»Alt, alt for dyrt«: Udskældte pluginhybrider har fået 8,3 milliarder i klimarabat i 2021

Bilejere, der i 2021 har købt en ny pluginhybridbil, har i gennemsnit fået 195.800 kroner i skatterabat. Dermed er den samlede klimarabat til bilerne langt større end Skatteministeriets tidligere vurdering. En dyr løsning med minimal klimaeffekt, fastslår eksperter
Arbejdere i gang med at samle en Porsche Panamera Hybrid på en bilfabrik i Leipzig. Der er næsten ingen steder, hvor pengene ville være dårligere givet ud end ved pluginhybrider, når det handler om at nedbringe CO2-udslip.

Arbejdere i gang med at samle en Porsche Panamera Hybrid på en bilfabrik i Leipzig. Der er næsten ingen steder, hvor pengene ville være dårligere givet ud end ved pluginhybrider, når det handler om at nedbringe CO2-udslip.

Jan Woitas

Indland
3. marts 2022

8,3 milliarder kroner. Så meget har de 40.500 pluginhybridbiler, der blev solgt i 2021, i alt fået i skatterabat.

Det svarer til en gennemsnitlig klimarabat på 195.800 kroner til hver af de udskældte biler med kombineret el- og benzinmotor, viser et nyt svar fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg.

Dermed er den samlede skatterabat til pluginhybrider langt større, end hvad ministeriet hidtil har anslået. Tilbage i maj 2021 vurderede Skatteministeriet i et svar til Folketinget, at rabatten i gennemsnit var på 108.700 kroner per bil, hvilket ville svare til en samlet skatterabat på lidt over fire milliarder kroner i 2021.

Danske og udenlandske undersøgelser har vist, at bilerne ofte udleder dobbelt så meget CO₂ som grænsen på 50 gram CO₂ per kilometer i den bilaftale, som regeringen og støttepartierne indgik i december 2020. Dermed er bilerne i mange tilfælde lige så belastende for klimaet som almindelige benzin- og dieselbiler, viser en undersøgelse fra Vejdirektoratet.

Alligevel får bilerne en skatterabat, fordi de anses som ’grønne’ i regeringen og støttepartiernes bilaftale.

Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet understreger, at skatterabatten hurtigst muligt bør droppes, da pluginhybridbilers klimaeffekt i bedste fald er minimal.

»Det er en alt, alt for dyr klimapolitik,« siger Mogens Fosgerau. 

»Man kan spørge, hvor meget klimapolitik man har fået for de penge, og det er ikke ret meget,« siger han.

Også Det Miljøøkonomiske Råd, bedre kendt som vismændene, anbefalede i deres seneste rapport at skrotte rabatten. Ifølge vismændene viser analyser, »at pluginhybridbiler ikke kan leve op til de lave CO₂-emissioner, der oplyses fra fabrikantens side«.

»Det er store tilskud til noget med en lille klimaeffekt. Det er en dårlig idé,« siger økonomiprofessor Lars Gårn Hansen fra Københavns Universitet, der også er miljøøkonomisk vismand.

Regeringens tre støttepartier vil alle have genforhandlet bilaftalen med henblik på at udfase rabatten. SF’s politisk ordfører, Signe Munk, påpeger, at der sælges mange flere pluginhybrider end forventet.

»Det er på sin plads, at vi nu får lavet en hurtigere pensionsplan for den her skatterabat til pluginhybridbiler,« siger Signe Munk.

Som Information og DR’s Detektor har afdækket, tilbageholdt Skatteministeriet i månedsvis resultaterne fra en kritisk undersøgelse om danske pluginhybrider, selv om både medier og Folketinget efterspurgte tallene.

Undersøgelsen af de danske biler viser, at pluginhybrider typisk ikke bliver kørt grønt, sådan som forhenværende skatteminister Morten Bødskov gentagne gange har påstået. Den nye skatteminister, Jeppe Bruus, åbnede på et samråd i februar for at genforhandle bilaftalen og vil efter planen indkalde til drøftelser i marts.

’En slags greenwashing’

I det nye svar til Folketinget anslår Skatteministeriet også det provenu, der kunne være havnet i statskassen uden den generøse skatterabat til pluginhybrider. Ifølge ministeriet ville det være på en milliard kroner alene i 2021.

At tabet for statskassen ikke er identisk med skatterabatten, skyldes, at ministeriet formoder, at mange mennesker ville have købt en anden type bil eller måske slet ingen bil, hvis skatterabatten ikke havde været så høj.

