ulighed i sundhed
Læsetid: 5 min.

»Utroligt nedslående«: Uligheden i sundhed stiger og den mentale sundhed falder, viser ny rapport

Der er langt mellem de gode nyheder i en ny, stor undersøgelse af danskernes fysiske og mentale sundhed i 2021, som Sundhedsstyrelsen har udgivet. Professor i folkesundhedsvidenskab hæfter sig især ved uligheden i sundhed, der ifølge hende hænger sammen med stigende social ulighed i vores samfund
Der er en markant social ulighed i sundhed. Sundhedsprofilen 2021 viser eksempelvis, at dem, der har grundskolen som højeste uddannelse, oftere oplever stress og ensomhed, end dem med en lang videregående uddannelse. Billedet er fra en læge i Tingbjerg i Brønshøj.

Der er en markant social ulighed i sundhed. Sundhedsprofilen 2021 viser eksempelvis, at dem, der har grundskolen som højeste uddannelse, oftere oplever stress og ensomhed, end dem med en lang videregående uddannelse. Billedet er fra en læge i Tingbjerg i Brønshøj.

Sigrid Nygaard

Indland
10. marts 2022

Det er på mange måder et dystert billede af folkesundheden herhjemme, som den nye store rapport ’Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021’ tegner.

Undersøgelsen, der er udført af Danske Regioner, Syddansk Universitet og Sundhedsstyrelsen og baseret på svar fra godt 180.000 borgere i Danmark, viser, at stadigt flere danskere mistrives psykisk, er stressede, overvægtige, sover dårligt og spiser usundt. Og så er uligheden i sundhed udtalt.

Anne-Marie Nybo Andersen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, finder især den markante sociale ulighed i sundhed »utroligt nedslående«.

Sundhedsprofilen 2021 viser eksempelvis, at dem, der har grundskolen som højeste uddannelse, oftere oplever stress og ensomhed, end dem med en lang videregående uddannelse. Ligesom de har flere risikofaktorer for at blive syge og dobbelt så ofte er ramt af langvarig sygdom.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

I et samfund, hvor mantraet gennem mange år har været, at valgmuligheder og "frit valg på alle hylder" uden ydre begrænsninger måtte være LYKKEN for alle...

... så sender det såkaldt "frie valg" ansvaret for ikke at lykkes mindst 100% direkte tilbage i nakken på det enkelte individ:
Det er din egen skyld!
Du kunne jo bare have valgt anderledes og mere succesfuldt!
Mellem de utallige og uoverskuelige valg...

Vi gamle ved godt, at det er falsk reklame - vi ved af erfaring, at vi er en del af det omgivende samfund og de betingelser, der er til vores rådighed.
På godt og ondt.

Men de unge har aldrig oplevet og hørt andet, end at "du kan blive, hvad du vil - kun din fantasi sætter begrænsninger..."

Tror da pokker, du unge drukner og bliver syge!!!

Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Ninna Maria Slott Andersen, Christel Gruner-Olesen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Maya Drøschler og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"Tror da pokker, du unge drukner og bliver syge!!!"

Og dem, med kort skolegang og andre barrierer, der begrænser det såkaldt frie valg på alle hylder...

Carsten Munk, Inge Lehmann, Ninna Maria Slott Andersen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det er ærgerligt, at Socialdemokratiet og andre har lagt sig fast på, at den bedste måde at bryde den "sociale arv" er gennem uddannelse. Det fungerer som en individuel løsning for nogle, men den rigtige løsning er at skabe ordentlige vilkår får alle, uanset uddannelse og job. Men der er vi godt nok langt fra. Det er fint, at Information bliver ved med at sætte fokus på dette.

Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Ninna Maria Slott Andersen, Christel Gruner-Olesen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Inger Pedersen.
Vil du så ophæve de/det frie valg for sundhedens skyld?

"58 procent ikke lever op til Verdenssundhedsorganisationen WHO’s minimumsanbefaling for fysisk aktivitet – på mindst 150 minutter om ugen"

Er desværre i direkte sammenhæng med vores transportvaner og klimabelastning heraf.

Inger Pedersen

Henning Kjær

"Inger Pedersen.
Vil du så ophæve de/det frie valg for sundhedens skyld?"

Nej.
Men jeg vil gerne ophæve doktrinen om, at "frit valg på alle hylder" er en garanti for idel lykke for alle - og at frit valg ses som et overordnet mål i sig selv, uanset hvad det kan bruges til i realiteternes verden.

Nogen gange fører FOR mange valgmuligheder til ikke-handling og lammelse, fordi sammenhængen bliver uoverskuelig.