nødplan
Læsetid: 7 min.

Lukker Putin for gassen, er Danmarks nødplan klar: Store virksomheder bliver ramt først

En nøje udarbejdet nødplan hos Energistyrelsen viser, hvad der skal ske i Danmark, hvis Putin eller EU lukker for gassen. Planen skal beskytte husstande, politi og sygehuse, men kan få omfattende konsekvenser for 50 store virksomheder som Carlsberg, Arla og Haldor Topsøe
Russisk gas dækker i øjeblikket omkring 25 procent af EU’s gasforbrug. Fjerner man det, har det »meget, meget store konsekvenser for Europa og Danmark«, siger Martin Hansen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.

Russisk gas dækker i øjeblikket omkring 25 procent af EU’s gasforbrug. Fjerner man det, har det »meget, meget store konsekvenser for Europa og Danmark«, siger Martin Hansen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.

Maxim Shemetov

Indland
23. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I hjertet af Sjælland, et sted midt imellem Holbæk og Slagelse, ligger stationsbyen Stenlille. En udadtil lidt småsøvnig og almindelig lille flække med 2.025 indbyggere, som under overfladen er alt andet end almindelig.

Ved 1.500 meters dybde gemmer Stenlille nemlig på noget af vores samfunds mest vitale infrastruktur: Et underjordisk nødlager af gas. Beliggende mellem porøse sandstenslag og dækket af en lerkappe er det et af to underjordiske gaslagre, som i tilfælde af en nødsituation skal være med til at opretholde Danmarks forsyningssikkerhed.

De to lagre, der tilsammen rummer gas svarende til 500.000 husstandes årsforbrug, havde indtil for nylig en lidt anonym tilværelse. Men det har krigen i Ukraine ændret på. Energistyrelsen er som myndighed i højeste beredskab, og skulle enten Rusland eller EU gøre alvor af truslerne om at lukke for handlen med fossile brændsler – så er gaslagrene et af vores vigtigste forsvar mod et energimæssigt kollaps.

»Vi skal være klar til det potentielt i morgen,« sagde klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde mandag.

USA har allerede forbudt import af russisk olie. I EU er sanktionerne – på nær Tysklands boykot af Nord Stream 2-rørledningen – udformet efter ikke at ramme den russiske gas, som løber direkte ind i europæiske hjem og industrier, hvor den udgør 40 procent af EU’s samlede gasforsyning.

Til gengæld har et forbud mod russisk olie været på tale, hvilket fik den russiske vicepremierminister, Alexander Novak, til at true med at kappe for adgangen til den russiske gas. Og i takt med at krigen i Ukraine er blevet mere destruktiv, er den politiske vilje til hårdere modsvar taget til.

Det Internationale Energiagentur har advaret om »en fremvoksende global energikrise«, og i forhold til sanktioner omtalte finansminister Nicolai Wammen mandag Danmark som »hardliner«.

Ministeren ville ikke forholde sig til konkrete tiltag, for »vi ønsker ikke at vise Putin vores hånd«.

»Men alle muligheder er på bordet,« sagde han.

Spørgsmålet er, hvad der ville ske herhjemme, hvis EU eller Putin gik planken ud og lukkede for de haner, som sikrer borgerne varme og strøm og forsyner industri, fødevaresektor og sygehusvæsen.

Det scenarie har vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen bakset en del med den seneste måned. Faktisk har myndigheden en EU-bestemt nødplan klar til, hvem der først får kappet gassen. Og sammen med sine kolleger har han netop lagt sidste hånd på en rækkefølge over, hvilke 50 store virksomheder der i værste fald skal være klar til at lukke ned.

Virksomhederne er allerede orienteret, fortæller han.

»Vi er meget, meget forberedt på sådan en krise,« siger Martin Hansen. »I sidste ende kan vi skulle ud at afbryde en masse virksomheders gasforbrug. Det har store konsekvenser.«

Blå blink beskyttet

Situationen taget i betragtning står vi i Danmark ret godt, forklarer Martin Hansen.

Igennem en årrække er der truffet energipolitiske valg, som har gjort os mindre afhængig af russisk gas.

