Reportage
Læsetid: 8 min.

Zelenskyj vil have alles øjne rettet mod Ukraine. Også tirsdag lykkedes hans plan

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har de seneste uger talt til en række parlamenter verden over for at bede om mere hjælp til landet. Den hjælp, Zelenskyj har bedt om, er ikke kommet. Men talerne har været med til at holde verdens opmærksomhed på Ukraine. I går talte Volodymyr Zelenskyj til Danmark
En smule forsinket talte præsident Zelenskyj tirsdag over middag til Folketinget.

En smule forsinket talte præsident Zelenskyj tirsdag over middag til Folketinget.

Magnus Hove Johansson

Indland
30. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Volodymyr Zelenskyj kigger ind i kameraet.

»Jeg kan ikke se jer. Kan I se mig?«

Den ukrainske præsident sidder med hænderne samlet foran sig og albuerne hvilende på bordet, mens han venter på svar fra Folketinget i Danmark.

»Kan I fortælle, om I kan se os?«

I Landstingssalen står de fleste af de 179 folketingsmedlemmer med høretelefoner på og kigger op mod en skærm, hvor de kan se den ukrainske præsident, som er med på en forbindelse direkte fra Ukraine. Han sidder foran en hvid væg med det ukrainske flag ved sin side. Han kan ikke se de danske folketingsmedlemmer i Folketinget. Men det betyder ikke noget, forklarer han:

»Så længe I kan høre og se os.«

Det kan vi: De seneste uger har den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj talt til en række parlamenter i verden; til den tyske forbundsdag, til den amerikanske kongres, til det britiske underhus og til en række andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bruno Petersen

Hvis man overordnet set opfatter Zelendkys taler som om at det handler om - hele tiden - at kunne fastholde et pres uden at øge det (eskalere) og i sin tale kan komme med en “aflevering” til lytteren, der så kan fastholde presset, så er det godt. Talen var idær god fordi den giver DK mulighefd for at fastholde at der er væsentligt er tale om humanitære overgreb imod konventioner. Hvorfor det? Jo! Første del af talen handlede om relativt præcise opremsninger af overgreb på civile. Anden del handlede om dansk hygge. Altså om hvad et civilt liv bør være. Tredje del omhandlede hvad vi kan gøre. Gentagelser om
Våben og sanktioner og som noget nyt nemlig at se på
den kæmpe civile opgave om
opbygning af samfundet der står tilbage, når freden er vundet. Den bold jeg greb og hermed giver videre er anklagen om at “den særlige militære operation” er et enormt voldeligt overfald på civile mennesker, der strider imod menneskerettigheder m.m.

Christa Una Ryholt, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Steen Bahnsen, Kim Houmøller og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Utroligt, at den mand stadig er i live - jeg troede, han ville blive ramt af et missil inden for den første uge .

Når klapsalverne er stilnet af, så må det snart være på tide med flere nuancer, end ovenstående er udtryk for. Naturligvis kæmper Zelensky for Ukraine, alt andet ville være utænkeligt. Men det bør ikke få os til at ignorere at han også er en problematisk person i et særdeles problematisk land, der er lysår fra det vi her i det etno-centriske vesten forstår ved demokrati og mindretalsbeskyttelse.
I flæng kan nævnes en omfattende korruption, som Zelesny dækker over, paramilitære højregrupper der er integreret i hæren, forfølgelse af romaer, brud på Minskaftalerne, hetz mod oppositionelle, magt til oligarkerne osv.
Så klap hesten.

Jens Thaarup Nyberg, Søren Ferling, Anina Weber, Jan August, sys jensen, Keld Sandkvist, Hennning Troelsen, Karsten Nielsen, Pietro Cini, Steen Sohn, Anders Graae, Steen K Petersen, Per Dørup, Holger Nielsen, erling jensen, Ervin Lazar, Christian Bruun, John S. Hansen, John Andersen og jesper christensen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Og meden folketinget står og klapper hænder foran storskærmen med Zelensky, hvad sker så i baghaven i DK, jo, fire civilklædte politibetjenter står på knæ på en Iransk/Kurdisk kvinde som desuden har fået indsprøjtet en bedøvelse, og holder hende nede på marken, senere bliver hon sat på en flyver til Teheran med två af sine barn.

