Asyl
Læsetid: 9 min.

Flygtningenævnet vurderer risikoen ved at sende syrere hjem forskelligt trods samme grundlag

Efter en artikel i Information i november har Flygtningenævnet ændret praksis, så afgørelser i sager om syriske flygtninge modsat tidligere nu ender forskelligt. På samme grundlag får nogle syrere asyl, mens andre får afslag
Er det sikkert at sende asylansøgere tilbage til Syrien? Flygtningenævnets afgørelser er helt forskellige, selv om grundlaget er det samme. »Afgørelserne har været helt i øst og vest,« vurderer advokat Niels-Erik Hansen, som har repræsenteret syrerne i en række sager.

Er det sikkert at sende asylansøgere tilbage til Syrien? Flygtningenævnets afgørelser er helt forskellige, selv om grundlaget er det samme. »Afgørelserne har været helt i øst og vest,« vurderer advokat Niels-Erik Hansen, som har repræsenteret syrerne i en række sager.

Yamam Al Shaar

Indland
21. marts 2022

Gennem knap to år var Flygtningenævnets linje helt fast: Syriske flygtninge, hvis nære slægtninge har nægtet at tjene i Bashar al-Asads hær, vil kun risikere overgreb i deres hjemland, såfremt slægtningene har haft en særlig profil.

I nævnets afgørelser blev linjen fulgt med stort set de samme formuleringer og altid med henvisning til rapporter fra Udlændingestyrelsen. Det havde frem til udgangen af 2021 fået betydning for 53 syrere, der blev frataget deres asyl i Danmark.

Men siden Information i slutningen af november udgav en artikel, der satte spørgsmålstegn ved grundlaget for afgørelserne, har der ikke længere været nogen fast praksis. Nævnet har optaget artiklen i dets samling af baggrundsmaterialer, og flygtningenes advokater har i flere sager anvendt artiklen i nævnet. Og udfaldet har været forskelligt fra sag til sag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er dog utroligt, hvordan man fortsat cherrypicker mellem forskellige udtalelser i et utal af rapporter fra divergerende kilder og årstal, samtidig med at man zoomer mikroskopisk ind på den ene eller anden detalje i de forskellige nævn, der derefter tolkes vidt forskelligt.

Situationen i Syrien er jo ikke statisk; der er magtkampe mellem militser og den syriske hær uafbrudt om dominansen.
Det eneste der er forudsigeligt er, at hele landet er volatilt hele tiden, og usikkerheden for stor.

Og det eneste retfærdige ville være at give alle slægtninge til desertører og militærnægtere konventionsstatus her og nu, ligesom man gør i andre lande, vi gerne sammenligner os med.

Ete Forchhammer , Kim Folke Knudsen, Lene Basballe, Carsten Wienholtz, Ole Beckman, Marianne Jespersen, John Liebach, ingemaje lange, Steffen Gliese, Gitte Loeyche, nanna Brendstrup, Per Klüver, Thomas Tanghus, Rolf Andersen, Ib Gram-Jensen, Sinne Lundgaard Rasmussen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Der er fra myndighedernes side tydeligvis tale om individuel sagsbehandling. Det må da være betryggende.

Inger Pedersen

Henning Kjær

Ja, det skulle man jo synes.
Men der er et eller andet...
Gud ved, hvad det er, der får mig til at tvivle på den betryggelse?

Bent Nørgaard, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Ingen syrere skal sendes hjem

Det er helt uhyrligt med de her forslag. Det som hændte i Syrien fra år 2014 og frem var at Rusland vandt den store sejr. De fik USA til at trække sig efter at Barrack Obama først havde truet med intervention hvis Assad regimet anvendte kemiske våben mod deres egen befolkning. Det skete efterfølgende i Aleppo og flere byer og amerikanerne stak halen mellem benene.

Læren af det her var, at den russiske hær fik trænet det som de nu vil slippe løs i Ukraine og måske Baltikum Polen med mange flere nationer hvis det går helt galt. Syrien er vor tids svar på den spanske borgerkrig, hvor de autoritære regimer trænede deres hære til at blive kampvante og hærdede. Den syriske befolkning skulle være ofrene og se deres byer efter de russiske terrorbombardementer. Det så nærmest ligeså slemt ud som Dresden i Februar måned 1945 og Warszawa, da tyskerne i Oktober 1944 sprængte og brændte alle resterende bygninger ned til grunden med deres beboere.

Vi så væk - det var rart med lidt russisk støtte til at holde IS nede og brutalitetsindekset var så højt at det passede vores egne regeringer fint at lade Den Røde hær gøre det beskidte arbejde. Selv IS måtte se sig slået med tøndebomber og hele arsenalet af russiske våben.

Imedens havde vi så travlt med vores demokratiske sindelag og assisteret af Fru Merkel med at indgå aftaler med # Demokratiet # på NATO siden i Tyrkiet, så de kunne sætte prop i flygtningestrømmen fra de ødelagte syriske byer, hvor et normalt liv næppe var muligt og alt handlede om at overleve fra den ene dag til den næste dag.

Herhjemme fik vi sømmet ordet flygtninge ind i en kiste, der skulle deponeres i Afrika, hvor # demokratier # i Rwanda skulle tages sig af de formastelige asylansøgere som vovede at tro på, at de kunne lukkes indenfor til civilisationen i Europa og i Danmark. Der var for mange kulturforskelle for uoverskuelige integrationsproblemer for mange muslimer for mange kriminelle osv osv listen over undskyldninger for at holde dem ude for enhver pris var 700 km lang og blev kontinuerligt udvidet med stadig flere argumenter af DF og Nye Borgerlige.

Nu melder ironien sig. Korthuset af restriktioner overfor flygtninge braser sammen efter den russiske invasion af Ukraine og demonstrerer at når nærområdet bliver sat i brand så vi næsten kan lugte røgen fra bombardementerne i Ukraine, så kan Danmark ligegyldig hvad ikke opbygge illusionen om at leve i en flygtningefri boble af et trygt lille land. Virkeligheden trænger sig ubarmhjerteligt på.

USA´s manglende indgriben overfor mordet på det arabiske forår og mordet på den syriske demokratiske bevægelse anser jeg i dag for at være en af årsagerne til at den russiske diktator som en anden Adolf Hitler nu sætter alt på spil. En supermagts svaghedstegn skal udnyttes omgående til at flytte magtbalancen med eftertryk.

Derfor nu må vi få sat punktum for de her vanvittige forsøg på at sende stakkels syriske borgere hjem til Assads tortur bødler. Der er rigeligt med arbejde med at hjælpe den næste meget større bølge af ukrainere og hvem vil vel ikke have bedre forudsætninger for at forstå de nye flygtninges situation end vor syriske medborgere.

VH
KFK

Gunvor Henriksen, Eva Schwanenflügel og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar