Danske pensionsselskaber har ikke ændret våbenpolitik på baggrund af Ukrainekrigen

Siden Ukrainekrigen har der været pres på fra forsvarsindustrien. Investeringer i våben skal ikke længere betragtes som kontroversielle, men tværtimod som ansvarlige investeringer på lige fod med grøn energi, lyder det. Danske pensionsselskaber har dog foreløbigt ikke ændret noget i deres tilgang på baggrund af krigen
PensionDanmark ejer aktier i våbengiganter som tyske Rheinmetall, der her afholder en øvelse. Som det eneste af de danske pensionsselskaber henviser de til, at de politiske signaler peger mod investeringer i forsvarsindustrien efter Ukrainekrigen. Fotoet er et arkivfoto.

PensionDanmark ejer aktier i våbengiganter som tyske Rheinmetall, der her afholder en øvelse. Som det eneste af de danske pensionsselskaber henviser de til, at de politiske signaler peger mod investeringer i forsvarsindustrien efter Ukrainekrigen. Fotoet er et arkivfoto.

Hauke-Christian Dittrich

Indland
23. maj 2022

Krigen i Ukraine rummer store muligheder for forsvarsindustrien.

Pludselig stod en industri – der af de store institutionelle investorer længe har været anset som kontroversiel – med en positiv historie. Nu kunne fokus flyttes fra våbenleverancer til Saudi-Arabien og bidrag til atomvåben over på forsvaret for Vesten mod den forstærkede ydre trussel.

»Invasionen af Ukraine viser, hvor vigtigt det er at have et stærkt nationalt forsvar,« som Hans Christoph Atzpodien fra den tyske forsvarslobbygruppe BDSV formulerede det i Bloomberg, kort efter krigen startede.

»Jeg appellerer til EU om at anerkende forsvarsindustrien som et positivt bidrag til social bæredygtighed under ESG-taksonomien,« sagde han.

Betegnelsen ’ESG-taksonomi’ henviser til arbejdet i EU med at skabe nogle klare rammer for, hvilke investeringer der kan betragtes som ansvarlige, og dermed få nemmere adgang til blandt andet investeringer og lån fra store institutionelle investorer. I løbet af i år vil den såkaldte taksonomi blive rullet ud på klimaområdet og senere vil den sociale bæredygtighed følge, og det er altså her, at lobbyisterne vil have våben ind.

Argumenterne om våben som ansvarlige investeringer fik yderligere medvind af stigende aktiekurser i kølvandet på vestlige statslederes løfter om massiv oprustning i NATO for at kunne imødekomme truslen fra Rusland. Mens resten af aktiemarkedet dykkede som reaktion på krigen, udgjorde våbenvirksomhederne en modvægt.

Men i Danmark er stigende aktiekurser såvel som opråb om våben som bæredygtige foreløbigt blevet ignoreret af pensionsselskaberne. En rundspørge til de danske pensionsselskaber, som Information og Danwatch har foretaget, viser, at der her snart tre måneder efter krigens start stadig ikke er nogen af de store danske investorer, der har tænkt sig at ændre tilgang på baggrund af krigen.

AP Pension, der forvalter over 200 milliarder kroner, betegner selv deres investering i sektoren som »forsvindende lille«, og sådan vil det fortsat være, forklarer investeringsdirektør Rasmus Cederholm.

»Det er ikke noget, vi forventer kommer til at ændre sig som følge af de forskellige landes planer om oprustning,« siger han.

Krigen i Ukraine har heller ikke givet anledning til en ny tilgang hos landets største private pensionsselskab, PFA, mens det næststørste pensionsselskab, Danica Pension, peger på, at der er andre måder at bidrage på end ved at investere i våben.

»Vores største fokus er at understøtte en generel, bæredygtig udvikling, hvor det globale vestlige samfund lige nu er fast besluttet på at gøre sig uafhængig af russisk olie og gas, hvilket vil fremskynde den grønne omstilling. Det vil give os mulighed for at investere yderligere i udbygningen af grøn energi, som også kan levere attraktive afkast til vores kunder,« skriver Mads Steinmüller, chef-ESG-specialist hos Danica Pension.

Diskussionen åbnet

De fleste danske pensionsselskaber har enkelte mindre investeringer i selskaber, der producerer våben eller leverer til våbenproduktion. Men som Information og Danwatch tidligere har fortalt, er danske pensionsselskaber splittet i forhold til investeringer i kontroversielle våben og i forhold til de virksomheder, der leverer til lande som Saudi-Arabien.

