Ukrainekrisen
Læsetid: 3 min.

Sanktioner mod Ruslands top kan være effektive, men er svære at håndhæve, siger eksperter

Det bliver en svær opgave for de danske myndigheder at håndhæve sanktioner mod Rusland. Men selv om sanktioner er krævende, kan de også være effektive, vurderer eksperter
»Det her vil blive imødeset fra Vestens side af hårde reaktioner og sanktioner,« sagde udenrigsminister Jeppe Kofod på et pressemøde torsdag morgen.

»Det her vil blive imødeset fra Vestens side af hårde reaktioner og sanktioner,« sagde udenrigsminister Jeppe Kofod på et pressemøde torsdag morgen.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
25. februar 2022

EU – og dermed Danmark – har sammen med USA meldt ud, at man vil vedtage de »hårdeste sanktioner« nogensinde. Sanktioner er et effektivt værktøj, forklarer eksperter, men det bliver en svær opgave at håndhæve dem.

»Det er supersvært, men nok det bedste redskab, vi har nu. Det skal gøre ondt, og det skal være ubekvemt,« siger Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Det vil have en betydelig effekt at indefryse midler, der tilhører den russiske elite, vurderer Splidsboel. Her er sårbarheden særligt stor, fordi der er ført store midler ud af Rusland.

»Det skyldes dels, at der er penge, der skal vaskes, men også en grundlæggende usikkerhed om Ruslands fremtid. Hvis det hele ramler, er det rart at have nogle milliarder puttet af vejen.«

»Man er ikke i toppen i Rusland, uden at man har lejlighed til at berige sig selv. Det er blevet en del af hverdagen. Det handler om en selv, om ens børn, om ens udvidede familie, det handler om et stort politisk netværk, man har bag sig, hvor man kan sikre nogle attraktive stillinger rundt omkring, som man kan give nogle ben at gnave på.«

»Hvis man indefryser de midler, vil det gøre ondt, det er jeg ikke i tvivl om,« siger Flemming Splidsboel.

Kan skjule pengestrømmene

I Danmark er det Erhvervsstyrelsen, der har ansvaret for at håndtere den del af sanktionerne, der handler om indefrysning af formuer, skriver styrelsen i en mail til Information.

Indefrysningen betyder blandt andet, at »det er forbudt direkte og indirekte at stille pengemidler og økonomiske ressourcer til rådighed« for personer og firmaer på sanktionslisterne.

Rasmus Corlin Christensen er postdoc ved Institut for Organisation på Copenhagen Business School og ekspert i blandt andet international politisk, økonomi og skatteregler. Han forklarer, at en af de største udfordringer for de danske myndigheder er, at de internationale pengestrømme er uigennemsigtige.

»Dermed er det nemmere for russiske politikere og topfolk at slippe uden om sanktioner. Hvis man ikke ved, hvor deres aktiver er, nytter det ikke at sanktionere dem.«

Rasmus Corlin Christensen forklarer, at forskning viser, at den russiske elite i stor stil har ført midler ud af Rusland.

»Vi ved, at en ekstrem stor andel af Ruslands formue er gemt udenlands. Langt, langt mere end i tilsvarende store, vestlige lande, men også i forhold til andre autokratier,« siger Rasmus Corlin Christensen.

Det vil styrke sanktionernes effekt, hvis man kan spore, hvor pengene er.

»Den praktiske udførelse forudsætter, at man har oplysninger om, hvem der rent faktisk ejer de aktiver, man gerne vil sanktionere. Det har vi i dag ikke i den udstrækning, vi gerne vil have. Og det kommer til at gøre opgaven sværere.«

Generelt handler det om at skabe mere gennemsigtighed i forhold til internationale pengestrømme.

»Men selv om man har indført et register, kræver det enorme investeringer i kontrol af, hvem der egentlig ejer et selskab – og ikke bare, hvem der står på papiret som den juridiske ejer,« siger Rasmus Corlin Christensen.

»Det er et evindeligt katten og musen-spil mellem eliten og deres rådgivere og de myndigheder, der desperat prøver at følge med.«

USA bruger efterretningstjenesterne

Seniorforsker Flemming Splidsboel forklarer, at særligt USA benytter sine efterretningstjenester til at dokumentere de skjulte ejerskaber til investeringer og formuer.

»Det er noget med at indhente e-mails, telefonsamtaler og chatbeskeder. Ofte vil der være et digitalt spor, og hvis man kan bruge det aktivt – og det gør amerikanerne jo – så har de gode muligheder. Det kræver ressourcer, det kræver kunnen, men man kan godt forfølge det ret effektivt og hårdt,« siger Flemming Splidsboel.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forklarede på et pressemøde torsdag morgen, at invasionen vil blive mødt af de hårdest mulige sanktioner:

»Det her vil blive imødeset fra Vestens side af hårde reaktioner og sanktioner.«

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Jeg har desværre ikke meget tiltro til vestens sanktioner, al den stund at de rettet mod oligarkerne og andre priviligerede russere. De har - navnlig med Kina i ed - masser af smutveje omkring de fleste af disse sanktioner. Jeg har med egne øjne set hvor lidt væsentligt mere vidtgående sanktioner i form af embargoen mod Iran har betydet for landets vareimport. Embargoer er hullede som Schweizeroste med mindre man kan få hele verden til at tilslutte sig dem - og det kan man i realiteten aldrig. Der vil altid være lande, der enten af ideologisk eller opportunistiske grunde, vælger at stå udenfor

Dertil kommer at netop de russiske rigmænd er dem, der i forvejen er bedst polstret til længerevarige sanktioner.

Og endelig, men ikke mindst, synes Putin nu at væreså manisk besat af sit selvmorderiske projekt, at trusler om sanktioner preller helt af på ham

Den sørgelige kendsgerning er nok at det mest effektive våben vil være de sanktioner, der rammer den menige russer hårdest. Sanktionerne skal kunne mærkes af den brede befolkning i Rusland, så der forhåbentligt kan opstå så meget utilfredshed med krigen, at Putin kommer under hårdt pres fra sin egen befolkning til at stoppe vanviddet.

For øjeblikket synes der ikke at være nogen iøjnefaldende opposition - formentlig er der ikke mange, der tør hæve stemmen af frygt for repressalier - men drakoniske sanktioner, der rammer befolkningen kan hurtigt ændre det billede.

Et forslag kunne være at sortliste alle russiske kredit- og betalingskort (eks. VISA), så ingen russerere længere kan foretage køb eller hæve penge i udlandet. Det vil øjeblikkeligt ramme al russisk turisme i udlandet, og i praksis gøre det umuligt for russere at tage på ferie udenfor Rusland. Den russiske turisme er anseelig, som enhver der har været på charterferie nærmest hvorsomhelst, vil vide.

Livet skal simpelthen gøres så surt som muligt for så mange russere som muligt - og øjeblikkeligt stække al den frihed og vestlig levestandard, de har nydt siden 1990.

Det vil kunne sætte det nødvendige pres på Putin. Putin kan kun væltes indefra. Vesten vil altid stå overfor det problem, at Putin har fat i det længste strå - sine kernevåben - som han helt sikkert ikke vil være bleg for at sætte i spil, hvis han bliver desperat nok.

Putin vil føre Rusland tilbage til imperiale stormagtsdage. Fint, lad dem smage tiden igen før 1990 med ufrihed og lange køer. Det er de baner, man skal tænke i

Ikke for at straffe den russiske befolkning. De har ingen andel i dette vanvid, og har min største sympati. Men det er de barske realpolitiske kendsgerninger.

/O

Tommy Clausen, Rune Mariboe, Alvin Jensen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

"Den sørgelige kendsgerning er nok at det mest effektive våben vil være de sanktioner, der rammer den menige russer hårdest. Sanktionerne skal kunne mærkes af den brede befolkning i Rusland, så der forhåbentligt kan opstå så meget utilfredshed med krigen, at Putin kommer under hårdt pres fra sin egen befolkning til at stoppe vanviddet."

Sanktioner rettet mod befolkninger vil typisk være langvarige, slidsomme og resultere i voldsom organiseret kriminalitet/sortbørsøkonomier, sammenbrud i folkesundheden og de sociale balancer, indre revolter og borgerkrigslignende tilstande, hvor vi ved at civilbefolkningerne impliceres og rammes hårdt, flygtningestrømme i og ud af landene opstår og problemerne spredes, multipliceres og bliver voldsomt uoverskuelige for nationer og regioner - og har også ofte globale påvirkninger.

Olivier Goulin forklarer i øvrigt udmærket hvorfor sanktioner rettet mod landes eliter/enkeltpersoner med magt sjældent har virkninger af progressiv karakter, men det skal med at også sådanne sanktioner medfører øget organiseret kriminalitet, og får spredningseffekter som er uoverskuelige for nationer og regioner - og påvirker civilsamfund og statens funktioner/ressourcer betydeligt.

Sanktioner er økonomisk krigsførsel, og dermed vold som udtryksform. Der burde, også på Information.dk, være en meget klar forståelse af at voldens udtryk/sprog reproducerer sig, det avler mere vold og løser ikke problemer.

olivier goulin

@Hanne

Logikken er faktisk ganske klar: Hvis man lukker for al mulighed for international elektronisk transaktion med betalings- og kreditkort, så vil det netop ramme den russiske middel- og overklasse, som primært nyder godt af dette ifbm. ferier i udlandet og nethandel. Det vil ikke forarme befolkningen dér ud, hvor de ikke kan få deres daglige brød eller betale deres regninger

Alle de unge russiske mænd, der, der nu er fuldt engageret i en uprovokeret angrebskrig i et naboland, er formentlig født efter 1990. De har aldrig kendt til andet end et moderne Rusland, fuldt integreret i en globaliseret verden fuld af muligheder og privilegier. De muligheder havde deres forældre ikke før 1990.

Det er fuldstændigt logisk, konsekvent og sikker uhyre effektivt, hvis man starter med at slukke for disse privilegier. Det vil ramme millioner i denne brede del af befolkningen, hvor det gør mest ondt: Luksus og bekvemmelighed. Det vil på ingen måde skabe flygtningestrømme eller kriminalitet - men forhåbentlig hurtigt en lede ved situationen og den pris, de er kommet til at betale for Putins udskejelser.

/O

Rune Mariboe, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Den vestlige kulturkreds er nødt til at reagere mod Ruslands invasion , og da en militær indsats ville medføre en global katastrofe, har jeg svært ved at få øje på andre reaktioner end økonomiske sanktioner og og politisk)og kulturel blokade.

Som Oliver Goulin og Hanne Utoft forklarer, vil det gå ud over den almindelige russer, hvis det skal virke. Der er også en risiko for, at det avler et modtryk i stedet for at løse problemet. Men trods alt er det den almindelige russer, der har valgt Putin som præsident - formentlig på grund af den stabilitet, han har skabt i Rusland..

Hvis stabiliteten forsvinder, kunne man håbe på, at Putin og hans stormagtsdrømme også forsvinder, men jeg må også indrømme, at jeg ikke er særlig optimistisk. Men på nuværende tidspunkt ser jeg ikke andre muligheder.

Rune Mariboe, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Putin forstår tilsyneladende kun ét sprog - og det er, at vi sætter hårdt mod hårdt!

Tak for et par saglige overvejelser, Mogens Kjær.

Michael Egelund

Jeg går normalt ind for fred og at man behandler andre som, man gerne selv vil behandles, men er der nogen/en som kan forklare mig, hvorfor at vi (CIA, USA, Europa) ikke bare fjerner Putin med det samme? Hvad ville konsekvensen være? Jeg kan ikke selv regne det ud og finder det uendeligt deprimerende og trist at en mand kan ødelægge så meget og mange. Ps. Jeg tror ikke at de der sanktioner kommer til at påvirke Putin, de rammer bare befolkningen i stedet og det er jo de uskyldige. Vh. Michael

Michael « Man kunne have sagt det samme om Trump. Jeg tror, at det handler om, at et uprovokeret, statsligt orkestreret mord af en anden stats leder er en krigshandling, som afkræver kraftigste militære modsvar…

“[…] synes Putin nu at væreså manisk besat af sit selvmorderiske projekt, at trusler om sanktioner preller helt af på ham.”
Men hvis dette er en selvmordsmission, hvad forhindrer så manden i at udleve sin fantasi til fulde; trykke på den store, røde knap, der iværksætter MAD?

Søren Kristensen

Rusland (læs: Putin) deler tydeligvis ikke værdier med resten af Europa og bør derfor udelukkes fra Eurovision. Det er selvfølgelig synd for russerne, som sikkert gerne vil være med i den muntre og livsbekræftende forårsfest, men et eller andet svar må der jo komme.