Analyse
Læsetid: 4 min.

Det borgerlige nej hænger på Messerschmidts hat

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt har ikke længere den samme grad af personlig troværdighed, som frontfigurerne har haft i de tidligere nejkampagner. Og det tegner til at kunne svække den borgerlige EU-modstand ved folkeafstemningen i næste uge
Nejkampagnens dobbelte svaghed er, at den i første omgang hviler alene på Morten Messerschmidt, og at han i anden omgang står med en flosset troværdighed, skriver politisk analytiker Lars Trier Mogensen.

Nejkampagnens dobbelte svaghed er, at den i første omgang hviler alene på Morten Messerschmidt, og at han i anden omgang står med en flosset troværdighed, skriver politisk analytiker Lars Trier Mogensen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
25. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Martyriet kan være næsten lige så godt som en sejr. Derfor er Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt godt i gang med at sætte scenen for et ærefuldt nederlag. Ved mandagens afslutningsdebat i Folketinget gjorde han et stort nummer ud af, at han på den ene side kæmper en ensom kamp for at bevare forsvarsforbeholdet på næste onsdag, og at japartierne på den anden side ligger lavt i terrænet:

»Det er en tanke værd, om der simpelthen er nogen, der spekulerer i at få så lidt opmærksomhed på den folkeafstemning overhovedet – for ad den vej måske at sikre det gunstigste grundlag for at få et ja,« sagde Messerschmidt og mere end antydede, at japartierne forsøger at smyge sig igennem:

»Underligt så tæt på en folkeafstemning at opleve en afslutningsdebat, hvor det fylder så utroligt lidt.«

Retfærdigvis forsøgte enkelte folketingsmedlemmer fra Enhedslisten også at sætte spørgsmålstegn ved perspektiverne i et europæisk forsvarssamarbejde. Men det var Morten Messerschmidt, der satte den EU-kritiske dagsorden, som venstrefløjen fulgte. Nejkampagnen drives i år frem af højrefløjen, både i Folketinget og i offentligheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er heldigvis ikke 'toppolitikerne', der bestemmer udfaldet af en folkeafstemning, - - og det sker, at vælgerne er forud for Folketinget.

Susanne Kaspersen, Ole Olesen, Martin Sørensen og Per Selmer anbefalede denne kommentar

Citat : "Nejkampagnen drives i år frem af højrefløjen, både i folketinget og i offentligheden." Ja, sådan ser det jo ud, men det er påfaldende, at Information og andre ikke stærkere fokuserer på og problematiserer det forhold, at Folkebevægelsen mod EU holdes ude fra det meste af debatten i de elektroniske mainstreammedier.

Anne Bruun, Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Martin Sørensen, erik pedersen, Marianne Jespersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Hvis Information vil være en sober avis som ikke er tilhængere af undertrykkelse af bevægelser og synspunkter så bør de give Folkebevægelsen mod EU betydelig daglig spalteplads, interview mv. som kompensation for hidtidige mangler.
Argumentet for at holde Folkebevægelsen uden for debat og medier ikke mindst public services kanalerne i DR er et argument om at Folkebevægelsen jo ikke stiller op til folketinget !!.
En skammelig argumentation, ligesom alle de andre underlødige manøvrer og manipulationer fx. tavshed som valgkampsvåben, at næsten lige hvad man svarer på DRs valgtest så ender man hos nye borgerlige uanset hvor rødt ens nej er. Det groft manipulerede afstemningsspørgsmål mv

Hans Larsen, Susanne Kaspersen, Ole Olesen, Martin Sørensen, Hanne Kock, erik pedersen og Per Selmer anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

En af de helt store misforståelser i og ved debatten om vi skal afskaffe forsvarforbeholdet, og dermed indgå i EUs forsvarssamarbejde, er den gamle løgnagtige historie om; "vi får medindsflydelse".

Al historik peger på netop det modsatte, - det er stadig de store lande der træffer de beslutninger de små land skal leve med og efter.

Det fungerer helt på samme måde som når Amerikas præsident siger "hop" til den danske statsminister, der så spørger; "hvor højt", - i stedet for at spørge hvorfor dog det.

Når Angela Merkel siger; "det skal være Ursula von der Leyen der skal være formand for EU-kommissionen , - er der så nogen der kan huske hvem der blev formand for være formand for EU-kommissionen?

Susanne Kaspersen, Ole Olesen, Martin Sørensen og Per Selmer anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

jeg er virkelig ikke fan af morten messersmith, men han føre en virkelig god nej kampanje, og har ekstremt saglige agumenter,

overfor det møder vi et føles betonet ja, med dans, og dannebro. hvilket cementere mit personlige NEJ den første juni, jeg ser og forstår virkelig ikke sammenkoblingen med Ukraine krigen , hvor det svenske og finske ønske om at blive del af den forsvars aliliance der batter noget NATO, fortæller ja understejer hele ja sidens hulhed.

man har kun dans og dannebro som augmenter for et ja. mens agumentationen for et nej er solidt og bygger på data morten messersmith er god til at formilde den data, og det siger jeg som en faktisk politisk modstander, der virkelig ønsker dansk folkeparti ud til hvor peberet gror,

Carsten Nørgaard

@Martin Sørensen: Alle hans hovedargumenter undsiges af forskere og andre eksperter, så det er sort snak at beskrive dem som ”ekstremt saglige”.

Espen Bøgh

Det er vel også sort snak når statsministeren hævder vi får indflydelse mår vi er med modsat når vi ikke er med.

Det har alle dage vist sig at de storelande overtager beslutningerne efter deres ønsker og behov, - og lille Danmark, Luxenbourg, Holland og Belgien kanikke spise kirsebær med de store lande, for de store lande spytter blot kirsebærstenene i nakken på de små lande.