Menneskerettigheder
Læsetid: 8 min.

Danmark vil sende fanger til et andet land. Da Norge gjorde det, gav det problemer

Inden Folketinget skal diskutere afsoning i Kosovo, fortæller afdelingschef hos den norske ombudsmand om de norske erfaringer. Det er vældig svært at lave en ordning om afsoning i et andet land, der lever op til alle internationale forpligtelser, lyder det
Da Norge havde fanger i det hollandske fængsel Norgerhaven, som ses på billedet, var det i nogle tilfælde norsk lov, der gjaldt, og i andre tilfælde hollandsk lov. Det skabte alvorlige problemer.

Da Norge havde fanger i det hollandske fængsel Norgerhaven, som ses på billedet, var det i nogle tilfælde norsk lov, der gjaldt, og i andre tilfælde hollandsk lov. Det skabte alvorlige problemer.

Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix

Indland
2. april 2022

»Ja, det gav problemer med menneskerettighederne i forhold til FN’s konvention mod tortur, da Norge overførte fanger til afsoning i Holland,« siger Helga Fastrup Ervik, afdelingschef hos den norske civilombudsmand, som i Norge hedder Sivilombudet.

Hun taler om de bekymringer, som for syv år siden blev rejst fra ombudets side, da Stortinget skulle behandle et lovforslag om at overføre 242 fanger fra norske fængsler til afsoning i Norgerhaven-fængslet i Holland.

Det afgørende problem, som det norske sivilombud pegede på, var spørgsmålet om jurisdiktion, altså om norske myndigheder hele vejen igennem havde ansvaret for at sikre, at fangerne ikke blev udsat for tortur eller umenneskelig behandling.

»Der påhviler – mener vi – efter FN’s Torturkonvention staterne et eget ansvar for at efterforske, rejse tiltale og strafdømme tilfælde af tortur og umenneskelig behandling, og hvis man ikke gør det, er det et brud på statens ansvar. Fængsel er i den hårde ende af magtudøvelse, så derfor er det specielt vigtigt, at staten selv har kontrol og jurisdiktion,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Meget oplysende - tak!

Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar