Interview
Læsetid: 12 min.

Lars Løkke Rasmussen: Det er farligt, når statsministeren tiltager sig så meget magt

Mette Frederiksens forvaltning af regeringsmagten er bekymrende. Det mener tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, som ser minkskandalen som en konsekvens af for meget styring fra Statsministeriet og et embedsværk, som er kommet under stadigt større pres

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der sket en politisering af embedsværket, som udfordrer ideen om det neutrale embedsværk, og som er usund for beslutningsprocesserne.

Magnus Hove Johansson

Indland
27. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det er snart tre år siden, at Lars Løkke Rasmussen flyttede ud af statsministerkontoret og ind på et almindeligt kontor på Christiansborgs gange. Efter nogle turbulente år med fratrædelse som partiformand for Venstre, udmeldelse af sit gamle parti og stiftelsen af et nyt har han indtaget en mere stilfærdig position oppe fra sit kontor på tredje sal, hvor hans i alt 14 år som statsminister og minister dog ikke fornægter sig.

En håndfuld oliemalerier af ham selv står stablet under vinduet, der er opsat ordener og emblemer på den ene væg, mens den anden er prydet med karikaturtegninger fra hans ministertid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Ha, ha, ha, dagens morsommeste udsagn fra manden, der om nogen førte blokpolitik førte sig frem som den Store Leder, og for hvem skandalerne stod i kø i ministerierne.

Carsten Sperling, Inge Nielsen, Nike Forsander Lorentsen, Kristian Spangsbo, Inge Lehmann, Bjarne Andersen, Rudy Jensen, Bent Larsen, kjeld jensen, Mette Møhl, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Vibeke Olsen, Carsten Munk, Sven Elming, Dorte Schmidt-Nielsen, Sinne Lundgaard Rasmussen, Martin Rønnow Klarlund, Liselotte Paulsen, Kim Rune Sloth Jensen, Ole Olesen, Kenneth Krabat, Peter Beck-Lauritzen, Espen Bøgh, Mikkel Bonde Stouby, Holger Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, Karen Grue, John Andersen, Lone Hansen, Katrine Damm, Mogens Holme, Eva Bjarnø, Dorte Sørensen, erik pedersen, uffe hellum, sys jensen, Henning Kjær, Peter Wulff, Hans Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Og så kan man undre sig over, at Avisen Information i dén grad støtter Løkkes holdninger med den valgte overskrift - som MULIGVIS er tænkt som en opsummering af Løkkes mange strategisk placerede "så"'er, men SÅ samtidig er en generalisering DELT af den talende. Altså redaktionen på Information.

Det tætteste på et citat i teksten er følgende:
"»Man kan ikke både foregive, at man har ministerielt styre og så de facto centralisere alle beslutninger et sted, nemlig hos statsministeren. Så bliver det farligt,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne og tidligere statsminister." - men et citat er det altså ikke.

erik jensen, Inge Lehmann, Erik Bjørn Olsen, Alvin Jensen, Andreas Munk-Madsen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Carsten Jensen

#LarsErRen (som altid…)

Inge Nielsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Vibeke Olsen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Komplet uforståeligt at give den mand så meget gratis reklame

Inge Nielsen, erik jensen, Inge Lehmann, Bjørn Pedersen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Peter Wulff, Arne Albatros Olsen, sys jensen, Dorte Schmidt-Nielsen, Liselotte Paulsen, Ole Olesen, Peter Beck-Lauritzen, Kenneth Krabat, Mikkel Bonde Stouby, Holger Nielsen og Lone Hansen anbefalede denne kommentar

vi er nogen, der husker, hvordan vi blev involveret i Irakkrigen og hvordan kommunalreformen blev moset igennem.
Den dominerende statsminister blev i høj grad introduceret af Anders Fogh.

Inge Nielsen, Peter Mikkelsen, Kristian Spangsbo, erik jensen, Inge Lehmann, Bjarne Andersen, Lone Hansen, Rudy Jensen, Mette Møhl, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Alvin Jensen, Peter Wulff, Vibeke Olsen, Erik Karlsen, Inger Hørup, Christel Gruner-Olesen, Carsten Munk, Dorte Schmidt-Nielsen, Signe Hansen, Liselotte Paulsen, Kim Rune Sloth Jensen, Ole Olesen, Dorte Sørensen, Peter Beck-Lauritzen og Inge ambrosius anbefalede denne kommentar
Mikkel Bonde Stouby

Løkke gjorde jo det samme, ved at indsætte et småtbegavet barn som Brian Mikkelsen som finansminister. Så var der styr på dét.
Meget ukritisk artikel, virkede mere som en af de reklameartikler der annonceres i dagblade under valgkamp.

Inge Nielsen, Hans Larsen, Karen Grue, P.G. Olsen, erik jensen, Inge Lehmann, Lone Hansen, Erik Bjørn Olsen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Peter Wulff, Vibeke Olsen, Andreas Munk-Madsen, Signe Hansen, Liselotte Paulsen, Peter Beck-Lauritzen og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel, 26. april, 2022 - 22:05

Kære Eva, du har helt ret, - min egen øjeblikkelige tanke var; "it takes one to know one!", som det så rammende udtrykkes af amerikanerne, - og meningen er tydelig.

Inge Lehmann, Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Liselotte Paulsen, Ole Olesen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Der er endnu ikke bevis for at mink blev aflivet uden lovhjemmel. Det var minkfarmerne der på get initiativ selv aflivede mink udenfor sikkerhedszonerne før lovhjemlen var på plads. De gjorde det for at være sikre på at få en bonus.
Der er heller ingen bevis for at MF beordrede ulovlig aflivningen af mink mod bedre vidende.
Til gengæld er det nu bevist at IS brød loven på LS vagt, og han hele vejen har forholdt sig passiv mens blå partier støttede LS i lovbrudet.

Inge Nielsen, Hans Larsen, Peter Wulff, Inge Lehmann, Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Inge ambrosius, Alvin Jensen og Kim Rune Sloth Jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Hvis budbringeren havde været en anden end LLR, er jeg ret overbevist om at kommentarerne havde været anderledes nuancerede.

Men LLR er tilsyneladende kronisk diskvalificeret.

Anita Lehmann Pier, Flemming Olsen, Peter Mikkelsen, Rolf Andersen, erik jensen, Bjarne Toft Sørensen, Erik Fuglsang og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Kim Rune Sloth Jensen

Både Lars Løkke selv og Anders Fogh gjorde jo som statsministre det, som Lars Løkke her kritiserer, måske endda i endnu værre grad. Tag f.eks. miljøministeriet, som Svend Auken styrkede i 90'erne med Steen Gade som departementchef. Det blev underkastet flere voldsomme besparelser og fyringsrunder kort efter, at Anders Fogh kom til magten. Dernæst blev det svækket gennem udflytninger, som hægtede mange af de gamle erfarne embedsmænd af. Det samme skete f.eks. med skatteministeriet. De ministerier, Mette Frederiksen overtog i 2019, havde således været igennem en udrensningsproces. De var i den grad præget af to årtiers borgerligt styre og gennemsyret af borgerlig tankegang. Tag f.eks. finansministeriets regnemodeller, som der nu bliver kigget på, fordi de favoriserer borgerlige prioriteringer i urimelig grad. Det skulle være slut med rundkredspædagogik og smagsdommeri hed det, hvilket betød, at regeringen og embedsapparatet ikke skulle lytte til eksperterne og den videnskabelige fagkundskab. Selv i universiteternes ledelser blev videnskabsfolk udskiftet med erhvervsfolk, og forskningen blev i højere grad gjort økonomisk afhængig af erhverslivet, herunder landbruget. Vejen fra forskning til faktura blev kort, som Helge Sander udtrykte det. Når der fra oppositionens side var begrundet mistanke om, at grundloven blev overtrådt af regeringen, blokerede blå bloks godt 90 mandater gang på gang for, at der blev iværksat kommissionsundersøgelser. Selv pressen blev tugtet, hvis den vovede at lave kritisk journalistik om Lars Løkkes regering. "De røde lejesvende" i DR blev udsat for besparelser på 25%, licensen blev afskaffet og DR kom på finansloven i stedet. Og nu kritiserer Lars Løkke så, at Mette Frederiksen som socialdemokrat nu arbejder på, at genvinde magten over det borgerligt orienterede embedsapparat. Vedr. minksagen, skal vi jo også lige huske, at det var en helt speciel situation, hvor folkesundheden var truet, ikke bare i Danmark, men i hele verden. Sundhedsmyndighederne fandt nye varianter af COVID, relateret til danske minkfarme, som potentielt kunne være resistente over for de vacciner, som var lige på trapperne på dette tidspunkt, og smitten bredte sig mellem minkfarmene og fra minkfarmene ud i samfundet til daginstitutioner, skoler og plejehjem med accelererende hast. Det var i den situation, at der skulle træffes hurtige beslutninger, hvis vi i Danmark skulle bevare pandemien under kontrol.

Carsten Sperling, Inge Nielsen, P.G. Olsen, Bjørn Pedersen, Hans Larsen, Kristian Spangsbo, erik jensen, Inge Lehmann, Signe Hansen, Lone Hansen, Karen Grue, Rudy Jensen, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, Ole Olesen, Alvin Jensen, Peter Wulff, Dorte Sørensen, Andreas Munk-Madsen, Inger Hørup og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

LLR har kun en eneste fejl! Han kan ikke se at han permanent har diskvalificeret sig selv og er blevet en anakronisme. Han går ikke selv han skal smides ud.

Inge Nielsen, Inge Lehmann, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Andreas Munk-Madsen

Men vi undgik Wuhan 2.0.

