Analyse
Læsetid: 4 min.

Storpolitik udløser forbitret nærkamp mellem Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper

Krigen i Ukraine har antændt de altid ulmende politiske spændinger mellem Enhedslisten og SF. Gensidige beskyldninger om både krigsflygtninge, NATO-medlemskab og forsvarsforbeholdet har for alvor tyvstartet den interne valgkamp mellem Folketingets to røde partier
Enhedslisten tidligere leder, Pernille Skipper, er vred over, SF’s udmelding om, at Danmark kan tage flere flygtninge fra Ukraine end fra andre steder, fordi ukrainerne er fra vores »nærområde«.

Enhedslisten tidligere leder, Pernille Skipper, er vred over, SF’s udmelding om, at Danmark kan tage flere flygtninge fra Ukraine end fra andre steder, fordi ukrainerne er fra vores »nærområde«.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
2. april 2022

Den våbenhvile, som i de senere år har præget venstrefløjen, er blevet brudt. Efter en lang periode hvor hverken SF eller Enhedslisten har koncentreret kræfterne om at bekrige hinanden direkte, har de hjemlige forviklinger af Ruslands invasion i Ukraine nu udløst et åbent opgør, der tilmed kun tegner til at blive endnu mere giftigt og forbitret frem mod næste folketingsvalg.

Angrebene kommer helt oppe fra toppen. SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, og Enhedslistens tidligere politiske ordfører, Pernille Skipper, fører an i de gensidige beskyldninger, og dermed er der åbnet op for, at også menige partisoldater kan levere grove, verbale slagserier på de sociale medier. Vreden er tydeligvis indestængt.

Den intensiverede rivalisering på venstrefløjen kan hurtigt gribe om sig, og handler således ikke kun om en enkelt sag. Uenigheder om den nye særlov til de op mod 100.000 ukrainske krigsflygtninge sætter alligevel stridighederne på spidsen og udstiller en fundamentalt forskellig tilgang til Socialdemokratiets strammerkurs i udlændingepolitikken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er udenfor Lars Trier Mogensens fatteevne, at nogle politikere kan sige noget, fordi de faktisk mener det, og ikke kun for at kapre stemmer

Hans Larsen, erik pedersen, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Steffen Gliese, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Marianne Rosenkvist , Steen K Petersen, Erik Nielsen, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr, Ervin Lazar og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Jette Steensen

“ gammelkommunistiske Putin-versteher” hvor unuanceret kan man tillade sig at skrive i information ?

Hans Larsen, Mads Bech Madsen, erik pedersen, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Marianne Rosenkvist , Erik Nielsen, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr, Alexander Bak, Steen K Petersen, Jens Voldby Crumlin og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Jette Steensen - 02. april, 2022 - 09:07.

Jeg synes nu den karakteristik er ret præcis - efter at have læst mange, mange kommentarer fra angiveligt Ehl-tilhængere, der forstår og forsvarer den russiske militære specialoperation, indimellem med ret bombastiske forklaringer!

Morten Wieth, Bent Nørgaard, Steffen Gliese, Rolf Andersen og Nels Friis Christensen anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Begge partier har i den grad kompromitteret sig. Værst med SFs fuldtonede udnyttelse af den ulykkelige krig til at støtte øget oprustning. Enhedslisten forsvarer at de stemte for særloven med begrundelsen at de altid stemmer for forbedringer selvom det ikke gælder for alle og at de ikke var klar over at pengene kom fra udviklingsbistanden. Men det er skandaløst at Enhedslisten endnu engang stemmer for en lov som man ikke har sat sig ordentlig ind i konsekvenserne af. Det er et klart mønster at Socialdemokraterne bruger netop denne vej til at finansiere tiltag på flygtningeområdet så det burde ikke komme som nogen overraskelse. Men selv uden den økonomiske vinkel mener jeg klart at Enhedslisten skulle have stemt imod. Det er ikke kun et spørgsmål om at der er forbedringer for nogen som ikke gælder andre. Der er tale om en dybt racistisk lovgivning som er totalt uacceptabel og skaber grunden for at Danmark med rette kan kaldes en apartheidstat med alt hvad det betyder for borgernes grundlæggende retssikkerhed og overholdelsen af internationale konventioner. https://www.raeson.dk/2022/professor-morten-sodemann-danmark-er-paa-vej-...

Hans Larsen, erik pedersen, Ete Forchhammer , erik jensen, ingemaje lange, Alvin Jensen, Jens Thaarup Nyberg, Dylan Storm, Erik Nielsen, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr, Per Dørup, Pietro Cini og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

"hvor unuanceret kan man tillade sig at skrive i information ?"

Rigtig meget, se bare ovennævnte indlæg @Jette

Steen K Petersen

Der var du hurtig @Jens V Crumlin, @Jette mente det indlæg der kom efter din berettiget undring.

Alexander Bak

“ gammelkommunistiske Putin-versteher”?
Jeg skal love for, at krigsjingoismen har fået medvind på den her avis.
Hvis du ønsker at nogle skal tage dine "analyser" seriøst, Lars, så vil jeg råde dig til at være noget mere nuanceret, frem for den socialdemokratiske mccarthyisme du så småt er ved at ligge for dagen.

Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, erik jensen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Erik Boye, Erik Nielsen, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr, Jette Steensen, Per Dørup og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Det fornuftige politiske standpunkt i forhold til flygtninge loven er at den åbner for en bedre flygtninge politik. Ingen dansk politiker kan gå ind for racisme - tror jeg da - og derfor lægger loven op til et opgør med dansk flygtninge politik, idet den styrker vores mulighed for at tage os af flygtninge. Hvor de så kommer fra. Lige nu er det jo rigtigt at Ukrainere er i nød. Når NATO eller andre lægger an til militære operationer er vi altid forpligtet. Det er konklusionen af støtten til Ukrainere. Humanitær hjælp ydes til mennesker uafhængigt af køn, herkomst, overbevisning.

Torben Siersbæk, John Scheibelein, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Jacobsen

Politik handler om hele landet, om alle samfundsgrupper. Det er venstrefløjens pligt at se efter dem som ikke har formuer, men Lars Trier Mogensen har rigeligt, så han sætter igen lus i pelsen. Det almennyttige boligsystem, som i forvejen er under belejring, bliver totalt smadret ved at der kommer 100.000 flygtninge.

Derfor følgende tankeeksperiment: Hvad sker der hvis staten opkøber de 42.000 ejerboliger som er til salg, og udlejer dem til Ukrainerne? De kommer jo i arbejde, siger Tesfaye, og derfor bliver det en indtægt for staten at udleje dem? Desværre vil konsekvenserne være at huspriserne ville styrte i vejret, og ingen førstegangskøbere ville have en mulighed for at købe et hus i år fremover. Hvorfor dette umulige tankeeksperiment? Jo, det samme som ville ske med ejerboligmarkedet, kommer nu til at ske med lejeboligerne: Huslejen vil styrte i vejret. Dette ved boligministeren, men mærkeligt nok tiger han.

Hvis der er nogen som siger; jo men hvad med ukrainerne, skal de da ikke have en bolig, er du imod det? Så er svaret at den person simpelt hen ikke kender situationen i det almennyttige boligsystem. I årtier har politikerne bekæmpet det almennyttige system for at fremme privatejerformen. Med det formål at middelklassen skal overtage boliger, som er de eneste vi kan betale, har politikerne skabt ghettoloven, og oven i købet taget ti mia. kr. fra os, for at nedrive vores boliger. Samtidigt har de ikke tilladt at der bygges boliger i det almennyttige system til en pris der er overkommelig, tværtimod koster de få der er nybygget mellem 9-15.000 kr.

Der er lavet en hel række love der forhindrer os i at få en bolig, fordi at dem der har rigeligt skal overtage dem. Hvor vi før stod som nummer et til en bolig efter at have været skrevet op i årtier, står vi nu som nummer 500. Hele det almennyttige boligsystem har været under belejring fra Christiansborgs side. Vi, som ikke kan finde en bolig i forvejen der er til at betale, kommer til at betale prisen.

Det private marked for udlejning af boliger er dobbelt så dyrt, og de selskaber, som udlejer boligerne, svindler med alt, lige fra systematisk at inddrage indskuddet efter udflytning, og derefter at fuprenovere. Boligklagenævnet ser den anden vej, meget få får en del af indskuddet tilbage, vi har ingen rettigheder. Der er frit spil både til at spekulere lejen op og til at suge penge ud af systemet. Spekulanterne har magten alle vegne, således har politikerne villet det.