Det ene er den grønne omstilling, hvor vi har fjernet store dele af gassen fra fjernvarme og elproduktion. Det andet er vores store produktion af grøn biogas lavet på organisk affald, som dækker næsten 25 procent af det danske gasforbrug. Og det tredje er de to underjordiske gaslagre, som tilsammen har gas nok til mindst 30 kolde dages forbrug.

Logikken er dog stadig simpel: Russisk gas dækker i øjeblikket omkring 25 procent af EU’s gasforbrug. Fjerner man det, har det »meget, meget store konsekvenser for Europa og Danmark«, siger Martin Hansen.

Så hvis der sker et 100 procent afbrud af russisk gas, og forsyningssikkerheden bliver kritisk, vil Energistyrelsen først og fremmest erklære »nødsituation«. Herefter sker der særligt to ting:

For det første vil man for at øge udbuddet åbne for gassen fra de to nødlagre i Stenlille på Sjælland og Lille Torup i Jylland.

For det andet vil man for at sænke selve forbruget skelne mellem »beskyttede og ikkebeskyttede kunder«. 

De beskyttede kunder er husholdninger og det, som Martin Hansen kalder »blå blink«. Ambulancer, politistationer, sygehuse, brandvæsen og så videre.

»Dem skal vi beskytte,« siger vicedirektøren. »Vi må altså ikke give gas til industrien, hvis husholdninger og de blå blink ikke får nok.«

Ud over husholdninger og blå blink, som er obligatorisk beskyttede, har Danmark desuden valgt at gøre små og mellemstore virksomheder samt fjernvarmeværker til »beskyttede kunder«. I alt er 80 procent af de danske gaskunder såkaldt »beskyttede kunder« og har altså i første omgang myndighedernes garanti for fortsat adgang til gas.

En solidaritetskrise

De »ubeskyttede kunder« derimod udgøres af de 50 mest gasforbrugende virksomheder i Danmark. Det er virksomheder, som Energistyrelsen for at nedbringe forbruget enten helt eller delvist vil kunne afbryde forsyningen til.

Listen tæller blandt andre Shell, Arla, Carlsberg, Cheminova, Daka, Danish Crown, Haldor Topsøe, Harboe Bryggeri, Leo Pharma, Novo Nordisk, Novozymes, fiskeolieproducenten FF Skagen, Randers Tegl, Rockwool, Royal Unibrew – og overraskende mange kartoffelmelsfabrikker.

»Det er de første, vi kontakter. Og de ved godt, at de står på den liste, så det kommer ikke som nogen overraskelse for dem,« siger Martin Hansen.

I en situation, hvor der er gas nok til nogle af de 50 virksomheder, men ikke til alle, vil Energistyrelsen rangere dem efter, hvor samfundskritiske de er. Koster det liv, hvis vi slukker for virksomhedens gasforsyning? Hvad er effekten på sundhed, dyrevelfærd, fødevareforsyning, miljø, samfundsøkonomi, beskæftigelse?

»Der er en syv-otte kriterier, hvor vi har kortlagt konsekvensen ved at lukke for gassen til de her virksomheder. Og ud fra en samlet prioritering har vi så vurderet dem,« siger Martin Hansen, som over for Information ikke vil afsløre rækkefølgen.

Omvendt kan der i værste fald også opstå en situation, hvor det ikke rækker at kappe gassen til de 50 største virksomheder. Hvis der i en længere periode ingen gas løber over den dansktyske grænse, vores nødlagre er opbrugte, og vinteren står for døren, kan det se kritisk ud for husholdningerne.

I det tilfælde kan Energistyrelsen med sine europæiske pendanter skifte fra »en nødsituation« til »en solidaritetskrise«. Og så går en ny dynamik i gang. 

Her vil Energistyrelsen starte med at lukke for forsyningen til de aktører, som Danmark frivilligt har kategoriseret som »beskyttede kunder«, altså små og mellemstore virksomheder samt fjernvarmeværker.

Erklæringen om »solidaritetskrise« betyder, at husholdningerne i et EU-land ikke må fryse, hvis husholdningerne i nabolandet har overskud af gas. Så hvis Tyskland har mere gas end forbruget til deres husholdninger, har landene indgået aftale om, at der skal sendes gas til Danmark.

