forsvaret
Læsetid: 6 min.

Eksperter: Det er vigtigt, at de ekstra penge til forsvaret bliver investeret klogt i ny teknologi

Selv om vi akut mangler krudt og kugler, så er fremtiden for det danske forsvar baseret på højteknologi – og det kræver, at de nye penge til forsvaret bliver brugt rigtigt, forklarer eksperter
Danmark har ikke sin egen produktion af ammunition. Derfor løb forsvaret sidste år tør for krudt og kugler, da den spanske leverandør skred fra en rammeaftale. Arkivfoto fra 2009 af indleverede patroner i forbindelse med frit lejde.

Danmark har ikke sin egen produktion af ammunition. Derfor løb forsvaret sidste år tør for krudt og kugler, da den spanske leverandør skred fra en rammeaftale. Arkivfoto fra 2009 af indleverede patroner i forbindelse med frit lejde.

Claus Bech

Indland
25. marts 2022

Det danske forsvar mangler krudt og kugler.

Den korte udgave af den lange historie er, at man i 2008 privatiserede Danmarks eneste ammunitionsfabrik og solgte den til den spanske ammunitionsfabrikant Expal.

Efter nogle år med underskud lukkede Expal i 2020 den 335 år gamle, danske virksomhed, og i 2021 løb den spanske fabrikant så fra en rammeaftale om at levere ammunition til forsvaret.

Det betød, at Forsvaret sidste år måtte ud bagest i køen på det dyre, internationale marked for at skaffe ammunition til alt fra håndvåben til tungt artilleri.

Det er ikke optimalt, særligt ikke i lyset af den russiske invasion af Ukraine.

Det er én af de udfordringer, det danske forsvar og den danske forsvarsindustri står over for. Helt akut skal der fyldes på hylderne, så tingene ligger klar, hvis – og helst ikke når – behovet opstår.

På lidt længere sigt står forsvaret over for en større omlægning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Højteknologi er især et hyper effektivt luftforsvar!

Vi ser nu i Ukraine hvor mere eller mindre forsvarsløse de er mod missiler der regner ned over storbyerne og jævner dem med jorden. I Danmark er vi endnu mere sårbare såfremt nogle skulle finde på lignende.

Vi mangler simpelthen et moderne missilforsvar, et missilskjold, der kan afværge og nedskyde andre missiler, fly m.v. over dansk territorium.

Det hjælper intet at vores jordbundne militær er up to date (hvilket de ikke er i dag, men hypotetisk), hvis vi ikke kan forsvare os mod indkommende missiler og fly.

I øvrigt vil et effektivt missilforsvar og gengældelse beredskab også kunne spare menneskeliv, frem for de skal i direkte kamp.

Jacob Nielsen, Ole Olesen, Torben Lindegaard og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

@ Peter Hansen.

Hvorfra har du, at det regner med missiler ned over ukrainske storbyer, og jævner dem med jorden?

Du begrunder dit ønske om mere militær med rene gætterier om krigen i Ukraine!

I øvrigt har både Kina, Rusland og Nordkorea missiler der kan bryde gennem missilforsvarssystemet US benytter.
Men det er måske missilforsvar imod Iran du skriver om (som amerikanerne jo foreslog :-)

Og så lige en vending omk det der med ny teknologi.
Inden de planlagte øget forsvarsbudgetter endnu er trådt i fuld kraft, inden "nye" våben er fuldt implementeret i militæret, er det ikke mere ny teknologi, kun dyr teknologi.

henrik poulsen

Jeg tror ,at det vigtigste at opruste i er cyberforsvar. Den hovedløse og jubeloptimistiske digitalisering har efterladt os meget sårbare for angreb her. For nogle år siden blev dele af det engelske sundhedsvæsen lagt ned af et IT-angreb. Det er alvorligt. Hvis man er god til IT, og det er der mange der er, kan man lægge store dele af et digitalt samfund ned uden at fyre et eneste skud.

@ henrik poulsen.

På samme måde man kan lægge hele samfund ned ved brug af økonomisk pression, uden at fyre et eneste skud.

@nils valla

Gætterier, hvor har du det fra?

Der er utallige vidner og frie medier i Ukraine fra hele verden til at dokumentere denne evidens og disse russiske krigsforbrydelser, hverken mere eller mindre.

Sandheden kan omgåes for en stund, men ikke for evigt!

Kina, Rusland og Nord Korea, og sikkert andre diktaturstater, tror de kan gennembryde USA´s missilforsvarssystemer. og lad dem bare blive i den tro.

Uanset er det ikke noget argument for at vi ikke bør have et moderne luftforsvar og militær som både kan afværge og som man kan stikke sig på.

Husk, at selv et hvepsestik gør ufatteligt ondt og er noget man helst undgår, så med den rette teknologi og kapacitet, så kan Danmark sagtens gøre en kæmpe forskel hvis man tør og har viljen til det.

Andreas Munk-Madsen

I fredstid er ammunitionsfremstilling underskudsgivende. I hvert fald i en markedsøkonomi. Fordi kapaciteten og dermed udbuddet vil være større end efterspørgslen.

Så det var da en genistreg, at vi slap af med det.

Bortset at vi så fik et forsyningsproblem i krigstid. Forøvrigt fuldstændig analogt til værnemidlerne. Dem kom vi også kun til at mangle, fordi der kom en epidemi.