Tirsdag overværede Folketingets medlemmer den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holde tale via et videolink. Her både takkede han Danmark for hjælpen indtil videre, men opfordrede også til flere sanktioner mod Rusland og hjælp til at genopbygge Ukraine.
»Det er en forbrydelse mod menneskeheden, der sker for øjnene af hele kloden. Hvorfor har man ikke standset denne forbrydelse,« lød det fra præsidenten.
Information giver et overblik over tre af talens hovedbudskaber.
1) Flere sanktioner mod Rusland
I forbindelse med krigen i Ukraine har Danmark både hjulpet med våben og nødhjælp og taget imod tusinder af ukrainere, der er flygtet fra krigen. I talen lød der en stor tak for den hjælp.
Men præsidenten gjorde det også klart, at Danmark fortsat har et ansvar. Han opfordrede til, at der indføres flere sanktioner mod Rusland, og at Danmark – og resten af Europa – dropper russisk olie.
»Vi må sige nej til russisk handel med olie. Det skal vi stå sammen om. Danmark ved, hvad der kan gøres. Vi må tvinge Rusland til at søge fred,« sagde han.
Dermed gik han en lidt anden vej end ved tidligere taler i eksempelvis Kongressen, Forbundsdagen i Tyskland og Europa-Parlamentet, hvor opfordringen klart har været, at der blev sendt flere våben og indført en flyveforbudszone over Ukraine.
Dermed talte han ind i det spor, hvor Danmark kan levere og spille den største rolle: nemlig at presse på for sanktioner mod Rusland og opfordre EU-landene til, at der kommer endnu mere fart på den grønne omstilling, så man hurtigst muligt kan blive uafhængig af russisk energi.
Zelenskyj og hans folk havde tydeligvis læst op på Danmarks rolle som frontløber i den grønne omstilling, og han gjorde det klart, at det var en af nøglerne til at kappe båndet til præsident Putin.
2) Ros og opfordring til danske virksomheder
I talen lød der også en tak til de danske virksomheder, der har valgt at stoppe deres aktiviteter på det russiske marked og dermed lagt et pres på Rusland.
»Tak til Vestas, Lego og Carlsberg for at have stoppet jeres forretning i Rusland,« sagde Zelenskyj.
»Jeg er taknemlig for det, Danmark gør, og de firmaer, der har forladt Rusland. Men jeg beder om, at man ikke standser der, men at man fortsat arbejder på de vigtige beslutninger, der er brug for.«
Carlsberg meddelte mandag, at man har valgt at lukke sin forretning i Rusland efter flere uger med hård kritik. Men der er fortsat flere danske virksomheder, der holder igen med at gøre det samme. Blandt andet på grund af en bekymring over, at den russiske stat blot vil overtage deres aktiviteter og føre dem videre på egen hånd.
Zelenskyj opfordrede til, at flere ville følge trop. For så længe Rusland har en indtægt, har landet penge til at købe våben og fortsætte sine krigshandlinger, lød det.
»Vores budskab til det her er simpelt: Stop venligst med at handle med Rusland så hurtigt som muligt.«
3) Hjælp med genopbygning
Der var også et håb om fred at spore i den ukrainske præsidents tale. Mens fredsforhandlingerne fortsætter på højtryk, lagde præsident Zelenskyj vægt på, at der vil være behov for hjælp, når Ukraine skal genopbygges.
Her nævnte han byen Mykolajiv, der ifølge præsidenten er blevet bombet sønder og sammen. Han så gerne, at Danmark kunne stå i spidsen for at genopbygge den by og resten af Ukraine.
Han havde en klar bøn:
»Jeg vil bede jer hjælpe med at genopbygge Ukraine. I har økonomien og kreativiteten til at hjælpe os.«
Om det kommer til et stop i gasleverancerne, ved vi ikke endnu, men man skal notere sig, at G7- og EU-landene har nægtet at betale i rubler, og at økonomiminister Robert Habeck nu har sat Tyskland på det første varselstrin for afbrydelser af gasleverancerne.
Vi vil muligvis se, at Rusland iværksætter den afbrydelse af energileverancer, som præsident Zelenskij, - hans modpart, hele tiden har forlangt af Vesten, og dermed også afskærer sig selv fra vestlige pengeoverførsler.
@Jørgen Mathiasen
Den første russiske reaktion på afvisningen synes at have været, at modtagerne ikke behøver at betale i rubler "med det samme". Hvem ved. Men når nu der én gang er åbnet for nødplaner, kunne man jo eventuelt overveje at gå videre med at undersøge problemerne ved en gennemførelse heraf. Der har tidligere været simulationer i nogle af de tyske delstater. Udover at sikre strøm og varme til hospitalerne og til almindelige forbrugere, er et andet hovedproblem at undgå afbrydelser af industrielle produktionskæder.
@Anders Thornvig Sørensen
Russerne har ganske rigtigt taget et skridt tilbage i valutespørgsmålet. Planer for energianvendelse og -fordeling i en knaphedssituation er for længst blevet lavet, også i Danmark, og virksomheder er også blevet informeret om, hvor deres placering i planen er. (Nogle af dem må eventuelt indstille driften indtil videre.)
Det bliver i det hele taget tydeligt, at en del stater har forberedt sig på krig med Rusland i en længere periode. Det kunne man også høre af det interview, Olaf Scholz gav søndag aften i ARD.