»Det er EU’s måde at sikre, at der altid vil være forsyning til husholdningerne,« siger Martin Hansen.

At der skulle være mangel på gas i både Danmark og Tyskland, anser Martin Hansen dog ikke som »et af de mest realistiske scenarier«, hvilket skyldes vores gaslagre. Derudover spiller produktionen af biogas en vigtig rolle:

»Hvis vi regner på bagsiden af en konvolut, når man frem til, at produktionen af biogas i Danmark nogenlunde svarer til gasforbruget hos de hardcordebeskyttede kunder; altså husholdninger og blå blink.«

Ingen oliekrise

Hvad angår et russisk stop for olie, er det en anden historie, siger Energistyrelsens vicedirektør.

Gas løber primært i rør, og derfor er vi enormt afhængige af, hvor de rør løber hen. Vi kan ikke med et snuptag ændre infrastrukturen. Olie derimod kommer typisk sejlende med skibe. Og godt nok har vi set markante prisstigninger til det højeste niveau siden 2014, men der er ikke en decideret oliekrise.

Selv om Rusland producerer 12 procent af verdens olieeksport, er der andre muligheder. Amerikanerne taler en del med Saudi-Arabien for tiden. Måske kan man også hente lidt i Iran. Og så er der jo nordmændene:

»Norge producerer lige nu al den olie, de overhovedet kan, på grund af de høje priser,« siger Martin Hansen.

»Så vi er ikke i en forsyningskrise. Efterspørgslen efter olie kan stige markant, og mange virksomhder kan erstatte gas med olie mange steder.«

Det er altså gaskrisen, som ifølge Energistyrelsen vil kunne ramme os hårdest. Umiddelbart har vi ellers i mange år været nettoeksportør af gas på grund af Tyra-feltet i Nordsøen. Vi har været selvforsynende, så at sige. Men Tyra-feltet er lige nu under renovering og ventes først klar medio 2023.

Og så er der den nye Baltic Pipe-rørledning, som forventes i fuld drift ved årsskiftet til 2023. Den skal fragte gas fra de norske gasfelter gennem Danmark videre til Polen. 80 procent af kapaciteten i ledningen er afsat med gas til polakkerne, men der er stadig 20 procent tilbage, som danske gashandlere kan forhandle med nordmændene om at udnytte.

»Med Baltic Pipe og med Tyra-feltet ser Danmarks isolerede forsyningssituation lidt bedre ud, men vi er nødt til at have europæiske briller på i det her, for det gør ikke EU mindre afhængig af russisk gas, at vi får lidt mere norsk gas.«

Ikkebeskyttede gaskunder

De 50 mest gasforbrugende virksomheder i Danmark er ikke garanteret at få leveret gas, hvis der opstår en krise i gassystemet. Listen omfatter blandt andre:

Arla, Shell, Carlsberg, Cheminova, Draka Denmark, Danish Crown, Equinor Refining, FF Skagen, Haldor Topsøe, Harboe Bryggeri, Karup Kartoffelmelfabrik, Leo Pharma, Novo Nordisk, Novozymes, Randers tegl, Royal Unibrew, Rockwool, Skamol A/S 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Selv om Rusland producerer 12 procent af verdens olieeksport, er der andre muligheder. Amerikanerne taler en del med Saudi-Arabien for tiden. Måske kan man også hente lidt i Iran."

Biden har som præsident kaldt Saudi-Arabien en pariastat, ligesom både Venezuela og Iran er blevet truet med endnu hårdere økonomisk krig, hvis de ikke efterkommer amerikanske fordringer - men nu kan der godt handles med dem. Man må sige at der er fuld skrue på udstillingen af de stærkt relative og agile, vestlige værdisætninger.

Et par relevante interview med indsigtfulde herrer med fokus på bl.a. de geopolitiske og -strategiske dimensioner af den verserende, økonomiske krig, herunder energikrigen og de øvrige trusler:
https://www.youtube.com/watch?v=NTLXe8qId5A
https://www.youtube.com/watch?v=EPEI_qcSZwo

Og ét om den russisk-kinesiske-amerikanske konfliktudvikling:
https://www.youtube.com/watch?v=amM5y4nO0_Y

Steen K Petersen, Vibeke Olsen, Hans Larsen, Steen Ole Rasmussen, John Andersen, Karin Hansen, Inger Pedersen, Hans Aagaard og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Der bliver ‘revolution’ i Danmark hvis øl-forsyningen svigter ;-)

Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Thomas Tanghus og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Lars,
det er jo før sket, at ølforsyningen svigtede, hvorefter danskerne lærte at drikke udenlandsk (vel især tysk) øl ;-)

Peter Beck-Lauritzen, Rolf Andersen, Thomas Tanghus og Lars Jensen anbefalede denne kommentar

Interessant er det at flere af de omtalte virksomheder profilerer sig på at have CO2 neutral produktion eller tilsvarende målsætninger.

Og sørgeligt at flere af virksomhederne pt. søger godkendelse til at omlægge energiforsyning til olie.

Den samlede liste over "ikke-beskyttede" virksomheder findes via dette link https://energinet.dk/Gas/Forsyningssikkerhed/Ikke-beskyttede-kunder

Og inden vi også skal have hjælpepakker til disse virksomheder også, så husk på at vilkårene er således at "Ikke-beskyttede kunder skal selv afdække risikoen for forsyningssvigt. Derfor er nødforsyningstariffen for ikke-beskyttede kunder lavere end den, som beskyttede kunder skal betale."

Inge Lehmann, Thomas Tanghus og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

DEN EGENTLIGE NØD!
Der har aldrig været flere personbiler i DK, end der er nu!
Antallet af opvarmede m2 boligareal pr. dansker har aldrig været større!
De fleste danskere pisser syd over flere gange om året i en flyver, for at holde ferie!
Dansk landbrug benytter 80% af de 62%, som det forvalter, til at producere foder til fortrinsvis svin, der konsumerer 500% af de 100% mad, som de ender op med at være for mennesket her eller i Kina!
Danskerne vil ikke se på vindmøllerne!
Danskerne vil ikke se på solcellerne!
Danmark er med i et EU, der er domineret af Tyskland, verdens 4. største økonomi. Dette land har lavet kontrakter med Rusland om levering af gas, så landets økonomi henter mere end halvdelen af sit gasforbrug i netop Rusland! (Det er sket på trods af det, at man i årevis har vidst at Putins regime byggede på magtstrukturen fra USSRs hedengangne KGB, at der var nul respekt for demokrati og på trods af krigen i Ukraine, der ret beset startede 2014)
EU's energipolitik har været dikteret af tysk industri, primært bilindustri, produktion af fossilbiler. Kommissionen var 2010 vidende om det, der senere blev afsløret som "Abgas-skandalen", dvs. bilindustriens manipulation med opgørelserne over fossilbilernes forurening med klimagasser og kvælstofilter.
Danmark importerer og brænder verdens skove af som intet andet land, fordi der er mulighed for at registrere det som klimaneutralt iflg. kyotoprotokollerne. (2/3 af den såkaldt gennemførte grønne omstilling baserer sig på afbrænding af biobrændsel, hvoraf halvdelen bunder i import og afbrænding af verdens skove)
Danmark har deltaget i USAs krige i Mellemøsten, en region der er bombet tilbage til stenalderen, først og fremmest med det mislykkede forsøg på at få fat i regionens gigantiske resserver af fossil energi. Biden er ekstremt upopulær i regionen, og der er ikke udsigt til at man øger produktionen og eksporten nu, for at komme Bidens ønsker imøde.
Dansk biogas er en katastrofe for det klima, som den i princippet skulle være med til at rede. Det skyldes uslippene af metan fra de mange utætte biogasanlæg.
Et slagtesvin producerer ca. 1100 kg. gylle i sit korte liv. Det er grundelementet i biogasanlægenes fødekilde, noget som verden ville være bedre tjent med slet ikke at have fået.

SAGEN ER, AT DANMARK HAR SVIGTET KLIMAMÆSSIGT OG ENERGIPOLITISK FULD TIME SIDEN MURENS FALD!

VORE LEDE LEDERE HAR PISSET PROBLEMERNE OP OG NED AD RYGGEN

DANSKERNE OG DE STORBRUGENE SEGMENTER I HELE EUROPA LIGGER SOM REDT

Vi kunne have gennemført den grønne omstilling for længe siden.

