Analyse
Læsetid: 5 min.

Med ny traktat er afsoning i Kosovo rykket et skridt nærmere. Men problemerne udestår

Selv om justitsminister Nick Hækkerup glæder sig til et samarbejde om, at udvisningsdømte kan afsone i Gjilan-fængslet i Kosovo, løser den nu offentliggjorte traktat mellem Danmark og Kosovo ikke projektets menneskeretlige problemer
Justitsminister Nick Hækkerup er efter sigende ret sikker på, at forslaget om at overføre udvisningsdømte udlændinge til Gjilan-fængslet i Kosovo bliver vedtaget.

Justitsminister Nick Hækkerup er efter sigende ret sikker på, at forslaget om at overføre udvisningsdømte udlændinge til Gjilan-fængslet i Kosovo bliver vedtaget.

Jesper Houborg

Indland
28. april 2022

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er både »stolt over og glad for« at kunne offentliggøre den traktat, han den 26. april har underskrevet sammen med sin kosovoske kollega, Albulena Haxhiu. »Med aftalen sender Danmark samtidig et klart signal til udvisningsdømte udlændinge fra tredjelande: Jeres fremtid ligger ikke i Danmark, og derfor skal I heller ikke afsone her,« som ministeren skrev onsdag i en pressemeddelelse.

Traktaten handler om leje af 300 fængselspladser i Gjilan-fængslet i Kosovo, hvortil Danmark efter planen fra begyndelsen af 2023 kan overføre udvisningsdømte udlændinge fra lande uden for EU og EØS. Traktaten skal indgå som en del af det netop fremsatte lovforslag, L 180, som Folketinget skal førstebehandle næstkommende fredag. Ifølge Ritzau er justitsministeren ret sikker på, at forslaget bliver vedtaget, fordi det udmønter en politisk aftale fra december mellem regeringen og Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og De Konservative.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fra rubrikken: Men problemerne udestår.
Det betyder altså: Men problemerne mangler.

Eva Schwanenflügel

Tak for denne grundige gennemgang, Ulrik Dahlin.

Danmark er blevet bannerfører for udlicitering af asylbehandling og udvisning af udlændinge på et retssikkerhedsmæssigt fundament af sand.

Kan nogen overhovedet stoppe denne menneskeretslige undergravende virksomhed, er spørgsmålet..?

Det bliver vel først om føje år, når den dyre regning kommer til offentlighedens kendskab..

Man må håbe, den danske journaliststand følger konsekvenserne af disse udlandskontrakter tæt efter deres implementering!

Gitte Loeyche, David Zennaro, Bjarne Tingkær, Carsten Munk, Elisabeth From og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele tankegangen er absurd: der er ingen logik i, at nogen, der har begået en forbrydelse, skal sone den andre steder end der, hvor lovbruddet er foregået.
Konsekvent har vi nedlagt fængselspladser og de seneste årtier, fordi kriminaliteten er faldet og faldet, så nå der nu er brug for flere pladser igen, skyldes det øgede straframmer med minimumsstraffe.
Væk er alle de mange gode år med fremragende resultater med rehabilitering.

Gitte Loeyche, David Zennaro, Bjarne Tingkær, Elisabeth From, Inger Pedersen, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Rehabilitering kom virkelig på dagsordenen efter 2. verdenskrig, hvor masser af almindelige mennesker kom i fængsel. Det lærte politikerne af. Den lære er desværre ved at være forduftet, når man seriøst overvejer at behandle mennesker på den måde.

Gitte Loeyche, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Benåd og smid ud.

Jeg tror nu nok vi får problemer med Menneskerettigheds-konventionen, hvis vi sender fængslede udlændinge ud af landet i bundter. For det vi gerne vil er jo, at blive af med en specifik gruppe, nemlig udlændinge. Der er med andre ord tale om kollektiv udvisning af udlændinge. Det er forbudt iflg. protokol nr. 4.

Regeringen bør i stedet overveje, som Grundlovens § 24 giver mulighed for, at benåde og sende de bemeldte hjem, med et livsvarigt indrejseforbud til Danmark og en seddel om halsen med deres straffeattest - så hjemlandet kan agere, hvis man vil.

De benådede og udviste, som nu er straffrie, er så ikke længere en juridisk bekymring eller økonomisk byrde for Danmark.

Eva Schwanenflügel

Der blev faktisk nedlagt fængselspladser i 2015 på grund af faldende kriminalitet.

"En række fængsels- og arresthuspladser landet over bliver nu lukket midlertidigt. Forklaringen er, at kriminaliteten i Danmark er historisk lav, og presset på landets fængsler og arresthuse er derfor dalet markant."

https://www.information.dk/indland/2015/03/faldende-kriminalitet-lukker-...

Men presset på fængslerne steg i løbet af de næste år, da mange straffe blev skærpet betydeligt, og selv mindre forseelser som for eksempel manglende opfyldelse af mødepligt på udrejsecentre blev gjort strafbare.

"Den 1. juni i år blev Regeringen og Dansk Folkepartis ønske så til virkelighed, da den nye skærpelse af udlændingeloven trådte i kraft. Det betyder blandt andet, at de kriminelle udlændinge og personerne på tålt ophold hver dag mellem klokken 09.00 og 17:00 skal melde deres tilstedeværelse på centret.

- Hvis de bryder de forpligtelser, de er pålagt, skal de så vidt muligt i fængsel, lød det dengang fra Støjberg.

Foreløbigt har det resulteret i, at Midt- og Vestjyllands Politi har haft 95 varetægtsfængslinger, siden loven trådte i kraft. Før stramningen af reglerne lød prognosen på i alt 45 sager af denne type i hele 2019."

https://www.tvmidtvest.dk/retssystem-pa-overarbejde/sadan-fungerer-de-ny...

Det hører med til billedet af de såkaldt kriminelle udlændinge, at mange af dem er afviste asylansøgere, altså ikke kriminelle til at begynde med, men det bliver de, hvis de ikke stringent overholder meldepligten.

I 2020 var fængslerne så overbelagte, at man blev nødsaget til at gøre noget.

"Kriminalforsorgen er markant udfordret med mange indsatte, for lidt plads og for få ansatte. Derfor har regeringen nu afsat en merbevilling på 81,5 mio. kr. i 2020 til kriminalforsorgen. Merbevillingen skal være med til at sikre, at fængslerne fortsat kan drives med mange indsatte, og at der kan etableres flere fængselspladser i år, som kan gøre arbejdsforholdene bedre for de ansatte."

https://www.justitsministeriet.dk/pressemeddelelse/justitsminister-sikre...

Steffen Gliese overdriver en kende, men har egentlig ret i essensen.

Steffen Gliese

Vi har nedlagt de store arresthuse, så jo, vi har i høj grad nedlagt fængselspladser - sammen med de mange lukkede arresthuse.

Freddie Vindberg

Det kan være, at udlændinge i Danmark vil tænke sig om en ekstra gang, inden de begår noget kriminelt, simpelthen for at undgå, at blive sendt til det dér Gjulag - fængsel.

Helle Degnbol

Nick Hækkerup 27. april stolt og glad, med udsigt til samarbejde med Kosovo i kommende år…

Nick Hækkerup 1. maj - se avisen