Lovgivning
Læsetid: 6 min.

Regeringen vil have flere dømt for menneskehandel

Der har længe været problemer med menneskehandel i Danmark, men det er yderst sjældent, at der falder dom. Det skal et nyt lovforslag, der behandles i Folketinget, gøre op med. Det er et positivt skridt på vejen, men man glemmer dem, der udnyttes til prostitution, mener eksperter
Arkivfoto. I dette hus uden for Stenlille boede nogle af de menneskehandlede rumænere, som var ofre i den omfattende Operation Hvepsebo fra 2015. Flere personer blev idømt lange straffe, den hårdeste var på syv år og 11 måneders fængsel.

Arkivfoto. I dette hus uden for Stenlille boede nogle af de menneskehandlede rumænere, som var ofre i den omfattende Operation Hvepsebo fra 2015. Flere personer blev idømt lange straffe, den hårdeste var på syv år og 11 måneders fængsel.

Niels Ahlmann Olesen

Indland
7. marts 2022

Selv om der ofte dukker sager op, hvor mennesker bliver udnyttet, har der de seneste mange år været faldet ganske få domme for menneskehandel.

Der var eksempelvis sagen i Thyborøn, hvor en erhvervsfisker gennem flere år havde givet to ghanesiske mænd alt for lav løn, men hvor retten ikke mente, at der var tale om menneskehandel. Og i Kurt Beier-sagen i Padborg blev 26 lastbilchauffører vurderet som ofre for menneskehandel af Center Mod Menneskehandel, men anklagemyndigheden valgte ikke at inkludere menneskehandel i tiltalen mod Kurt Beier Transport A/S.

På sidelinjen har organisationer og eksperter efterspurgt en ændring i lovgivningen, så det bliver nemmere at få folk dømt for menneskehandel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Menneskehandel er menneskehandel, uanset om det er i fiskeriet, transportsektoren, rengøring, landbrug eller bordeller! De "handlede" skal have frit lejde og garanteres anonymitet. Menneskehandlerne skal straffes, fortabe retten til at drive virksomhed og have ansatte! Indtil da, er DK stadig en slavenation!

Claus Bødtcher-Hansen

07/mar/2022

Mmm ... jeg tænker:

Lønarbejde, med eller uden overenskomst,
er vel ikke menneskehandel ... eller hvad ?

Med bekymret hilsen
Claus

@Peter -- Retssikkerhed er lidt kedeligere :-)

Hvis det kan bevises, at der var tale om frihedsberøvelse, eller ulovlig afpresning, eller systematisk, bevidst misbrug af folk uden arbejdstilladelse, så kan vi snakke om de store dramatiske tiltag.

Men hvad nu hvis en gammel fiskermand bare delte noget af arbejdet og noget af overskuddet med to udenlandske bekendte, og at man ikke kan bevise andet end, at de blev betalt mindre end den normale løn? Så kan man da godt forsøge at indkræve den manglende løn og skat, men man kan jo ikke plukke en skaldet...

De fleste overtrædelser falder på et spektrum, og selvom jeg synes det er forkasteligt, når DE ANDRE glemmer at forlange et skattekort af deres ansatte, så ville jeg da altid selv bare betale min svoger, hvad vi nu kunne blive enige om, imellem venner.

Den bedste løsning på misbrug i landbrug og fiskeri, er efter min mening at inddrive manglende løn og skat af arbejdsgiverens bank, og ved pant i privat ejendom. Banken og andre panthavere kan så tage en snak om, hvornår og hvordan der skal betales. Det finder de selv ud af. Banken vil muligvis opsige forholdet. Kreditforeningen vil givetvist sælge huset.

Alle erhvervsdrivende ved jo godt, hvordan man afregner skat og løn, så alt hvad der ikke er med i regnskabet, det mangler altså at blive betalt. Og alt det pjat med ansvarsfrihed for fejl i anpartsselskaber og aktieselskaber og sær-eje, den gælder jo kun ved lovlige forhold, ikke ved ulovlige. Ulovlig håndtering af løn og skat kan sagtens dækkes ved udlæg i konens arvesølv og i familiegården.

Jeg tror, at i virkelighedens verden, vil mange dommere IKKE godtage tynde indicier, så rigtig mange sager vil bare være:
- en sag imellem venner
- lidt manglende skattebetaling
- var det ikke på tide at sælge båden og gå på pension?
- er du sød at lade være med at blive knaldet igen?

Jeg er lige så vred som du, men jeg ønsker ikke at dommere skal skyde gråspurve med kanoner, eller straffe børn for at sælge lemonade, eller overdramatisere en sag imellem venner.