Under alle omstændigheder har klimarabatten stik imod hensigten været med til at få tusindvis af biler, som i realiteten slet ikke er grønne, ud på de danske veje, forklarer Mogens Fosgerau.

Størrelsen på skatterabatten til pluginhybrider afhænger af, hvilken type bil man køber. Gennemsnitsrabatten på 195.800 kroner er opgjort ud fra det faktiske salg af pluginhybrider i 2021, oplyser Skatteministeriet.

Ser man på, hvad man kunne få af CO₂-reduktioner på andre områder ved at bruge en milliard kroner, så er der ifølge Mogens Fosgerau faktisk næsten ingen andre steder, hvor pengene ville være dårligere givet ud end ved pluginhybrider.

»Det er rigtig svært at finde på nogle dyrere reduktioner,« siger han.

Lars Gårn Hansen er enig: »Tilskud til biler er et af de dyreste steder, hvor man kan bruge pengene. Og blandt dem er hybridbiler der, hvor man får mindst for pengene,« siger han.

Ved årsskiftet var der indregistreret knap 80.000 pluginhybridbiler i Danmark. Dermed har udviklingen allerede nu passeret det antal solgte pluginhybrider, som regeringen og dens støttepartier forventede over hele årtiet.

Som Information tidligere har beskrevet, var partiernes hensigt, at ti procent af de i alt 775.000 aftalte grønne biler i 2030 skulle være pluginhybrider. Altså i alt 75.000 i 2030.

Allerede tilbage i januar erklærede prodekan på Aalborg Universitet, Jakob Stoustrup, der har kaldt pluginhybrider for »en slags greenwashing«, sig bekymret over det stadigt større tab for statskassen.

»Denne del af bilsalget bliver meget dyrt for skatteyderne. Og hvad værre er, så får samfundet for denne investering langt mindre klimaeffekt end først forventet – hvis nogen effekt overhovedet,« udtalte han til Information.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skatteministeriet.

Præcisering:

I en tidligere version af denne artikel skrev Information, at skatterabatten til plugin-hybridbiler var på 7,5 milliarder kroner i 2021. Skatteministeriet oplyser, at det rigtige tal er 8,3 milliarder kroner i 2021. Information beklager.

En grøn bilrevolution?

Store afgiftsrabatter har fået salget af pluginhybridbiler i Danmark til at eksplodere. Men mens regeringen taler om en »grøn revolution«, advarer eksperter om greenwashing for milliarder af skattekroner. I denne serie undersøger Information, om bilrevolutionen faktisk er grøn, grå eller sort.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er meget lidt styr på neoliberalismens grønne omstillingsiver, som - for at sige det mildt - jævnligt går i sort, mens inkompetence og spekulation er alt hvad der er tilbage.

John Scheibelein, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad, erik pedersen, Steen Obel, Eva Kjeldsen, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Carsten Munk, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Kim Haagensen

Hvad er så ifølge Information den “rigtige pris” for en reduktion af CO2 udledningen med 50-60%?

Ole Olesen, Holger Nielsen, Bent Nørgaard og John Hansen anbefalede denne kommentar

Se nu at få udviklet denne historie journalistisk. Det er jo udtryk for dovent journalistik til stadighed at hente de samme eksperter frem, der kan bekræfte hinanden og de to journalisters dogme. Som journalist må det være relevant at bore dybere: Hvorfor er der ikke den ventede klimagevinst? Hvad hænger det sammen med? Er der for få ladestandere? Er det for besværligt? Er bilisterne for dovne? Er prisforskellen på fossilt brændstof og el for lille? Eller hvad er forklaringen? Og kan der gøres noget ved det? Kom nu i gang. I skal bore meget dybere i denne historie

Frank Borchorst, Benn Høy, Peter Krogh, Ole Olesen, Lone Gravgård og Steen Obel anbefalede denne kommentar

" gennemsnit fået 195.800 kroner i skatterabat."

De har ikke fået noget. De har betalt mindre i skat, men det er ikke det samme som at få noget. Drop nu den MiniSand argumantation.

Erik Fuglsang, Michael Hullevad, Mogens Kjær og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Nils Bøjden - sikken forvrøvlet konklusion!

Jacob O, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Det mest miljømessige er at købe en CV2, den kører langt på litern, den er hurtig at bygge . den er billig at eje og lave., simpethen , en miljø- bil.

jens christian jacobsen

Er en CV2 det samme som en 2CV? Troede de var gået ud af produktion for flere år siden. De blev allerede i slutningen af tresserne forbudt i Sverige fordi det var for risikabelt at køre i dem...

