Ansvarlig pension
Læsetid: 5 min.

Danske pensionsselskaber har ikke ændret våbenpolitik på baggrund af Ukrainekrigen

Siden Ukrainekrigen har der været pres på fra forsvarsindustrien. Investeringer i våben skal ikke længere betragtes som kontroversielle, men tværtimod som ansvarlige investeringer på lige fod med grøn energi, lyder det. Danske pensionsselskaber har dog foreløbigt ikke ændret noget i deres tilgang på baggrund af krigen
PensionDanmark ejer aktier i våbengiganter som tyske Rheinmetall, der her afholder en øvelse. Som det eneste af de danske pensionsselskaber henviser de til, at de politiske signaler peger mod investeringer i forsvarsindustrien efter Ukrainekrigen. Fotoet er et arkivfoto.

PensionDanmark ejer aktier i våbengiganter som tyske Rheinmetall, der her afholder en øvelse. Som det eneste af de danske pensionsselskaber henviser de til, at de politiske signaler peger mod investeringer i forsvarsindustrien efter Ukrainekrigen. Fotoet er et arkivfoto.

Hauke-Christian Dittrich

Indland
23. maj 2022

Krigen i Ukraine rummer store muligheder for forsvarsindustrien.

Pludselig stod en industri – der af de store institutionelle investorer længe har været anset som kontroversiel – med en positiv historie. Nu kunne fokus flyttes fra våbenleverancer til Saudi-Arabien og bidrag til atomvåben over på forsvaret for Vesten mod den forstærkede ydre trussel.

»Invasionen af Ukraine viser, hvor vigtigt det er at have et stærkt nationalt forsvar,« som Hans Christoph Atzpodien fra den tyske forsvarslobbygruppe BDSV formulerede det i Bloomberg, kort efter krigen startede.

»Jeg appellerer til EU om at anerkende forsvarsindustrien som et positivt bidrag til social bæredygtighed under ESG-taksonomien,« sagde han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mogens Holme

Nu hedder det åbenbart forsvarsindustrien, men jeg kalder det nu stadig, det rette navn :Våbenindustrien

Alvin Jensen, Niels-Simon Larsen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det russiske krigministerium hedder da også det russiske forsvarsministerium - samme beskrivelse gælder i øvrigt for vores eget krigsministerium og selv USA er med på vognen med deres ministery of defence.
Sjov, som alle kun er ude på at forsvare sig.

Men, tænk hvis alle levede op til forventningerne og udelukkende koncentrerede sig om at forsvare sig - så kunne vi verdensborgere, som mest går op i fodbold og den slags, på et aller andet tidspunkt række hånden op og i fællesskab påpege at der egentligt ikke er noget - andet end vejret og de almindelige ulykker, så som pandemier, fødevarekriser og UFO´er, at forsvare os imod - lidt ligesom Tyskland har forsøgt at gøre i en menneskealder - lige til ham der Putin ikke kunne holde sig længere og absolut skulle ødelægge festen for alle andre, fordi han åbentbart følte sig udenfor det gode selskab.
Havde vi dog bare vidst det, så kunne vi måske havde gjort noget for at få ham til at føle sig som en del af holdet. Men det er nemt at være bagklog.

Desværre er problemet med at føre angrebskrig mod uskyldige, nøjagtig det samme som at pisse i bukserne. Det føles meget godt lige i starten, men så bliver det uundgåeligt en klam og ildelugtende omgang.

Putin trænger i den grad til at nogen tager sig af ham.

Niels-Simon Larsen

Med investeringerne i våben er vi helt inde ved kernen af problemet, krig. Vi er alle inddraget i de nuværende og kommende krige. Ingen kan holde sig udenfor. Havde der så bare været en øverste og god instans, der førte krigene, kunne man tro på fred en skønne dag, men da det land, der kommer nærmest er USA, ved jeg ikke, hvad der er at tro på.

Forsvarsindustrien, eller som det ovenfor pointeres, våbenindustrien, opfinder de mest perverterede våben til ødelæggelse af alt her på Jorden. Den vover nu at ansøge om at blive betegnet som ‘social bæredygtig’. Hvad bilder man sig ind, er der ingen skam i dem? Det er jo det fuldkomne totalitære samfund.

Når flertallet har besluttet, må alle følge med. Vi ser det samme med religionen. Går flertallet går ind for folkekirken, står resten som medunderstøttere. Det samme med krigsdeltagelse, som vi ser gang på gang. Man kan hverken blive fri for krigsmusik eller klokkeringning, når flertallet har talt.
Atombomber er ingen hindring, og ydermere gås der stille med dørene, for borgerne har ikke godt af at vide for meget. Den almindelige borger ville ikke kunne holde ud at høre, hvor meget svineri, der foregår.

Omvendt kan man også sige (og det er der mange, der gør), at målet helliger midlerne. Vi kæmper for demokratiet mod diktaturet, så derfor er atombomberne gode og en eventuel atomkrig god. At der så ikke er noget bagefter, er der ikke noget at gøre ved. Krig er krig. Vi har nået den yderste grænse. Der kan blive krig i morgen, og det er man selv involveret i gennem forskellige uigennemsigtige forsikringsordninger og en hel masse andre ordninger. Hele systemet er fedtet ind i krig.