Miljøbeskyttelse
Læsetid: 4 min.

Region vil stævne staten: Kæmper for ’forureneren betaler’-princippet i Cheminova-sag

Region Midtjylland har ekstraordinært besluttet at stævne Miljøstyrelsen i en sag om, hvem der skal betale for håndteringen af forureningen fra den gamle Cheminova-fabrik på Harboøre Tange. Mere principielt handler sagen om, hvem der har ansvar for at betale for de historiske forureninger i Danmark
Harboøre Tange er påvirket af årtiers produktion af pesticider på den gamle Cheminova-fabrik og huser tre af Danmarks store generationsforureninger. Region Midtjylland har nu stævnet Miljøstyrelsen i sagen om Cheminova-forureningen.

Harboøre Tange er påvirket af årtiers produktion af pesticider på den gamle Cheminova-fabrik og huser tre af Danmarks store generationsforureninger. Region Midtjylland har nu stævnet Miljøstyrelsen i sagen om Cheminova-forureningen.

Morten Stricker

Indland
12. april 2022

På Harboøre Tange i Vestjylland har en fejde om, hvem der skal betale for den gamle Cheminova-virksomheds forurening tilbage i tiden, nu udviklet sig til, at et enigt regionsråd i Region Midtjylland har besluttet at stævne Miljøstyrelsen.

Stævninger mod staten er sjældne, men skyldes i dette tilfælde, at Miljøstyrelsen har afgjort, at virksomheden FMC – tidligere Cheminova – ikke længere skal være forpligtet til at videreføre de afværgetiltag, som i dag forhindrer forureningen i at sprede sig til den omgivende natur, til skade for både mennesker og miljø.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse om sagen. Anders Kühnau, som er socialdemokratisk regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner, fortæller, at regionen er »meget uenig« i Miljøstyrelsens afgørelse.

»Derfor er vi villige til at tage den her juridiske tvist så langt, som det kræver,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Erik Fuglsang

Som en anden tyv om natten prøver staten nu helt uhørt at stikke af fra regningen.
Det er grove løjer og derfor helt på sin plads, at Region Midtjylland nu har stævnet Miljøstyrelsen i sagen om Cheminova-forureningen.
Nu er der så kun tilbage at håbe, at styrelsen bliver dømt med piber og trommer!!!

Torkil Forman

Et godt gammelt princip er, at mennesket skal tage ansvar for sine handlinger.
Ikke mindst hos de "Konservative" ! De forsøger mange gange tappert at forsvare ansvars princippet. - Nedadtil.
Det betyde at man f eks skal have en ansvarsforsikring på sin bil. Ens kørsel kan jo forvolde megen skade på andre og andet. Og ikke hunden men ejer skal såmænd også have en hundeforsikring.
Hvis ens adfærd, erhverv eller andet udøves på en sådan måde at det kan påføre andet og andre skade, skal man principielt kunne drages til ansvar og erstatte en forvoldt skade.
Men hvorfor skal Grindsted værket og anden erhvervsmæssig ansvarspådragelse så ikke kunne gøres gældende når man producere noget som kan være skadevoldende? Herunder naturligvis også Chemi Nova.
Kan det skyldes at politikerne er blevet lobbyet til at lave en lovgivning, der beskytter det store erhvervsliv og herunder måske ikke mindst landbrugets giftleverandører.
Den forurening/forgiftning som finder sted på dette grundlag, må så betales af andre, som de politiske partier via en stærk lobbyisme sender videre til regionerne, dvs skatteyderne.
At forureneren skal tage ansvar og betale gælder for nogle og ikke for andre. Svigter ikke mindst de konservative deres idealer i den grad, når de vil friholde nogle og ikke andre.