Forsvaret
Læsetid: 11 min.

Bør værnepligten også være for kvinder? »Vi melder os ikke bare og er pjevser, vi kan fandeme godt«

Med den nye forsvarsaftale og historiske oprustning af Danmark skal antallet af værnepligtige øges. Det åbner for spørgsmålet, om det også skal gælde kvinder. På Vordingborg Kaserne mener de kvindelige værnepligtige, at de har lige så meget at gøre i Forsvaret som mændene
I Forsvaret bærer mænd og kvinder lige tunge rygsække. Men i takt med, at der er kommet flere kvinder til, er der opstået mangel på de korte rygsække, som er til værnepligtige under 170 cm.

I Forsvaret bærer mænd og kvinder lige tunge rygsække. Men i takt med, at der er kommet flere kvinder til, er der opstået mangel på de korte rygsække, som er til værnepligtige under 170 cm.

Magnus Hove Johansson

Indland
8. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Klokken er et par minutter over syv på Vordingborg Kaserne. Solen er knap stået op, og de værnepligtige står klar i uniformer på gangen foran deres værelser. Med rank ryg og hænderne foldet.

En befalingsmand, Larsen hedder han, bøjer sig ned og kigger ind under køjesengen på et af værelserne. »Drenge, her er simpelthen for meget støv,« konstaterer han, samler en grå støvmasse sammen og viser den til en af de værnepligtige.

»Tag det her,« siger han og rækker hånden frem. »Ej, jeg skal nok lade dig slippe.«

Den unge værnepligtige havde allerede gjort klar til at overtage støvbolden. I Forsvaret stiller man ikke spørgsmål ved de ordrer, man får. »Javel!« lyder det bare fra ham, da det viser sig at være en joke.

Værelsesinspektionen er en fast del af døgnrytmen på kasernen. Her er nyredte senge, rene gulve, kæft, trit og retning.

»Pak jeres lort,« lyder det fra Larsen, da alle værelser er gennemgået. Få minutter senere står de værnepligtige klar med hver deres gevær til dagens skydeøvelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Udholde et kvarter i et rum med tåregas..?

"Hvis kemikalierne bliver brugt i små mængder og ved uregelmæssig eksponering, er det usandsynligt, at de gør kronisk skade. Kemikalierne er blevet brugt i militæret i flere år til træning i brug af gasmasker.

Der er human evidens for længerevarende effekter, hovedsaglig i forbindelse med eksponering for store mængder ved indendørs situationer og gennem længere perioder."

https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvad-er-taaregas-hvordan-virker-det-og...

"Tåregassen angriber 
øjne, næse, mund og svælget,hvor der
fremkommer en brændende fornemmelse.

Der opleves tåreflåd, øjenlågskrampe, nysen, forøget spytsekretion, kvalme og opkast, sammensnørende fornemmelse i brystkassen, brændende fornemmelse i huden og eventuelt diarré. Der er tale om både forbigående og kronisk smerte, hoste, astma, lungeskader, dermatit, kløe og nerveskade."
(Wikipedia)

uffe hellum, John Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Eva tak for det opslag - bare en tillægsbemærkning - Det vil måske være en god øvelse for flere, når tåregas undertiden anvendes mod demonstranter.

Hvis værnepligten skal "gen indføres" og nu for både mænd og kvinder - så må al den snak om tvungen barsel til mænd forstumme og erhvervslivet skal også til at se anderledes på deres kønsfordeling.

"Hvis værnepligten skal "gen indføres" og nu for både mænd og kvinder - så må al den snak om tvungen barsel til mænd forstumme og erhvervslivet skal også til at se anderledes på deres kønsfordeling."

Hvordan er de lige forbundet? :-)

Erik Jensen, Dan Jensen, uffe hellum, Erik Fuglsang, Erik Vittrup, Nicolaj Ottsen, Rune og Veronica Jacobsen, Rikke Nielsen og Michael Pedersen anbefalede denne kommentar
Jan Kauffmann

Selvfølgelig skal der også være værnepligt for kvinder, helt på lige fod med mænd. Ligestilling betyder ligestilling i alle fag/job og ikke kun på direktions gangen eller andre behagelige prestige jobs.
Man kan ikke forlange ligestilling, men samtidig sige, der er områder vi ikke syntes er interessante, så dem vil vi ikke ligestilles i.

