videnskab
Læsetid: 6 min.

Ny dansk nanoteknologi kan mangedoble hastigheden i udvikling af nye vacciner

Et dansk forskerhold har udviklet et værktøj til analyse af molekyler, der potentielt kan revolutionere udviklingen af vacciner og andre medicinske produkter
Ny dansk forskning kan medvirke til, at det i fremtiden bliver mange gange hurtigere at udvikle vacciner. Fotoet er fra COVID-19-vaccinationscentret i Øksnehallen i 2021.

Ny dansk forskning kan medvirke til, at det i fremtiden bliver mange gange hurtigere at udvikle vacciner. Fotoet er fra COVID-19-vaccinationscentret i Øksnehallen i 2021.

Martin Lehmann

Indland
12. april 2022

Med et nyt danskudviklet værktøj kan hastigheden i udvikling af nye vacciner øges mere end en million gange. Samtidig kan materialeomkostninger og energiforbrug bankes helt i bund.

Den nye teknologi, som netop er blevet beskrevet i en artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Chemistry, flytter groft sagt analysen af molekyler væk fra de gammeldags glaskolber og over i en form for ’sæbebobler’ i nanostørrelse.

Mere end 40.000 forskellige molekyler kan syntetiseres og analyseres inden for et område, der er mindre end et knappenålshoved – og processen kan speedes voldsomt op i tid.

Det er et forskerhold på Københavns Universitet i samarbejde med forskere fra Odense, der har udviklet værktøjet. Lederen af forskerholdet, lektor Nikos Hatzakis fra Kemisk Institut på Københavns Universitet, forklarer, at værktøjet vil have bred anvendelse i alle former for biokemi – og altså ikke kun i forhold til vacciner, men i alle sammenhænge, hvor molekyler skal syntetiseres og analyseres. Det vil i særlig høj grad være inden for medicinalindustrien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Toll! Og sikke en nem og elegant måde, Nikos Hatzakis bruger for at får os, der ikke kender meget til materien, et begrib om, i hvilke dimensioner om tid, hastigheder, datamængder, etc., tingene i nanoteknologien foregår.

Klaus Lundahl Engelholt og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Cool. Man må håbe, at det går bedre end dengang, danske forskere udviklede en vaccine mod COVID, som var fantastisk og groundbreaking, men ikke var det alligevel.

Klaus Lundahl Engelholt og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Jeg forstår i udgangspunktet godt at offentligt ansatte, der forsker i stillinger på offentlige institutioner, for offentlige og fonds midler.
Som sådan ikke har krav på bonus ud over deres løn.

Masser af grundforskning koster milliarder over mange år, uden at føre til resultater der er kommercielt omsættelige.
Sådan må det være for at finde nålen i høstakken hver gang det lykkes.

Men det kan ikke være rigtigt at sublime forskere i offentligt regi, som opnår så banebrydende resultater, at det kommer hele menneskeheden til gavn.
Hvis disse ikke i de tilfælde belønnes fyrsteligt økonomisk, bare fordi at det har de ikke formelt krav på.

Der var en sag med en forsker hos Statens Serum Institut, der blev nidkært forfulgt, blot fordi han havde sikret sig en ordning, der også kom ham selv til gode økonomisk.

Ham mistede Danmark lige inden kampen mod Covid 19, og han er nu, selvfølgelig ansat i en kommerciel medicinal virksomhed, hvor han forhåbentlig får løn efter fortjeneste.

Jeg orker ikke lige at google op på hvem, og sagen, men han blev skammeligt behandlet.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard