Menneskerettigheder
Læsetid: 4 min.

Udvisningsdømte skal selv betale for hospitalsbehandling, når de afsoner i Kosovo

Udvisningsdømte, der skal afsone i Kosovo, hvis det står til regeringen, vil blive pålagt at tegne en privat sundhedsforsikring. Samtidig får sundhedsministeren vidtgående bemyndigelse til at fravige danske regler for sygehjælp, fremgår det af lovudkast. Begge dele møder kritik
Udvisningsdømte kriminelle afsoner deres straf i Ringe Fængsel på Fyn. I et nyt lovforslag lægger regeringen op til, at de udvisningsdømte fremover skal afsone i Gjilan-fængslet i Kosovo, hvor regeringen vil leje 300 celler.

Udvisningsdømte kriminelle afsoner deres straf i Ringe Fængsel på Fyn. I et nyt lovforslag lægger regeringen op til, at de udvisningsdømte fremover skal afsone i Gjilan-fængslet i Kosovo, hvor regeringen vil leje 300 celler.

Michael Bager

Indland
6. april 2022

Justitsminister Nick Hækkerups lovudkast om afsoning i Kosovo får ikke bare kritik for at være uklart og upræcist, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt det er Danmark eller Kosovo, der har jurisdiktion over de indsatte.

Både Institut for Menneskerettigheder, Dignity og den kriminalpolitiske tænketank Forsete kritiserer også lovudkastet i forhold til den sundhedsbehandling, som skal ydes de indsatte, når de efter planen fra næste år kan overflyttes til Glijan Detention Facility i Kosovo.

Det gælder i første række spørgsmålet om, hvem der skal betale for hospitalsbehandling. Og i anden række gælder kritikken omfanget af den bemyndigelse, som sundhedsministeren vil få til at fastlægge de regler, der skal gælde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Krister Meyersahm

Benåd og smid dem på porten.

Gør som Grundlovens § 24 giver mulighed for. Benåd og send de bemeldte hjem, med et livsvarigt indrejseforbud til Danmark. Så er de ikke længere en juridisk bekymring eller økonomisk byrde for Danmark men deres hjemlands ansvar.

Henrik Ilskov-Jensen, Bent Nørgaard og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Hele ideen og lovforslaget stinker. En regeringspopulistisk quck fix idé, der skal løse de problemer der bl.a. har baggrund i deres og de borgerliges iver for flere og længere fængselsstaffe generelt og dermed overfyldte fængsler - hovedsageligt for at sende signaler. Flere og længere fængslsstraffe er i øvrigt stik imod hvad al videnskab har påvist, at kriminalitet ikke bekæmpes med længere og hårdere straffe. Der er også evidens for at overfyldte fængsler medfører mere vold, afgang af fængselspersonale og dermed mere isolation i cellerne etc. Onde cirkler skabt af politikerne.
Den geniale løsning med eksport af udvisningsdømte slår to fluer med et smæk. Det går kun udover nogle modbydelige fremmede, som vi i øvrigt kun vil af med, så vi risikerer ikke nogen folkestemning i mod forslaget. Og så sætter vi justitsministeren og sundhedsministeren til at hugge en hæl og klippe en tå i konventioner, menneskerettigheder og dansk lovgivning . Hvorfor dog savne Inger Støjberg i politik. Regeringen har selv ganske mange mere vidtrækkende kreative ideer ikke bare her, men også på asylområdet med flygtingelejre i afrikanske lande,

Hu Hejsa hvor det går - retstat, menneskerettigheder og beskyttelse af de mennesker der er i ens varetægt, uanset om man kan lide dem eller ej er gundprincipper i en civiliseret stat og vist også i vores lovgivning. Hvis ikke folketinget sætter hælene i skrider vi længere og længere ud af den slidske der ender i barbari