Jørgen Munksgaard, Michael Kamp, John S. Hansen, Erik Fuglsang, Nicolaj Ottsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Selvfølgelig kan kvinder være lige så klar til at slå ihjel for fædrelandet (eller Nato eller EU eller nogle andre institutioner, som hovedsagelig er skideligeglade med mennesker og hvilket køn de har) som mænd. Og med nutidens våben kan en del af slagteriet endda foregå på afstand.
Lad os nu se om det bliver nødvendigt at indkalde tvangs-værnepligtige. Der skal nok være mange, som synes det er cool, og måske er der nok.

Jeg lyder ikke militærvenlig. Det er jeg heller ikke.

Michael Kamp, Anne Bruun, Steen K Petersen, Henning Andersen, John Andersen, Benjamin Bach, Pia Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Kim Morten Nissen, Jan Fritsbøger og Birgitte Nielsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jan Kaufmann, inden du fortsætter din rejse med at beskylde kvinder for at de ikke har haft værnepligt, så husk på, at det ikke er dem, der har bestemt det.

Det ville være mig en stor glæde, hvis kvinder endelig fik lov til at være værnepligtige. Det vil også være en stor tiltrængt kulturændrer for forsvaret, hvor en kvinde hist og pist ikke rykker noget.

Maiken Guttorm, Gitte Loeyche og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

militærtjeneste er ikke noget for mennesker, slet ingen soldater er faktisk nok, hvis altså man ikke absolut vil have krig,
og den der med at "militær forsvarer os" passer faktisk kun når det er magthaverne som siger det,
vi andre er ligegyldige collateral,
og faktisk er der jo to forskellige slags soldater,
dem som gør karriere og er udvalgt til at kommandere, og så dem som er menige og er "udvalgt" til at lystre blindt, og de er så samtidig dem som det er meningen skal dø for deres magthavere, og det vil man så nu igen gøre til en pligt !
Jan selvfølgelig skal der hverken være værnepligt for kvinder eller mænd, det kan da ikke være en pligt at være krigsdeltager, en fredspligt ville give bedre mening, eller et forbud mod militær,
og fri mig for løgnene om at vi behøver militær for at være frie, eller for at undgå at "landet bliver taget"
de lande som intet militær har beviser jo at det er løgne, og de har den yderligere fordel at ingen føler sig truet af dem, og derfor er det svært for magtsyge militarister at finde en grund til at de har "ret til at invadere",
har folk slet ikke lagt mærke til, at alle krige begrundes med at man vil forsvare sig imod en trussel.

Jan Bisp Zarghami, Anne Bruun, Henning Andersen, Carsten Munk og nils valla anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lise Lotte Rahbek 08. marts, 2022 - 07:23

Forhåbentlig bliver det ikke nødvendigt med genindførelse af værnepligten -
hverken for mænd eller kvinder.

Jeg var selv med i de store årgange og på session i 1965 -
det var så dødssygt som noget på denne jord - og hvis man var uforsigtig
nok til at udvise interesse under aftjening af værnepligten, så var risikoen for
at blive tvunget på sergeantskole kun alt for nærværende.

Så der røg mindst 2 studieår på værnepligtaftjening.

Løsningen må være at indføre så fornuftige løn- & arbejdsvilkår i Forsvaret,
at unge mennesker tilvælger Forsvaret ved karrierevalget.

Dengang i 60'erne lå mødrene i barselsseng i 5 dage efter fødslen -
det er jeg ikke kommet over endnu, så det er lidt svært at forstå,
at kvinder kan ønske at vælge en karriere i f. ex. i Infanteriet.

Det er nemmere at forstå, at kvinder kan arbejde i Flyvevåbnet,
Søværnet eller i et Kampvognsregiment; men under alle
omstændigheder er det selvfølgelig alene op til de pågældende
kvinder, hvilken funktion de måtte vælge.

Jeg læster efter Yom Kippur krigen i 1973 en artikel om de israelske
kvinders indsats i denne krig - og det var en aldeles forrygende flot
indsats, som de israelsk kvinder havde ydet.

En enkelt mislyd var dog de mandlige soldater reaktion, når de
kvindelige soldater blev såret og skreg.
Efter almindelig soldaterlogik skal man ikke løbe hen til den sårede,
før man har sikret sig, at man ikke selv bliver skudt -
ellers ligger man bare på valen begge 2, og det hjælper jo ikke noget.

Men den logik svigtede åbenbart i flere situationer, når det var
kvindelige soldater, der skreg.

Men om det fortsat vil gælde i dag, 50 år senere, skal jeg nu ikke
gøre mig klog på.

Jan Kauffmann

Saa vidt jeg har læst mig frem til, så er kvinder lige så gode soldater som mænd
(det uanset at de kan føde børn og mænd ikke kan (med eller uden hormon behandling))
Ud over at kvinder er dem der føder børnene, hvad er så argumentet for at der ikke skal være ligestilling inden for værnepligt?

Rigtigt kvinder har ikke politisk har bestemt der ikke skulle være værnepligt for kvinder, men nu er muligheden der måske for at ligestille på dette område, og de kvinder der er i militæret har vist sig fuld ud kapable til at indgå på lige fod.
Saa jeg kan ikke se hvad der taler imod ligestilling lige her.
Ønsker en kvinde ikke at aftjene sin værnepligt i militæret, kan denne på lige fod benytte de muligheder der findes i den situation.

Ps. de Kurdiske kvinder vise sig meget kapable som soldater, i Isreal er der værnepligt for kvinder.

Jørgen Munksgaard, Michael Kamp og Nicolaj Ottsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Rikke Nielsen, og til alle jer, der hellere vil undgå værnepligt og krig, så er jeg selvfølgelig fuldstændig enig. Det er bare ikke altid en beslutning, vi selv kan tage. Det kommer an på den trussel, der er udefra.

Ja, i Israel er værnepligt for mænd 36 måneder og 21 måneder for kvinder. og ja, kort tid for kvinder, men lang tid nok til, at de får rigtig meget kamptræning. Og meget mere kamptræning end en klassisk værnepligtig i Danmark. Da jeg boede i Israel for mange år siden, var det også et land i beredskab hele tiden. Det gør selvfølgelig en stor forskel.

@ Rikke Nielsen.

En trussel kommer indefra (fra hovedet).

Jan Fritsbøger

ja Israel er bestemt et eksempel til efterfølgelse, det er da helt sikkert sundt at være medskyldig i overgreb og undertrykkelse, og både palæstinensere og israelere sover da sikkert bedre om natten end os magelige og forkælede danskere,

og så mener Jan åbenbart at der findes "gode" soldater, og hvad definerer så hvornår en soldat er god ? joh en god soldat dræber villigt på kommando uden at overveje rimeligheden,
nok derfor de kurdiske kvinder er gode soldater for de er sandsynligvis drevet af desperation, og har nærmest ikke andre muligheder end at kæmpe eller dø,

men er den "gode soldat" bedre, end det menneske som hellere vil dø end dræbe ?

Michael Kamp, Anne Bruun, Steen K Petersen, Henning Andersen, Eva Schwanenflügel og nils valla anbefalede denne kommentar
Jan Kauffmann

Jeg tvivler meget stærkt på, at danske værnepligtige skal begå overgreb og undertrykkelse af nogen som helst.

Dorte Sørensen

Svar til Signe Hansen 08. marts, 2022 - 07:08
I mine øjne så er ligestilling ligestilling - Det skal naturligvis så også gælde for hvem der tager barsel, børns sygedage osv..... Ligeledes bør der også skabes ligestilling så både mænd og kvinder søger ind som fx tømmer, børnehavepædagog osv......

Jan Fritsbøger

Jan den tvivl er allerede modbevist, både af faktiske handlinger, og af Mettes erklæringer om danske udenrigspolitik, men du er sikkert selektivt blind og "lever" i propagandaens falske virkelighed.