Vi står med en boligminister, som simpelthen ikke aner hvad han skal gøre, med et boligmarked, som i forvejen er hjemsøgt af storspekulanter i de rige kommuner, hvor det derfor ikke er muligt at leje en bolig til en pris, som vi har råd til, og med et privat boligmarked hvor priserne er rekordhøje. Boligministeren siger, at der er 1800 boliger, som er tomme og derfor til leje, men med op til 100.000 flygtninge på vej, er dyre råd ubetalelige.

Der er ingen anden måde at sige det på, det er på tide at tære på fedtet. I stedet for at lægge yderligere pres på dem, som i forvejen har fået deres liv smadret ved årtiers sociale nedskæringer, skulle politikerne tage pengene der hvor de har hobet sig op, fra de rige i Rudersdal, Hørsholm, Gentofte, Hellerup, kort sagt fra De forgyldtes parallelsamfund, som det hedder i bogen; Rige børn leger bedst. Lad de rige, som i årtier er blevet forgyldt, betale.

Hans Larsen, Jette Steensen, erik pedersen, Carsten Wienholtz, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, erik jensen, Mogens Holme, Benny Jensen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Jens Thaarup Nyberg og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Til Torben Sierbæks bidrag kan jeg tilføje, at en Putin-Versteher her i spalterne har betegnet terroren mod befolkningen i Mariupol og destruktionen af byen som »oprydning«.

Om den pågældende er gammel- eller nykommunist, ved jeg ikke, men det er bemærkelsesværdigt, at man i utilsløret stalinistisk stil en gang til slæber den russiske statspropaganda ind i Informations spalter og anvender militære eufemismer, som skal tilsløre forbrydelser og den barbariske optræden hos den part, man støtter.

Det eneste, man kan takke sådanne debatdeltagere for, er at gøre det klart, hvem man er i selskab med.

Torben Siersbæk, Morten Wieth og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@ Jørgen Mathiasen
Jamen selv tak.

“ Om den pågældende er gammel- eller nykommunist, ved jeg ikke, … “

Andre muligheder ?

Jørgen Mathiasen

@Jens Thaarup Nyberg
Du er én af dem, som her i spalterne har underholdt med prognoser om, at Ruslands overfald på Ukraine ville føre til en sejr for Putin. Ved siden af de lig af døde civile, som ligger i gaderne efter den såkaldte »oprydning«, står der nu en kæmpe skrotbunke af russisk panser i Nordukraine, mens tropperne er på vej tilbage til den russiske og hviderussiske grænse. Derfor er tidspunktet kommet til at analysere, hvorfor den røde hær tabte slaget.

Jeg vil til gengæld ikke prognosticere, at russerne også taber i Donbas, men der er en vis sandsynlighed for at nye vestlige våben i form af langtrækkende artilleri, droner og efterretningsoplysninger kan føre til, at russerne heller ikke når deres krigsmål der.

Ete Forchhammer

Er det ikke lidt ærgerligt at Information har svært ved at få øje på Folketingets mindre partier? Mens de to halvstore, gamle røde, EL & SF spilder krudtet på atter at bekrige hinanden, burde mere konstruktive, ikke-borgerlige partier ha’ en chance!
Det er jo ren gave til alt fra S og videre th. hvis venstrefløjen indskrænkes til to slagsøstre.

Det er vel ok at ligesindede med forskellige taktikker og grundlag kan tage en diskussion uden at det fra bl.a. information skal udlægges som en krise og at de mere borgerlige kan gnide sig i hænderne.
Situationen nu er og bliver tragisk og tåler lige nu ikke sammenligninger.
Vi er som nation plantet i en grim virkelighed omkring en psykopatisk leder og jeg går ud fra at alle i Enhedslisten er enige i dette, men derfor skal vi alligevel videre, hvis vi ikke ønsker at udslette os selv og så må vi se på kompromisser og årsager hvorfor det er gået så galt. En af årsagerne er bl.a. at vi har en pagt som vi har ophævet til den gode pagt og vi derfor ikke kan forstå at andre med en anden baggrund kan tvivle..
Men også i min optik er jeg rystet over at alt for mange tror at det hjælper at opruste og producere yderligere våben.

