolt-princippet), hvilke faktisk blev etableret ultimo 1890-tallet i Ålborg, før roterovnene. Det bedste er vel at fastholde produktion i DK og sætte nogle opnåelige klimamål for virksomheden, for derigennem at reducere CO2. Sort-hvid betragtninger er ikke løsningen. Alt kan lade sig gøre , mirakler tager bare lidt længere tid!

Birger Bartholomæussen

Danmark var en gang en stor skibsbygningsnation. Med en stor underskov af underleverandører. Hvad skete der, da værfterne et efter et lukkede? Underleverandørerne måtte finde ny markeder. Og det gjorde de. I Sydkorea, Kina, Indonesien og Vietnam. Til gavn for både medarbejdere, handels- og betalingsbalancen og BNP. Værfterne blev mange steder omdannet til dele af vindmølleproduktionen. Verden ændrer sig og står ikke stille.

Susanne Kaspersen, erik pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Så endte debatten da nede på, og lidt under, jorden. Produktionen af hvid cement i Aalborg beror på en unik kalkforekomst, og der kan såmænd hurtigt komme mangel på tilgængelig CO2, hvis fremtidens såkaldte grønne brændstoffer, skal skabes vha. brint, frigjort af vand, vha. vind- eller sol-genereret el.

Peter Beck-Lauritzen

Efterskrift: olieraffinaderier får stor CO2-rabat fra EU, forlyder det nu! Så kan DK også give ÅP rabat, uden at komme i konflikt med EU! Der er sikkert andre erhverv, med særstatus indenfor udledning af CO2, ex. landbrug, skibsfart, bilindustri, jernværker!