Klima
Læsetid: 5 min.

Ny grøn EU-lov om produktansvar markerer et paradigmeskift, siger eksperter

Virksomheder bliver forpligtet til at komme ind i klimakampen. Med et nyt initiativ vil EU-Kommissionen sætte skrappe miljøkrav til varer, der sælges i unionen. Eksperter forventer et paradigmeskift
Alene i Danmark brændes der over 600 ton usolgt tøj af om året, og den globale tekstilbranche står for ti procent af verdens CO2-udledning.

Alene i Danmark brændes der over 600 ton usolgt tøj af om året, og den globale tekstilbranche står for ti procent af verdens CO2-udledning.

Jens Dresling

Indland
31. marts 2022

Mobiltelefoner, som ikke kan skilles ad, batterier med en kort levetid, T-shirts til en tier, afbrænding af usolgte varer og overfyldte lossepladser. Produktionen af forbrugsvarer med en ringe levetid, som ikke kan genbruges, har store konsekvenser for miljø og klima.

Faktisk viste en undersøgelse i 2015, at 60 procent af verdens CO₂-udledning stammer fra produktionen af mad og forbrugsvarer.

Det vil EU-Kommissionen nu gøre op med. Den 30. marts udkom EU-Kommissionens nye lovforslag, Sustainable Product Initiative (SPI), som stiller skrappe miljøkrav til produkter, der sælges på EU’s marked.

Kravene omfatter, at produkter skal kunne repareres, materialer skal kunne genanvendes, levetiden skal øges, og produkterne skal have et digitalt pas med oplysninger om deres klimabelastning – også fra produktionen i deres værdikæde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Her ser vi da EU fra sin absolut allerbedste side.

... sammen med f.eks. indsatsen mod tech-giganternes ageren m.v.

Helle Bovenius, Finn Holmager, Ulla Hansen, Svend-Erik Runberg, Lise Lotte Rahbek, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Inger Pedersen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Uuuhhh - der bliver et virkeligt stort marked for falske produktoplysningspas.

Det bliver spændende at se svindlen på det nye område.

Martin Hasforth Harms

Det er præcis det EU er her for: skaffe konvergens i hele området på een gang - som aldrig ville ske af sig selv lokalt i alle landene på samme tid, hvor virksomhederne i den enkelte lande også har et incitament til ikke at forbedre, da de får en konkurrenceulempe ved den dyrere produktion, som skal opvejes mod en større efterspørgsel efter mere miljørigtige varer.

Helle Bovenius, Anne Bruun, Svend-Erik Runberg, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jens Mose
Du har ret. Der vil afgjort være muligheder for svindel med kontrollen af oplysningerne i produktpas.
Men når produkterne bliver forsøgt solgt videre til genbrug eller genanvendelse, vil de falske produktinformationer blive opdaget OG hvis virksomhederne forsøger at komme af med produkterne på genbrugspladserne vil man også her støde ind i vanskeligheder.

Det bliver en rigtig spændende udvikling at følge.