Torben Siersbæk

@Viggo Okholm - 03. april, 2022 - 16:34.

Hmmmm.....

Ville afrustning have hjulpet Ukraine?

Jørgen Mathiasen

Det lykkedes ikke den røde hær at fremkalde et hurtigt regimeskifte i Kyiv, og derfor gik den russiske armé over til at føre en tilintetgørelseskrig mod civilbefolkningen. Hvor mange massakrer og voldtægter, der er blevet begået, kan man kun gætte om, men på et eller andet tidspunkt ved vi det og også, hvad omfanget af ødelæggelser af boliger, hospitaler og anden infrastruktur har været.

Endnu en gang har russerne lavet fatale strategiske fejl. Ukrainernes moral er kun blevet forstærket, og nok engang har man trukket Vesten længere ind i konflikten. Den må gøre en ny anstrengelse for at forhindre, at Rusland vinder krigen i Ukraine, hvad der betyder, at en energiembargo er rykket nærmere, og at man vil øge spektret af våbenforsyninger til at omfatte nye luftforsvarsmidler og langtrækkende artilleri, som kan stække russernes evne til at føre krig i Ukraine.

Våbenforsyninger annonceres ikke i statstidende, men man kan regne med, at der i løbet af denne uge bliver taget beslutninger både om dette og om sanktionspolitikken.

Torben Siersbæk:
Et godt og tragisk spørgsmål: det ved hverken du eller jeg:
Jeg tænker bare at hvis den tragiske krig ikke skal gentage sig, må vi finde nye veje til forsøg på tryghed og færre krige. Vi har en krig og spørgsmålet er om vi tror at der bliver en vinder og på sigt?

Torben Siersbæk

Viggo Okholm 04. april, 2022 - 15:06.

Hvis det skal have nogen effekt er det Rusland, du skal afruste!

Forstår slet ikke SF , hverken omkring indrejsende / flygtninge Ukraine eller forsvarsforbeholdet. Og ja folk fra Ukraine kan ligesom folk fra andre verdensdele med konflikt sagtens adskilles som flygtninge og blot indrejsende immigranter .Sidstnævnte kunne tilhøre den kæmpestore mængde af Ukrainere som i årevis har boet i Polen og er etableret der , eller for eksempel dem som kommer fra områder som ligger flere hundrede km fra konfliktzonerne og som nu allerede er begyndt at rejse frem og tilbage. Dette her er nok ikke passende at sige men det er trods alt et faktum .

Jens Thaarup Nyberg

@Jørgen Mathiasen, 03. april, 2022 - 10:40

“@Jens Thaarup Nyberg
Du er én af dem, som her i spalterne har underholdt med prognoser om, at Ruslands overfald på Ukraine ville føre til en sejr for Putin. … “

Såvidt jeg husker var mine ord, at jeg troede Rusland ville vinde krigen, men få det vanskeligt med freden.

Ifølge en militærkyndig dr P1, d 5/4, ser massakren i Budja ud til at være udført af udisciplinerede enheder; episoden volder nu vældige vanskeligheder i og for Kreml.

Jeg forudser ubehagelige stunder for de ansvarlige for enhederne.

Den Røde Hær har historien taget - og dig med ?

Den Russiske hærs engagement omkring Kijev er et led i strategien, der havde til formål at fastholde Ukrainske styrker der, mens de Ukrainske styrker i øst blev reduceret.

Og nu har de så rigtignok brug for nyt isenkram, begge sider.

Skulle det knibe for Rusland, har Putin den mulighed, st erklære krig - og altså gå over fra specialoperation til krig - hvorved det bliver muligt at mobilisere reserverne, 5 mill. mand.

Så vidt tror/håbet jeg nu ikke det kommer.

Om jeg er kommunist, vil jeg lade erklærede kommunister afgøre.

Men for egen regning kan jeg sige, i forlængelse af Marx-Engels, at udtrykket står for civilsamfundet, jvf Psriserkommunen - som iøvrigt Lenin må medstemme i, når han erklærer oktoberrevolutionen for en borgerlig revolution, nok efter devisen: ned med teokrater og aristokrater.

Og du er da borgerlig.