Quiz
Læsetid: 4 min.

Hvor godt styr har du på påsken? Test din viden i Informations store quiz

Mange ting i denne verden kommer, når man mindst venter det – krig, pandemi, din egen fødselsdag – men så er det jo rart, at påskedag altid ligger samme sted i kalenderen. Og når familien kommer til frokost, skal vi rigtig gække, så her er Informations påskequiz 2022!
Mange ting i denne verden kommer, når man mindst venter det – krig, pandemi, din egen fødselsdag – men så er det jo rart, at påskedag altid ligger samme sted i kalenderen. Og når familien kommer til frokost, skal vi rigtig gække, så her er Informations påskequiz 2022!

Illustration: Petra Penlau

Indland
15. april 2022

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Wiltrup

i spørgsmålet om hvilket sjældent brugt TRÆblæser instrument, der IKKE var med i Sacre du Printemp, skulle svaret have været en saxofon. Jeg ville også have stemt på den, men saxofon er ikke en træblæser, snarere en messingblæser, så derfor stemte jeg (forkert) på en træblæser.

Ete Forchhammer

Træblæser eller messingblæser? Nyt for mig at saxofonen skulle være en messingblæser, den benytter dog et træblæser- og ikke et messingblæserinstruments mundstykke - en ret vital del af et blæseinstrument. I øvrigt skulle en moderne fløjte så heller ikke være en træblæser mere? Så skal der godt nok redigeres om i en del partiturer, samt stilles anderledes op i symfoniorkestrene…

Tak for rådet om at gå til en påskegudstjeneste… jeg havde dog ikke fået et eneste korrekt svar på mine fej-gætl der…

Marianne Ellegaard, uffe hellum, Steffen Gliese, Boe Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

En fin score, der dog ikke er til at prale af, hvilket jeg hermed ydmygst vil undlade at gøre ;-)

Mogens Nielsen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ete Forchhammer

Nej, de' wår en swær jen, som man siger..
En påskegudstjeneste ville heller ej have rettet op på min fejlscore, 18/25 ;)

Men tusind tak for quizzen, jeg troede den var udgået, da jeg kun kunne finde den med the Kardashians..!
(Én eller anden burde iøvrigt lige rette den til, for den er temmelig mystisk i udseendet)

marianne funch

en sjov nok quizz, men skuffende, at der var en del ikke relevante spørgsmål, som vist ikke havde meget med hverken jødisk eller kristen påske at gøre.?

Marianne Ellegaard og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Vedrørende saxofoner:

Ja, en saxofon er overraskende nok kategoriseret som en træblæser, da mundstykket benytter et træblad, ligesom f.eks. klarinetten. På messingblæserne, som f.eks. trompeten, er det ikke et træblad, men musikerens læber, der vibrerer, hvilket skaber klangen.

Debatvært - og nu og da også quizbestyrer
Espen Fyhrie

@Espen Fyhrie
Et "reed instrument" oversættes på dansk som "træblæser", ikke fordi det er af træ, men fordi lyden ikke kommer fra et messingrør. At resten af instrumentet er af messing betyder ikke noget, det vigtige er at lyden er skabt som når man puster hen over et græsstrå.