Anina Weber, John Andersen, Steen K Petersen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Jeg synes hans opfordring til at begynde at planlæggge genopbygningen af Ukraine, var meget positiv.

Det var et udrtryk for 'rettidig omhu', og det skabte en følelse af håb om, at der kommer en tid efter krigen, hvor Ukraine kan genindføre det forholdsvis velfungende demokrati, landet havde opnået efter Maidan-opstanden.

Når det er russerne der ødelægge bygningerne i Ukraine, så er det vel dem som skal betale for en genopbygning ellers er vi ude at Putin leger med fyrværkeri og brænder hele byen af, men det er alle andre der betaler for skaderne.

Skal Vesten betale for en genopbygning af Ukraine, så bliver Vesten hårdere ramt økonomisk end Rusland og Ukraine vil sikkert stadigvæk være en del af Rusland på et eller andet plan.

Men vores politikere er Julemænd i forklædning og vil selvfølgelig have den store pung åben for Ukraineren og betale for alt, mens vi sidder i kolde stuer og med meget dyr madvarer og offentlige ydelser der halter langt bagefter som får det samme i "varmestøtte" som personer med en indkomst på 650.000, en lille forskel på indkomst på lidt over 400.000, men det samme i varmehjælp.

Købmændene i Folketinget fornægter sig ikke. De øjner straks muligheder for eksport af grøn DK-teknologi, salg af dyre konsulentydelser, og nye muligheder for at danske virksomheder kan få øget indpas på det ukrainske marked, nu hvor russerne fosvinder.
genopbygningen vl EU nok tage sig af.

Gunnar Gjelstrup

OK artikel, men i USA, Storbritannien, Tyskland, Sverige, Norge (og nok flere andre parlamenter) kan Zelensky holde tale med link i parlamentets mødesal. I en dansk kontekst var den journaliske vinkel i går, at ikke andre end folketingsmedlemmer hos os må tale i salen. Kære Informations kyndige journalister, belys gerne hvem i det danske Folketings præsidium, der har besluttet, at han ikke ekstraordinært kan få lov at tale med link til salen? I det norske Storting blev han i dag den første siden Churchill, der blev givet muligheden. Oplys også gerne os læsere, hvis noget sådant i Folketinget alternativt ikke lavteknisk er muligt.

Steen K Petersen

@Nike Forsander Lorentsen

Tak for din besked.

Pineligt og uværdig det der sker for tiden i det lille eventyr land langt mod nord, I ved det med verdens mest lykkelige folk og verdens mindst korrupte land.

Nå ja, højesteret har også i dag, frikendt staten for ulovlig logning og overvågning af befolkningen.

3 delingen af magten og den 4 statsmagt er i disse år smeltet sammen, til et fed, til skade for demokratiet.

Se her et overgreb på et udsat menneske, pas på det er stærke billeder og skrap tekst.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/video-gaar-viralt-kvinde-udsat-f...

Anders Thornvig Sørensen

Der forsømmes ingen lejlighed til at sparke til Ukraine, nu hvor landet ligger ned og råber efter hjælp.

Steen K Petersen

Prøv at tænke sig, denne kvinde der er blevet tvangs udvist, med vold, af selvgode Danmark, med sine 2 børn, har skadet sig selv foran sine i børn i lufthavnen i Istanbul.

Hvilke tragedie for et menneske i nød og så foran sine børn.

Det er utilgiveligt Danmark, UTILGIVELIGT.

https://politiken.dk/indland/art8696338/Udvisning-af-mor-med-tvillinger-...