Vi ville have haft en bæredygtig økonomi, uafhængig af fx Rusland, men også de despoter i Mellemøsten, som Biden nu stikker sin gammelmandstunge helt op i.

Vi kunne have været et eksempel til efterfølgelse.

Men vi er bare sølle, stinkende storforbrugende klimasvin, der jamrer over, at vores økonomi og forbrug måske falder et par procent det næste år.

Hvornår begynder vore medier at sætte det hele i perspektiv?

Artiklen er latterlig, eksemplarisk demokratistøttet selvmedlidenhed.

Den egentlige nød er psykosocial.

Steen K Petersen, Vibeke Olsen, erik pedersen, Espen Torgersen, Hans Larsen, Halfdan Illum, Mogens Holme, Carsten Munk, Torben Arendal, Karin Hansen, Thomas Tanghus, Inger Pedersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

At der foreligger en sådan gennemarbejdet plan for gasforsyningen og -forbruget i en krisetid er et (desværre sjældent) eksempel på strategisk planlægning i energiforsyningen.

Hvis man så bare kunne lægge en tilsvarende plan for udbygningen af el-nettet både i Danmark og resten af Europa sammen med overordnede planer for leverancer af el ind i dette net, det sammen med planer for deling af ressoucerne.

Mange af el-kilderne er jo svingende: Solen skal skinne og vinden skal blæse, og det gør den jo ikke altid - men det sker jo nok ét eller andet sted i Europa, og så må vi have kapaciteten til at sende strømmen derhen, hvor behovet er. Og dén planlægning halter rigtig meget.

Helene Thorup Hayes, Peter Beck-Lauritzen og Jakob Bonde anbefalede denne kommentar

Nu kan de omtalte virksomheder der profilerer sig på at have CO2 neutral produktion eller tilsvarende målsætninger jo godt hævde at være CO2 neutrale ved køb af "grøn" strøm; nu er da bare ikke forskel på hvad der kommer ud af strikdåsen for strøm er strøm uafset hvordan den er produceret. Det støtter bare KomiskeDan´s illusion om at man kan dække el eller energibehovet komplet med vind og sol. Bagsiden er at imens KomDan fabler om kostbare politiske megaprojekter som vind-energiøer han kan sole sig i politisk bliver der bygget fossilkraftværker - holdt gamle fossilkraftværker åbne til enorme omkostninger i baggrunden og det vil forstærkes med hver procent ustabil vind-sol energi. Det er jo ikke sådan at man normalt lukker virksomheder fordi vi mangler strøm, men det kan vi komme til i fremtiden så det bliver dyrt for alle danskere.

I stedet for at have en nødplan HVIS et krigsførende land nedsætter deres leveringer, så skulle Danmark OMGÅENDE nedskære forbruget, så vi selv kan standse importen.

Det er rystende, at vi ikke ser det som et problem at vi støtter et krigsførende land ved vores overforbrug af energi.

Nåh-ja, det der med miljøet, hvor vi fantaserer om en kommende "teknisk løsning", som vel at mærke bliver udviklet, selvom energipriserne stadig er alt for lave?

Så få dog for helvede fingeren ud og sæt prisen op!

For eksempel kunne vi hæve energi-skatter og tilsvarende nedsætte løn-skatten og forøge overførselsindtægterne. Der skal bare skrues videre, indtil motiveringen har nedsat energiforbruget, eventuelt ved lukning af de værste industrier, og ved lukning af marginale landbrug.

Så længe forbruget er for højt, er prisen stadig for lav!

Der er givetvist industrier, som vil tjene penge på omlægningen, muligvis vil bryggeriernes lavere løn-skat opveje de højere energipriser.

Og teknologien vil redde andre industrier, som kan skifte til at producere, når der er vedvarende energi tilgængeligt.

Andre industrier vil sygne hen og forsvinde. De danskere, der af forskellige grunde ikke kan spare på energien, vil få en voldsom økonomisk øretæve. Det er jo sådan set også meningen...

Hanne Utoft, Steen K Petersen, Vibeke Olsen, Steen Ole Rasmussen, erik pedersen og søren ploug anbefalede denne kommentar