Forsvaret
Læsetid: 8 min.

Mange flere uden baggrund i Forsvaret uddanner sig som officerer end tidligere

Andelen af ansøgere til officersuddannelserne uden en fortid i Forsvaret er steget fra 45 til 60 procent, viser tal fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Kadetterne Rikke Grønning Sell Pedersen og Jeppe Sejerøe-Black er to af dem, der er optaget på officersuddannelsen uden militær erfaring
Som en del af uddannelsen til søofficer træner kadetterne sejlads og navigation i en simulator.

Som en del af uddannelsen til søofficer træner kadetterne sejlads og navigation i en simulator.

Magnus Hove Johansson

Indland
14. marts 2022

På kommandobro B står Rikke Grønning Sell Pedersen og spejder ud over havet.

»Vi er alle frem fem,« siger hun som en kommando til rorgængeren Ladegaard. Han kigger mod styrbord og svarer »Vi støtter 002.« De afventer. »Hold da op!« udbryder hun, »der er dæleme nogle skibe derude, hvordan klarer vi lige den?« spørger hun Ladegaard og peger med sin kikkert på skibene.

Rikke Grønning Sell Pedersen er vagtchefen på sejladsen, som går fra den sydligste spids af Langeland til fyrtårnet på øen Romsø nord for Storebælt. Det er hende, der styrer skibet, kommer med kommandoer og søger for, at skibet bliver inden for den planlagte rute, uanset hvilke scenarier der kunne forhindre det.

På et andet skib står vagtchef Jeppe Sejerøe-Black på kommandobro A og forklarer den selv samme rute til rorgængeren Markussen. De har sejlet i næsten en time, da kommandoerne fra Jeppe Sejerøe-Black bliver færre og færre. Han er rolig, men noget er galt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

At tage folk direkte ind på officersuddannelsen er ikke noget nyt. Om det er godt, er et andet spørgsmål. Personligt tror jeg, man får bedre ledere, hvis de pågældende har været en tur gennem geleddet først.

Carsten Bjerre, Steffen Gliese og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det er noget nyt at tage folk direkte ind på officersuddannelsen, fordi tidligere skulle man kvalificere sig til det, ved at starte som menig, senere sergent, og derefter hvis man havde en studentereksamen, søge om optagelse på en af de tre officersuddannelser.

Men besparelseshensyn tvang forsvaret i en retning, man ikke selv ønskede, fordi den tidligere ordning, som var dyrer, virkede. Officererne kunne det de skulle efter uddannelsen.

Michael Larsen

Ingen problemer i den udvikling. Så længe vi ikke skal i krig.

Steffen Gliese

Fuldkommen bindegalt - og utroligt, at borgerlige politikere, der gør sig til af at prioritere forsvaret af fædrelandet nærmest før noget andet, er dem, der har sparet det hele i bund, så vi ikke engang længere har et forsvar baseret på almen uddannelse af et flertal af befolkningen.
At optage folk direkte på en officersuddannelse er da også en hån imod dem, der står værnepligten og et ansættelsesforhold som konstabler igennem - og et udtryk for, at man har fået en naiv tro på ren boglig viden, også til løsning af praktiske opgaver.
En styrkelse af værnepligten vil til gengæld løse mange af de problemer, vi i øvrigt har som samfund, og som hysteriske og uvirksomme initiativer bliver sat ind imod for formuer, der var langt bedre anvendt til en indsats for borgerne.

Jacob Nielsen

Forsvaret har tidligere brystet sig med at alle generaler og admiraler engang har været menig. Med andre ord så startede alle fra bunden, og kunne efter evne nå den øverste stilling. Men det er med den her uddannelsesreform så blot en saga.

Et helt nyt interview i DR med formanden for danske officerer, viser dog at det vil være en prioritet for dem at få tilbagerullet uddannelsen, til den “gamle” ordning, som virkede, men var dyr, fordi at Forsvaret ikke evnede at holde på de medarbejdere som de havde brugt mange år på at uddanne til eksempelvis skibsnavigatør, maskinmester, suppleret med en god ledelsesuddannelse osv.

Når man ikke evnede det, skyldes det især at vilkår og løn ikke var og er i niveau med et civilt arbejde, faktisk langt under.

At det kostede en tidligere chef for hærens officersskole sin stilling, og forflyttelse til hjemmeværnet, at give udtryk for at den nuværende uddannelsesordning er en forringelse, i forhold til den tidligere, fordi det var en god uddannelse som også hærens officerer tidligere fik, viser at modstanden i forsvarets egne rækker også var stor.

Men når man laver reformer så risikerer man indimellem at skylle babyen ud med badevandet. Og det var jo ikke planen.