Lise Lotte Rahbek

Israel som forbillede?? Holddaop. Israelske soldater har været besættelsesmagt så længe, at de ikke længere tør tænke virkeligheden anderledes.

Michael Kamp, uffe hellum, Anne Bruun, Steen K Petersen, Birgitte Nielsen, John Andersen, Benjamin Bach, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er nok som går og sysler med at sprænge kloden væk.
Jeg vil ikke ha skærmydsler og kanoner bag min hæk.
Mens de andre går og sveder for at gi hinanden lak,
vil jeg pusle med rødbeder, selleri og pastinak.

Jeg vil ikke slås med bisser, jeg vil så og ikke slå.
Selv de rødeste radiser kan man roligt lide på.
Der er nok af danske helte som er danske hele dag’n,
og går rundt og spænder bælte, mens de råber; Fy for Fan.

Livet er en dejlig gave, jorden er en herlig jord.
der er øller i min mave, der står krokus på mit bord.
Når reserverne skal stille for at splitte kloden ad
skriver jeg med kruspersille verdens mindste heltekvad.
(Halfdan Rasmussen)

uffe hellum, Anne Bruun, Steen K Petersen, Birgitte Nielsen, Lisbeth Nykjær, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

nils valla, så længe truslen ikke kommer fra Putins hoved, så ville jeg være bekymret.

Rikke Nielsen

Jan Fritsbøger

"men er den "gode soldat" bedre, end det menneske som hellere vil dø end dræbe ?"

God eller ond.. det er jo ikke det, det handler om. Måske nogle føler et behov for at beskytte dem, der kan have svært ved at beskytte sig selv. Jeg vil f.eks. gerne beskytte mine børn og min gamle mor. Hvis jeg ikke har træning i dette, kan det blive meget svært.

Jan Kauffmann

Jan Fritsbøger
Der sendes Ingen danske værnepligtige på missioner nogen steder i verden,
Du burde opdatere din viden om hvem og hvad i forsvaret.

Jan Fritsbøger

Rikke truslen kommer fra militarismen ikke bare fra Putins hoved, og den er jo gensidig, så du har al mulig grund til at være bekymret,
det er totalt løgn når man ensidigt taler om truslen fra Rusland/Putin, og "glemmer" at NATO opleves (med rette) som en særdeles nærværende og aggressiv trussel af dem som USA har valgt skal være fjenden,
og som i årtier har måttet acceptere at NATO rykkede tættere og tættere på,
vi er længe blevet tudet ørerne fulde med dæmonisering af Putin, og selvfølgelig er din holdning til Putins farlighed påvirket af denne målrettede fjendebillede-skabelse,
og desværre har Putin selv bidraget med mere end tvivlsomme handlinger,
men en tilsvarende dæmoniseringskampagne imod USA og de siddende præsidenter, ville faktisk ikke være hverken svær at skabe eller svær at begrunde med fakta,
forskellen er såmænd blot, at vi ikke hører om USAs tvivlsomme handlinger i samme grad, vi får i stedet nogle løgnagtige historier om USAs gode hensigter,
så vi kan anse USA som forkæmpere for retfærdighed og andre gode ting som for eksempel demokrati,
det er bare ikke sandheden, langt fra, USA er og har længe været militarismens store magtbase, og reelt den de facto største trussel imod fred, og det mest krigsførende land i verden,
og den primære drivkraft bag militarismens opblomstring.
faktisk havde der slet ikke være krig i Ukraine uden USAs aktive indsats, og selvfølgelig heller ikke i alle de lande som USA har overfaldet siden 2 verdenskrig, og de er mange.

Rikke Nielsen

Jan Fritsbøger, jeg er med på at politik og historie gør alting kompliceret. Der kan altid findes en undskyldning for aggression et eller andet sted. Men lige nu, i dette øjeblik, er det Putin, der er den store aggressor, det er Putin der invaderer Ukraine og slår civile ihjel, og jeg mener, at du får brug for rigtig gode argumenter for ikke at acceptere dette.

