Analyse
Læsetid: 5 min.

Tidens storpolitiske omvæltninger giver comeback til den etablerede midte

Efter en længere årrække, hvor store og vrede vælgergrupper flygtede fra de gamle magtpartier, har den pludseligt ændrede sikkerhedspolitiske situation forskubbet magtbilledet: Midten bestyrkes og yderfløjene drives endnu længere væk fra realpolitisk indflydelse
De kommende måneder bliver en styrkeprøve mellem de fem magtpartier – Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, De Radikale og SF – og resten af partierne, skriver Lars Trier Mogensen.

De kommende måneder bliver en styrkeprøve mellem de fem magtpartier – Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, De Radikale og SF – og resten af partierne, skriver Lars Trier Mogensen.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
12. marts 2022

Skillelinjen mellem højre og venstre er ikke længere den mest afgørende forskel i dansk politik. De seneste to ugers spektakulære sporskifte på Christiansborg har splittet partierne langs en helt anden akse – mellem på den ene side de traditionelt set regeringsbærende magtpartier og på den anden side de nyere og mere holdningsbårne debatpartier.

Det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik cementerer en udslagsgivende forskel, som i de kommende år vil kunne få vidtrækkende konsekvenser for, hvilke forlig og aftaler, der vil kunne blive indgået – på langt flere politikområder end blot forsvarsfeltet.

Alene ved at have forpligtet sig til at hæve forsvarsbudgettet med op til 18 milliarder kroner årligt og ydermere at ændre budgetloven, så det fremover bliver muligt at køre med større underskud, har de fem partier bag det nationale kompromis forpligtet sig til et endnu tættere samarbejde. På kort sigt vil det ganske enkelt blive væsentligt sværere at lade fnidder og småuenigheder om millionbeløb skabe splittelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

"Skillelinjen mellem højre og venstre er ikke længere den mest afgørende forskel i dansk politik. "

Ærlig talt, Noa Redington: Har det ikke været sådan de sidste ca 10 år?

For mig ser det ud som om, det kun er i parallelsamfundet på og omkring Christiansborg (incl. diverse spindoktorer og kommentatorer), man ikke har opdaget det