Ph.d.-cup 2022
Læsetid: 8 min.

Årets vinder af Ph.d. Cup: »I Danmark har vi ikke diamanter i jorden, men data i skyen«

Vindmøllestøj, computerspilsafhængighed og departementschefer var nogle af emnerne ved Ph.d. Cup 2022. Vinderen af årets dyst om at formidle tre års forskning på tre minutter blev læge Amani Meaidi, der har forsket i, hvordan danske sundhedsdata kan bruges til at give os mere viden om medicins bivirkninger
Da dette års vinder af Ph.d. Cup, Amani Meiadi, meldte sig til cuppen, ville hun gerne formidle om den kæmpe ressource, vi har i de danske sundhedsregistre.

Da dette års vinder af Ph.d. Cup, Amani Meiadi, meldte sig til cuppen, ville hun gerne formidle om den kæmpe ressource, vi har i de danske sundhedsregistre.

Jakob Dall

Indland
23. april 2022

Temperaturen ligger et godt stykke over stuetemperatur i Studie 2 i DR’s Koncertsal her en halv time før optagelserne til årets Ph.d. Cup-show går i gang. Ved de runde borde tættest på scenen sidder kolleger, familie og venner til aftenens fem finalister, der om lidt skal på scenen og dyste i kunsten at formidle tre års forskning på tre minutter.

De fem unge forskere kommer ind og sætter sig ved et mindre bord tæt på scenen lige før showet. En af dem er ved at omkomme af varme i det pæne jakkesæt. Så dæmpes lyset i salen. Første kvinde på scenen er DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn, der også var med for ti år siden, da Information i samarbejde med DR og Lundbeckfonden afholdt den første Ph.d. Cup.

For at give ordet til unge, dygtige forskere for en aften, er »i den grad public service«, som Maria Rørbye Rønn udtrykker det. Aftenens vært, Peter Lund Madsen, går på scenen og præsenterer dommerpanelet: professor i astrofysik Anja Andersen, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og biolog og naturformidler Vicki Knudsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Nej, det vindende ph.d. projekt viser os ikke, hvordan vi kan bruge eksisterende data til at finde ud af bivirkninger af medicin. Projektet er ikke et lødigt forskningsprojekt, det skaber ikke ny viden, men koger en tvivlsom konklusion ud af spredte data. I bedste fald blåstempler tv-programmet et forældet medicinsk produkt, som ikke stiller kvinder med kraftige blødninger bedre end før. Projektet underbygger min fordom om, at vi har deponeret folkesundheden hos pillefabrikanterne. Nej guldet ligger ikke i data-skyen, det er nemlig gammelt ragelse. Guldet hedder forebyggelse og reel ny viden om kvinders og mænds sundhed.