Utroligt så meget krigsliderlighed og militaristisk retfærdiggørelse der opstår i kølvandet på tragedien i Ukraine. Først afskaffelse af forbeholdet og nu skal kvinder tvinges til at lære at slå ihjæl. Selvfølgelig skal værnepligten afskaffes for mænd og så slet ikke indrages til kvinder. Men når det er sagt så er det vel på tide - når vi nu skriver 2022 - at der bliver lavet kønskvotering i forsvaret så der er mindst 50% kvinder. Endelig kan jeg dog ikke få ind i mit hovede hvorfor vi i det hele taget skal have et militær - når vi nu skriver 2022!. I Costa Rica har man ikke haft en hær siden 1948 og det land er aldrig blevet angrebet eller oplevet krig (det er dog både Panama (af USA) og NIcaragua (først af vestlig støttet Sandinister og siden af USA støttede contra'er). Men nu har jeg jo heller ikke aktier i militærindustrien som står til over 2.000% vækst i 2022 takket være krigsforskrækkelsen. Godt jeg er så gammel at jeg ikke vil se hvor det hele bærer hen. Jeg er slet ikke tryg for mine børnebørn

Michael Kamp, uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Anne Bruun, Steen K Petersen, Birgitte Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Henning Andersen, Carsten Munk og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

Jeg er nysgerrig på at vide om man så stadig kan melde sig som militærnægter ifald der indføres tvungen værnepligt?

Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

For at nuancere lidt så er Putin ikke ene om at være aggressor. Der er andre i det selskabet

Lidt nede i dokumentet kan man i øvrigt se hvordan USA tæppebompede Afganistan i 2001. Det år opgjort til 17500 bombeangreb.

Niels Erlinger

Selv på dette sene tidspunkt, hvor tættekammen har været på spil og kun efterladt de velfriserede og dem med skilning i den rette side, kan man alligevel konstatere, at Mogens Glistrups gamle forslag om, at vi skal skifte vort forsvar ud med en automatisk telefonsvarer som siger: Vi overgiver os!!, har slået rod på venstrefløjen.

Her kan vi læse os til at hvis vi blot skiller af med alle våben, så bliver der øjeblikkeligt fred på jord. Med andre ord, vi skal alle bare være enige om, at afskaffe alle våben.

Er der nogen der kan nævne bare eet eksempel på, at alle har været enige om noget som helst??

Nej vel.

Jeg plejer at bruge sætningen, at lige siden menneskeheden kravlede ned fra træerne, har vi udviklet våben eller redskaber, som kan ramme fjenden eller byttet, hårdere, hurtigere, mere præcist eller længere væk.

Og hvis vi ikke havde haft muligheden for at udvikle våben, så ville vi være nødt til at kravle tilbage til træerne.

Rikke Nielsen

Pia Nielsen, jeg tror da heller ikke, at nogle er i tvivl om, at der er andre aggressorer i verden end Putin. Det gør bare ikke situationen bedre, skulle jeg mene. Og selvfølgelig har Putin en gruppe af ledere omkring sig. Han symboliserer dog den magt, der er godt i gang med at invadere selvstændigt ukrainsk territorie.

Og det kan da godt være, at nogle af jer synes, at det er ligegyldig pladdersnak, at de kan give en bekymring om, hvad Putins planer derudover er.

Engang imellem bestemmer man bare ikke selv, at man bare gerne vil have lov til at pusle med rødbeder, selleri og pastinak. Dejligt hvis verden var så nem at gå til. Det er typisk aggressoren, der bestemmer dét.

Steffen Gliese

Et lille hint, Jan Kauffmann, kunne være Kjeld Abells glimrende dram 'Eva aftjener sin barnepligt'.

@ Rikke Nielsen.

Inden du kan deklarere en fjende er der en masse "mellemregninger" du lige må have gjort op, for at definere dig selv, hvem din fjende er, hvorfor, osv
Derpå skal du tolke andres handlinger, som du i realiteten kan opfatte omvendt end det ellers var hensigten for de handlende.
Det hele foregår i dit hoved.

Rikke Nielsen

nils valla, tal for dig selv :-)

Rikke Petersen

Værnepligt bør være frivillig for både mænd og kvinder.

Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

@Rikke Nielsen.

Du skriver højere oppe:
"Det kommer an på den trussel, der er udefra."

En trussel udefra er et projection og udspringer fra dit hoved :-)

Det manglende link
https://www.salon.com/2022/01/11/the-us-drops-an-average-of-46-bombs-a-d...

Og det undskylder ikke Putins invation.

"Det er typisk aggressoren, der bestemmer dét"

Ja der har USA og allierede nok klart en førsteplads

@ Rikke Petersen.

Det har altid været god kutume med almindelig værnepligt, hvis overhovedet det skal være, da professionel hær kan bruges begge veje (også mod sine egne)

Det har intet med politisk ståsted at gøre. Der er bare nogle der mener at konflikter løses bedre med diplomati end med køller.

Michael Kamp, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

nils valla, det er da pokkers så travlt, du har med mit hoved LOL Måske du skulle få dit eget undersøgt ;-)

Rikke Nielsen

Pia Nielsen, det skal jeg huske at fortælle de ukrainske flygtninge...

De Militære planlæggere i Pentagon kalkulerer ikke med FREDSSPØRGSMÅLET
kriseforebyggelse og freds-opbygning hører ikke under dette "regie".
NATOs militær-strategi bygger på udvidelse / at integrere flere medlemmer - og udvikling af nye våbensystemer - fælles-financierede !
Atlantpagten har ingen planer om nedrustning - (såvel som andre stormagter).
...opretholdelse af denne "ideologi" giver ikke freden nogen chance.

Argumentet for militær udvidelse og den fælles Sikkerhedspolitik bliver omtalt som garantier - "så indlysende modsætninger " - får min mistro til at vokse.

jens peter hansen

Pia Nielsen der har været værnepligt for alle mænd siden 1866. Før var det kun bonderøvene. Man har kunnet være militærnægter siden 1916. Fra 1972 hedder det civil værnepligt. Det er grundloven der omtaler pligten, som altså ikke gælder kvinder. Hvis der blver indkaldt værnepligtige som ikke vil være i militæret kan de altså nægte. Det vil i givet fald gælde alle også kvinder.

Realisme om krigens grufuldheder , kan være vanskelig at forstå for dem som altid har levet i det trygge Danmark, hvor der intet mangler og hvor de fleste har set krigen og døden på en "flad" skærm -
- her bliver krig af mange opfattet som idyl og leg.

Overvejelser om deltagelse i krig, bygger på troen at man har indflydelse, at man kan styre alt det "shit" - men her kan man ikke bestemme spillets regler.

En krig , i den 3dementionel virkelighed, har intet med krigsspil og E-sport at gøre, når man befinder sig midt i helvede er det for sent at fortryde - tal med andre som kender til de psykiske bivirkninger, inden....

Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kvinder kan både arbejde som torturbødler og mordere; skydevåben er opfundet og kræver mig bekendt ikke Y-kromosomer for at betjene. Jeg tror ofrene og de efterladte er ligeglade med, om bødlen er mand eller kvinde.

Jeg synes, vi skal opruste med en 100% frivillig forsvarsstyrke, der hovedsaglig arbejder med infrastruktur, civilrettigheder, nødhjælp, men også militær opbakning om truede institutioner. For eksempel som da rigsdagen i usa blev angrebet af terrorister.

Samtidig bør vi skærpe definitionen af, hvornår en institution er "truet". I en retsstat har borgere ret til at demonstrere, også når det er upraktisk eller bekosteligt eller irriterende eller politisk uhensigtsmæssigt. Vi skal ikke konfiskere tibet-flag, men ved blokade med udstyr, er det meget rimeligt at konfiskere udstyret, så de vrede mennesker kan demonstrere videre med deres bannere og nazi-flag, men uden megafoner og traktorer og lastbiler.

I en krigs-zone og en efter-krigs-zone er der givetvist brug for kompetente mineryddere og valgobservatører og sprog-eksperter med uddannelse i lokal retstradition. Vi har efter min mening brug for færre jagerpiloter og bødler, men flere jurister, sprogfolk, ingeniører, og medicinsk basisuddannede.

Et ideelt dansk forsvar består ikke af 18-20 årige bevæbnede børnesoldater, men 25-35-årige eksperter i oprydning og civilrettigheder.

For lige at rydde en misforståelse af vejen: Man kan ikke sammenligne værnepligten med barsel eller fordeling efter køn inden for forskellige fagområder mm.. Der er en fundamental forskel på grundlæggende og konkret juridisk funderede pligter og rettigheder, og så forskellige statistisk konstaterbare forskelle, der især har personlige valg som udgangspunkt.

Værnepligten kan først og fremmest sammenlignes med stemmeretten. Og udviklingen af disse to institutioner hænger også historisk nøje sammen. Det er f.eks. almindeligt velkendt, at Schweiz først meget sent fik kvindelig stemmeret. Mindre velkendt er det, med hvilke argumenter denne diskrimination blev opretholdt. Men i Schweiz har man altid sat såvel de demokratiske rettigheder, som forsvarsviljen meget højt, herunder sammenhængen mellem de to. Og i mange år var det et gangbart argument, at kvinder jo ikke kunne have stemmeret, når de ikke var forpligtet til at forsvare landet.

Jan Fritsbøger

Rikke tror du nogen her accepterer invasionen ? ?
og så tager du i øvrigt fuldstændig fejl hvis du mener det udelukkende handler om Putins aggression,
der er en forhistorie som faktisk handler om USAs indblanding i Ukraines inde anliggender,
med aktiv støtte til nazistiske militser i form af penge våben og "rådgivning", og en indblanding som har initieret kuppet mod Janukovicz og bragt zelenskyy til magten,
en indblanding som faktisk har ført til at Rusland følte de ikke kunne gøre andet end invadere,
jeg mener afgjort at invasionen er en tåbelig, unødvendig og uanstændig handling,

men jeg mener også at USAs indblanding er i den grad uanstændig og ja også tåbelig, i hvert fald hvis deres intention var/er at støtte det ukrainske folk, eller at bakke op om frihed og demokrati, jeg må så indrømme at de løgne har jeg aldrig troet på.

Jan Fritsbøger

inde=indre !

Jan Fritsbøger

PIa "Det har intet med politisk ståsted at gøre. Der er bare nogle der mener at konflikter løses bedre med diplomati end med køller."
Rikke: "Pia Nielsen, det skal jeg huske at fortælle de ukrainske flygtninge..."
hvis man spørger de Ukrainske flygtninge er der ingen som helst tvivl om at de svarer at også de vil foretrække diplomati.

Rikke Nielsen

Jan Fritsbøger, mon ikke vi alle foretrækker diplomati fremfor en atombombe, men Putins invasion af Ukraine er ikke en diplomatisk handling. Vi kan selvfølgelig bilde os selv ind, at gør vi ikke noget (strudse-taktikken), så glemmer han os måske. Men dertil er hans had til vesten for stor og hans mindreværd ligeså.

Og jo, der er så mange undskyldninger på banen for Putins invasion af Ukraine, at man skulle tro, at der var tilsvarende opbakning til den. Man undskylder sgu da ikke en morder.

Anders Hüttel

Der var kvinder i artilleriet i 1987 på KAR. Er denne tråd ikke lidt forsinket?
Alle borgere burde give noget af sig selv - mindst 10 år af deres liv til samfundet!!!!!!

Christian Thorup

Flere pædagoger, flere sygeplejersker og flere lærere, men nej nu skal vi have mere millitær. Jeg tror jeg er mere bange for vores egne magthavere og deres snarligt større krigsmaskine end jeg er fra udefrakommende - det meste vold foregår også i hjemmet på trods af, at det er her vi føler os sikrest.

Mere militær i verden er bare den forkerte vej at gå og hvis vi to ansvar, virkelig tog ansvar nægtede vi at hoppe med på den galej, hvilket virkelig kræver mod i den nuværende situation.

Rikke Nielsen

Christian Thorup, det er bare ikke os alle, der har lyst til at være underlagt Putins enevælde.

Sider