Løkke kritiserer hastværk og centralisering. Jeg savner, at journalisten spørger ham, hvordan han synes, at man hurtigt skal træffe beslutninger i en krise.

Inge Nielsen, Inge Lehmann, Carsten Bjerre, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Kim Rune Sloth Jensen du har helt ret lige indtil du kommer med følgende påstand:
"og smitten bredte sig mellem minkfarmene og fra minkfarmene ud i samfundet til daginstitutioner, skoler og plejehjem med accelererende hast. "
Dokumentation?

Flemming Olsen, Rolf Andersen, Estermarie Mandelquist og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

It takes one to know one.

Citat : amerikansk b-film.

Man kan hurtigt glemme, ikke Løkke? :-)
En anden artikel på information som omhandler Løkkes måde at få ting igennem på https://www.information.dk/indland/leder/2022/04/prestigeprojektet-lynet...

Ved ikke om det er bedre håndteret end minksagen og for viser det et billede af at "det er helt normalt i politik i dag" og vi ser flere af de eksempler mere og mere.

Carsten Sperling, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Når lars løkke ikke bliver dobbelmoralsk...

Krister Meyersahm

En funktionsfejl i vort folkestyre opstod, da man fratog regenten retten til at udnævne ministre, herunder statsminister. Den deling af magten der var forudsat i Grundloven og som balancerede regeringens og folketingets magtforhold, blev dermed sat ud af kraft.

Nu er statsminister og regent reelt en og samme "sag", hvilket betyder at statsministeren, som jo udspringer af folketingets flertal, har betydelig mere magt end de kloge grundlovsgivere i 1849 fandt klogt. I lande med med præsident har man en sund "kamp" mellem folkevalgte og præsident. Det mangler vi her.

Krister Meyersahm

med med - skal være med en

Kim Rune Sloth Jensen.
Jeg er meget enig i din vurdering af de transparante blå småsvindlere. Gennemskuelige i mimik og påtagenhed, især i de tider du beskriver flot.
mvh

Carsten Sperling, Inge Nielsen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Folks hukommelse er kort.

Da Nordjylland blev lukket ned var 48 procent af alle covidsmittede smittet med minkvarianter.
Der var nordjyder, der døde af minkvarianterne.

Smitten spredte sig stadig ukendt som en løbeild mellem minkfarmene og derfra ud i samfundet og tilbage igen.

Selv om der blev sagt, at der ikke var smittefare fra døde mink var, havde dem der håndterede pelsene højere smitterisiko end resten af samfundet.

Flere måneder senere bekræftede SSI, at cluster 5 havde nedsat vaccinefølsomhed lige som vi har set med omikron.

Ved høj mutationsrate og stor spredning er der høj sandsynlighed, at den samme mutation sker flere gange.
Værtsskift er risikofaktorer for rigtig slemme varianter.

Hvorfor lader landbruget uden at kny slå besætninger med fugleinfluenza ned?

Inge Nielsen, Stig Bang-Mortensen, Lone Hansen, Kristian Spangsbo, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kristian Spangsbo

"Det er det, minkskandalen, hvor alle landets mink blev slået ihjel uden lovhjemmel, ifølge ham er et symptom på."
...lader Information det udsagn stå uimodsagt? Sandheden er jo nemlig, at ikke en eneste mink blev slået ned uden lovhjemmel! Sagens kerne er et brev til avlerne, i hvilket de blev pålagt at slå deres besætning ned. For myndighederne var slet ikke nået til de avlere, som lå uden for sikkerhedszone.
LLR's omgang med sandheden synes endnu engang at være lidt - hrmm - alternativ...

Inge Nielsen, Stig Bang-Mortensen, Lone Hansen, Peter Wulff, Henning Kjær, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

En del at landets mink blev slået ihjel uden lovhjemmel, ikke alle. Husk det nu!

Kristian Spangsbo

@Stig Bang-Mortensen
Hvor har du det fra?

Min kommentar bygger på fødevareministerens svar 142 og svar 181 til Folketinget, hvori det fremgår at myndighederne ikke har deltaget i aflivningen i zone 3, uden lovhjemmel. De svar er så vidt jeg ved ikke betvivlet af hverken politikere, myndigheder eller interesseorganisationer.

Det er nok også værd at bemærke, at den (måske) ulovlige instruks blev korrigeret blot 4 dage efter, den blev udsendt.

Anita Lehmann Pier

I min optik en af de eneste politikere som "tør" nytænke politik og stadig er åben for fremskridt og progressiv tankegang. Indrømmet, han er en særdeles dygtig retoriker, men han lytter til fagfolk, menigmand mv. Er ikke bange for at flytte sig. LLR's Mødestedet er en modernisering af forsamlingshuset og alle har mulighed for at komme til orde og blive hørt eller blot blive klogere. Har siden start fulgt dette projekt med begejstring og tænker at mange kunne drage nytte af at lytte lidt til de mange interessante debatter, som har været og er der. Og disse uden afbrydelser ;)