Baggrund
Læsetid: 8 min.

Aalborg Universitet gav tillidsfolk mundkurv på i sag om uddannelseslukninger

Da ledelsen på Aalborg Universitet besluttede, at 18 uddannelser skal lukkes, måtte medarbejderrepræsentanter hverken diskutere beslutningen med deres kolleger eller deres fagforbund. Lukketheden møder nu kritik, mens ledelsen kalder prioriteringen af uddannelserne en »ledelsesopgave«
Aalborg Universitet (AAU) må lukke 18 uddannelser som følge af regeringens udflytningsplan. Universitetsledelsen får kritik for ikke at have inddraget de ansatte og studerende i processen. I 2018 måtte AAU lukke syv engelsksprogede uddannelser for at mindske antallet af europæiske studerende på SU, hvilket dengang førte til studenterprotester.

Aalborg Universitet (AAU) må lukke 18 uddannelser som følge af regeringens udflytningsplan. Universitetsledelsen får kritik for ikke at have inddraget de ansatte og studerende i processen. I 2018 måtte AAU lukke syv engelsksprogede uddannelser for at mindske antallet af europæiske studerende på SU, hvilket dengang førte til studenterprotester.

Peter Nygaard Christensen

Indland
15. marts 2022

768 studiepladser forsvinder på Aalborg Universitet (AAU) de kommende år som følge af regeringens udflytningsplan. Det betyder lukning af 18 uddannelser på især AAU’s campus i København, hvor alle samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser forsvinder.

Men i modsætning til de øvrige universiteter har AAU-ledelsens beslutning om uddannelseslukninger ikke været debatteret blandt de studerende og ansatte. Faktisk anede de intet om, hvilke uddannelser der skulle lukkes, før alt var vedtaget og meldt ind til Uddannelses- og Forskningsministeriet i midten af januar.

Godt nok blev tillidsrepræsentanterne i hovedsamarbejdsudvalget informeret om lukningerne allerede i november, men tillidsfolkene blev pålagt fortrolighed. Og hverken studienævn, akademiske råd eller de lokale samarbejdsudvalg blev orienteret om uddannelseslukninger, før de blev vedtaget i bestyrelsen i december – igen ved et lukket møde.

Flere af de ansatte samt den akademiske fagforening DM mener, at den lukkede proces strider imod samarbejdsreglerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Selvom jeg er enig i beslutningen om lukning af uddannelserne - vi har brug for en helt anden, slank struktur for institutterne - så kan vi ikke have, at universiteterne styres af en ansat ledelse med en ekstern bestyrelse, der plejer andre interesser end universitetets: den fortsatte produktion af viden om den verden, vi befinder os i, i den mest ekstreme grad.

Heine Andersen

Dette er rystende læsning. Tavshedspålæg kan ikke være lovligt. Der er angiveligt tale om dobbelt-mundkurve, som jo blev afsløret som ulovlige i forbindelse med skandalesagen "gyllegate" på Aarhus Universitet i 2015/2016. De ulovlige mundkurvskontrakter blev afskaffet efter indgreb fra Ombudsmanden. Det er ubegribeligt, hvordan ledelsen kan forestille sig, at man kan forestille sig, at det kan være lovligt udstede sådanne tavshedspålæg, og man må forvente og håbe, at der kommer et juridisk efterspil.

Lis djørup, Erik Karlsen, Steen Obel, Per Dørup, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Heine Andersen

PS: jeg håber også, at Information følger op på sagen og sørger for at få belyst de juridiske aspekter. Der er ikke blot tale om brud på akademisk frihed, men også på lovsikret ytringsfrihed for offentligt ansatte. Det drejer sig efter min vurderering ikke om forvaltningsloven, men også om den Europæiske Menneskeretskonvention.

Lis djørup, ingemaje lange, Steen Obel, Bjørn Pedersen, Per Dørup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

For at fastholde ytringsfriheden er man i visse tilfælde (som her) måske nødt til at bevæge sig ind på området: civil ulydighed.

John Liebach, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Petersen

Min erfaring siger mig at når "..ledelsen har set det som en ledelsesopgave.." og stamper i jorden som et lille barn, så betyder det som regel at de godt ved, at de er ved at gøre noget forkert, men insisterer på at gøre det alligevel, fordi "ledelse"