De fleste har valgt at ekskludere selskaber, der er involveret i atomvåben, mens nogle enkelte ikke har – blandt andet med henvisning til at de investerer i virksomheder, der bidrager til NATO’s atomforsvar.

Langt de fleste pensionsselskaber skelner dog mellem kontroversielle våben, som det er udelukket at investere i, fordi det er etisk problematisk, og andre våben, som de godt mener at kunne investere i.

Det er en skelnen, de har i Akademikerpension, hvor krigen i Ukraine har åbnet diskussionen om, hvorvidt pensionskasser skal øge deres investeringer i våben, skriver administrerende direktør Jens Munch Holst:

»Den debat er vi heller ikke færdige med at tage i AkademikerPension, men vi har det godt med at holde fast i vores eksklusion af kontroversielle våben, der samtidig udelukker investering i en række selskaber, der også producerer konventionelle våben.«

Information og Danwatch har kortlagt danske pensionsselskabers investeringer i verdens 30 største børsnoterede forsvarsvirksomheder, og den viser relativt få investeringer i forsvarsselskaberne med undtagelse af PensionDanmark, Industriens Pension, P+ og Lægernes Pension.

PensionDanmark ejer aktier i våbengiganter som BAE Systems, Booz Allen Hamilton, Leonardo, Raytheon og Rheinmetall. Som det eneste af de danske pensionsselskaber henviser de til, at de politiske signaler peger mod investeringer i forsvarsindustrien efter Ukrainekrigen:

»Senest har EU’s statsoverhoveder i EU’s strategiske kompas for sikkerhed og forsvar godkendt, at det er vigtigt at sørge for, at forsvarsindustrien har adgang til offentlig og private finansiering, og at det er i overensstemmelse med social ansvarlighed. Derfor mener PensionDanmark, at det fortsat er legitimt at investere i forsvarsindustrien – hvad enten det er som medejer i våbenindustri eller deltager i OPP-projekter (offentlig-private-partnerskaber, red.), der skal styrke forsvarets infrastruktur og kapacitet,« skriver Jan Kæraa Rasmussen, der er ESG-chef hos PensionDanmark.

Forfærdende idé

Aktiekurserne på mange våbenaktier var kraftigt stigende i den første periode, efter krigen startede. Svenske Saab er steget med 79 procent i år, amerikanske Lockheed Martin med 20 procent, britiske BAE Systems med 35 procent, og tyske Rheinmetall med 122 procent. Gode afkast i et marked, hvor andre aktier ellers er plaget af stigende inflation, renter og den generelle usikkerhed på grund af krigen.

Ser man bare et par år tilbage på mange af våbenaktierne, er det dog knap så imponerende stigninger, de har leveret, og flere af de netop aflagte regnskaber tyder også på, at de ikke nødvendigvis er et sted, hvor pensionsselskaberne sikkert kan placere pengene i krigstid.

Raytheon måtte for eksempel melde om lavere salg end forventet, da de på grund af sanktioner ikke længere kan sælge våben til Rusland. Samtidigt er de ramt af de samme forsyningskæde-problematikker som andre af verdens virksomheder, hvilket har ramt produktionen af Stinger og Javelin-missiler. Også Boeing og Lockheed Martin har været ramt af forsyningskædeproblemer.

Det viser samtidig, hvorfor det kan blive svært for de danske pensionsselskaber at øge deres investeringer i våbenselskaber uden at lave væsentlige ændringer af deres politikker. For langt de fleste af de største våbenvirksomhederne leverer til kontroversielle lande eller fremstiller kontroversielle våben.

Ifølge Sasja Beslik, der ved udgangen af måneden stopper som bæredygtighedschef i PFA og i årevis har været en central stemme i debatten om ansvarlige investeringer, bør forslaget om at inkludere våben som ESG-investeringer afvises.

»Jeg finder ideen forfærdende,« skriver han i sit nyhedsbrev.

Våbenindustrien har ifølge Beslik ingen problemer med at finansiere sig selv, og industrien er samtidigt en af de mest korrupte og mindst transparente i verden. Han henviser blandt andet til undersøgelser, der viser, at tre ud af fire våbenselskaber ikke gør noget for at bekæmpe korruption, og at otte ud af de ti største våbenimportører – Saudi-Arabien, Egypten, Algeriet, Irak og Qatar, UAE, Kina og Indien – har store problemer med korruption i deres forsvarssektor.

