1. maj
Læsetid: 8 min.

Gennem ti år er flere ikkevestlige indvandrere kommet i job. Men tendensen kan vende, hvis vi bare tager det for givet

Andelen af ikkevestlige indvandrere i arbejde er steget markant, og hos flere fagforeninger oplever man også et øget antal medlemmer. For Disha Bhatt blev et mentorforløb og sprogundervisning vejen ind på arbejdsmarkedet
»Grammatikken er svær,« siger Disha Bhatt, som håber, at hun får mulighed for at tale en masse dansk på sit nye job.

»Grammatikken er svær,« siger Disha Bhatt, som håber, at hun får mulighed for at tale en masse dansk på sit nye job.

Magnus Hove Johansson

Indland
30. april 2022

»Jeg har søgt cirka 20 job om dagen, fem dage om ugen,« siger Disha Bhatt.

Vi sidder i hendes stue i Svendborg. Solens stråler spejler sig i glasbordet mellem os, hvor hun har serveret en slags indisk brødsnack, der hedder khakra.

Disha Bhatt er oprindeligt fra Indien, men har boet og arbejdet i Dubai i ti år. Her mødte hun sin mand, og da han fik job i Danmark i 2018, flyttede Disha Bhatt med.

»Nu har jeg fået job som stuepige på Svendborg Hospital,« siger hun med et stort smil. »Jeg skal hjælpe med at gøre værelserne rent, når der kommer nye patienter.«

Disha Bhatt begynder på det nye job om en uge. Det er ikke hendes drømmejob, siger hun: »Men det er bedre end bare at sidde derhjemme og vente.«

Hun er ikke alene om endelig at få hul igennem til arbejdsmarkedet. Antallet af ikkevestlige indvandrere i arbejde er steget markant – særligt antallet af kvinder, som ellers længe har været de sværeste at få i beskæftigelse. I januar viste en undersøgelse fra Arbejderbevægelses Erhvervsråd, at 55,8 procent af ikkevestlige indvandrere er i job, hvilket er det højeste antal i 13 år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"I den offentlige debat er ikkevestlige indvandreres lave beskæftigelsestal ofte blevet italesat som et problem, og forrige år foreslog regeringen, at ledige indvandrere skal aktiveres 37 timer om ugen for få udbetalt den fulde kontanthjælp."

Ingen spurgte om, hvordan man kunne få arbejdsgiverne til at ansætte dem, der brugte mange timer dagligt på ansøgninger, der bare røg direkte i papirkurven.

Ingen tænkte på at genindføre danskundervisningen som den fungerede før det famøse paradigmeskifte, som Støjberg og Dansk Folkeparti stod i spidsen for at få gennemført, da Lars Løkke Rasmussen stadig var statsminister-Lars.

Ingen har ej heller tænkt på at lette vejen for dem, der kom til landet med en uddannelse, landet faktisk mangler, for eksempel læger, ingeniører og sygeplejersker, der strander i årevis i bureaukrati, og ender med at gøre rent eller køre taxa.

Nej, bare vrid armen om på ryggen af de dovne indvandrerkvinder, for så kunne de lære det..

Håbløst!

Jane Nielsen, Ruth Sørensen, Erik Tvedt, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, Inger Pedersen, Carsten Munk, David Zennaro, Issa Chaaban, Inge Lehmann, Eric Mård, Kim Morten Nissen, Ervin Lazar, Hans Larsen, Bjørn Høj Jakobsen, Alan Frederiksen, Lillian Larsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Der burde stilles krav til alle offentlige arbejdspladser, at de i deres ansættelsespolitik tilstræber, at deres personale sammensætning med hensyn til etnicitet afspejler befolkningssammensætningen.

Med venlig hilsen
Alan

Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Issa Chaaban og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Hans Larsen

Det krav burde ikke alene stilles til OFFENTLIGE arbejdspladser, @Allan Frederiksen, men selvfølgelig også til private arbejdspladser.

Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Holger Nielsen, Issa Chaaban, Inge Lehmann og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Tabel 11. Indvandrere og efterkommere fordelt på oprindelseslande
(top 8) i 2018 (andele af indvandrere og efterkommere i FOA i alt)
Oprindelsesland Antal Andel
Tyrkiet 2.785 14,0 %
Filippinerne 1.203 6,1 %
Thailand 1.124 5,7 %
Polen 898 4,5 %
Bosnien-Hercegovina 677 3,4 %
Jugoslavien 654 3,3 %
Tyskland 632 3,2 %
Marokko 615 3,1 %
Fra:
https://www.foa.dk/~/media/faelles/pdf/rapporter-undersoegelser/2018/kor...

Er det ikke interessant at Thailændere og Filippinere er næst- og tredjeflest ?

Dorte Sørensen

Hørte i P1, om en ny analyse fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, den viste bl.a.
"Der ses specielt en fremgang blandt unge kvinder fra de såkaldte MENAPT-lande. Det betyder, at de har baggrund i Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan eller Tyrkiet.

De uddanner sig nu på et niveau, der svarer til befolkningsgennemsnittet for primært etniske danske.

Konkret var det 42 procent i denne gruppe, der i 2019 afsluttede en videregående uddannelse. Det samme tal lå i 2000 på 9 procent.

Blandt de øvrige 29-årige kvinder er tallet steget fra 18 til 39 procent. For mænd - uanset etnisk baggrund - er andelen steget fra 10 til 25 procent.

VIVE har udarbejdet analysen for Landsbyggefonden.

Helhedsplanerne er et strategisk samarbejde mellem kommuner og boligorganisationer, som primært er finansieret af Landsbyggefonden, men også af kommuner og boligorganisationer."

Så er det ikke på tide at hetzen mod indvandre stopper?????

Jane Nielsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Frederik Schwane og Carsten Munk anbefalede denne kommentar