Kim Houmøller

En 2CV har en elendig brændstoføkonomi og er en sikkerhedsmæssigt katastrofe.

Min viden om, hvad der foregår i klimaforskningens maskinrum er noget større end min viden om biler og skatterabatter. Men jeg har da selv haft de samme tanker, som Niels Bøjden, og ville blive glad, hvis Kim Houmøller vil fortælle mig, hvorfor det er noget vrøvl, når det drejer sig om skatterabat på hybridbiler.

Mit og Niels Bøjdens argument forudsætter, at en hybridbil koster det samme at købe som en tilsvarende benzin/dieselbil. Køberen får altså brugsmæssigst samme bil til samme pris med det nuværende nedslag i beskatningen. Hvis en bilkøber skal have noget forærende, så skal han eller hun købe en almindelig bil til knap 200.000 kr. mere end den påtænkte hybridbil. Og herefter få de 200.000 kr. refunderet. Hvis den indledende forudsætning ikke holder. Så korrigerer man bare de knap 200.000.

Jeg ville også blive taknemmelig, hvis nogen af dem, der anbefalede Hanne Utofts kommentar, ville fortælle mig, hvad den har at gøre med eventuelle skatterabatter. Så ville jeg lettere kunne finde ud af, om det er mig, neoliberalismens grønne omstillingsiver eller Hanne Utoft, der er gået i sort.

Hvad angår 2CV-erne, så vil jeg anbefale at, I venter med at købe dem, til hospitalerne ikke længere er belastede af Korona-patienter. Så er der en chance for, at der bliver plads nogle af dem, der vil blive indlagt med trafikskader eller med luftvejssygdomme. Sikkerheden i en 2CV er utrolig ringe og en den sviner ualmindeligt meget i forhold til en moderne bil.

Så havde den gamle mand vist ikke mere at berette om i denne omgang. Men hvis I vil vide noget om klimaforskning og de danske klimabenægteres bondefangeri, samt om Politikens modvilje mod at afsløre dem, så læs venligt min kommentar til Martin Bahns oversigtsvenlige artiklen fra 28.februar om hovedkonklusionerne fra FN’s nye klimarapport.

Erik Fuglsang, Ole Olesen, Vivi Hemmingsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Lone Gravgård

Som jeg har nævnt før:
Solen skinner og oplader dermed, gennem vores solpaneler, bilens batterier. Mere grøn kan det ikke bliver.
Ud af 12.000 km/året kører jeg halvdelen på strøm (= korte afstande). Resten på benzin (= lange afstande) grundet manglende eller besværlige oplad muligheder.
Hvis ikke for rabatten ville jeg stadigvæk køre i den 10 år gamle dieselbil. Dvs ingen CO2 reduktion og slet ingen (reducerede) afgifter i statskassen.
Information må gerne holde op med det her unuancerede råberi. Det er nu 5. gang indenfor et halvt år I kommer med den samme historie med halve sandheder.

Vivi Hemmingsen

Jeg er stor tilhænger af elbiler, og håber på at infrastrukturen for ladestationer hurtigt bliver bedre for os der bor i vandkantsdanmark.
I mellemtiden er jeg den glade indehaver af den udskældte pluginhybrid, som jeg gør mig stor umage med at køre så meget på el som overhovedet muligt. Jeg bor ude på landet, men kan klare det daglige kørebehov med indkøb og tur til stranden på el, og jeg har i hele 2021 kun brugt 361 l benzin. Her skal det nævnes at det meste af min familie bor ca 150 km væk.
Min sommerferie foregår som fastligger på en campingplads 15 km fra min bopæl. Jeg flyver ingen steder.
Så jeg nægter at lade mig kue af den udskamning der sker lige nu fra alle dem med de rigtige meninger, når jeg ved med mig selv at jeg gør mig umage med at undgå unødig afbrænding af benzin.
At folk med firmabil ikke gider lade deres bil op skal vel ikke ligge andre samvittighedsfulde hybridbilister til last.
Det handler jo også om at vi skal køre/forbruge mindre hvis vi skal redde lidt jordklode til vores efterkommere.

Ole Olesen, Michael Hullevad og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Karin Mette Petersen

For den skatterabat kunne der købes 8-10 gode elcykler i stedet for 1 hybridbil. Mon ikke pengene var givet klimamæssigt bedre ud på den måde?

jens christian jacobsen

Detektor og mange andre kilder citerer bl.a. Mogens Fosgerau for at sige at hybridbiler er 'sorte.' Det baserer han på et gennemsnit på 84 g udledt CO2 pr. kørt kilometer. Ca det samme som en benzinbil udleder.
Men derfor kan det jo godt være at Søren, Mette og Per kan komme længere ned i deres hybrid-biler. Det er gennemsnitstal.
EU vil i øvrigt udfase hybrid-biler som grønne i 2026. Fire år før regeringen herhjemme.

Tommy Gundestrup Schou

Hybrid er og har altid været en smutvej for bilproducenterne til at vaske deres CO2 regnskab. Dette kan de gøre ene og alene fordi den måde man måler udledning af CO2 på kun i meget sjældne tilfælde reelt passer til virkelighedens måde at anvende en hybridbil.

Der er helt sikkert mange mennesker der kører en del på el-delen, men besparelsen på CO2 udslippet står bare slet ikke mål med besparelsen på afgiftsbilletten.

Det er rent klima-blændværk.

Jacob O, Inge Lehmann og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Det eneste retfærdige vil være at brugen af biler og deres udledning bliver beskattet!
Registrerings afgifter er "dummebøder" hvor man betaler for ejerskab og "forventet forbrug". Ja tak til kørsels afgifter der "straffer" brugerne.
Vores vidunderlige SKAT kan ikke overkomme at administrere en sådan ordning (pt). siger de selv. Ikke en gang ejendomsvurderinger er brugbare. Alligevel har man postet +3mia i et vurderingsværktøj.

Søren Kramer

Klimabelastningen fra store batterier i elbiler er svær at køre hjem, og turen sydpå bliver for de fleste i fly eller lejet bil. Det er virkeligheden i dag.
Plugin hybrider var en fantastisk teknologi til en overgangsordning, og kunne være langt bedre for klimaet en ren elbiler, hvis afgiftlempelserne var målrettet co2 belastning og ikke skalkeskjul for at give skattelettelser til middel og overklassen.
Når afgifterne er indrettet så store fede øser får store rabatter kan det ikke undre man får biler på vejene hvor mange ikke har noget incitament til at lade dem op.

Når man engang erkender store lithium batterier ikke er lykken, kan man samtidigt tage et blik på beskatningsmodellen af biler og vurdere om det ikke var bedre at beskatte folk mindre på at arbejde end at give dem stor rabat for at køre fed BMW. Elektrisk eller på konventionel brændstof.

Morten Balling

Enhver kilometer en hybridbil kører på andet end "ren vindmølle el" bruger benzin, og udleder CO2. Imens slæber den både rundt på bilen selv, og en halv elbil, som nu blot er dødvægt. Derudover kommer langt det meste el i Verden ikke fra vind eller sol, og så er der det med at produktionen af selv en brintbil ikke er sindsygt "grøn".

Der var engang en masse bilejere, som troede på at diesel var "miljøvenligt". Tell me lies, tell me sweet little lies...

Der er tydeligvis nogen af jer, der tænker at i simpelthen ikke ville overleve uden en bil. Der var engang en dame som hed Marguerite Viby, som sang en vise der hed "Før Vi Fik Bil". Prøv lige at lade den sive ind langsomt. Der må have været forfædre som overlevede uden en SUV med træk på alle fire hjul, læder og cruise control. Tænk!

Morten Balling - jeg er enig i det du skriver. Derudover kan jeg godt tænke, at ret mange nok ikke tænker specielt meget over, at når man kører rundt i en benzin- eller diesel bil i fx København, så udsætter man andre for den sundhedsskadelige os fra sin bil i ret stor grad, fordi i en bykerne færdes mennesker i ret stort antal gående og cyklende lige ved siden af den række af biler der kører der.
Jeg ved godt at en del har et kørselsbehov fx når man skal på arbejde. Men jeg tænker, at en del kunne vælge alternative transportformer, fx det offentlige eller dele elbiler eller cykle - fx det sidste stykke i bykernen hvor rigtig mange mennesker færdes på gaden. Eller fravælge nogle af de køreture der er mindre nødvendige.

Erik Fuglsang

@Kim Houmøller
03. marts, 2022 - 06:12
@Nils Bøjden - sikken forvrøvlet konklusion!

Måtte vi venligst udbede os en velargumenteret underbyggelse af dit udsagn!

Anders Bentsen - nej, jeg er enig med Morten Balling i, at en del måske kunne undvære at køre den mængde de gør.
Derudover ser jeg som Morten Balling også hybridbiler som ret meningsløse fordi de ifølge undersøgelsen udleder lige så meget CO2 som benzin/diesel biler gør, og jeg tror at folk ofte ikke oplader dem eller kører hurtigere en 50 km/t i byen, og så udleder de stadig bilos