Magt kan være magisk. Da Mette Frederiksen (S) i sommeren 2019 trådte ind i Statsministeriet, havde hun og Socialdemokratiet endnu ikke formuleret en egen klimapolitik. Men nu her mere end 1.000 dage senere har hun effektivt udnyttet statens embedsapparat til at få specialudviklet, hvad der efterhånden må siges at være et reelt bud på en socialdemokratisk klimapolitik.
Ugens to store grønne udspil – det nye reformkatalog, ’Danmark kan mere II’, og forslaget til en ny CO₂-afgift, ’Grøn skattereform’ – bærer begge præg af en pragmatisk og midtersøgende tilgang, som er designet til at afføde rituel kritik fra både højre og venstre. For Socialdemokratiet er det første succeskriterium, at S-regeringen skal placere sig så tæt på centrum som muligt – og heller end gerne med nogenlunde proportional kritik fra begge sider.
Den hidtidige regeringsperiode har dog overbevist topministrene om, at der skal mere og andet til for at vinde ejerskab over klimapolitikken.
Skulle det forestille kritisk journalistik?
Det lyder mere som propaganda, spin, eller hvad man nu vælger at kalde det.
Hvad er der i pakken som er så handlekraftigt?
Det bliver spændende at læse om den nyslåede socialdemokrat LTM er lige så begejstret for regeringens klimapolitik, når Venstre og Konservative får stækket klimaindsatsen ved støtte- og undtagelsesordninger til landbrug og skattelettelser til erhvervslivet.
Ja, det er dejligt at S omsider spiller ud med konkrete klimatiltag der batter. Vi fik forklaret at regeringen vil planlægge med en fire-dobling af landbaseret VE, altså vindmøller og solceller på land.
Men hvorfor er denne udmelding, -der vel stadig kun kan betegnes som en målsætning- mere håndterbar end blot en generel 70% målsætning? På et helt år der der kun blevet opført 3 nye vindmøller på land, og selve processen med at få planlagt nye anlæg tager flere år. Når man så melder sådan en målsætning ud uden også at fortælle hvilke tiltag der skal tages for konkret at speede processen op, ja så er vi vel tilbage ved at det stadig blot er "fugle på taget". Nøjagtig ligesom fortællingen om at ny teknologi, som f.eks. indfangning af CO2, vil komme til at bidrage væsentligt til den grønne omstilling.