»Våben og ESG hænger ikke sammen,« skriver Beslik, der selv er flygtet til Sverige fra krigen i Bosnien som 18-årig.

»Jeg vil gerne invitere enhver finansiel forvalter i verden, der anser våben for at være en del af ESG, til at bruge et par uger under bombardement og blive skudt på bare for at blive bekendt med de investeringer, han/hun foretager,« skriver Beslik.

»Det er en ret bevægende oplevelse, det kan jeg love dig«

Investerer dit pensionsselskab ansvarligt?

Information og Danwatch undersøger i en ny serie de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Information foretog en lignende undersøgelse i 2019. I denne serie ser vi nærmere på udviklingen siden dengang, og sætter fokus på om pensionsselskaberne har bevæget sig væk fra fossile brændsler, våben og andre kontroversielle investeringer.

Du kan selv søge i dit pensionsselskabs investeringer i Pensionsmaskinen.dk hos Danwatch.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mogens Holme

Nu hedder det åbenbart forsvarsindustrien, men jeg kalder det nu stadig, det rette navn :Våbenindustrien

Alvin Jensen, Niels-Simon Larsen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det russiske krigministerium hedder da også det russiske forsvarsministerium - samme beskrivelse gælder i øvrigt for vores eget krigsministerium og selv USA er med på vognen med deres ministery of defence.
Sjov, som alle kun er ude på at forsvare sig.

Men, tænk hvis alle levede op til forventningerne og udelukkende koncentrerede sig om at forsvare sig - så kunne vi verdensborgere, som mest går op i fodbold og den slags, på et aller andet tidspunkt række hånden op og i fællesskab påpege at der egentligt ikke er noget - andet end vejret og de almindelige ulykker, så som pandemier, fødevarekriser og UFO´er, at forsvare os imod - lidt ligesom Tyskland har forsøgt at gøre i en menneskealder - lige til ham der Putin ikke kunne holde sig længere og absolut skulle ødelægge festen for alle andre, fordi han åbentbart følte sig udenfor det gode selskab.
Havde vi dog bare vidst det, så kunne vi måske havde gjort noget for at få ham til at føle sig som en del af holdet. Men det er nemt at være bagklog.

Desværre er problemet med at føre angrebskrig mod uskyldige, nøjagtig det samme som at pisse i bukserne. Det føles meget godt lige i starten, men så bliver det uundgåeligt en klam og ildelugtende omgang.

Putin trænger i den grad til at nogen tager sig af ham.

Niels-Simon Larsen

Med investeringerne i våben er vi helt inde ved kernen af problemet, krig. Vi er alle inddraget i de nuværende og kommende krige. Ingen kan holde sig udenfor. Havde der så bare været en øverste og god instans, der førte krigene, kunne man tro på fred en skønne dag, men da det land, der kommer nærmest er USA, ved jeg ikke, hvad der er at tro på.

Forsvarsindustrien, eller som det ovenfor pointeres, våbenindustrien, opfinder de mest perverterede våben til ødelæggelse af alt her på Jorden. Den vover nu at ansøge om at blive betegnet som ‘social bæredygtig’. Hvad bilder man sig ind, er der ingen skam i dem? Det er jo det fuldkomne totalitære samfund.

Når flertallet har besluttet, må alle følge med. Vi ser det samme med religionen. Går flertallet går ind for folkekirken, står resten som medunderstøttere. Det samme med krigsdeltagelse, som vi ser gang på gang. Man kan hverken blive fri for krigsmusik eller klokkeringning, når flertallet har talt.
Atombomber er ingen hindring, og ydermere gås der stille med dørene, for borgerne har ikke godt af at vide for meget. Den almindelige borger ville ikke kunne holde ud at høre, hvor meget svineri, der foregår.

Omvendt kan man også sige (og det er der mange, der gør), at målet helliger midlerne. Vi kæmper for demokratiet mod diktaturet, så derfor er atombomberne gode og en eventuel atomkrig god. At der så ikke er noget bagefter, er der ikke noget at gøre ved. Krig er krig. Vi har nået den yderste grænse. Der kan blive krig i morgen, og det er man selv involveret i gennem forskellige uigennemsigtige forsikringsordninger og en hel masse andre ordninger. Hele systemet er fedtet ind i krig.