sanktioner
Læsetid: 5 min.

Jagten på de russiske rigmænds privatfly er i gang – men de er svære at finde

Private luksusfly, der muligvis er russisk ejede, er fortsat med at flyve, selv efter sanktionerne. Transportminister Trine Bramsen afviser, at der er russisk ejede fly i Danmark, men det er svært for myndigheder at spore de reelle ejere
Roman Abramovitj er inde og se fodbold sammen med hans forretningspartner, Eugene Shvidler. De to oligarker er blevet koblet sammen med flere privatfly, der er blevet konfiskeret.

Roman Abramovitj er inde og se fodbold sammen med hans forretningspartner, Eugene Shvidler. De to oligarker er blevet koblet sammen med flere privatfly, der er blevet konfiskeret.

Ritzau/Scanpix

Indland
4. april 2022

Jagten på at indefryse russiske sanktionsbelagte værdier – herunder luksusfly – er i gang, men er ekstremt besværliggjort af, at værdierne gennem flere år er blevet skjult bag lag af hemmelige og uigennemsigtige virksomhedskonstruktioner via forskellige skattely.

Senest har de franske myndigheder i slutningen af marts indefrosset to helikoptere, der ejes af den sanktionsramte russiske milliardær Alisjer Usmanov.

Helikopterne er ejet via to firmaer i Cayman Islands, og de franske myndigheder har sporet ejerskabet, blandt andet fordi firmaet bag den ene helikopter var koblet til et andet fly ejet af Alisher Usmanov, og fordi den anden helikopter er blevet fotograferet på Usmanovs 156 meter lange lystyacht Dilbar.

En talsmand afviser over for Forbes, at Alisjer Usmanov ejer helikopterne, da ejerskabet er overført til uafhængige fonde.

»Processen med at flytte ejendomme til familiefonde begyndte for mange år siden og har intet at gøre med hverken at unddrage sig sanktioner eller med at skjule rigdom,« siger talsmanden ifølge Forbes.

Den franske sag viser, at det er ekstremt svært for myndighederne – også danske myndigheder – at spore det reelle ejerskab af de luksusfly, russiske oligarker anvender.

Den britiske avis The Guardian har undersøgt en række privatejede jetfly, der kan forbindes til sanktionerede russiske forretningsfolk. Flere af flyene har været på vingerne, også inden for EU-området, efter at sanktionerne er trådt i kraft.

Fløj ud samme dag, som ejer kom på listen

Kortlægningen af flyene er sket i samarbejde med organisationen OCCRP i det internationale mediesamarbejde #RussianAssetTracker, som også Dagbladet Information deltager i. Data viser, at flyene i usædvanligt høj grad er registreret på flyvninger til De Forenede Arabiske Emirater i de første uger efter Ruslands invasion af Ukraine.

The Guardian har fundet fly, der kan forbindes til sanktionerede forretningsmænd og embedsmænd som Roman Abramovitj, Alisjer Usmanov og Igor Sjuvalov, en tidligere russisk vicepremierminister.

Alisjer Usmanovs private Airbus 340, der ejes af det samme firma som den ene af de beslaglagte helikoptere, lettede fra München i Tyskland den 28. februar og er sidst registreret som landet i Tashkent i Uzbekistan. Flyets halenummer er M-IABU, hvilket ifølge det amerikanske finansministerium, der håndterer sanktionerne, er en forkortelse for »I’m Alisjer Burhanovich Usmanov.«

Flyvningen fandt sted dagen efter, at EU indførte flyveforbud, og samme dag, som Usmanov blev føjet til den europæiske sanktionsliste.

Selv om det er svært at spore det endelige ejerskab af privatflyene, så er flere fly allerede blevet indefrosset. Blandt andet er et fly, der er koblet til Roman Abramovitj, blevet indefrosset i Letland. To fly er blevet indefrosset i Storbritannien, fordi de angiveligt tilhører Abramovitjs forretningspartner Eugene Shvidler.

Danske fly kan have russiske ejere

Flere fly, der er indregistreret i Danmark i det såkaldte Nationalitetsregister, kan muligvis have russiske ejere. En gennemgang af data fra forskellige flyregistre viser, at flere danskregistrerede private jetfly i realiteten har haft eller har hjemmebase i lufthavne som for eksempel Sjeremetjevo eller Vnukovo ved Moskva.

