krig i ukraine
Læsetid: 9 min.

Spontane og uerfarne: Ukraine-krigere kan nemt blive en hæmsko, mener eksperter

Efter invasionen af Ukraine er flere danskere rejst til landet for at deltage i kampene på ukrainsk side. Men hvem er de mennesker, der tager afsted? Veteraner udgør størstedelen, men der tegner sig også et billede af en gruppe drevet af spontanitet og uvidenhed, siger eksperter. Information har mødt en af ’Ukraine-krigerne’
Ninna Moeskær kører mod Ukraine i en bil fyldt med militært og medicinsk udstyr. Hendes plan er at slutte sig til de andre danskere i fremmedlegionen.

Ninna Moeskær kører mod Ukraine i en bil fyldt med militært og medicinsk udstyr. Hendes plan er at slutte sig til de andre danskere i fremmedlegionen.

Magnus Hove Johansson

Indland
12. marts 2022

Søndag aften den 27. februar sad Ninna Moeskær hjemme i sin lejlighed i Birkerød og fulgte krigen i Ukraine på de sociale medier. Hun så billeder af russiske styrker i ukrainske byer, men det var appellen fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der gjorde udslaget. Opfordringen lød, at internationale frivillige kunne tilslutte sig Ukraines fremmedlegion og hjælpe i kampen mod de russiske styrker:

»Der slog det mig, at jeg vil fandeme ned og gøre noget. Det, at en præsident appellerer internationalt, gjorde noget ved mig,« siger Ninna Moeskær, da Information besøger hende en uge senere.

Kort efter, at hun havde set Zelenskyjs tale, lavede hun et opslag i facebookgruppen ’Bevar Ukraine’, hvor der stod:

»Jeg ønsker at kæmpe med ukrainerne eller på hospitalet. Er de ved at lukke grænserne helt? Jeg mangler hjælp til at køre derned fra Danmark!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

At hendes militære baggrund består af 4 måneders værneligt (rekruttiden) for 17-18 år siden er godt nok tyndt. Hun er det man kalder kanonføde.

Claus Nielsen, Kim Houmøller, Svend Erik Sokkelund og Per Selmer anbefalede denne kommentar

Fremmedkrigeres motivation hænger vel også sammen med det oplysningsniveau, de har kunnet opnå gennem danske og vestlige mainstreammedier. Herom:
https://arbejderen.dk/indland/eksperter-danske-medier-har-forsoemt-at-da...

@Per Selmer.

Yderst oplysende artikkel.

Noget "frivillige" til Ukraine yderligere bør have "in-mente" er:
Når grænserne lukkes og Ukraine kapitulerer (sker før eller siden), kan ukrainske soldater imødese fangeskab. Men frivillige fra udlandet må formodes aflivet på stedet med nakkaskud som krigsforbrydere.

Kim Houmøller

@nils valla - Nå ja Genevakonventionen gælder jo ikke for fascisten Putin. Nu skal hans tropper jo lige vinde først, og helst inden landet er bankerot!

Bjørn Pedersen

https://ihl-databases.icrc.org/customary-ihl/eng/docindex/v1_rul_rule108

Måske skulle visse personer gøre sig bekendte med hvad en krigsforbrydelse er før de melder ud at russerne lovligt kan dræbe frivillige kæmpere - som ikke på nogen er "krigsforbrydere".

Bjørn Pedersen

Og..

https://casebook.icrc.org/glossary/combatants

Militserne i Ukraine organiseres og koordineres af den ukrainske hær. Ergo, samme rettigheder som soldater. Og da slet ikke nogen man bare (lovligt) kan henrette, uanset hvor meget vores hjemlige fascist-venner måtte nyde tanken om døde anti-fascister.

@Bjørn Pedersen.

Jeg tror du misforstår mit indlæg.

Jeg tænker ikke Rusland inviterer "folkedomstolen",
Krigsforbrydelserne bliver selvfølgelig vurderet med Putins øjne.

Pas på du ikke sammenblander tingene.

Jacob Nielsen

Som fremmedkriger der ønsker at hjælpe Ukraine, tror jeg ikke man skal forvente at blive behandlet som krigsfange ifølge de konventioner der er gældende. I det hele taget bør ingen forvente at Rusland vil følge nogen konventioner, men Putins dekreter, hvilket reelt betyder at ALT er tilladt overfor krigsfanger.

Med andre ord, så er det nok bedre at dø i kamp, end at blive taget til fange af de russiske styrker.

Bjørn Pedersen

Ah, hvis du blot henviste til hvad russerne ville finde på at kalde det, a la Putins snak om Ukraines påståede "folkemord" på russisk-talende, så beklager jeg misforståelsen, Nils.

Lars Bo Jensen

Vores største problem er stadig, at vi har overladt al magt til et system der kræver evig eksponentiel vækst, det er desværre umuligt, så vi bliver nødt til at finde et andet system. Det bliver svært og kan måske ikke gennemføres demokratisk. Revolution nu.

Spontane, uerfarne og ja, måske også nynazister.
Som man åbenbart har det fint med at interviewe på informationen..

https://redox.dk/nyheder/nye-borgerlige-aktivist-dobbeltorganiseret-i-da...