Nyhed
Læsetid: 4 min.

Efter årtiers samarbejde: Dansk forening opsiger aftale med russisk institution

Krigen i Ukraine har flere steder herhjemme udløst en boykot af russisk kultur. Nu har Dansk-Russisk Forening, som blandt andet arbejder med at udbrede viden om Rusland og russisk kultur i Danmark, opsagt et mangeårigt samarbejde med den russiskstyrede kulturinstitution Ruslands Hus
»Alt fra økonomi til kultur skal boykottes nu. Putin forstår kun én ting, og det er hård magt,« siger Kim Frederichsen, der er netop afgået næstformand i Dansk-Russisk Forening og som har ph.d. i russisk historie og samfundsforhold.

»Alt fra økonomi til kultur skal boykottes nu. Putin forstår kun én ting, og det er hård magt,« siger Kim Frederichsen, der er netop afgået næstformand i Dansk-Russisk Forening og som har ph.d. i russisk historie og samfundsforhold.

Ritzau/Scanpix

Indland
29. marts 2022

Ved indgangen til kulturcentret Ruslands Hus i Vester Voldgade hænger en plakat for en udstilling om den russiske atomfysiker Andrej Sakharov, som udfordrede det russiske styre og kæmpede for menneskerettigheder frem til sin død i 1989.

Men udstillingen er der ikke længere. Den er netop blev pillet ned af Dansk-Russisk Forening, som for få dage siden har ophævet alt samarbejde med Ruslands Hus, som mere formelt kaldes Russisk Center for Videnskab og Kultur.

Dank-Russisk Forening har eksisteret i knap 100 år og består af en landsorganisation og fem lokalafdelinger. Dens formål er at udbrede russisk kultur i Danmark samt at udvikle mellemfolkelige forbindelser mellem Danmark og Rusland.

Ruslands Hus er en russiskdrevet kulturinstitution, som blev etableret i 1975. Siden da har Ruslands Hus samarbejdet med Dansk-Russisk Forening, men på grund af krigen i Ukraine har foreningen altså nu afsluttet samarbejdet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Line Evald Søgaard

Det er påfaldende, at næstformanden for Landsledelsen i
Dansk-Russisk Forening, Kim Frederichsen, trækker sig efter
Ruslands invasion af Ukraine; imens Landsformand Karsten Fledelius
fortsætter tilsyneladende uanfægtet.

Karsten Nielsen

Efter i et langt livs påvirkning af mediernes holdninger og beskrivelser af først Sovjetunionen og derefter Rusland begyndte jeg at indse – at disse beskrivelser var meget normative. Man skulle som borger mene noget bestemt – og altid negativt om dette land. Skismaet mellem disse i nogen grad påførte holdninger og viden, som jeg fik fra andet hold, fik mig til at melde mig ind i Dansk Russisk Forening. Jeg ville vide noget mere om landet. Derfor er jeg meget glad for at være medlem. Her holdes nogle glimrende og dybtgående foredrag, og jeg kan jeg kun anbefale medlemskab. Men for de to interviewede personer, synes jeg at tingene skrider. Ok med ophør af samarbejdet med Ruslands Hus. Men jeg kan sagtens sætte mig ind i den russiske holdning med hensyn til udstillingen på Bornholm. Efter at have båret langt hovedparten af byrden med at bekæmpe Tyskland – med op mod 30 millioner dræbte, ødelagt infrastruktur mv., er det nok ikke så væsentligt med et par cykeltyverier. Men det afspejler helt den smålige danske holdning. Populismen hersker, og der SKAL siges noget dårligt for at imødekomme de offentlige forventninger. Ligesom nu. Huset vil ikke tage afstand fra invasionen – så er de ikke frie. Så må jeg sige, at Diana Magads holdninger både om vores historieopfattelse og vores (manglende) indsigt i Ukrainekonfliktens kompleksitet er langt mere troværdige og seriøse end de to interviewede herrers.

Steffen Gliese

Det var nærmest galgenhumoristisk at gå forbi Vester Voldgade og se, at de for tiden hylder Sakharov.

Hvordan skal verden komme tilbage til "normale" tilstande igen eller skal Vesten holde Rusland ude for altid, det tror jeg er en umulig opgave, men det ser også ud til at der er lange udsigter til normale forhold.

Hvordan vil Rusland reagere hvis de bliver holdt ude i årevis eller bliver truet med det?
Hvordan vil resten af de "kommunistiske" verden reagere på fortsatte sanktioner mod Rusland?

Det virker som om at hele Vesten vil boykotte Rusland for evigt og tror jeg ikke der er nogen der får noget godt ud af.

Arktisk område?
Så er der Nordpolen og de mineraler der er at hente der, skal den "kommunistiske" verden så holdes udenfor og USA/Vesten kan tage det hele stille og roligt.
Ingen i Vesten vil jo have med dem at gøre og så er de udelukket ved forhandlingsbordet.
Hvordan vil de kommunistiske lande og Rusland reagere på at være udelukket for så stort et område med masser af mineraler?

Der er en tid efter denne krig og Arktisk er snart isfri. næsten året rundt, et område som alle de "store" lande har interesse i.
Der er lagt op til ballade.

Torben Kjeldsen

Hvem måler egentlig hvordan ‘symbolske handlinger har virkning? Lige netop samtalen og venskab er vel hele pointen i at skabe fred. Så kunne man ikke i det mindste sætte en præmis, at foreningen og venskabet er sat på pause til krigen er slut.