Andre indicier peger på et bagvedliggende russisk ejerskab. Et danskregistreret fly, der af flyspottere er sat i forbindelse med en russisk forretningsmand og tidligere provinsguvernør, ejes officielt af et firma i Cayman Islands, men det danske registreringsnummer er forbogstaverne på forretningsmanden, hans kone og datter.

Dette fly lettede få dage før den russiske invasion fra lufthavnen i Basel i Schweiz med kurs mod Tel Aviv i Israel, hvor det landede ved middagstid. Efter mindre end to timer på jorden lettede flyet igen og satte kurs mod Moskva. Her opholdt flyet sig i to timer, inden det igen gik på vingerne, nu med kurs tilbage mod Basel.

Et andet danskregistreret fly ejes af et selskab i British Virgin Islands, hvis navn er sammenfaldende med et investeringsfirma, der ejes af en russisk forretningsmand og milliardær, der har store virksomheds- og ejendomsinvesteringer i Storbritannien og andre lande i EU.

Dette fly har kun været i Danmark i forbindelse med registreringen, men er siden typisk fløjet til Moskva og mellem de europæiske storbyer, hvor den pågældende forretningsmand har sine investeringer og boliger.

I Danmark er det Erhvervsstyrelsen, der håndhæver sanktionerne mod Rusland. Styrelsen forklarer i et skriftligt svar til Information, at »hvis Erhvervsstyrelsen bliver opmærksom på, at der kan være tale om en overtrædelse af de sanktioner, som styrelsen er ansvarlig myndighed for, kan styrelsen skride til politianmeldelse«.

Styrelsen skriver videre, at den samarbejder tæt med andre myndigheder for at sikre håndhævelse af sanktionerne.

Har ikke fundet russiske fly i Danmark

Transportminister Trine Bramsen har i et svar til Folketinget i denne uge forklaret, at transportministeriet og Trafikstyrelsen har iværksat en undersøgelse af det danske Nationalitetsregister for at se, om der er russisk ejede fly indregistreret i Danmark.

»Der er i den forbindelse ikke konstateret russiske eller russiskejede virksomheder i Nationalitetsregistret. Trafikstyrelsen har endvidere ikke umiddelbart konstateret fly i det danske register, som ejes af personer, der fremgår af EU’s sanktionslister eller har adresse i Rusland,« skriver transportminister Trine Bramsen i svaret til Folketinget.

Information har fået aktindsigt i registreringen af en lang række fly i Danmark, herunder de to dansk indregistrerede fly beskrevet ovenfor.

Registreringsbeviserne indeholder ikke oplysninger om de endelige, bagvedliggende ejere, men kun oplysninger om de officielle ejere samt de danske firmaer, der står som leasere og brugere af flyene. Ingen af de officielle ejere i disse aktindsigter er hjemmehørende i Rusland.

Danmark har et meget højt antal privatfly registreret i Nationalitetsregistret. Det skyldes, at Danmark i mange år har været populært blandt internationale flyejere, blandt andet fordi det har været muligt at importere flyene momsfrit ind i EU-zonen, den såkaldte »danske rute.«

Importen er foregået ved, at flyet er blevet købt af et selskab i lande med lav gennemsigtighed i forhold til ejerskab af virksomheder, for eksempel skattely som British Virgin Islands og Cayman Islands.

Derefter er flyet blevet leaset til firmaer i Danmark, der har stået for den daglige drift af flyet.

Endelig er flyet efter behov blevet chartret videre til de reelle ejere af flyet. På den måde har flyet kunnet få adgang til at lande i hele EU-zonen inden for samme juridiske regler som gælder for rutefly – og ejerne har kunnet slippe for at afregne moms for flyet.

Skattestyrelsen forklarer i et skriftligt svar til Information, at før 2010 kunne alle fly, undtagen sportsfly, købes eller importeres momsfrit til Danmark.

Skattestyrelsen skriver videre, at det stadig kan lade sig gøre at importere fly momsfrit til EU via Danmark. Det kræver bare, at flyet anvendes af »flyselskaber, der mod betaling hovedsageligt flyver i udenrigstrafik«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Jensen

Der er ikke meget kød på artiklen……hvorfor har Trafikstyrelsen udelukket offentligheden fra oplysninger om luftfartøjers ejerskab?

Det ville da være godt hvis situationen kunne fører til generelt forbud mod privat-flyvning.

Mogens Holme, erik pedersen, Carsten Munk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar